r
Nosalty Logó

Drezdai kalács 5.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Drezdai kalács 5.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 1175 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 4707 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 306 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.3 g

Zsír

  • Összesen
    45.1 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    926.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    201 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    165 mg
  • Foszfor
    434 mg
  • Nátrium
    73 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    174.5 g
  • Cukor
    80 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    106 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    222 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    138 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    187 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    408 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    148 micro
Összesen 1175 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    101.3 g

Zsír

  • Összesen
    180.4 g
  • Telített zsírsav
    59 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    82 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    472 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3706 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    171 mg
  • Kálcium
    804 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    661 mg
  • Foszfor
    1737 mg
  • Nátrium
    294 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    697.9 g
  • Cukor
    318 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

VÍZ

  • Összesen
    423.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    888 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    46 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    72 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    552 micro
  • Kolin:
    401 mg
  • Retinol - A vitamin:
    747 micro
  • α-karotin
    57 micro
  • β-karotin
    1634 micro
  • β-crypt
    101 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    590 micro
Összesen 4707 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    11.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    240.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.3 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    106 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 306 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Az aszalt gyümölcsöket, mazsolát tegyük egy tálba, öntsük rá a meleg vizet, és tegyük bele az amarettó-likőrt, és hagyjuk így ázni felhasználásig.
  2. Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sót és a fűszereket, és keverjük el benne.
  3. A tejet langyosítsuk meg, olvasszuk fel benne a kristálycukrot, és oldjuk fel benne az élesztőt.
  4. A liszt közepébe készítsünk mélyedést, öntsük bele az élesztős tejet, és a körülötte lévő lisztből egy keveset keverjünk hozzá. Ezután fedjük le enyhén megolajozott frissentartó fóliával, és hagyjuk kelni 30 percig.
  5. Adjuk hozzá az enyhén felvert tojást, és adagonként dolgozzuk bele a puha vajat is. Dagasszuk lágy, de nem ragacsos tésztává. Tegyük egy kilisztezett tálba, fedjük be olajjal megkent frissentaró fóliával, és hagyjuk kelni 2 és 1/2-3 órát. (Duplájára kell nőnie.)
  6. A marcipántöltelékhez a darált mandulát keverjük össze a cukrokkal, adjuk hozzá a citromlevet, a 1/2 tojást, valamint a rózsavizet, és gyúrjuk lágy masszává. Ha szükséges, még a tojásból adjunk hozzá. Gyúrjunk belőle egy kb 20 cm-es hosszúságú rudat. Tegyük fóliába, és helyezzük a hűtőbe felhasználásig.
  7. A tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, dögönyözzük meg, és nyújtsuk ki 2,5 cm vastag téglalappá. Szórjuk bele adagonként az aszalt gyümölcsöket, melyeket előzőleg kissé kinyomkodtunk. Gyúrjuk bele őket teljesen, az 5 dkg aprított mandulával és a cukrozott héjakkalis így járjunk el. Ha a gyümölcsöktől kissé ragacsossá válna a tészta, lisztezzünk utána, de óvatosan, mert lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk, hogy sütés után ne legyen túlságosan tömör.
  8. Nyújtsuk ki a tésztát egy kb. 30X25 cm-es ovális lappá. A közepét egy kissé nyomjuk meg a nyújtófával, mert ide kerül a marcipánrúd. Helyezzük bele a marcipánt, és a tészta egyik oldalát hajtsuk át fölötte, hogy a szélek ne pontosan fedjék egymást, hanem inkább egy kissé beljebblegyen a felső oldal széle. Nyomkodjukle egy kissé a széleket.
  9. Helyezzük a kalácsot egy kizsírozott sütőlemezre, fedjük le enyhén megolajozott fóliával, és hagyjuk kelni 45-60 percig, illetve amíg duplájára nem nő. Melegítsük elő a sütőt 190 °C fokra (légkeveréses 170°C).
  10. A megkelt kalácsot toljuk be a sütőbe, és süssük 35 percig. Amikor megsült, az alja kopogtatásra tompa hangot ad.
  11. Amint kész, vegyük ki, tegyük egy rácsra hűlni, a tetejét kenjük meg olvasztott vajjal, és közvetlenül tálalás előtt hintsük meg vanília cukros porcukorral.
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Receptkönyvben: 100
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 13130
  • Feltöltés dátuma: 2009. december 07.

Ajánló

A marcipános töltelékbe lehet tenni rózsavíz helyett narancsvirágvizet, vagy egy kis limmoncellót, vagy amarettót. Az aszalt gyümölcsök kombinációjának pedig csak a fantázia szab határt. Nagyon jól lehet variálni a belevalókat! Ezzel a finomsággal kívánunk mindenkinek Nagyon Boldog Karácsonyi Ünnepeket! pH besorolás: erősen savasít

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ez a stollen nálunk karácsony napján szokott mindig elkészülni, mert frissen a legfinomabb. A recept az általam kedvelt Kenyér és kenyérsütés enciklopédiája című könyvből van ismét. Szeretem, mert mindig pontosak benne a receptek, és minden lépés részletesen le van írva. A stollenről érdemes annyit tudni, hogy német karácsonyi ünnepi kalács. A marcipán és a köré tekert tészta a bepólyázott Kisjézust jelképezi. A gyümölcsök, cukrozott héjak pedig a bőséget, szeretetet hivatottak szimbolizálni. Érdemes saját készítésű marcipánnal tölteni, mert ez lágyabb állagú, mint a bolti, és ebbe a kalácsba ez sokkal alkalmasabb.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.