r
Nosalty Logó

Bejgli ahogy Batan készíti

Batan
Bejgli ahogy Batan készíti
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához (6 rúdhoz)

A diós töltelékhez (3 rúdhoz)

A mákos töltelékhez (3 rúdhoz)

1070
Kalória
19.5g
Fehérje
115.1g
Szénhidrát
61.3g
Zsír
42.8g
Víz
98.5g
Koleszterin
9.7g
Élelmi rost
51.4g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához (6 rúdhoz)

A diós töltelékhez (3 rúdhoz)

A mákos töltelékhez (3 rúdhoz)

Összesen 1070 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához (6 rúdhoz)

A diós töltelékhez (3 rúdhoz)

A mákos töltelékhez (3 rúdhoz)

Összesen 10696 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához (6 rúdhoz)

A diós töltelékhez (3 rúdhoz)

A mákos töltelékhez (3 rúdhoz)

Összesen 369 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.5 g

Zsír

  • Összesen
    61.3 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1188.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    480 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    155 mg
  • Foszfor
    445 mg
  • Nátrium
    65 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    115.1 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    42.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    99 micro
  • Kolin:
    97 mg
  • Retinol - A vitamin:
    148 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    106 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    109 micro
Összesen 1070 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    195.3 g

Zsír

  • Összesen
    613.2 g
  • Telített zsírsav
    127 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    179 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    273 g
  • Koleszterin
    985 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11888.9 g
  • Cink
    38 mg
  • Szelén
    313 mg
  • Kálcium
    4799 mg
  • Vas
    47 mg
  • Magnézium
    1553 mg
  • Foszfor
    4449 mg
  • Nátrium
    648 mg
  • Réz
    10 mg
  • Mangán
    32 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1151.3 g
  • Cukor
    514 mg
  • Élelmi rost
    97 mg

Víz

  • Összesen
    428.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1568 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    323 micro
  • K vitamin:
    157 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    994 micro
  • Kolin:
    966 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1476 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    1058 micro
  • β-crypt
    47 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1089 micro
Összesen 10696 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    21.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    409.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    165 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    153 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    39.7 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    14.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 369 kcal

Elkészítés

A tésztához (6 rúdhoz)

  1. Tészta: A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk (mintha omlós tésztát készítenénk).
  2. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejben kevés cukorral megfuttatott élesztőt, a cukrot és annyi tejfölt, hogy nem túl lágy tésztát kapjunk. (Nem biztos, hogy kell tejföl!)
  3. Az összegyúrt tésztát szobahőmérsékleten két órát állni hagyjuk.
  4. A megkelt tésztát hat egyforma darabra vágjuk és lisztezett deszkán vékonyra (2-3 mm) nyújtjuk, megkenjük a hideg töltelékkel, az egyik szélén 2 cm-t üresen hagyunk. Először a két végén ráhajtjuk a tésztát a töltetékre, majd feltekerjük. Az üresen hagyott széle kerüljön alulra. Átemeljük a rudat a sütőpapírral bélelt sütőlemezre (átlagos sütőbe való zsírfogó tepsi) és eligazítjuk (a rudat óvatosan megigazítjuk a tepsi szélességére).
  5. Elkészítjük a többi 5 rudat is.
  6. A rudakat megkenjük 1 tojássárgájával és szobahőmérsékleten állni hagyjuk, míg a tojás meg nem szikkad teljesen (kb. fél óra). Ezután átkenjük a tojásfehérjével és hideg helyen ismét állni hagyjuk, amíg meg nem szárad. (Lehet látni, hogy kissé megszakad a réteg.)
  7. Tűvel (fogvájóval) megszurkáljuk, hogy a gőzök ki tudjanak jönni.
  8. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (25-30 perc). (Ha nagyon sülne, alufóliával letakarjuk.)
  9. Szeletelés előtt a rudakat éles késsel hosszában végigvágva szétválasztjuk.
  10. Töltelékek (A két töltelék hasonlóan készül): A tejet felforraljuk a cukorral.
  11. Beletesszük a diót (mákot), a zsemlemorzsát (búzadarát), és a többi hozzávalót, kivéve az almát. Tovább már nem kell főzni. Hagyjuk kihűlni.
  12. Közvetlenül a töltés előtt a reszelt almát a töltelékhez keverjük.
  13. Ha a töltelék túl híg, zsemlemorzsával (búzadarával) sűrítjük, ha túl sűrű, baracklekvárral higítjuk.
  14. Kihűlés után alufóliába csomagoljuk, hűtőben tároljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 90 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 50x40

A receptet édesanyám az öccse anyósától tanulta (vagyis unokatestvéreim nagymamájától). A titka a sima bolti sertészsír. Ettől omlós lesz, és ha véletlenül lassan fogyna el (kicsi az esély rá :-)  ), még akkor sem szárad ki. A töltelék sem száraz az alma miatt. A képen a két bejgliféle között gyümölcskenyér látható. Ezt a kimaradt tojásfehérjékből szoktuk készíteni.

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek