r
Nosalty Logó

Bográcsos palócleves

vitorlázó
Bográcsos palócleves
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

956
Kalória
89.8g
Fehérje
44.6g
Szénhidrátok
43.8g
Zsír
1100.9g
Víz
271.6g
Koleszterin
7.9g
Rost
10g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 956 kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 9563 kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 70 kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89.8 g

Zsír

  • Összesen
    43.8 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    272 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1869.1 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    107 mg
  • Kálcium
    163 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    161 mg
  • Foszfor
    1038 mg
  • Nátrium
    379 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.6 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    1100.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    821 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    36 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    356 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    3131 micro
  • β-karotin
    7581 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    258 micro
  • Lut-zea
    509 micro
Összesen 956 kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    897.8 g

Zsír

  • Összesen
    437.8 g
  • Telített zsírsav
    156 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    173 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    66 g
  • Koleszterin
    2716 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    18691.4 g
  • Cink
    124 mg
  • Szelén
    1068 mg
  • Kálcium
    1627 mg
  • Vas
    84 mg
  • Magnézium
    1610 mg
  • Foszfor
    10377 mg
  • Nátrium
    3789 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    446.4 g
  • Cukor
    100 mg
  • Élelmi rost
    79 mg

Víz

  • Összesen
    11009.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8207 micro
  • B6 vitamin:
    32 mg
  • B12 Vitamin:
    96 micro
  • E vitamin:
    31 mg
  • C vitamin:
    512 mg
  • D vitamin:
    360 micro
  • K vitamin:
    356 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    14 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    12 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    270 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    813 micro
  • Kolin:
    3560 mg
  • Retinol - A vitamin:
    584 micro
  • α-karotin
    31306 micro
  • β-karotin
    75807 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    2582 micro
  • Lut-zea
    5091 micro
Összesen 9563 kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    137.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    81 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    60 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    230 micro
  • β-karotin
    558 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    19 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 70 kcal

Elkészítés

  1. A hozzávalókat megpucoljuk, és külön műanyag tálakba összekészítjük.
  2. Kis tüzet rakunk, és a bográcsot még egyszer utoljára kiölbítjük.
  3. A hagymát a felforrósodott olajon megpirítjuk, majd az evőkanálnyi paprikát belekeverjük.
  4. A kockára vágott húst belerakjuk, és megkapatjuk - látszik, hogy kis fehéres felülete lesz a kokáknak...ezt kivárjuk kicsit kevergetve, a tüzet csiholgatva.
  5. Belerakjuk a morzsolt fűszereket - érzésre -. és belevágjuk a paradicsomot és a paprikát.
  6. Ha már kicsit megkapta a bogrács a húst, felöntjük a 2 dl borral és vízzel, hogy épp ellepje.
  7. Megint rakunk a tűzre, mert közben leégett, és a felét az első üveg sörnek megisszuk, mert már nagyon meleg van.
  8. Jó fél óra után a répát belerakjuk, és kevergetés mellett úgy szabályozzuk a tüzet, hogy épp, hogy rotyogjon, de azt folyamatosan.
  9. Ha már félig megpuhult a répa - belekóstolunk -, belerakjuk a krumplit is, felöntjük, hogy ellepje, és tovább főzzük, rotyogtatjuk.
  10. Közben megint rakunk a tűzre, iszunk egy pohár sört, meg lassan elfogyasztjuk az összeset.
  11. Ha megpuhult a krumpli, belerakjuk a babot, visszaforraljuk.
  12. A tejfölt egy csepp borral kikeverjük, és azt is óvatosan beleborítjuk a bográcsba.
  13. Majd összeforraljuk újra, még egyszer utoljára, ha sótlan, egy kis sót még belerakunk.
  14. Friss kenyérrel szolgáljuk fel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 perc
  • Főzés ideje: 150 perc
  • Főzés módja: bográcsos

Amikor vendégek várhatóak, ráadásul sokan, kicsik és nagyok, felmerül mindig a kér(d)és, mi legyen az evéssel - és egyöntetű a válasz, bogrács. Persze, hogy aznap van a legmelegebb, és amíg az érkező vendégek kényelembe helyezik magukat, az amúgy is tűző napon egy remek, de ennek ellenére pirító hatású ernyő alatt elkezdődik a nagy mű készítése. Olyan nem volt még, hogy ne sütött volna a nap ezerrel - ezt legfeljebb tetézte egy jó kis szél olykor. A mostani alkotás során több sör kellett - a melegre való tekintettel. Az érdeklődők az idő múlásával egyre szolgálatkészebben hozzák a tüzelőt, és egyre kisebb körökben térnek vissza - mennyi van még. A 20 literes bogrács megnyugtató látvány, ahogy egyre jobban telik az 'anyaggal', és végül a kis karimás, paprikás foltokkal a tetején kiderül, hogy kész. Mire elkészül, addigra mindenki éhes, így az értékelés igencsak szubjektívvé válik - az időközben elfogyasztott sör, fröccs engedékennyé és elfogulttá tesz kicsit és nagyot egyaránt. a friss falusi kenyér megkoronázza a bográcsozást. Gyakorlat, hogy a mennyiség a másnapi ebédet is megoldja, de mint ismert, ezek a főztök másodjára melegítve is kiválóak. - és a bónus: a csipetke...10-20 dkg lisztből. Ha még nem lett volna görcs az ujjaiban a szakácsnak, akkor mire a századik kis csipetkét becsippenti a forró levesbe, kiderül, hogy  "no, ez hiányzott már csak". A mostaniból ez kimarad - számon is kérték....-), de ez volt a legtöbb, amit felhoztak kritikaként, és ki a legkritikusabb? Az ember saját gyerekei...

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...