Makréla

Makréla

Leírás

Makréla – receptek, leírás, tippek

A makréla az egyik legkedveltebb halfajta, mivel rendkívül ízletes és tápanyagban dús, különösen Ómega-3 zsírsavakban és fehérjében gazdag. Ezenfelül sokféleképpen elkészíthető, például grillezhető vagy süthető, továbbá könnyen elérhető és megfizethető árú, ami tovább növeli népszerűségét.

A makréla egy rendkívül népszerű halfajta, amely zamatos ízű és tápanyagban dús. Nagyon gazdag többek között ómega-3 zsírsavakban, fehérjében és fontos vitaminokban is. Emellett sokoldalúan felhasználható: süthetjük, grillezhetjük vagy akár konzerv változatából is készíthetünk finom ételeket. Népszerűségét tovább erősíti, hogy könnyen elérhető, és megfizethető áron beszerezhető.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a makréla?

A makréla különböző fajtákban és méretekben fordul elő, de általánosságban elmondható, hogy megnyúlt, orsó alakú testtel rendelkező halfajta, amelyet az oldalán elhelyezkedő ezüstös vagy kék-zöldes csíkok illetve foltok díszítenek. A sebesen úszó makréla elterjedési területe az Atlanti-óceán északi és déli része, valamint az Északi-tenger és a Balti-tenger.

Hogyan vásároljuk?

Elsősorban frissen, fagyasztva vagy konzerv formájában találkozhatunk vele a hazai boltokban. A friss makréla húsa élénk színű, a bőre pedig sima és fényes. Fontos, hogy a halnak ne legyen kellemetlen szaga, és ne legyenek rajta sebek vagy károsodások.

Hogyan készítsük el a makrélát?

A makrélából sütve, főzve vagy grillezve is ízletes fogásokat készíthetünk. Ha grillezni szeretnénk, akkor ehhez melegítsük elő a grillezőt, és kenjük meg kevés olívaolajjal a halat. Fűszerezzük sóval, frissen őrölt fekete borssal és frissen facsart citromlével. Opcionálisan hozzáadhatunk apróra vágott fokhagymát és friss petrezselymet is. Fedjük le a halat, és süssük aranybarnára 4-5 perc alatt. Tálaljuk friss citromkarikákkal és friss petrezselyemmel.

Sütéshez melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Fűszerezzük meg a makrélát ízlés szerint olívaolajjal, sóval, frissen őrölt fekete borssal és frissen facsart citromlével. Helyezzük a makrélát a előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percig, amíg a hal könnyen szét nem esik és aranybarna színt nem kap.

Mi készülhet belőle?

Készíthetünk belőle serpenyőben sült makréláthallevestrizottót, de tésztához is hozzáadhatjuk, valamint gombával és édesburgonyával kombinálhatjuk. Ízletes grillezett vagy töltött halat is összedobhatunk belőle, illetve pástétom és krém is születhet belőle.

Még több makrélás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

A friss halat a vásárlás napján ajánlatos elkészíteni. Fagyasztásra nem alkalmas.

100g Makréla

fehérjetartalom

18.6 g

zsírtartalom

70012.063 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

63.55 g

gramm makréla?

Top ásványi anyagok

Foszfor

217 mg

Nátrium

90 mg

Magnézium

76 mg

Kalcium

12 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.399 g

Kolin

65 mg

Niacin - B3 vitamin

9.08 mg

E vitamin

1.52 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

18.6 g

Zsír

telített zsírsav

3.257 g

egyszeresen telített zsírsav

5.456 g

többszörösen telített zsírsav

3.35 g

koleszterin

70 g

ásványi anyagok

Kalcium

12 mg

Vas

1.63 mg

Magnézium

76 mg

Foszfor

217 mg

Nátrium

90 mg

Cink

0.63 mg

Réz

0.073 mg

Mangán

0.015 mg

Szelén

44.1 µg

szénhidrát

víz

63.55 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.176 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.312 mg

Niacin - B3 vitamin

9.08 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.856 mg

Folát

1 µg

Kolin

65 mg

Retinol

50 µg

E vitamin

1.52 mg

D vitamin

643 µg

K vitamin

5 µg

B12 vitamin

8.71 µg

A vitamin

50 µg

C vitamin

0.4 mg

B6 vitamin

0.399 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!