r
Nosalty Logó

Majdnem borscs

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Hófehérke
Majdnem borscs
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 248 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1492 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 35 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    20.8 g

Zsír

  • Összesen
    8.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1371.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    258 mg
  • Nátrium
    969 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.7 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    576.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    216 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    107 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    825 micro
  • β-karotin
    2156 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    9264 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 248 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    124.9 g

Zsír

  • Összesen
    52.3 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    320 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8230.8 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    140 mg
  • Kálcium
    321 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    375 mg
  • Foszfor
    1548 mg
  • Nátrium
    5817 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    136.1 g
  • Cukor
    79 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    3457.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1297 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    96 mg
  • D vitamin:
    105 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    37 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    645 micro
  • Kolin:
    392 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    12937 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    55581 micro
  • Lut-zea
    477 micro
Összesen 1492 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    199.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    141 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    120 micro
  • β-karotin
    314 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1349 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 35 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sertéskarajt felkockázzuk, és kb. 2 liter sós vízben feltesszük főni. Ha forr a víz, visszavesszük, és lassú tűzön főzzük. Kb. 1 óra alatt finom, puhára fő.
  2. Amíg a hús fő, a céklát és a répát megtisztítjuk, és durvára reszeljük. Egy serpenyőben, egy kevés olívaolajon fedő alatt megpároljuk. Időnként megkevergetjük. Addig pároljuk, amíg megpuhul, de a zöldségek színe még szép, élénk, narancssárga és bordós lila. Fűszerezni nem szükséges, mert a zöldségek finom édes íze így megmarad.
  3. Ha a hús megfőtt, a répát és a céklát hozzáadjuk, és szép lassan tovább főzzük. Babérlevéllel és szemes borssal ízesítjük.
  4. A levest felöntjük az aprított paradicsomkonzervvel vagy passzírozott paradicsommal. Ennek sokkal intenzívebb gyümölcsíze van, mintha pürét használnák.
  5. Hozzáadjuk a mézet és az almaecetet.
  6. Amíg fő a leves, a vöröshagymát és fokhagymát meghámozzuk és apróra kockázzuk. A zöldségek helyére dobjuk a serpenyőbe, és addig pirítjuk, amíg a vöröshagyma üveges nem lesz, és a fokhagyma illatozni nem kezd. Ekkor a leveshez adjuk.
  7. Közben a burgonyát is meghámozzuk és felkockázzuk. A leveshez adjuk. Kb. 15-20 percet főzzük. Szükség szerint sózzuk. (Én itt már nem szoktam, nekünk az édes íz dominanciája jobban bevált, illetve a hús főzésekor elég sós marad az alaplé.)
  8. Amikor a burgonya is megpuhult, kész a leves. Tálalhatjuk joghurttal, tejföllel, kaporral, petrezselyemmel, frissen őrölt borssal vagy akár bazsalikommal.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 17
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 1155
  • Feltöltés dátuma: 2019. január 31.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Hófehérke 19 recept

A céklát sosem szerettem... egészen addig, amíg a hozzátáplálás és az egészséges étkezés során rá nem jöttem, hogy nem csak a savanyított, föld ízű, menza verzió létezik a világon... hanem milyen sokféleképpen elkészíthető, és milyen finom! Egészséges és nagyon édes!  Lehet sütni, főzni, zöldség- és gyümölcslevet készíteni belőle... igazi vitaminbomba és nagyon tápláló! Az egész levest tulajdonképpen ez jellemzi, friss ízes zöldségek minimális fűszerrel. A receptet egy orosz konyha oldalán találtam, és nagyon zavart, hogy a leves hozzávalóit miért kell külön-külön készíteni, miért nem dobhatom be a fazékba... de aztán rájöttem, mindennek megmarad a saját íze, és sokkal intenzívebb, harmonikusabb. Nincs minden agyonfőzve, és más domináns ízekkel elnyomva... azt hiszem, más leveseknél is ki fogom ezt a módszert próbálni... az 1 éves fiam pürésítve 3 merőkanállal azonnal benyomott belőle. Az eredeti recepten kicsit módosítottam, mert gyorsítani is szerettem volna, illetve nem kaptam szép káposztát, de végül nem is hiányzott belőle... igazi melengető vitaminbomba lett a végeredmény!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk