Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Drezdai kalács Tomatotree konyhájából

Drezdai kalács Tomatotree konyhájából
Drezdai kalács Tomatotree konyhájából
120 perc / előkészület: 60 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem múlhatott el úgy karácsony a 80-as években, hogy NDK-s levelezőtársam ne küldött volna minimum egy ilyen drezdai kalácsot minden decemberben. Annyira tartalmas, finom és gazdag volt, hogy nagyon beosztva eszegettük meg, úgy tekintettünk rá, mint a mannára!

Aztán elsodort minket egymás mellől az élet, és nem jött több Weihnachtsstollen, de ahogy nőtt a bátorságom az újdonságok kipróbálása iránt, újra a számban akartam érezni ezt a mazsolás, marcipános, mandulás ízt.

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Gyümölcsök

Borítás

ajánlat

2-3 nappal előbb elkészíthetjük, nem árt neki a várakozás.

Ebből a mennyiségből 2 darab kb. 950 grammos gyönyörű, ízgazdag drezdai kalácsunk lesz!

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. 20 dkg réteslisztet beleszitálunk egy tálba, majd rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1,5 dl hideg tejet és 2 dkg cukrot, és a dagasztóspirállal kb. 15 percen át dagasztjuk, majd hideg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
  2. Közben a maradék 25 dkg réteslisztet egy másik tálban összekeverjük a sóval, a fűszerkeverékkel, a maradék 1 dl tejjel, az egész tojással és a 4 tojássárgájával. Hozzáadunk 2 dkg porcukrot és a krémsajtot is. Lágy tésztává gyúrjuk, majd a hidegen kelesztett tésztát a dagasztóspirállal egyenletesen beledolgozzuk.
  3. Beletesszük a felkockázott marcipándarabokat, és addig dagasztjuk, amíg a tésztánk elválik az edény falától. Apránként hozzáadogatjuk a felkockázott vajdarabokat, és rugalmas, sima tésztává nyújtjuk. (Ez elég fáradságos művelet.) Közben a citrom- és narancshéjat is hozzáadjuk, és jól összedolgozzuk.
  4. Borítsuk a tésztát belisztezett gyúródeszkára, és lisztes kézzel gyúrjuk bele, lehetőség szerint egyenletesen az előző nap összevegyített gyümölcsöket. Ha kész, akkor letakart konyharuhával 20 perc pihentetés jár neki, és nekünk is, mert elég nagy ez a mennyiség. 20 perc után felezzük el a tésztát, és még 10 percre takarjuk le a két cipót.
  5. Nyújtsuk ki téglalap alakúra az egyik tésztadarabot, és hajtsuk be a hosszabbik oldalait a közepéig, majd pedig az egyik oldalt még egyszer hajtsuk rá a másikra, és a tetejét kicsit hajtsuk vissza. (Ettől lesz ilyen kicsit púpos formája.)
  6. A másik cipóval is ugyanígy járunk el, majd a két cipót a hajtogatott oldalukkal felfelé sütőpapírral borított tepsire tesszük, és 5 perc várakozás után előmelegített sütőben 175 fokon 50-60 perc alatt készre sütjük.

Gyümölcsök

  1. Már előző este összekeverünk mindent, ami ez alatt a címszó alatt szerepel. A menyiségekhez elég, ha nagyjából tartjuk magunkat, vagyis az összmennyiség a fontos. Ha nem szeretjük a kandírozott citrom- illetve narancshéjat, akkor nyugodtan helyettesíthetjük aszalt vörösáfonyával, vagy felaprított datolyával, aszalt szilvával is. A lényeg, hogy legyen kb. 60 dkg aszalványunk és kb. 10-15 dkg mandula- vagy mogyorófélénk apróra vágva + az ízesítőszerek.

Borítás

  1. Ha elkészült, sütőrácsra helyezzük, bekenjük a vajjal, és alaposan megszórjuk a porcukorral.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 310
elküldve: 0
receptkönyvben: 35
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: 1

szakács

Tomatotree

Mióta szakács: 2011.10.09.
255 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
konyha: német
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Weihnachtsstollen

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1206
rétesliszt 45 dkg
friss élesztő 4 dkg
tej 2.5 dl
porcukor 4 dkg
tojás 1 db
tojássárgája 4 db
mascarpone 2 dkg
marcipán 15 dkg
vaj 15 dkg
1 csipet
mézeskalács fűszerkeverék 1 kávéskanál
vanília kivonat 1 kávéskanál
citromhéj 1 citromból nyert
narancshéj 1 narancsból nyert
mazsola 45 dkg
kandírozott citromhéj 5 dkg
kandírozott narancshéj 10 dkg
mandula 15 dkg
rum 1 ek
vanília kivonat 2 teáskanál
víz 3 ek
citromhéj 1 citromból nyert
vaj 25 dkg
porcukor 25 dkg