Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Drezdai kalács 5.

Drezdai kalács 5.
Drezdai kalács 5.
95 perc / előkészület: 60 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a stollen nálunk karácsony napján szokott mindig elkészülni, mert frissen a legfinomabb. A recept az általam kedvelt Kenyér és kenyérsütés enciklopédiája című könyvből van ismét. Szeretem, mert mindig pontosak benne a receptek, és minden lépés részletesen le van írva. A stollenről érdemes annyit tudni, hogy német karácsonyi ünnepi kalács. A marcipán és a köré tekert tészta a bepólyázott Kisjézust jelképezi. A gyümölcsök, cukrozott héjak pedig a bőséget, szeretetet hivatottak szimbolizálni. Érdemes saját készítésű marcipánnal tölteni, mert ez lágyabb állagú, mint a bolti, és ebbe a kalácsba ez sokkal alkalmasabb.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

A marcipános töltelékbe lehet tenni rózsavíz helyett narancsvirágvizet, vagy egy kis limmoncellót, vagy amarettót. Az aszalt gyümölcsök kombinációjának pedig csak a fantázia szab határt. Nagyon jól lehet variálni a belevalókat! Ezzel a finomsággal kívánunk mindenkinek Nagyon Boldog Karácsonyi Ünnepeket!
pH besorolás: erősen savasít

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az aszalt gyümölcsöket, mazsolát tegyük egy tálba, öntsük rá a meleg vizet, és tegyük bele az amarettó-likőrt, és hagyjuk így ázni felhasználásig.
  2. Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sót és a fűszereket, és keverjük el benne.
  3. A tejet langyosítsuk meg, olvasszuk fel benne a kristálycukrot, és oldjuk fel benne az élesztőt.
  4. A liszt közepébe készítsünk mélyedést, öntsük bele az élesztős tejet, és a körülötte lévő lisztből egy keveset keverjünk hozzá. Ezután fedjük le enyhén megolajozott frissentartó fóliával, és hagyjuk kelni 30 percig.
  5. Adjuk hozzá az enyhén felvert tojást, és adagonként dolgozzuk bele a puha vajat is. Dagasszuk lágy, de nem ragacsos tésztává. Tegyük egy kilisztezett tálba, fedjük be olajjal megkent frissentaró fóliával, és hagyjuk kelni 2 és 1/2-3 órát. (Duplájára kell nőnie.)
  6. A marcipántöltelékhez a darált mandulát keverjük össze a cukrokkal, adjuk hozzá a citromlevet, a 1/2 tojást, valamint a rózsavizet, és gyúrjuk lágy masszává. Ha szükséges, még a tojásból adjunk hozzá. Gyúrjunk belőle egy kb 20 cm-es hosszúságú rudat. Tegyük fóliába, és helyezzük a hűtőbe felhasználásig.
  7. A tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, dögönyözzük meg, és nyújtsuk ki 2,5 cm vastag téglalappá. Szórjuk bele adagonként az aszalt gyümölcsöket, melyeket előzőleg kissé kinyomkodtunk. Gyúrjuk bele őket teljesen, az 5 dkg aprított mandulával és a cukrozott héjakkal is így járjunk el. Ha a gyümölcsöktől kissé ragacsossá válna a tészta, lisztezzünk utána, de óvatosan, mert lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk, hogy sütés után ne legyen túlságosan tömör.
  8. Nyújtsuk ki a tésztát egy kb. 30X25 cm-es ovális lappá. A közepét egy kissé nyomjuk meg a nyújtófával, mert ide kerül a marcipánrúd. Helyezzük bele a marcipánt, és a tészta egyik oldalát hajtsuk át fölötte, hogy a szélek ne pontosan fedjék egymást, hanem inkább egy kissé beljebb legyen a felső oldal széle. Nyomkodjuk le egy kissé a széleket.
  9. Helyezzük a kalácsot egy kizsírozott sütőlemezre, fedjük le enyhén megolajozott fóliával, és hagyjuk kelni 45-60 percig, illetve amíg duplájára nem nő. Melegítsük elő a sütőt 190 °C fokra (légkeveréses 170°C).
  10. A megkelt kalácsot toljuk be a sütőbe, és süssük 35 percig. Amikor megsült, az alja kopogtatásra tompa hangot ad.
  11. Amint kész, vegyük ki, tegyük egy rácsra hűlni, a tetejét kenjük meg olvasztott vajjal, és közvetlenül tálalás előtt hintsük meg vanília cukros porcukorral. 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 715
elküldve: 5
receptkönyvben: 147
elkészítve: 7/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

kategória: édes süti
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: német
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Stollen amarettoval, marcipánnal töltött stollen, német karácsonyi kalács, német ünnepi kalács, aszalt gyümölcsös-marcipános kalács

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

katamolly
katamolly Wed, 2013-12-04 12:01

Nagyon tetszik a recept, szeretném hamarosan elkészíteni. Lenne egy kérdésem: amikor a 8. lépésben ovális lappá nyújtjuk, kb. milyen vastagnak kell lennie? Köszönöm a választ előre is! Illetve még egy: az amarettó helyett lehet-e valami mást, esetleg ennyivel több vizet kell bele tenni, vagy elhagyható teljesen?

csuricsibe78
csuricsibe78 Sat, 2011-12-10 11:43

Annyi liszthez és belevalóhoz nem sok a 40g élesztő :) Köszi a receptet Mrs Smith :D Ma fogom kipróbálni :D

shirleymanson1
shirleymanson1 Tue, 2009-12-22 11:43

Ja, teljesen megkeveredtem itt a dkg-ok es a grammok utvesztojeben, persze, 4dkg eleszto, normalis..:)
Udv, es kellemes sutogetest

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2009-12-08 14:36

Kedves shirleymanson1!
Valóban 40 g - 4 dkg friss élesztő kell bele. Gondolom azért, hogy jobban megkeljen a tészta az aszalt gyümölcsök súlya ellenére. Jó sütögetést! Üdv: Mrs Smith

1175
finomliszt 400 g
cukor 4 ek
tej 120 ml
friss élesztő 40 g
tojás 1 db
vaj 80 g
mandula 50 g
kardamom 0.4 kk
fahéj 0.5 kk
szegfűszeg 0.5 kávéskanál
szegfűbors 0.5 kávéskanál
mazsola 30 g
mazsola 50 g
aszalt sárgabarack 50 g
aszalt gyümölcsök 100 g
kandírozott citromhéj 15 g
kandírozott narancshéj 15 g
amarettó 2 ek
víz 2 dl
mandula 120 g
cukor 50 g
porcukor 50 g
citromlé 1 kk
tojás 0.5 db
rózsavíz 1 teáskanál
vaj 1 ek
vaníliás cukor 1 csomag
porcukor 1 ek