r
Nosalty Logó

Datolyával töltött makréla

NS
Datolyával töltött makréla
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

790
Kalória
36.9g
Fehérje
46g
Szénhidrátok
51.9g
Zsír
212.2g
Víz
229.6g
Koleszterin
4.9g
Rost
20.5g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 790 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 1579 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 172 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.9 g

Zsír

  • Összesen
    51.9 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    230 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1022.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    82 mg
  • Kálcium
    96 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    185 mg
  • Foszfor
    503 mg
  • Nátrium
    150 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    212.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    164 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    986 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    196 mg
  • Retinol - A vitamin:
    162 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    136 micro
Összesen 790 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    73.8 g

Zsír

  • Összesen
    103.8 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    459 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2044.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    164 mg
  • Kálcium
    192 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    370 mg
  • Foszfor
    1006 mg
  • Nátrium
    299 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    92 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    424.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    329 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    27 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1973 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    30 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    391 mg
  • Retinol - A vitamin:
    325 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    271 micro
Összesen 1579 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    11.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    223.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    46.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    215 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 172 kcal

Elkészítés

  1. A lisztet enyhén sós vízben (1 dl) a cukorral elkezdjük főzni, a legkisebb gázrózsa kis lángján egy vaslapon, hogy mindenhol egyformán főjön. Folyamatos keverés mellett kb. 5 percig főzzük, amíg nem lesz „krém” állagú. Ekkor levesszük a tűzről, elkeverjük benne a vajat, és hagyjuk kihűlni.
  2. A mandulaszeleteket 160 fokra előmelegített sütőben néhány perc alatt aranybarnára sütjük úgy, hogy minden szelet barna legyen. Ha kész, kézzel összemorzsoljuk durvára.
  3. Amikor a liszt kihűlt, belekeverjük a tojássárgáját, 1 kk reszelt gyömbért, és fokozatosan hozzáadjuk a mandulát. Ekkor már kemény, formálható masszát kell kapnunk.
  4. A datolyákat kimagozzuk, s egy kávéskanállal megtöltjük őket a masszával, és a makrélákba helyezzük őket.
  5. Ha fagyasztott makrélát veszünk, annyi csak a dolgunk vele, hogy kiolvasztjuk, egy kicsit átmossuk a belsejét, s ha nincs végig vágva, akkor végigvágjuk a halat. Ha frisset veszünk, akkor kibelezzük, és alaposan átmossuk a halakat.
  6. Ha megtöltöttük a makrélákat, és még marad egy kevés massza, s még a halban is van hely, akkor beletömjük a halba a masszát. Ezután fogpiszkálóval összetűzzük őket.
  7. Az olívaolajat összekeverjük egy kevés sóval, a maradék 1 kk reszelt gyömbérrel és 1 késhegynyi őrölt borssal, s bekenjük vele a halak mindkét oldalát. Egy nagy üvegtálba tesszük őket, 1 dl vizet öntünk alájuk, és 180 fokosra előmelegített sütőbe tesszük úgy, hogy a tálat lefedjük alufóliával.
  8. Kb. 20 perc múlva az alufóliát eltávolítjuk, s a halakat még tovább sütjük 20 percig.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C

A Valentin napi édességhalmaz után jöjjön egy egészséges és finom étel. S mi lehetne egészségesebb a halnál? S mi lehetne ebben a kategóriában finomabb a makrélánál?

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...