Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Birsalmás poharas desszert

Birsalmás poharas desszert
Birsalmás poharas desszert
40 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igény volt egy kis könnyű poharas gyümölcsös krémre... A birsalma adott volt a kertből, így már csak a többit kellett  kitalálnom hozzá. Úgy gondoltam, remekül megy majd hozzá a vaníliás krém, és hogy valami csavar is legyen benne (és mert én imádom :-)), terveztem hozzá egy kis mogyorókrémes ostyát is... Sikere volt!:-D

hozzávalók / 4 adag

A cukrászkrémhez

A tejszínhabhoz

Az birspéphez

A rétegzéshez

  • 10 dkg ostya (rúd, mogyorókrémes, lehagyható)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet egy kis fazékban feltesszük melegedni. Közben kimérjük a cukrot, majd összekeverjük a tojássárgájával, és hozzáadjuk a lisztet. A felmelegített tejből apránként folyamatos kevergetés mellett annyit kanalazunk a masszába, hogy könnyedén hozzá tudjuk önteni a többi tejhez.
  2. Az így kapott elegyet visszatesszük a tűzhelyre, és kis lángon vagy gőz fölött addig kevergetjük, míg egy puding sűrűségű krémet nem kapok (Ezt hívják cukrászkrémnek). Hagyjuk kihűlni!
  3. A birsalmát megpucoljuk, és a reszelő nagyobbik lyukán lereszeljük. Kis fazékba tesszük, adunk hozzá annyi cukrot, amennyit szükségesnek érzünk (inkább többször keveset), illetve ízlés szerint őrölt fahéjat és kb. fél dl vizet. Főzzük össze, tegyük félre hűlni.
  4. Ha már kihűlt a cukrászkrémünk, hozzáfoghatunk a tejszínhab felveréséhez. Ebbe csak a csomag habfixálót kell beletenni, és kemény habbá verjük.
  5. Pár kanál tejszínhabot hozzáadunk a cukrászkrémhez, hogy lazább krémet kapjunk. Majd összekeverhetjük a tejszínhabbal a krémet, ügyelve, hogy a habot ne törjük össze.
  6. A pohár aljára kanalazunk a birsalmából, majd törünk rá a mogyorós ostyából, és végül kanalazunk rá a krémből. A következő rétegnél megismételhetjük ugyanígy is, de lehet úgy is, hogy csak a birsből kanalazunk, majd rá a krém, és a következő réteg lesz az ostya, és szintén rá a krém.
  7. Ezt addig csináljuk, amíg van a hozzávalókból. A lényeg, hogy a tetejére krém kerüljön. Én tettem mindegyikbe 1-1 db ostyát díszítésnek.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 230
elküldve: 2
receptkönyvben: 68
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

töjpilla

Mióta szakács: 2012.03.23.
29 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes krém
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

gyümölcsös pohárkém, édes krém birsalmával, poharas desszertkrém

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

psyche
psyche Tue, 2014-04-22 15:03

Nagyon durva! Négy pohárral lett, az első után tegnap még visszafogtam magam a kommenteléstől... Most ettem még egy pohárral, és bizton állíthatom, hogy én életemben még ilyen cukros, geil édességet nem ettem! A jobbik arcomat elővéve azt mondanám, hogy a recept az alábbi kitétellel állja meg a helyét: a többujjnyi vastag birs-rétegre vékonyan tegyünk a habbal kevert cukrászkrémből. :D

töjpilla
töjpilla / töjpilla Sat, 2012-10-27 19:57

A birsalmát természetesen lehet mézzel is készíteni, de a cukrászkrémet szerintem nem ajánlatos, de lehet kísérletezni, én még úgy nem próbáltam.

Maffci
Maffci / Maffci Thu, 2012-10-25 20:14

Ez nagyon jól hangzik! Amúgy is nagy birsrajongók vagyunk, lekvár és krémleves minden mennyiségben jöhet nálunk:) Ki fogom próbálni, köszi a receptet!

512
tojássárgája 1 db
finomliszt 13 g
cukor 25 g
tej 2.5 dl
vanília 6 g
vaníliaaroma 1 kávéskanál
habtejszín 4 dl
habfixáló 1 csomag
birs 25 dkg
fahéj 0 ízlés szerint
cukor 1 ek
víz 0.5 dl
ostya 10 dkg