Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cserepes töltött káposzta

Cserepes töltött káposzta
Cserepes töltött káposzta
270 perc / előkészület: 30 perc főzés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tavaly tavasszal találtam ezt a csodát a neten. A mohácsi Sokac-októl ered az edény maga, az ételt nevezhetjük magyarnak. Igazából egy sima töltött káposzta jól felturbózva, aminek a különleges ízét egyrészt a a cserép, másrészt a szabadban való elkészítés parázs mellett és az alapanyagok adják. A gombócba kevert kolozsvári szalonna mennyei ízt kölcsönöz az ételnek, az omlós lesz, mintha elolvadna a nyelveden. A borsikafű is egy kis különlegesség bele, kicsit a "szelekre" is jó, meg aztán minél több házi dolog van benne, lecsó (ami remek ízt ad szintén), paradicsom, házi savanyú káposzta stb., mind mind emelik az est fénypontját! :) Ahogy kedves barátom mondaná: "gasztronómiai kéjhömpöly".

Szóval nem minden nap főz ilyenben az ember, bár én viszonylag többet, de ha igen, annak meg kell adni a módját. Az étel megérdemli és mi is. Nagyon szeretek főzni, "szívvel -lélekkel", máshogy nem megy. Ez az első recept, amit ide felteszek, remélem sokan megkedvelitek, s majd követi több is.:)

Szívesen adok tippeket, címeket, mit hol lehet beszerezni, keressetek bátran.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elutazunk Mohács környékére, s veszünk egy 8-10 literes cserépedényt, agyagedényt, vászonedényt, és nem köcsögöt, azért haragszanak. Spéci cucc, ami a parázs közvetlen közelében használható, főleg levesekhez, de a töltött káposztához is.
  2. A darált húst, darált kolozsvári szalonnát, tojást, fűszereket, hagyma, fokhagyma, félig megfőtt rizst (igen,én félig megfőzöm, szokás kérdése) jól összegyúrjuk, s hagyjuk állni lehetőség szerint 24 órát vagy 36-ot (bízzatok bennem), a 12 óra az abszolút minimum, ha sietünk. Szóval töltött káposztához való gombócot csinálunk, formázni ráérünk a végén.
  3. Elkezdjük rétegesen megpakolni a cserépedényünket, alulra a lecsó, rá a harmad füstölt hús feldarabolva, kis bors, csipet borsikafű, csipet őrölt zöldség (vagy ételízesítő), vékonyra szelt édes káposzta, egy sor gombóc, savanyú káposzta, bors, csipet borsikafű, csipet őrölt zöldség (vagy ételízesítő), babérlevél, füstölt hús, káposzta stb. Szép sorban, amíg a tetejére nem érünk. Oda a szeletelt paradicsomot tesszük. Figyelem: NEM SÓZZUK, még nem, majd a végén ha kell, nem nagyon kell amúgy.:)
  4. Tüzet rakunk, erős parazsat csinálunk.
  5. Mielőtt a parázs MELLÉ tesszük (nem bele, nem a tűzbe, csak a parázs mellé) , forró vízzel öntjük fel a cserépedényt, hogy átmelegedjen, s a parázs szét ne repessze a hirtelen hőingadozás miatt.
  6. Lefedve akár vagy anélkül odatesszük főni 3-4-5 órára, mert nem sietünk, ez nem 30 perces modern recept.:)
  7. Igazgatjuk a tüzet,a parazsat, keverni nem kell az ételt, csak fél óra, háromnegyed óránként meg fordítani, hogy egyenletesen főjön. Ha lemegy a víz, forróval pótoljuk, lassan kóstolgatjuk a levet, 4-5 óra múlva rendben vagyunk.
  8. A végén hagyjuk kicsit lefőni a levet, de maradjon rajta, csak már ne lepje el. Félrehúzzuk, s igazából az az igazi, ha áll másnapig, de mivel nem bírjuk ki, ezért csak 1 órát hagyjuk állni. Forró marad nem kell aggódni, a cserép nagyon rossz hővezető, nehezen melegszik fel, de nehezen is adja le. Szóval jót tesz az ételnek egy kis állás. Legjobb korán reggel elkezdeni, s ebédre kész, vagy délben elkezdeni, s vacsira kész.. De ki hogy ér rá.
  9. A végén tejföllel, s friss kenyérrel tálaljuk.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 18 677
elküldve: 6
receptkönyvben: 239
elkészítve: 5/11
Facebookon megjelent: -

szakács

ironmikee

Mióta szakács: 2011.08.16.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: szüret, buli receptek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

töltött káposzta cserépedényben, parázson főtt töltött káposzta, töltött káposzta cserépedényben főzve

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csonkata
csonkata Mon, 2015-12-14 20:52

Régóta figyel a polcomon használatlanul egy cserép főzőedény, a fejembe vettem, hogy az idén karácsonykor ebben készítem a töltött káposztát, sütőben :) Sok-sok receptet átnéztem és ez a csoda recept lett a kiválasztottam. Köszönöm a megosztást, boldog karácsonyt!

Böbe0402
Böbe0402 Wed, 2013-11-20 16:45

Sógorom vendégelt meg bennünket hasonlóval pár éve. Annyira ízlett, hogy elkértük a receptjét. A férjem főzi, nagyon finom, de a sógorét nem éri el. Az ő receptjében nincs lecsó. Viszont most döbbentem rá, hogy lehet, hogy félreértettük a receptjében a "kétféle káposzta" meghatározást. Mi csak savanyú káposztát teszünk bele, hordósat és dobozosat vegyesen. Lehet, hogy fejes káposzta kellene a savanyú káposztához, ez fel sem merült bennünk.

pataygyz
Zoli / pataygyz Wed, 2013-11-20 22:41

Kedves Böbe!
Nem akarok Vas Miki receptjébe beleszólni, mert én is az övét használom a cserépköcsögbe. Két dolog, ami biztos, a savanyított fejes káposzta leveleit töltjük meg, ezért töltött káposzta a neve. A savanyú apró káposzta célja az étel tömegének növelése. Nem ehetünk húst hússal. ( Bandipapa részére már leírtam az évszázados gasztronómiai szokásokat, ami a disznóságok tartósítására alakult ki.) Az összes többi hozzávaló tájegységenként változó, mint például a lecsó. Szabolcs megyében egészen másképpen (paradicsomosan ) készítik, amíg nálunk a Duna -Tisza közén füstölt hús és kolbász is van benne. Nekem mindkét változat nagyon ízlik. Az összes többi az egyéni ízléstől függ. Nyilván a habitusomtól és a koromtól is függ, de én általában utána szoktam nézni a régi eredeti recepteknek is, mielőtt nekilátok a feldolgozásnak- átdolgozásuknak. További sikeres sütés- főzést kívánok:
Zoli

sanko.xxl
sanko.xxl Sat, 2013-10-26 14:48

Meg kell csinálnom... Látatlanban mondom, fantasztikus lehet, egészen felcsigázott!

Bandipapa
Bandipapa / Bandipapa Fri, 2013-10-25 10:13

Kedves Gasztrofüggő Sorstársam, Kedves Miki!
Nagyon tetszik a recepted, szerintem Sorbi Norbit már attól megütné a guta ha elolvasná. Koromból és életvitelemből adódóan évtizedek óta imádok sütni-főzni. Az idei év számomra meghozta a várva-várt "ajándékot" életem nagy álmát: kész van a kemencém! Cserép edényem is van, a gondom a hőfok... A felfűtést még tanulgatom, jól-rosszul de megyeget. Évek óta a karácsonyi töltött káposztát ha esik-ha fúj én bográcsban főztem az egész családnak, az idén a kemencében fogom elkészíteni a te recepted alapján. Kérdésem a következő: Dolgozik-e a derék fazekas az általad megadott címen, ill. az általad megadott számon nem tudtam elérni, tudsz-e valami más elérhetőséget?
Üdvözlettel: Bandipapa

pataygyz
Zoli / pataygyz Tue, 2013-11-19 12:55

Kedves Bandipapa!
Én is vettem Simonkovits Bélától anno négy köcsögöt, amiből kettőt elajándékoztam, kettőt használok. Vas Miki receptjét szoktuk szilveszteri a batyus bálra megfőzni benne. Béla egy jelenség Udvar községben. Címe : Udvar, Fő utca 32. Miután a falu egy nagyon hosszú utcából áll, nem olyan sok lakosa van. Mindenki ismer mindenkit. A legjobb tipp, hogy felhívod a postát, vagy a Polgármesteri Hivatalt és rákérdezel Bélára. Ilyenkor már nem dolgoznak, mert az agyag nagyon hideg, viszont Béla nagyon szeret mesélni és elkódorog a faluban beszélgetni. Késő ősszel, vagy télen már kicsi az esélye, hogy tudsz tőlük valamit venni, de próba szerencse. Egy fazekas műhelyt és az égető kemencéket nem olyan egyszerű elköltöztetni, ezért biztosan továbbra is ott alkotnak. Gondolom,hogy Vas Miki is ezt a címet adta meg.
Sikeres keresgélést kívánok :
Zoli

ironmikee
ironmikee / ironmikee Tue, 2013-10-29 00:07

Kedves Bandipapa!
Köszönöm a kedves szavakat, hát ilyen ez a betegség :) megfertőz s nem enged :) Főzni jó, kell, muszáj..:) Másképp nem megy.
Pár hete tudtam meg, hogy Béla visszavonult. Izületes lett a keze annyira, hogy már nem tudta folytatni a mesterséget annyi év után. A tanítványa Lakatos László viszont szintén remekműveket csinál s minden bizonnyal tanácsokat is tud adni. Utánanézek az elérhetőségének és megírom.
Addig is minden jót! Miki

ironmikee
ironmikee / ironmikee Wed, 2013-12-25 21:18

Szervusz Bandipapa! Talán még nem késő, megvan Lakatos Laci fazekas mester száma is: 20-3968184
Most voltam nála december elején barátaimmal, 7 cserepet hoztunk el, majd elvitt minket egy közeli faluba ahol friss disznótorosból kóstoltunk, kemencés töltöttkáposztát ettünk..Hát meg kell mondjam ettem már sokfélét elhiheted, de ez így friss alapanyagból, kemencében, ismét egy új íz volt, valami fenséges! Megyünk még vissza az biztos.. :) Nos elmondása alapján, ő a talán utolsó aktív fazekasok egyike a környéken aki a kimondottan mohácsi babfőző edényt készíti. Elfogytak a többiek.. Nagyon kedves fiatalember, s remek munkát végez, gyönyörű cserepeket készít, s minden mást.. Egyeztetni kell vele..
Remélem segítettem, további szép ünnepeket, Boldog Karácsonyt, cserepekkel teli új évet :) Miki

szfrancy
Hamcsa / szfrancy Thu, 2012-07-26 21:32

Lányságomat egy ilyen cserépedényért:) De nagy kár, hogy az ország másik végén készítik...

Sancho
Sancho Wed, 2012-05-02 13:59

Ez az eredeti, nem a sok habart-elbonyolított-korcsosított változat.

pataygyz
Zoli / pataygyz Thu, 2012-03-08 09:55

Kedves Miki!
Nagyon jó, hogy feltetted a cserépköcsögös receptedet.
Amennyiben időd engedi, a másik hármat is tedd fel.
A jövő héten én is felteszek még egy diszkoszos receptet.
üdv: Zoli

ironmikee
ironmikee / ironmikee Fri, 2012-03-16 11:12

Kedves Zoli, Ma fog megjelenni a Cserepes csülkös babgulyás recept. A diszkosz fantasztikusan néz ki..
köszi, Miki

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-03-07 10:25

Kedves ironmikee!

Amint ez a recepted felkerült, azonnal elmentettem, mivel az étel, ami elkészül, számunkra egy szeretett fogás. Nagy fazékban, főztem eddig, de igaz: az edény nagyban befolyásol, a szabad tűzről nem is beszélve.:-))
Tudod, nagyon irigyellek ezekért az edényekért! :-DDDD
Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

ironmikee
ironmikee / ironmikee Wed, 2012-03-07 12:51

Kedves Éva,
Igazán köszönöm. Ez egy óriási dolog, tényleg..amikor megláttam egy éve, egyből beleszeretettem, pár hétre rá már meg is rendeltük a mestertől, Simonkovits Bélától. Leutaztunk érte hozzá, megvendégelt minket, mesélt, mesélt mesélt..Aztán együtt főztünk vele a mohácsi babfőző fesztiválon..majd 300 ilyen cserépben főtt étel.. egyszer kell megvenni, s vigyázni rá, s akkor egy életre szól..

Üdvözlettel, Miki

evacili
evacili Fri, 2012-02-24 18:33

Ezt a sütőben is el lehet készíteni pl. római tálban?

ironmikee
ironmikee / ironmikee Fri, 2012-02-24 20:38

Szia,
Igen. Tulajdonképpen, bármiben, bogrács, lábas, cserépedény, római tál, szerintem teljesen mindegy.
Egyedül a füstös illat hiányzik majd belőle tán, de anélkül is nagyon finom lesz szerintem. A füstölt hús valamelyest helyettesíti azt. Bátran csináld csak meg, rétegezd, add hozzá az alapanyagot amit csak tudsz, s gáz 3-4 esen, 2-3 óra alatt szerintem jó lesz néha nézz rá hogy maradjon rajta szaft (kis vízzel pótolhatod néha ) Nagyon sok sikert, hozzá, biztos finom lesz. A savanyú és édes káposzta " kettőssége" mennyei :)...Ha megettétek, írj, hogy milyen lett :)) Miki

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2012-02-23 15:59

Nagyon tetszik az ötlet, el is mentettem !Érdekelne, hogy hol lehet beszerezni egy ilyen
köcsögöt és milyen árban ? Sok sikert a további főzőcskéhez ! Üdv: O-né Anci

ironmikee
ironmikee / ironmikee Thu, 2012-02-23 16:37

Kedves Anci, a cserépedényt Simonkovits Béla fazekas készítette Mohácstól 10 km re a határmenti Udvar községben a templommal szemben :) egy fő útja van, nem lehet eltéveszteni. Fő u.32.
a telefonszáma is publikus a neten is megtalálható : 20 / 9926216 kérem említse meg, hogy Vas Miklós Székesfehérvárról üdvözli. tavaly 1250 Ft volt literje, a méretet ön adja meg..8-10 liter már egész jó :) Ha vigyázunk rá, egy életre szól..
Örülök ha segíthettem, további szép napot :)

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Fri, 2012-02-24 15:39

Kedves ironmikee !
Nagyon de nagyon köszönöm a segítségét, élni fogok vele hamarosan !
Majd tájékoztatom. Nem holnap lesz, de igyekszem !Üdvözlöm és
szép hétvégét kívánok ! O-né Anci

ironmikee
ironmikee / ironmikee Thu, 2012-02-23 11:43

Köszönöm a hozzászólást, igen igazából bármiben el lehet készíteni, s nagyon finom lesz biztosan.
A cserép csak ad hozzá egy kis pluszt :)

További szép napot :)

2VerAgi2
Ágicámdrágám / 2VerAgi2 Thu, 2012-02-23 10:27

Kedves Ironmikee!
Én is hasonló módon készítem el,csak a lakásban és sütőben.Annyi a különbség,hogy én a tetejére házi paradicsomlét szoktam tenni.Több órán át alacsony hőfokon rotyorászik.Volt úgy,hogy késő este kezdtem el és reggelre el is készült.Isteni finom.

893
darált sertéshús 1.5 kg
kolozsvári szalonna 30 dkg
füstölt oldalas 0.5 kg
füstölt sertéscsülök 0.5 kg
savanyú káposzta 1.5 kg
káposzta 0.5 közepes fej
rizs 1.5 bögre
lecsó 20 dkg
paradicsom 1 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint
babérlevél 10 db
borsikafű 5 csipet
tojás 2 db
vöröshagyma 2 nagy fej
fokhagyma 10 gerezd