r
Nosalty Logó

Yakitori

Hering András
Yakitori: japán csirkenyárs, amit otthon is elkészíthetsz
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

  • 500 g csirkecomb (csirkecombfilé bőrrel - a bőr fontos, mert ropogósra sül, és zsírt ad)
  • 2 db újhagyma (vagy póréhagyma vagy japán negi)
  • 100 ml szójaszósz (a tare szószhoz)
  • 100 ml mirin (a tare szószhoz)
  • 50 ml szaké (helyettesíthető fehér borral)
  • 2 ek cukor (a tare szószhoz)
233
Kalória
14g
Fehérje
10.4g
Szénhidrát
10.4g
Zsír
114.4g
Víz
60.5g
Koleszterin
917.6mg
Élelmi rost
6.1g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 233 kcal
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 929 kcal
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 97 kcal
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14 g

Zsír

  • Összesen
    10.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1680.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    146 mg
  • Nátrium
    1456 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    10.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    114.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    59 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    165 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    373 micro
Összesen 233 kcal
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55.8 g

Zsír

  • Összesen
    41.8 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    242 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6721.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    131 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    120 mg
  • Foszfor
    583 mg
  • Nátrium
    5825 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.6 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    457.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    235 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    99 micro
  • Kolin:
    153 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    660 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1492 micro
Összesen 929 kcal
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    704.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    611 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    48 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    69 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    156 micro
Összesen 97 kcal

Elkészítés

  1. A tare (mártás) elkészítése: Egy kis lábasban keverjük össze a szójaszószt, a mirint, a szakét és a cukrot. Forraljuk fel, majd közepes lángon főzzük kb. 10–15 percig, amíg kissé besűrűsödik, szirupos lesz. Tegyük félre hűlni. (Japánban gyakran ugyanazt a mártást használják újra és újra, minden sütés után kicsit felforralva, ettől lesz igazán mély íze.)
  2. A csirkecombfilét kb. 2,5 cm-es kockákra vágjuk fel. A hagymát 2–3 cm-es darabokra.
  3. Fűzzük fel váltakozva a húsdarabokat és a hagymát a bambusznyársakra.
  4. Hevítsünk faszenes grillt (a yakitorit Japánban szűk, hosszúkás faszenes grillen készítik binchōtan szénnel, ez adja az autentikus füstös ízt).
  5. A nyársakat közepes hő fölött, folyamatosan forgatva süssük, amíg a hús kívül ropogós, belül szaftos lesz.
  6. Sütés közben 2–3 alkalommal kenjük meg a húsokat a tare mártással.
  7. A nyársakat forrón, közvetlenül a grillről kínáljuk. Szolgálhatjuk magában, japán sörrel vagy szakéval, de rizs és savanyúság is jól illik mellé.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 15 p

Ha Japán ételeire gondolunk, legtöbben a sushit, a rament vagy a tempurát említjük. Pedig a mindennapok igazi hőse egy sokkal egyszerűbb fogás: a yakitori, vagyis a parázson sült csirkenyárs. Ez a japán street food egyik legismertebb és legnépszerűbb formája, amely nemcsak laktató, hanem igazi közösségi élmény is.

Yakitori csirkenyársak grillezve, fényes szószmázzal, főtt rizzsel tálalva<br>
Az igazi yakitori titka a lassan izzó faszén fölött sült csirkehús.
Hering András

Japánban sokáig a húsfogyasztás tiltott vagy erősen visszaszorított dolog volt. A buddhista hatások miatt a 7. századtól kezdve egészen a 19. század közepéig a csirke- és állathús fogyasztása nem volt általános, helyette inkább halat, tofut, zöldséget ettek.

Az Edo-korban (1603-1868) a csirke, és különösen a vadmadarak (fürj, fácán) kezdtek lassan bekerülni az étkezésbe. Az Edo-korban a madárhúst gyakran nyárson sütötték (kushiyaki), de a „yakitori” kifejezést még nem használták.

Amikor Japán a nyugati világ felé nyitott, a húsfogyasztás újra elfogadott lett. A csirkét ekkor kezdték el rendszeresebben tenyészteni étkezési célra. A városi piacokon és utcai árusoknál egyre több nyárson sült csirkehús jelent meg.

A „yakitori” elnevezés a 20. század elején vált elterjedtté. Fontos változás volt, hogy a csirkét nemcsak a nemes részekből (mell, comb) készítették, hanem az egész állatot feldolgozták: bőrt, májat, zúzát is. Ez gazdaságos volt, és kialakult az a sokféle yakitori-variáció, amit ma is ismerünk.

A háború utáni nehéz években a yakitori igazi népélelmiszer lett: olcsó volt, könnyen hozzáférhető, és utcai standokon árulták. Ekkor vált az izakaya kultúra (kocsmák kis falatkákkal) egyik alapfogásává.

Mi az a yakitori?

A „yakitori” szó szerinti fordításban „grillezett csirkét” jelent (yaki = sütni, grillezni; tori = szárnyas, csirke).

Az étel lényege, hogy a csirkét apró darabokra vágják, bambuszpálcára húzzák, majd faszén fölött, lassan forgatva sütik készre.

Japánban külön „yakitori-ya” néven futó éttermek is léteznek, amelyek kizárólag ezt a fogást kínálják, rengeteg variációban. A falatozók legtöbbször munka után ülnek be ide egy pohár sörre vagy szakéra, mellé pedig rendelnek pár nyársat.

apán yakitori csirkenyárs póréhagymával, szójaszósszal és főtt rizzsel, tálalásra készen
Sóval letisztult, szósszal ragacsosan fényes.
Hering András

Só vagy szósz – két iskola

A yakitori legnagyobb vitája a japán gasztrokultúrában az, hogy sóval vagy szósszal készül-e.

  • Shio (só): csak tengeri sóval szórják meg a nyársakat, így a hús és a póréhagyma természetes íze érvényesül. Ez a letisztultabb változat.
  • Tare (szósz): a nyársakat sülés közben többször bekenik egy édes-sós mázzal, ami szójaszószból, mirinből, szakéból és cukorból készül. Ez a változat ragacsosan fényes, karamellizált bevonatot ad.

A legtöbb yakitori-ya mindkettőt kínálja, a vendégek pedig eldönthetik, melyik iskolát követik.

Nem csak csirkecomb

Bár nálunk a yakitori leginkább póréhagymával váltogatott csirkecombot jelent, Japánban szinte a csirke minden része nyársra kerülhet. Ez a „nose-to-tail” szemlélet szerves része a japán konyhának.

  • Negima: csirkecomb póréhagymával – a legismertebb változat.
  • Tsukune: fűszeres csirkefasírt nyárson.
  • Kawa: ropogósra sült csirkebőr.
  • Reba: szaftos csirkemáj.
  • Sunagimo: csirkezúza.
  • Tebasaki: apró csirkeszárny.

Így egyetlen vacsora során végig lehet kóstolni a csirke szinte minden részét – változatos textúrákkal és ízekkel.

apán yakitori csirkenyárs póréhagymával, szójaszósszal és főtt rizzsel, tálalásra készen.
akitori: egyszerre street food, grillklasszikus és közösségi élmény.
Hering András

Hogyan készítsd el otthon?

A yakitori pont azért nagyszerű, mert nem kell hozzá sem mesterfokú sushi-rizs készítés, sem nehezen beszerezhető alapanyag, a japán hangulatot könnyedén megteremti egy hétköznapi grill mellett is.

1. Kevés hozzávaló kell hozzá

Alapvetően csirke, póréhagyma, bambusznyárs és egy szósz – ezek mind beszerezhetők itthon is. Ha nem kapsz mirint vagy szakét, fehérborral és kevés cukorral is helyettesítheted.

2. Nem kell különleges eszköz

Japánban hosszúkás, szénnel fűtött yakitori-grillt használnak, de otthon elég egy kerti grill, grillserpenyő vagy akár sütő is. A lényeg, hogy közepes lángon, folyamatos forgatással süljön a hús.

3. Gyorsan elkészül

Mivel a csirkét kockára vágva, kis adagokban húzzuk nyársra, néhány perc alatt átsül, és nem szárad ki. Ideális gyors vacsora vagy vendégváró falat.

4. Könnyen variálható

Lehet sóval egyszerűen megszórni (shio), vagy szószban többször átkenni (tare). A nyársra nemcsak húst, hanem májat, bőrt, zöldséget is húzhatunk. Mindenki megtalálja a kedvencét.

5. Látványos és közösségi étel

Otthon is remek „party food”: mindenki kap egy-egy nyársat a kezébe, nem kell bonyolult tálalással bajlódni, mégis különleges és egzotikus hatást kelt.

apán yakitori csirkenyárs póréhagymával, szójaszósszal és főtt rizzsel, tálalásra készen.
Japánban szinte minden utcasarkon illatoznak a nyársak.
Hering András

Recept és fotók: Hering András / @andrishering

További receptek

Souvlaki

A souvlaki a görögök saslikja, azzal a lényegi különbséggel, hogy náluk csak hús kerül a nyársakra, azt viszont előtte illatos pácban érlelik. Hagyományosan sertésből készült ez a ...

Rosanics Petra

A legendás velős pirítós

A velős pirítós a magyar konyha egyik klasszikusa, amit már nagyszüleink is készítettek. Egyszerű, paraszti gyökerekkel bíró fogás, mégis különlegesnek számít, hiszen a velő ritkán ...

Hering András

Címlapról ajánljuk

Top Receptek