r
Nosalty Logó

Csikós tokány hagymás nokedlivel JUDYTH konyhájából

Walaky
Csikós tokány hagymás nokedlivel JUDYTH konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

tokány

nokedli

1043
Kalória
36.2g
Fehérje
81g
Szénhidrát
62.8g
Zsír
369.2g
Víz
180.8g
Koleszterin
5g
Élelmi rost
8.4g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 11% Zsír

tokány

nokedli

Összesen 1043 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 11% Zsír

tokány

nokedli

Összesen 6250 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 11% Zsír

tokány

nokedli

Összesen 182 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.2 g

Zsír

  • Összesen
    62.8 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    181 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1022.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    68 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    449 mg
  • Nátrium
    304 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    81 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    369.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    115 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    113 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    147 mg
  • Retinol - A vitamin:
    85 micro
  • α-karotin
    59 micro
  • β-karotin
    324 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    1287 micro
  • Lut-zea
    263 micro
Összesen 1043 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    217.4 g

Zsír

  • Összesen
    376.6 g
  • Telített zsírsav
    146 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    152 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    42 g
  • Koleszterin
    1085 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6135.3 g
  • Cink
    28 mg
  • Szelén
    410 mg
  • Kálcium
    749 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    408 mg
  • Foszfor
    2692 mg
  • Nátrium
    1824 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    485.9 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

Víz

  • Összesen
    2215.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    687 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    286 mg
  • D vitamin:
    676 micro
  • K vitamin:
    51 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    43 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    371 micro
  • Kolin:
    879 mg
  • Retinol - A vitamin:
    507 micro
  • α-karotin
    355 micro
  • β-karotin
    1947 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    7719 micro
  • Lut-zea
    1576 micro
Összesen 6250 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    11 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    179.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    14.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    64.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    225 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 182 kcal

Elkészítés

tokány

  1. Lehet más sertéshúsból is készíteni, én lapockából készítettem úgy, hogy a zsíros részektől szépen megszabadítottam, tehát színhúst kaptam, s egyben omlósat is - combból azért nem szeretjük, mert túl száraz, de ez ízlés dolga.
  2. A húst, a bacont vékony csíkokra, a meghámozott paradicsomot, a paprikát és a hagymát apró darabokra vágjuk. A fokhagymát nyomón átnyomjuk.
  3. A szalonnát addig pirítjuk, amíg kiolvad a zsírja - ekkor valószínűleg nem kell hozzá még zsír, de ezt meg lehet látni, szalonnafüggő - a bacon nem enged sok zsírt, ezért 3-4 evőkanálnyi zsírt tegyünk alá, majd ezen dinszteljük meg a hagymát.
  4. Levesszük a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, és belerakjuk a húst. Beletesszük a fokhagyma felét, és megfűszerezzük. Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, kevés vizet öntünk alá, lefedve pároljuk tovább. Ha elfőtt menet közben a leve, pótoljuk, s amikor már félig puha a hús, akkor a fokhagyma másik felét is beletesszük.
  5. Ha már teljesen megpuhult a hús, a tejfölt hozzáöntjük, összeforraljuk. Meglátjuk, milyen híg a szaftja - annyi vizet mindig pótoljunk, hogy azért legyen szaftja is -, s ettől függően kb. egy kis evőkanálnyi étkezési keményítőt feloldunk csomómentesen kevés vízzel, s kevergetés közben a húsra csurgatjuk, összekeverjük, összeforraljuk. Kész is!
  6. Ezután - mert nem hűl ki a tokány - elkészítjük a nokedlit. A lisztet, tojást, sót egy tálba helyezzük, annyi vízzel jól kikeverjük, hogy a tészta se túl lágy, se túl sűrű ne legyen, de ne dolgozzuk túl!
  7. Mielőtt kiszaggatnánk, kifőznénk a nokedlit, elkészítjük a dinsztelt hagymát, amit majd a kifőzött nokedlire öntünk, s ekkor egy fazékban felteszünk enyhén sós vizet forrni a nokedli kifőzéséhez.
  8. Az előkészített (1-2 darab közepes) vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk, zsíron megdinszteljük - halvány sárgára picit megsütjük, de csak épp, hogy pici színt kapjon, félretesszük, s most kiszaggatjuk, kifőzzük a nokedlit, a feltett víz eddigre felforr, reményeink szerint! :) Ha már forr a víz, beleszaggatjuk ugyanúgy, mint a hagyományos galuskát. Akkor kész, amikor a tészta mind feljött a víz felszínére és 1-2 percig főtt. (Több részletben szaggatjuk és főzzük ki, amíg el nem fogy a nyers tészta!)
  9. Ezután a galuskát leszűrjük, forró víz alatt leöblítjük, egy fedeles tálba rakjuk, ráöntjük az előzőleg megdinsztelt hagymát, jól összekeverjük vele, néhány percig állni hagyjuk, s lehet tálalni

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 90 p

Fergetegesen finom... nagy kedvenc nálunk... sok változata található meg... én kicsit változtattam az "eredetin"... már, ha létezik eredeti... érdemes kipróbálni...!

További receptek

Yakitori

Ha Japán ételeire gondolunk, legtöbben a sushit, a rament vagy a tempurát említjük. Pedig a mindennapok igazi hőse egy sokkal egyszerűbb fogás: a yakitori, vagyis a parázson sült ...

Hering András

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...