Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Drezdai kalács 3. (német karácsonyi kalács)

Drezdai kalács 3. (német karácsonyi kalács)
Drezdai kalács 3. (német karácsonyi kalács)
100 perc / előkészület: 30 perc sütés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mivel az idén a Drezdai kalácsomat későn sütöttem, de azért már adventre szeretnénk Stollent enni, nekiálltam és sütöttem még egy kalácsot, amit nem kell olyan sokat pihentetni. Szeletelés előtt szórjuk meg porcukorral és vékonyan szeleteljük.

hozzávalók / 6 adag

A kalácshoz

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mazsolákat forró vízzel lemossuk, szárazra töröljük, majd a rummal összevegyítjük és egy jól zárható edényben egy éjszakára állni hagyjuk.
  2. A tejet meglangyosítjuk.
  3. A lisztet, mandulát, citromhéjat, sót, vaníliás cukrot, 80 g cukrot és az összes fűszert egy nagy tálban jól összevegyítjük.
  4. A közepébe csinálunk egy nagy mélyedést. Az élesztőt belemorzsoljuk, rászórunk 1 ek cukrot.
  5. Egy kevés tejet a mélyedésbe öntünk és egy kevés liszttel a széléről kovászt keverünk.
  6. Letakarva 15 percig kelesztjük.
  7. A 200 g vajat a megmaradt tejben felolvasztjuk. A mazsolákat leszűrjük.
  8. A tej-vaj keveréket, tojást és a rumot (amiben a mazsolát áztattuk) a kovászhoz adjuk és jól összedagasztjuk.
  9. Meleg helyen kb. 60 percig kelesztjük.
  10. A tésztát még egyszer jól átdagasztjuk. Hozzáadjuk a kandírozott citromhéjat, a kandírozott narancshéjat  és a  mazsolát és még egyszer jól átgyúrjuk.
  11. A tésztából ovális cipót formázunk.
  12. A tészta közepét a nyújtófával hosszában mélyen benyomjuk. A tészta egyik felét enyhén kinyújtjuk, majd a kinyújtott részt ráhajtjuk a másik rész 2/3-ára és egy kicsit kézzel megnyomogatjuk.
  13. Ráhelyezzük a sütőpapíros  tepsire és meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük.
  14. A sütőt 210 fokra előmelegítjük.
  15. A kalácsokat betoljuk a sütőbe és a hőfokot azonnal 175 fokra mérsékeljük.
  16. Kb. 60-70 percig sütjük. Ha erősen barnulni kezd a sütés közben, letakarjuk  sütőpapírral.
  17. A maradék vajat felolvasztjuk. A kalácsokat kivesszük és még forrón 4-szer egymás után a vajjal megkenjük. Rögtön megszórjuk a cukorral és a porcukorral.
  18. A kihűlt kalácsokat először háztartásifóliába, majd alufóliába tekerjük és száraz, hűvös helyen (pl. kamrában) kb. 8 napig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 764
elküldve: 1
receptkönyvben: 144
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Glaser

Mióta szakács: 2009.07.31.
1910 recept

receptjellemzők

költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tél
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: német
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

német karácsonyi kalács, német gyümölcskenyér, ünnepi gyümölcskenyér, ünnepi mazsolás kalács, Stollen

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

illesera
illesera Sat, 2010-12-18 13:12

Kedves Glaser !
Most hűl a kalácsom a porcukor köpeny alatt, isteni az illata ! Mivel először azt írtad hogy 1 kalácsot formázzunk, aztán meg "kalácsokat" említesz, így hosszas tanakodás után végül egy kalácsot sütöttem belőle ! Na, így aztán lett egy darab, gyönyörűséges, hatalmas kalácsom, csak azt nem tudom, hogy fogom kibírni karácsonyig, hogy ne kóstoljam meg !
Köszi a recit, ez az egyik kedvenc sütink!
üdv
era

1129
mazsola 200 g
rum 3 ek
tej 150 ml
finomliszt 550 g
mandula 125 g
citromhéj 1 tk
1 csipet
vaníliás cukor 1 csomag
kardamom 0.5 tk
szerecsendió virág 0.5 teáskanál
szegfűszeg 0.5 teáskanál
szerecsendió 1 késhegynyi
vanília 1 db
narancshéj 1 tk
cukor 80 g
friss élesztő 60 g
cukor 1 ek
vaj 200 g
tojás 1 db
kandírozott citromhéj 75 g
kandírozott narancshéj 75 g
vaj 100 g
cukor 2 ek
porcukor 2 ek