Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csikós tokány hagymás nokedlivel JUDYTH konyhájából

Csikós tokány hagymás nokedlivel JUDYTH konyhájából
Csikós tokány hagymás nokedlivel JUDYTH konyhájából
120 perc / előkészület: 30 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fergetegesen finom... nagy kedvenc nálunk... sok változata található meg... én kicsit változtattam az "eredetin"... már, ha létezik eredeti... érdemes kipróbálni...!

hozzávalók / 6 adag

tokány

nokedli

ajánlat

Nagyon finom, akár ünnepi asztalon is helytálló! Tulajdonképpen bármilyen húsból elkészíthető, csak akkor figyelembe kell venni a hús jellemzőjét, mikor is arra gondolok, van, amelyik előbb, van, amelyik később puhul meg! Ehhez tetszőleges savanyúságot lehet kínálni, bár mi magában esszük, igazán nem kívánja azt, de lehet! :) 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Lehet más sertéshúsból is készíteni, én lapockából készítettem úgy, hogy a zsíros részektől szépen megszabadítottam, tehát színhúst kaptam, s egyben omlósat is - combból azért nem szeretjük, mert túl száraz, de ez ízlés dolga.
  2. A húst, a bacont vékony csíkokra, a meghámozott paradicsomot, a paprikát és a hagymát apró darabokra vágjuk. A fokhagymát nyomón átnyomjuk.
  3. A szalonnát addig pirítjuk, amíg kiolvad a zsírja - ekkor valószínűleg nem kell hozzá még zsír, de ezt meg lehet látni, szalonnafüggő - a bacon nem enged sok zsírt, ezért 3-4 evőkanálnyi zsírt tegyünk alá, majd ezen dinszteljük meg a hagymát.
  4. Levesszük a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, és belerakjuk a húst. Beletesszük a fokhagyma felét, és megfűszerezzük. Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, kevés vizet öntünk alá, lefedve pároljuk tovább. Ha elfőtt menet közben a leve, pótoljuk, s amikor már félig puha a hús, akkor a fokhagyma másik felét is beletesszük.
  5. Ha már teljesen megpuhult a hús, a tejfölt hozzáöntjük, összeforraljuk. Meglátjuk, milyen híg a szaftja - annyi vizet mindig pótoljunk, hogy azért legyen szaftja is -, s ettől függően kb. egy kis evőkanálnyi étkezési keményítőt feloldunk csomómentesen kevés vízzel, s kevergetés közben a húsra csurgatjuk, összekeverjük, összeforraljuk. Kész is!
  6. Ezután - mert nem hűl ki a tokány - elkészítjük a nokedlit. A lisztet, tojást, sót egy tálba helyezzük, annyi vízzel jól kikeverjük, hogy a tészta se túl lágy, se túl sűrű ne legyen, de ne dolgozzuk túl!
  7. Mielőtt kiszaggatnánk, kifőznénk a nokedlit, elkészítjük a dinsztelt hagymát, amit majd a kifőzött nokedlire öntünk, s ekkor egy fazékban felteszünk enyhén sós vizet forrni a nokedli kifőzéséhez.
  8. Az előkészített (1-2 darab közepes) vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk, zsíron megdinszteljük - halvány sárgára picit megsütjük, de csak épp, hogy pici színt kapjon, félretesszük, s most kiszaggatjuk, kifőzzük a nokedlit, a feltett víz eddigre felforr, reményeink szerint! :) Ha már forr a víz, beleszaggatjuk ugyanúgy, mint a hagyományos galuskát. Akkor kész, amikor a tészta mind feljött a víz felszínére és 1-2 percig főtt. (Több részletben szaggatjuk és főzzük ki, amíg el nem fogy a nyers tészta!)
  9. Ezután a galuskát leszűrjük, forró víz alatt leöblítjük, egy fedeles tálba rakjuk, ráöntjük az előzőleg megdinsztelt hagymát, jól összekeverjük vele, néhány percig állni hagyjuk, s lehet tálalni
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 44
össznézettség: 91 099
elküldve: 19
receptkönyvben: 528
elkészítve: 31/31
Facebookon megjelent: 2

szakács

Walaky

Mióta szakács: 2015.08.05.
151 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

tokány hagymás galuskával, csikós tokány, sertéstokány galuskával

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Thu, 2017-11-30 09:00

Ma reggel:

"statisztika

beküldve: 2015.08.26.
tegnapi nézettség: 1 134
össznézettség: 47 662
elküldve: 14
receptkönyvben: 461
elkészítve: 30/30
Facebookon megjelent: 2"

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Tue, 2017-11-28 18:45

Csak a nyomaték kedvéért - kezdenek leradírozni a térképről! :)

Ma este:

"statisztika

beküldve: 2015.08.26.
tegnapi nézettség: 1 115
össznézettség: 46 141
elküldve: 13
receptkönyvben: 455
elkészítve: 28/28
Facebookon megjelent: 2"

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sat, 2017-05-06 11:48

Kedves "Tücsökbogárka"! Szívesen, nagyon örülök, hogy ízlik! Szerintem is finom!!! :)

1046
sertéslapocka 70 dkg
bacon 15 dkg
paradicsom 3 közepes db
tv paprika 3 közepes db
vöröshagyma 4 közepes db
fokhagyma 4 gerezd
tejföl 330 g
étkezési keményítő 1 evőkanál
fűszerpaprika 3 teáskanál
ételízesítő 3 kávéskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
sertészsír 5 ek
cukor 0.5 teáskanál
finomliszt 50 dkg
tojás 1 db
0 ízlés szerint
vöröshagyma 2 közepes db
sertészsír 3 ek
víz 4 dl