Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cukkinis muszaka sofisafran konyhájából

Cukkinis muszaka sofisafran konyhájából
Cukkinis muszaka sofisafran konyhájából
85 perc / előkészület: 5 perc főzés: 50 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A muszaka elkészítése mindig eléggé bonyolultnak tűnt, és a padlizsánt nem annyira kedvelem. Egyszer végre sikerült rászánni magam, hogy saját ízlésre szabva elkészítsem. Szerencsére elsőre sikerült eltalálni az arányokat, nagyszerű ebéd kerekedett belőle. Minden a fűszerezésen múlik, kiváló egytálétel!

hozzávalók / 2 adag

Húsos szósz

Zöldségek

  • 5 közepes db burgonya
  • 1 közepes db cukkini (klasszikus muszakában a padlizsán a recept főszereplője)
  • 2 ek olívaolaj
  • ízlés szerint

Tejszínes szósz

  • 1 ek vaj
  • 10 dkg sajt (gouda, edami, trappista vagy mozzarella sajt)
  • 200 ml növényi tejszín (rizstejszínnel szoktam készíteni, de bármilyen tejszín megfelelő, állati eredetű is)
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 dl növényi tej (lehet sima tej is)
  • ízlés szerint
Szólj hozzá!

elkészítés

A húsos szósz

  1. A vöröshagymákat megpucoljuk, és apróra felvágjuk. Serpenyőben olajat hevítünk, majd rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát. Közepes lángon addig sütjük, amíg üvegesre nem párolódik.
  2. Amíg a vöröshagyma párolódik, 1-2 gerezd fokhagymát pucolunk, és lenyomjuk fokhagymapréssel egy kis tálba.
  3. A darált húst rádobjuk a vöröshagymára. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd hozzáadjuk a fokhagymát, fahéjat, a szegfűszeget és a szegfűborsot. Jól átsütjük a húst, kb 5-10 percen keresztül forgatjuk fakanállal.
  4. A vörösborból kb fél decit löttyintünk a húsra, jól összefőzzük. Még öt percig forgatjuk a húst, hogy egészen összekeveredjen a hagymával és jól átsüljön mindenhol.
  5. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és egy újabb fél deci bort a húshoz, jól összekeverjük, majd hagyjuk összefőlni.

Zöldségek

  1. Egy lábosba vizet teszünk fel, forraljuk. A burgonyákat hámozzuk, és tetszőleges méretűre aprítjuk. Én kb fél tenyérnyi méretű, fél centi magas karikákra szeretem vágni.
  2. A burgonyát meghámozva, szeletelve a forró vízbe tesszük, sózzuk. Kb 20 percig főzzük, amíg a villa könnyen át nem szúrható rajta. Leszűrjük a vizet róla, majd félretesszük.
  3. A cukkinit megmossuk, 2-3 milliméter vékony szeletekre vágjuk. A cukkiniszeleteket serpenyőben olívaolajon megpuhítjuk, megpirítjuk, majd félretesszük.

Tejszínes szósz

  1. Lereszeljük vagy apró szeletekre vágjuk a sajtot. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat. A vajra ráöntjük a tejszínt, hozzáadjuk a szerecsendiót. 4-5 percig melegítjük, és amikor már egészen forró a tejszín, hozzáadjuk a sajt felét és egy kis tejet. Növényi vagy sima tej - mindkettő ugyanolyan jó. Sózzuk, forraljuk, kavargatjuk. Amikor felforrt, akkor levesszük a tűzről.
  2. Egy jénai vagy teflon sütőtálat veszünk elő, kisebb méretűt. Ennek az aljára löttyintünk egy kis olívaolajat, majd eloszlatjuk az edény alján a burgonyát. A burgonyára ráöntjük és eloszlatjuk rajta a húsos szószt. A húsos szósz tetejére pedig a cukkiniszeletek kerülnek, szintén szépen eloszlatva, hogy mindenhová jusson.
  3. A cukkiniszeletek tetejére ráöntjük a tejszínes szószt, majd a maradék sajttal meghintjük a tetejét.
  4. A sütőt előmelegítjük 150-200 fokra. Beletesszük a minden jóval megrakott edényt, és addig sütjük, amíg a sajt a tetején meg nem pirul (kb fél óra).
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 30x20x8 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 480
elküldve: 1
receptkönyvben: 57
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

sofisafran

Mióta szakács: 2013.11.21.
4 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

muszaka padlizsán nélkül, moussaka

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1301
darált marhahús 500 g
vöröshagyma 1 közepes db
sűrített paradicsom 200 g
vörösbor 1 dl
fahéj 1 csipet
szegfűszeg 1 késhegynyi
szegfűbors 1 késhegynyi
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fokhagyma 1 gerezd
olívaolaj 2 ek
burgonya 5 közepes db
cukkini 1 közepes db
olívaolaj 2 ek
0 ízlés szerint
vaj 1 ek
sajt 10 dkg
növényi tejszín 200 ml
szerecsendió 1 csipet
növényi tej 1 dl
0 ízlés szerint