r
Nosalty Logó

Borscs, az én értelmezésemben

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
ze(n)derta
Borscs, az én értelmezésemben
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A tálaláshoz

Összesen 376 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A tálaláshoz

Összesen 1502 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A tálaláshoz

Összesen 64 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    18.4 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    236 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1631.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    306 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    313 mg
  • Nátrium
    899 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.4 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    401.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    280 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    81 mg
  • D vitamin:
    52 micro
  • K vitamin:
    77 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    193 micro
  • Kolin:
    206 mg
  • Retinol - A vitamin:
    113 micro
  • α-karotin
    642 micro
  • β-karotin
    1668 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    4519 micro
  • Lut-zea
    314 micro
Összesen 376 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    73.6 g

Zsír

  • Összesen
    53.8 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    942 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6524.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    102 mg
  • Kálcium
    1224 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    323 mg
  • Foszfor
    1253 mg
  • Nátrium
    3594 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    189.6 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    1605.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1118 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    323 mg
  • D vitamin:
    209 micro
  • K vitamin:
    306 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    774 micro
  • Kolin:
    825 mg
  • Retinol - A vitamin:
    452 micro
  • α-karotin
    2568 micro
  • β-karotin
    6672 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    18075 micro
  • Lut-zea
    1254 micro
Összesen 1502 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    283.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    156 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    112 micro
  • β-karotin
    290 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    786 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 64 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

A tálaláshoz

Elkészítés

A leveshez

  1. A gyökérzöldségeket, a vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk; a káposzta külső leveleit eltávolítjuk és a torzsáját kivágjuk.
  2. A vöröshagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk, a céklát nagylyukú reszelőn lereszeljük. A krumplit felkockázzuk, a répaféléket felkarikázzuk, a káposztából 1 cm-es szeleteket vágunk, majd a szeleteket "felkockázzuk".
  3. A hagymaféléket 1 dl vízben megpároljuk, hozzáadjuk a sót és a köménymagot. Ha elpárolgott a víz, hozzáadjuk a céklát és kevergetve pár percig pirítjuk.
  4. Felöntjük vízzel ésa paradicsomlével, majd beletesszük a többi zöldségfélét. Lassú lángon, fedő alatt puhára főzzük.
  5. Ha megfőtt a levesünk, elzárjuk alatta a gázt és belekeverjük a rizspelyhet, majd tálalásig legalább 10 percet pihentetjük (hogy a rizspehely megpuhuljon), de én igazándibólhidegen szeretem ezt a levest.
  6. Cikkekre vágott, keményre főzött tojással, felkockázotttofuvalés egy kanál tejföllel tálaljuk. (Sajnos ez utóbbi nem volt idehaza ;-)
  • Receptkönyvben: 64
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 31436
  • Feltöltés dátuma: 2008. július 06.

Ajánló

Korábban a cékla igazi téli étek volt, de ma már nagyon gyakran zsenge céklát is kaphatunk a piacokon, csokorba fogva, mint a retket. A zsenge leveleket se dobjuk ki, hanem valamilyen zöld salátába belekeverve fogyaszthatjuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Borscs, az én értelmezésemben
ze(n)derta 188 recept

A borscs eredetileg egy marha-ragu sok-sok zöldséggel - a gyönyörű színét természetesen a cékla adja. Talán már kiderült, hogy nem vagyok a húsos fajta - és nem azért nincsenek húsos receptjeim, mert azok sohasem sikerülnek ;-) Éppen ezért nagyon gyakran csinálom meg az eredeti húsos recept alternatív, vegetariánus változatát.

Hozzávalók

A leveshez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek