Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Majdnem borscs

Majdnem borscs
Majdnem borscs
85 perc / előkészület: 15 perc főzés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A céklát sosem szerettem... egészen addig, amíg a hozzátáplálás és az egészséges étkezés során rá nem jöttem, hogy nem csak a savanyított, föld ízű, menza verzió létezik a világon... hanem milyen sokféleképpen elkészíthető, és milyen finom! Egészséges és nagyon édes!  Lehet sütni, főzni, zöldség- és gyümölcslevet készíteni belőle... igazi vitaminbomba és nagyon tápláló! Az egész levest tulajdonképpen ez jellemzi, friss ízes zöldségek minimális fűszerrel. A receptet egy orosz konyha oldalán találtam, és nagyon zavart, hogy a leves hozzávalóit miért kell külön-külön készíteni, miért nem dobhatom be a fazékba... de aztán rájöttem, mindennek megmarad a saját íze, és sokkal intenzívebb, harmonikusabb. Nincs minden agyonfőzve, és más domináns ízekkel elnyomva... azt hiszem, más leveseknél is ki fogom ezt a módszert próbálni... az 1 éves fiam pürésítve 3 merőkanállal azonnal benyomott belőle.

Az eredeti recepten kicsit módosítottam, mert gyorsítani is szerettem volna, illetve nem kaptam szép káposztát, de végül nem is hiányzott belőle... igazi melengető vitaminbomba lett a végeredmény!

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sertéskarajt felkockázzuk, és kb. 2 liter sós vízben feltesszük főni. Ha forr a víz, visszavesszük, és lassú tűzön főzzük. Kb. 1 óra alatt finom, puhára fő.
  2. Amíg a hús fő, a céklát és a répát megtisztítjuk, és durvára reszeljük. Egy serpenyőben, egy kevés olívaolajon fedő alatt megpároljuk. Időnként megkevergetjük. Addig pároljuk, amíg megpuhul, de a zöldségek színe még szép, élénk, narancssárga és bordós lila. Fűszerezni nem szükséges, mert a zöldségek finom édes íze így megmarad.
  3. Ha a hús megfőtt, a répát és a céklát hozzáadjuk, és szép lassan tovább főzzük. Babérlevéllel és szemes borssal ízesítjük.
  4. A levest felöntjük az aprított paradicsomkonzervvel vagy passzírozott paradicsommal. Ennek sokkal intenzívebb gyümölcsíze van, mintha pürét használnák.
  5. Hozzáadjuk a mézet és az almaecetet.
  6. Amíg fő a leves, a vöröshagymát és fokhagymát meghámozzuk és apróra kockázzuk. A zöldségek helyére dobjuk a serpenyőbe, és addig pirítjuk, amíg a vöröshagyma üveges nem lesz, és a fokhagyma illatozni nem kezd. Ekkor a leveshez adjuk.
  7. Közben a burgonyát is meghámozzuk és felkockázzuk. A leveshez adjuk. Kb. 15-20 percet főzzük. Szükség szerint sózzuk. (Én itt már nem szoktam, nekünk az édes íz dominanciája jobban bevált, illetve a hús főzésekor elég sós marad az alaplé.)
  8. Amikor a burgonya is megpuhult, kész a leves. Tálalhatjuk joghurttal, tejföllel, kaporral, petrezselyemmel, frissen őrölt borssal vagy akár bazsalikommal.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 611
elküldve: 0
receptkönyvben: 3
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Hófehérke

Mióta szakács: 2018.10.12.
19 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
kategória: levesek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: orosz
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

céklaleves

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

248
sertés rövidkaraj 0.5 kg
cékla 3 közepes db
sárgarépa 2 közepes db
burgonya 2 közepes db
vöröshagyma 1 kis db
fokhagyma 2 gerezd
passzírozott paradicsom 40 dkg
víz 2 l
babérlevél 3 db
2 kávéskanál
bors 10 szem
méz 1 ek
almaecet 2 ek
olívaolaj 1 ek