Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bográcsos palócleves

Bográcsos palócleves
Bográcsos palócleves
195 perc / előkészület: 45 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor vendégek várhatóak, ráadásul sokan, kicsik és nagyok, felmerül mindig a kér(d)és, mi legyen az evéssel - és egyöntetű a válasz, bogrács. Persze, hogy aznap van a legmelegebb, és amíg az érkező vendégek kényelembe helyezik magukat, az amúgy is tűző napon egy remek, de ennek ellenére pirító hatású ernyő alatt elkezdődik a nagy mű készítése.
Olyan nem volt még, hogy ne sütött volna a nap ezerrel - ezt legfeljebb tetézte egy jó kis szél olykor. A mostani alkotás során több sör kellett - a melegre való tekintettel.
Az érdeklődők az idő múlásával egyre szolgálatkészebben hozzák a tüzelőt, és egyre kisebb körökben térnek vissza - mennyi van még.
A 20 literes bogrács megnyugtató látvány, ahogy egyre jobban telik az 'anyaggal', és végül a kis karimás, paprikás foltokkal a tetején kiderül, hogy kész.
Mire elkészül, addigra mindenki éhes, így az értékelés igencsak szubjektívvé válik - az időközben elfogyasztott sör, fröccs engedékennyé és elfogulttá tesz kicsit és nagyot egyaránt. a friss falusi kenyér megkoronázza a bográcsozást.
Gyakorlat, hogy a mennyiség a másnapi ebédet is megoldja, de mint ismert, ezek a főztök másodjára melegítve is kiválóak.
- és a bónus:
a csipetke...10-20 dkg lisztből.
Ha még nem lett volna görcs az ujjaiban a szakácsnak, akkor mire a századik kis csipetkét becsippenti a forró levesbe, kiderül, hogy  "no, ez hiányzott már csak".
A mostaniból ez kimarad - számon is kérték....-), de ez volt a legtöbb, amit felhoztak kritikaként, és ki a legkritikusabb? Az ember saját gyerekei...

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Ahogy írtam, frissen szeletelt kenyér, és hogy csússzon, a jó hideg sör, illetve a valódi szikvizes fröccs tudja megkoronázni az élményt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat megpucoljuk, és külön műanyag tálakba összekészítjük.
  2. Kis tüzet rakunk, és a bográcsot még egyszer utoljára kiölbítjük.
  3. A hagymát a felforrósodott olajon megpirítjuk, majd az evőkanálnyi paprikát belekeverjük.
  4. A kockára vágott húst belerakjuk, és megkapatjuk - látszik, hogy kis fehéres felülete lesz a kokáknak...ezt kivárjuk kicsit kevergetve, a tüzet csiholgatva.
  5. Belerakjuk a morzsolt fűszereket - érzésre -. és belevágjuk a paradicsomot és a paprikát.
  6. Ha már kicsit megkapta a bogrács a húst, felöntjük a 2 dl borral és vízzel, hogy épp ellepje.
  7. Megint rakunk a tűzre, mert közben leégett, és a felét az első üveg sörnek megisszuk, mert már nagyon meleg van.
  8. Jó fél óra után a répát belerakjuk, és kevergetés mellett úgy szabályozzuk a tüzet, hogy épp, hogy rotyogjon, de azt folyamatosan.
  9. Ha már félig megpuhult a répa - belekóstolunk -, belerakjuk a krumplit is, felöntjük, hogy ellepje, és tovább főzzük, rotyogtatjuk.
  10. Közben megint rakunk a tűzre, iszunk egy pohár sört, meg lassan elfogyasztjuk az összeset.
  11. Ha megpuhult a krumpli, belerakjuk a babot, visszaforraljuk.
  12. A tejfölt egy csepp borral kikeverjük, és azt is óvatosan beleborítjuk a bográcsba.
  13. Majd összeforraljuk újra, még egyszer utoljára, ha sótlan, egy kis sót még belerakunk.
  14. Friss kenyérrel szolgáljuk fel.

  • költség: 6000 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 62 126
elküldve: 23
receptkönyvben: 356
elkészítve: 11/17
Facebookon megjelent: -

szakács

vitorlázó

Mióta szakács: 2010.08.24.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatechnológia: bográcsos
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
szezon: tavasz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

papa bográcsosa, marhapörkölt bográcsban

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fagi87
fagi87 Thu, 2012-05-31 11:30

nekem az lenne a kerdesem, hogy mennyi zoldbab kell hozza? koszi

kinke
vitorlázó / kinke Fri, 2012-04-27 08:17

:-)
Igen - ezt mások is így szokták - ott állnak és asszisztálnak a "munkához"...
Lassan eljött a bográcsos világ, úgyhogy hajrá...
A balatoni hírek szerint 30 fok körüli idő lesz a hét végén, úgyhogy semmi nem fog megakadályozni, hogy bográcsot bontsunk a téli pihenőből újra...
...és hosszú szünet után lassan újra jönnek majd a receptek, az új alkotások.

kiskegyed62
kiskegyed62 Fri, 2012-04-27 02:55

Kedves Vitorlázó!
Igen szórakoztató és egyben nyálcsorgató receptet sikerült ide kerekítened! Olvasása közben olyan volt, mintha én is ott lettem volna, közben meg csorgott a nyálam mint a többi vendégnek. Szóval mentettem a receptedet és adandó alkalommal használni is fogom! Köszönöm!

954
marhahús 2 kg
sertéscomb 2 kg
sárgarépa 1 kg
fehérrépa 2 közepes db
vöröshagyma 2 közepes fej
burgonya 2 kg
zöldbab 40 dkg
paradicsom 1 db
paprika 1 db
tejföl 4 dl
fehérbor 2 dl
napraforgó olaj 4 ek
0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
bazsalikom 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
csípős paprikakrém 1 kávéskanál
víz 5 l