r
Nosalty Logó

Citrompite-fánk

Gerzsenyi Flóra
Citrompite-fánk
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Fánktészta

Citromkrém

Mering

703
Kalória
13.2g
Fehérje
86.3g
Szénhidrátok
34.2g
Zsír
66.2g
Víz
259.5g
Koleszterin
1.9g
Rost
38.8g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Fánktészta

Citromkrém

Mering

Összesen 703 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Fánktészta

Citromkrém

Mering

Összesen 7031 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Fánktészta

Citromkrém

Mering

Összesen 223 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    34.2 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    259 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    354.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    158 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    86.3 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    66.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    309 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    38 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    156 mg
  • Retinol - A vitamin:
    303 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    69 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    230 micro
Összesen 703 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    131.9 g

Zsír

  • Összesen
    342.4 g
  • Telített zsírsav
    197 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    102 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    2595 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3547.5 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    342 mg
  • Kálcium
    764 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    199 mg
  • Foszfor
    1580 mg
  • Nátrium
    633 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    863.2 g
  • Cukor
    388 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    661.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3093 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    108 mg
  • D vitamin:
    381 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    642 micro
  • Kolin:
    1559 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3026 micro
  • α-karotin
    51 micro
  • β-karotin
    690 micro
  • β-crypt
    209 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2296 micro
Összesen 7031 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    112.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.4 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    21 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    98 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    96 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 223 kcal

Elkészítés

Fánktészta

  1. A dagasztógép üstjében elkeverjük a langyos tejet a porcukorral és az instant élesztővel.
  2. Hozzáadjuk lisztet, a tojásokat, a vaníliaaromát, a vaníliás cukrot és a sót, majd alacsony fokozaton elkezdjük összedolgozni. Apránként hozzáadjuk a puha vajat is, majd 8-10 perc alatt kidolgozzunk a tésztát. Kiborítjuk a munkapultra, és kézzel még kicsit átdolgozzuk, hogy egy szép, feszes és fényes tésztagombócot kapjunk.
  3. Egy kilisztezett tálba tesszük a tésztát, letakarjuk fóliával, és meleg helyen kb. 40 percet pihentetjük.
  4. Az enyhén megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és sodrófával kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Egy 9-10 cm átmérőjű kiszúróval köröket szaggatunk a tésztából, a maradék tésztát pedig újra összegyúrjuk, kissé pihentetjük, majd ismét kinyújtjuk, és fánkokat szúrunk ki belőle.
  5. A kiszaggatott fánkokat és golyókat takarjuk le, és hagyjuk 10 percet pihenni, ez idő alatt melegítsük fel az olajat.
  6. Egy lábasban vagy magas falú edényben melegítsük fel az olajat nagyjából 170 fokra. Egyszerre három fánkot helyezzünk a forró olajba, és takarjuk le az első oldalnál. A másik oldalhoz már nem kell. Oldalanként 1,5 perc alatt aranybarnára sülnek. Végül süssük ki a tésztagolyókat is, amiknek szintén elegendő 1-2 perc. Egy szűrőbe szedjük ki a fánkokat, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.
  7. Mikor kisültek a fánkok, hagyjuk őket teljesen kihűlni, majd a tetejüket egy pácával szúrjuk meg, hogy helyet csináljunk a fánkok belsejében.

Citromkrém

  1. Keverjük össze a tojássárgáját, a kristálycukrot, a citrom- és narancslevet egy kis tálban. Tegyünk vízgőz fölé, és alacsony lángon addig kevergessük folyamatosan, amíg besűrűsödik (kb. 10 perc). Ha belenyúlunk a krémbe, úgymond csípje az ujjunkat. Ekkor kb. 80 fokos!
  2. Vegyük le az edényt a tűzről, és keverjük még pár percig, nehogy tojásrántottát kapjunk. Szűrjük át egy másik tálba, a kockára vágott jéghideg vajra, majd botmixerrel dolgozzuk simára.
  3. Végül mehet a hűtőbe 1-2 órára hűlni. A krém a hűtés során tovább sűrűsödik. Ha túl lágy lenne, húzassuk be zselatinfix-szel!
  4. A jól kidermedt citromkrémet habzsákba töltjük, majd megtöltjük vele a fánkokat.

Mering

  1. A tojásfehérjét elkezdjük habbá felverni, majd mikor kezd keményedni, hozzáadjuk a cukrot, és egészen addig verjük, amíg sűrű, habcsókállagú masszát kapunk. Ekkorra a cukor is teljesen elolvad.
  2. A kész habból kisebb halmokat helyezünk a fánkok tetejére, rusztikusan.
  3. Kis kézi konyhai lángszóróval óvatosan megsütjük, karamellizáljuk a habcsókok külsejét.
  4. Friss citrom vagy lime reszelt héjával díszítjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 120 perc
  • Főzés ideje: 20 perc
  • Sütés ideje: 30 perc

Íme egy klasszikus, hétköznapi szalagos fánk, nem hétköznapi viseletbe öltöztetve. Nem lesz benne egyébként semmi ördögtől való: készítünk egy tökéletes, pihe-puha szalagos fánkot, amit selymes és savanykás citromkrémmel töltünk, végül pedig igencsak látványos, kívül ropogós, belül lágy és ragacsos habcsókokkal koronázzuk meg. Így születik a citrompite-fánk! Már leírva is igazi ízbombának hangzik, a látvány pedig ellenállhatatlan, szóval biztosan sikere lesz!

További receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

4 növényféle, aminek ártasz, ha tavasszal metszed

Hamarosan belevághatunk a kerti munkálatokba, hogy minél virágzóbb, színesebb kertben gyönyörködhessünk. A tavaszi metszés remek ötlet, azonban vannak bizonyos fajta növények, amiknél nem hasznos ilyenkor megtenni. Mutatunk, 4 növényfélét, amihez semmiképp ne közelíts metszőollóval!

Amire eddig nem gondoltunk: ezek lehetnek az árrésstop negatív hatásai

Hamarosan életbe lép az árréstop, mely minden olyan kereskedelmi egységre vonatkozik, amelynek éves bevétele meghaladja a nettó egymilliárd forintot. Ezután a boltokban barátságosabb árakat tapasztalhatnak a vásárlók (legalábbis nem egyre növekvő árakat), de az új rendelkezésnek lehetnek negatív következményei.

Top Receptek