Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csirkemell fűszeres-tejszínes mártásban

Csirkemell fűszeres-tejszínes mártásban
Csirkemell fűszeres-tejszínes mártásban
50 perc / előkészület: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (39)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A csirkemell ezen elkészítési módja az egyik kedvencünk, elég sűrűn csinálom. Pár éve kísérleteztem ki ezt a "mindent bele" - mártást, és más ételeimhez is fel szoktam használni. A fűszerek tetszés szerint variálhatóak, a megmaradt szaftos husi kiválóan melegíthető serpenyőben fedő alatt, ráadásul másnap vagy harmadnap még finomabb is. A csirkemell számomra fűszeresen, szaftosan a legízletesebb.

hozzávalók / 4 adag

A húshoz

A mártáshoz

ajánlat

Ha nincs elég tejszín otthon, tejföllel is szaporíthatjuk a mártást. Kifőtt tésztát, krumplipürét vagy rizst adhatunk mellé, de friss kenyérrel is fogyasztható.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkemellfiléket megmossuk, megszárítjuk, felszeleteljük (nekem darabonként 3 szelet lett), és 2 ek grillfűszerrel beszórjuk. Kicsit állni hagyjuk.
  2. A lisztben elkeverjük a maradék grillfűszert és a köményt, alaposan megmártjuk benne a húsokat, és kevés zsiradékban hirtelen kisütjük.
  3. Egy tűzálló tálat kizsírozunk vagy kivajazunk, és belefektetjük a hússzeleteket.
  4. A mártáshoz a tejszínt egy edénybe öntjük, beletesszük a fűszereket, kis lángon felforraljuk, majd vízben elkevert keményítővel kissé besűrítjük.
  5. A mártásba belekeverjük a hús sütésekor fennmaradt zsírt is, a húsra öntjük, és forró sütőben pirulásig sütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 54 168
elküldve: 16
receptkönyvben: 1 022
elkészítve: 47/63
Facebookon megjelent: -

szakács

Makkermanó

Mióta szakács: 2010.08.01.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: főétel

egyéb elnevezések

csirkemell fűszeres-tejszínes szósszal, fűszeres-tejszínes mártásban sütött csirkemell, szaftos-fűszeres csirkemell

Hozzászólások (39)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Anni-panni
Anni-panni Mon, 2018-02-12 19:35

Ma ez volt nálunk a vacsora, hát, csak szuszogni tudok, úgy belaktam belőle! :-) Könnyen elkészült, nagyon jó illattal árasztotta el a konyhát, és nagyon finom is volt! Köszönöm a receptet!

Nawa
Nawa Mon, 2014-05-26 21:31

Szia. Megcsináltam végre én is, tárkony és borsikafű nélkül és olyan isteni finom lett, hogy húúú:) Köszönöm a receptet!

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Wed, 2014-05-28 15:19

Kedves Nawa! Nagyon örülök, hogy neked is ízlett! Én sem mindig rakok bele ennyiféle fűszert, úgyhogy lehet ezt variálni többféleképpen is. :)

PaNdaR3N
PaNdaR3N Thu, 2014-02-27 16:00

Első önállóan elkészített kajcsi, és ami azt illeti szerintem megismételhetetlenül finom lett :) Köszönöm!

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Thu, 2014-02-27 16:51

Kedves PaNdaR3N! Hú, ez nagyon jó hír! Igazán örülök, hogy az én receptemet válaztottad az első önálló konyhai ténykedésedhez, az pedig külön nagy öröm számomra, hogy ennyire ízlett neked. :) Köszönöm, hogy mindezt megosztottad velem, és további jó sütést-főzést kívánok, és sok sikert a konyhában!
Szép napot: Gabi

liana001
liana001 Sat, 2013-11-09 09:52

Szia! Ez nagyon finom étel, egyik kedvencünk lett. Köszönet érte! Idézet férjemtől: "Csak így finom a csirkemell!" Kisfiamtól: "Anyu, szeretlek, mert olyan jókat főzöl!" :-)

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Sat, 2013-11-09 10:01

Kedves Liana001! De jó, de jó, ez nagyon szuper hír! Meörvendeztettél azzal, hogy ennyire ízlett a családnak ez a szaftos husi! Most itt vigyorgok. :) Ha kedved van, látogass el a blogomra, hátha ott is találsz kedvetekre valót! http://suniskanal.blogspot.hu/ Szép napot: Gabi

exter
exter Sat, 2013-04-13 16:59

Köszi a receptet, fenséges lett :) Én főzőtejszínnel csináltam, de így is nagyon finom lett. Biztos, hogy fogok még ilyet főzni:)

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Sat, 2013-04-13 19:56

Szia Exter! Nagyon jó hír, hogy ízlett a husi, köszi, hogy elmondtad! :-) Tanácsként írom, hogy ha lehet, mellőzd a főzőtejszínt, mert káros, és főzz nyugodtan igazi tejszínnel, azzal, amit habtejszínként árulnak vagy ha házi tejet veszel akkor a rajta lévő tejszínnel. És igen, én is remélem, hogy elkészíted még sokszor ezt az ételt! Jó hétvégét: Makkermanó

3masmama
3masmama Sat, 2012-12-22 19:04

Köszönöm, finom lett. Bár egy kicsit szerelmes a szakácsnő;-)) (kissé sós lett)

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Sat, 2012-12-22 19:30

Örülök, h. ízlett, és sajnálom, h. elsózódott. Én is jártam már így ezzel a szafttal, de a kóstolgatás sokat segített. :-D

3masmama
3masmama Fri, 2012-12-21 18:13

Most sül a sütőben, nagyon fonom illatok szállnak itt a konyhában. Beindult a "pavlovi" reflex. Alig bírom kivárni, hogy kisüljön. Nagyon köszönöm a receptet.

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Sat, 2012-12-22 08:33

Szia 3masmama! Bizony, már az illatáról is lehet sejteni, h. finom. Remélem, kóstolás után ti is így vélekedtek majd. Jó étvágyat utólag is! Üdv: Gabi

u.bridge
bridge / u.bridge Sun, 2012-10-28 13:40

Kedves Gabi!
Én pulykából készítettem és bár hiányzott a borsikafű és a chili de így is isteni lett! Nagyon köszönöm a receptet. A férjem nem győzőtt dícsérni, hogy megint milyen finomságot dobtam össze :)) köszi üdv: Bridge

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Mon, 2012-10-29 08:21

Szia Bridge! Biztos finom volt pulykából is. :-) A borsikafű hiánya természetesen semmit vesz el az élvezeti értékéből, a chili nélkül meg azok is ehetik, akik nem kedvelik a csípős ízeket. Örülök, h. megörvendeztetted a férjedet, ez nekünk nőknek nagyon fontos szempont, ha főzünk. :-) Szép napot: Gabi

Szocsó
Szocsó Wed, 2012-05-16 22:38

Nagyon koszonom a receptet isteni lett. Igaz en kicsit modositottam rajta, csak fokhagyma granulatum, tarkony, bazsalikom, valamint a felsorolasban igaz nem szereplo, de kezembekerulo kakukkfu kerult bele. Annyi modositast eszkozoltem meg, hogy az etkezesi kemenyito helyett sajtot foztem a szoszba es azzal igyekeztem suriteni az allagat.

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Thu, 2012-05-17 06:56

Szia Szocsó! Ügyesen megoldottad a helyettesítést, a kakukkfű is jó bele és biztosan fincsi lett sajttal sűrítve. Nagyon örülök, h. ízlett a husi, remélem, elkészíted máskor is! Üdv: Gabi

dozsarita
dozsarita Tue, 2012-05-08 20:47

Köszönöm szépen! Nagyon finom!
Nem vagyunk nagy csirkések, a mell pedig pláne nem a kedvencünk, de ma csak ez volt itthon. Rákerestem az oldalon és a Te recepted tetszett meg a legjobban, és nem csalódtam, szaftos, omlós, ízes, egyáltalán nem száraz. :)

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Tue, 2012-05-08 21:05

Kedves Dozsarita! Igazán örülök, h. elkészítetted ezt a husit! Jó érzés, h. annak ellenére, h. nem kedveled a csirkemellet, ez mégis ízlett. Az az igazság, h. a csirkének ez a része valóban a legszárazabb, de ha jól van elkészítve, akkor ezen sokat lehet segíteni. Mivel a Kedvesem szinte csak ezt a húsfélét eszi meg, így kénytelen vagyok sokat ötletelni, milyen formában készítsem el neki. Remélem, szívesebben gondolsz majd a csirkemellre, ha a receptjeim között találsz másik hasonlóan finomat is: http://www.nosalty.hu/szakacs/makkermano Üdv: Gabi

Mennike
Mennike Fri, 2011-10-28 03:45

Koszonet a receptert, a valogatos kislanyom is csak ugy falta:0) holnap is ezt csinalom.

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Fri, 2011-10-28 15:46

Szia Mennike! Nagyon jó volt olvasni, h. a kislányodnak ennyire ízlett a husi! :-) Igazán meg tudom őt érteni, mert én is rettentő válogatós voltam, bezzeg a fűszeres husikat mindig imádtam. Remélem, találtok még a receptjeim között olyan ételeket, amiket szívesen megeszik majd a lányod. Egészségetekre váljon a mai ebéd is! :-))) Üdv: Gabi

nyamóka
nyamóka / nyamóka Mon, 2011-10-24 15:48

Na, amikor eredetiben megkóstolhattam ezt is, akkor bizonyosodtam meg róla, hogy nagyon hasonló szájízzel főzőcskézünk mi ketten. Már meg sem lepődöm, hogy ebben is hasonlóan gondolkodunk! :-D Remélem, végigehetem sorban a kajáidat, mert már látom, hogy nekemvaló lesz mindegyik! :-D Puszikák: Éva

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Tue, 2011-10-25 13:09

Végigeheted, naná! Sztem lesz is rá alkalom. Mindenképp Kotányi grillt használj, ha ezt megcsinálod, ui. tényleg az a legjobb ízre. Plusz sót nem igényel, mert a fűszer pont elég sós. Nem figyeltem, h. a reciben írtam-e, de a zsírból vagy olajból, amiben a husit elősütöd, önthetsz egy keveset a mártáshoz, vagy kikenheted vele a sütőtál alját. Egyébként holnap pont ez lesz az ebéd, mert a vasárnapi sütihez nem verődött fel a tejszín, ezért el kellett használnom valamihez. Ez volt a legegyszerűbb hasznosítási módja, mert még mindig beteg vagyok, és nem volt kedvem kísérletezgetni. Puszka: G.

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Sun, 2011-10-02 09:33

Kedves Bia! Örülök, h. elnyerte a tetszésedet a recept, és remélem, máskor is elkészíted! Kérdésedre válaszolva: nem, nincs elírva, valóban habtejszín kell bele. Sőt én mindig habtejszínnel főzök, természetesen nem cukrozottal. Korábban kedves szakácstársunk, AzEszter reglapján volt olvasható a következő szöveg, ami biztos segít megérteni a különbséget:
"Tudjuk-e, hogy mi a különbség a habtejszín és a főzőtejszín között?
Nem biztos. Az sem biztos, hogy tudjuk, hogy a főzőtejszín egyszerű "vakítás". Hiszen a főzéshez nyilván főzőtejszín kell - há nem azé hívják úgy? Hát bizony nem.
A főzőtejszín egyszerűen a habtejszín egy alacsonyabb zsírtartalmú (20%-os) változata, amit különböző anyagokkal javítanak fel azért, hogy állaga egyáltalán hasonlítson a habtejszínhez.
És nem, a habtejszín normális esetben nem édes, hiszen csak tejszínt tartalmaz. T-e-j-sz-í-n-t. Abból is 30%-ot optimális esetben és semmi mást.
Így ha lehet, főzéshez is inkább habtejszínt használjunk.
A főzőtejszínnek, mint olyannak, az égvilágon semmi értelme."
Neki elhiheted, ő ért hozzá. Természetesen a habtejszín minősége sem mindegy. Én főzésre és sütésre is a Pennyben kapható Sissyt használom, az egészen elfogadható, de mégjobb, ha házi tejsznít veszel, ha erre van lehetőséged. remélem, tudtam segíteni! :-) Szép vasárnapot: Gabi

Bibius
Bibius / Bibius Sat, 2011-10-01 18:48

Szia!Ma megcsináltam ezt a receptet, és nagyon finom lett!
Egy észrevételem lenne:én főzőtejszínnel csináltam, mert a habtejszínt sütikbe/hez szokták használni.
Nincs elírva a recept?
Bia

Rami77
Rami77 Wed, 2011-08-31 09:58

Szia Gabi!
Elkészítettem. Egyszerű volt, viszont nagyon finom! Jó a recept, köszi szépen!
Szerintem rendszeresen fogom ezután készíteni!
Rami

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Wed, 2011-08-31 18:33

Szia Rami! Nagyon örülök, h. neked is ízlett, és annak is, h. felveszed a családi receptkönyvbe! Mindig jó érzés, ha az én receptem másnak is tetszik. Jó étvágyat hozzá ezután is! Üdv: Gabi

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2011-08-30 08:39

Kedves Gabi!
Úgy lett, ahogy gondoltam, mindenkinek ízlett. :))) Engem egy picit emlékeztetett a sokfűszeres csirkemell-tekercsedre és mi azt is nagyon szeretjük, már jónéhányszor készítettem. Az efféle fűszeres ízharmónia nálunk nagyon bejön.
Puszi, Edit

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Tue, 2011-08-30 09:00

Szia kedves Edit! Nagyon örülök, h. ízlett nektek! :-) Nem csodálkozom rajta, h. a csirkemelltekercsre emlékeztet, hiszen szinte pont uolyan mártással készül. Tul.képpen akkor csináltam először ilyen sokfűszeres szószt, amikor a tekercset kitaláltam, de azóta picit alakítottam rajta, a húst is beszórom grillfűszerrel, és nekünk így jobban ízlik. Egyszerűbb így, mint sajttal betöltögetni a húst, bár úgy is finom. Szép napot, puszi: Gabi

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Mon, 2011-08-29 07:11

Szia Edit! Most izgulok egy kicsit, mert nem biztos, h. amit én imádok, azt más is imádja, de azért remélem, így lesz nálatok is. :-) Mindenképp írd meg, h. elnyerte-e a tetszéseteket! Ha nem , azt is. :-D
Szépő napot neked mára, puszi: Gabi

Bató Edit
Bató Edit Sun, 2011-08-28 19:20

Szia kedves Gabi!
Előre tudom, hogy ezt imádni fogjuk, szóval nem is kérdés, hogy elkészítem. Tudod a csirkemell...
Puszi, Edit

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Sat, 2011-08-27 13:17

Kedves NoSalty csapat! Köszönöm szépen, nagyon örülök neki, mert ez az én kedvencem a saját repertoáromból! :-))) Szép napot nektek: Gabi

NoSalty
Nosalty / NoSalty Sat, 2011-08-27 09:06

Kedves Makkermanó!
Tiéd lett 2011. augusztus 26. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
Nosalty.hu csapata

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2011-08-26 17:45

Kedves Gabi!
Na ettől jött meg az étvágyam annyira, hogy csak na. :) Nagyon guszta! A csirkemell amúgy is jöhet minden formában, minden mennyiségben. De valahogy úgy érzem, ezzel Te is így vagy. :)
Puszi: Éva

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Fri, 2011-08-26 18:00

Szia kedves Éva! Jujj de örülök, akkor dobd be gyorsan a sütőbe! ;-) Igen, jól látod, szeretem a cs.mellet, de inkább a Kedvesem miatt gyártom futószalagon, ui. én eredetileg sertéshusis vagyok. De ez a fűszeres-tejszínes a legjobb a csirkés repertoáromból, már ha szabad ilyet mondani. A legegyszerűbb és a legjobb. Nekem amúgy 2 kedvencem van a saját kajáim közül: ez és a húsos palalacsinta tejszínes-paprikás hagymamártásban. Puszi: Gabi

762
csirkemell filé 3 db
finomliszt 4 evőkanál
szárnyas fűszerkeverék 3 ek
őrölt fűszerkömény 1 teáskanál
mangalica zsír 3 ek
vaj 1 ek
habtejszín 5 dl
fokhagyma 4 gerezd
mustár 2 ek
1 tk
majoranna 1 tk
bazsalikom 1 tk
borsikafű 1 tk
tárkony 1 tk
chili 1 kk
fekete bors 1 kávéskanál
víz 0.5 dl
étkezési keményítő 1 evőkanál