adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
Fánktészta
-
280 ml tej
-
50 g porcukor
-
1 tasak (7 gr) instant élesztő
-
1 csipet só
-
3 db tojás
-
100 g vaj
-
1 csomag vaníliás cukor
-
600 g finomliszt
-
10 dl napraforgó olaj
Citromkrém
-
200 ml citromlé
-
100 ml narancslé
-
100 g cukor
-
250 g vaj
-
1 csomag zselatinfix
-
6 db tojássárgája
Mering
-
100 g tojásfehérje
-
200 g cukor
703
Kalória
13.2g
Fehérje
86.3g
Szénhidrátok
34.2g
Zsír
66.2g
Víz
259.5g
Koleszterin
1.9g
Rost
38.8g
Cukor
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 17% Zsír
Fánktészta
-
28g tej16 kcal
-
5g porcukor19 kcal
-
2 kcal
-
0g só0 kcal
-
17g tojás21 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
4 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
85g napraforgó olaj0 kcal
Citromkrém
-
20g citromlé4 kcal
-
10g narancslé5 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
2g zselatinfix3 kcal
-
12g tojássárgája39 kcal
Mering
-
10g tojásfehérje5 kcal
-
20g cukor77 kcal
Összesen
703
kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 17% Zsír
Fánktészta
-
280g tej157 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
23 kcal
-
0g só0 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
600g finomliszt2184 kcal
-
850g napraforgó olaj0 kcal
Citromkrém
-
200g citromlé44 kcal
-
100g narancslé47 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
20g zselatinfix26 kcal
-
120g tojássárgája386 kcal
Mering
-
100g tojásfehérje52 kcal
-
200g cukor774 kcal
Összesen
7031
kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 17% Zsír
Fánktészta
-
8.9g tej5 kcal
-
1.6g porcukor6 kcal
-
0.2g instant élesztő1 kcal
-
0g só0 kcal
-
5.2g tojás7 kcal
-
3.2g vaj23 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
19g finomliszt69 kcal
-
27g napraforgó olaj0 kcal
Citromkrém
-
6.3g citromlé1 kcal
-
3.2g narancslé1 kcal
-
3.2g cukor12 kcal
-
7.9g vaj57 kcal
-
0.6g zselatinfix1 kcal
-
3.8g tojássárgája12 kcal
Mering
-
3.2g tojásfehérje2 kcal
-
6.3g cukor25 kcal
Összesen
223
kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 13.2 g
Zsír
-
Összesen 34.2 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 259 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 354.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 76 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 158 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 86.3 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 66.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 309 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 38 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 64 micro
-
Kolin: 156 mg
-
Retinol - A vitamin: 303 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 69 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 230 micro
Összesen
703
kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 131.9 g
Zsír
-
Összesen 342.4 g
-
Telített zsírsav 197 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 102 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 2595 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3547.5 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 342 mg
-
Kálcium 764 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 199 mg
-
Foszfor 1580 mg
-
Nátrium 633 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 863.2 g
-
Cukor 388 mg
-
Élelmi rost 19 mg
Víz
-
Összesen 661.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3093 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 108 mg
-
D vitamin: 381 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 642 micro
-
Kolin: 1559 mg
-
Retinol - A vitamin: 3026 micro
-
α-karotin 51 micro
-
β-karotin 690 micro
-
β-crypt 209 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2296 micro
Összesen
7031
kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 10.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 82 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 112.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.4 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 21 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 98 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 96 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 73 micro
Összesen
223
kcal
Elkészítés
Fánktészta
- A dagasztógép üstjében elkeverjük a langyos tejet a porcukorral és az instant élesztővel.
- Hozzáadjuk lisztet, a tojásokat, a vaníliaaromát, a vaníliás cukrot és a sót, majd alacsony fokozaton elkezdjük összedolgozni. Apránként hozzáadjuk a puha vajat is, majd 8-10 perc alatt kidolgozzunk a tésztát. Kiborítjuk a munkapultra, és kézzel még kicsit átdolgozzuk, hogy egy szép, feszes és fényes tésztagombócot kapjunk.
- Egy kilisztezett tálba tesszük a tésztát, letakarjuk fóliával, és meleg helyen kb. 40 percet pihentetjük.
- Az enyhén megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és sodrófával kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Egy 9-10 cm átmérőjű kiszúróval köröket szaggatunk a tésztából, a maradék tésztát pedig újra összegyúrjuk, kissé pihentetjük, majd ismét kinyújtjuk, és fánkokat szúrunk ki belőle.
- A kiszaggatott fánkokat és golyókat takarjuk le, és hagyjuk 10 percet pihenni, ez idő alatt melegítsük fel az olajat.
- Egy lábasban vagy magas falú edényben melegítsük fel az olajat nagyjából 170 fokra. Egyszerre három fánkot helyezzünk a forró olajba, és takarjuk le az első oldalnál. A másik oldalhoz már nem kell. Oldalanként 1,5 perc alatt aranybarnára sülnek. Végül süssük ki a tésztagolyókat is, amiknek szintén elegendő 1-2 perc. Egy szűrőbe szedjük ki a fánkokat, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.
- Mikor kisültek a fánkok, hagyjuk őket teljesen kihűlni, majd a tetejüket egy pácával szúrjuk meg, hogy helyet csináljunk a fánkok belsejében.
Citromkrém
- Keverjük össze a tojássárgáját, a kristálycukrot, a citrom- és narancslevet egy kis tálban. Tegyünk vízgőz fölé, és alacsony lángon addig kevergessük folyamatosan, amíg besűrűsödik (kb. 10 perc). Ha belenyúlunk a krémbe, úgymond csípje az ujjunkat. Ekkor kb. 80 fokos!
- Vegyük le az edényt a tűzről, és keverjük még pár percig, nehogy tojásrántottát kapjunk. Szűrjük át egy másik tálba, a kockára vágott jéghideg vajra, majd botmixerrel dolgozzuk simára.
- Végül mehet a hűtőbe 1-2 órára hűlni. A krém a hűtés során tovább sűrűsödik. Ha túl lágy lenne, húzassuk be zselatinfix-szel!
- A jól kidermedt citromkrémet habzsákba töltjük, majd megtöltjük vele a fánkokat.
Mering
- A tojásfehérjét elkezdjük habbá felverni, majd mikor kezd keményedni, hozzáadjuk a cukrot, és egészen addig verjük, amíg sűrű, habcsókállagú masszát kapunk. Ekkorra a cukor is teljesen elolvad.
- A kész habból kisebb halmokat helyezünk a fánkok tetejére, rusztikusan.
- Kis kézi konyhai lángszóróval óvatosan megsütjük, karamellizáljuk a habcsókok külsejét.
- Friss citrom vagy lime reszelt héjával díszítjük.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 120 perc
- Főzés ideje: 20 perc
- Sütés ideje: 30 perc
Íme egy klasszikus, hétköznapi szalagos fánk, nem hétköznapi viseletbe öltöztetve. Nem lesz benne egyébként semmi ördögtől való: készítünk egy tökéletes, pihe-puha szalagos fánkot, amit selymes és savanykás citromkrémmel töltünk, végül pedig igencsak látványos, kívül ropogós, belül lágy és ragacsos habcsókokkal koronázzuk meg. Így születik a citrompite-fánk! Már leírva is igazi ízbombának hangzik, a látvány pedig ellenállhatatlan, szóval biztosan sikere lesz!