Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zserbótekercs Judyth konyhájából

Zserbótekercs Judyth konyhájából
Zserbótekercs Judyth konyhájából
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

ÖTLET - A zserbó nagy kedvence sokunknak... amikor ez készült, zserbót szerettem volna készíteni, de nem a megszokott módon, valami új, csinosabb külsővel szerettem volna meglepni barátaimat egy összejövetelen... így "kölcsönöztem neki az új ruhát" :) ...ezt ötöltem ki... a tésztája megegyezik az egyik, receptjeim között megtalálható ünnepi sütim tésztájával, s a sima zserbót is ebből szoktam készíteni... visszatérve a történetre, a meglepetés sikerült, nagyon tetszett és ízlett mindenkinek, röviden, nagy sikert aratott :) ...Karácsonyi süteménynek kiválóan alkalmas, finom, dekoratív :) ...s még valami: a bejglim is ekkora nagyságú felszeletelve... mi a kis, ügyes sütiket szeretjük :)...

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Töltelék

Csokoládé máz

Díszítés

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.
  2. Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet és a tojások sárgáját, majd simára keverjük az összetevőket.
  3. A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát.
  4. Nem kell túlgyúrni a tésztát, amint szép egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást. Ha készen vagyunk, a kezünkről és a tál faláról is szépen leválik a tészta.
  5. 4 egyenlő gombócot formázunk belőle, majd fóliával letakarva 1 órára tegyük a hűtőbe pihenni őket. Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
  6. Ha a töltelékek elkészültek, s letelt az 1 óra, kivesszük a tésztát a hűtőből, s egymás után összeállítjuk a rudakat.
  7. Lehetőleg a tészták vastagsága nyújtásakor egyenletes vastagságú legyen. (Én sütőpapíron szoktam nyújtani, melyet előre méretre nyírok - kb.: 24x35 cm-es téglalap -, s ezen a tésztát vékony téglalapokra nyújtom egymás után úgy, hogy a sütőpapírból maradjon ki egy kevés minden oldalon.)
  8. A kinyújtott tésztára az egyik dzsem felét rákanalazzuk, majd óvatosan, lehetőleg egyenletesen elkenjük rajta, majd rászórjuk egyenletesen elosztva a cukros dió negyedét. Kezünkkel szépen elsimítjuk a diót.
  9. Ezután a tészta két rövidebbik oldalát hajtsuk fel a töltelékre (1-másfél cm), s kissé nyomkodjuk rá a töltelék szintjének magasságába.
  10. Ugyanígy hajtsuk fel a hosszabbik oldal egyikét, majd innen tekerjük fel a rudat a papírral, egyenletesen - ez lágyabb, mint a bejgli, ügyeskednünk kell kissé, de sikerülni fog! :) Mind a négy résszel ugyanígy járunk el. Tehát kapunk 2 sárgabarackdzsemes és 2 meggydzsemes rudat!
  11. Egy tepsit (én a sütő saját tepsijét használtam) kibélelünk sütőpapírral, s a feltekerések után (mindig a már elkészültet) óvatosan, szépen alányúlva áthelyezzük a tepsibe, a tepsi felénél kezdve, hogy ezután egyenlő távolságra tudjuk elhelyezni a további 3 rudat egymástól.
  12. Ha ezzel készen vagyunk, hosszában szurkáljuk meg villával a rudakat, innen távozik sülés közben a gőz. (Nem kell az egész bejglit, mindenhol összevissza szurkálni!) Nem kell tojással megkenni!
  13. Az előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük, majd 15 perc után lejjebb vesszük 170 fokra, s további 10-15 percig sütjük. Így összesen 25-30 perc alatt készre sülnek (légkeverés nélkül) a zserbórudak - lehet látni a tetején, mikor van kész, a szép színe elárulja. Ha készen van, hagyjuk kihűlni.
  14. Egy kis trükk: Ha kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a rudakat, és széles pengéjű késsel vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk a végeiket, s az oldalaikat - így az esetleges pici repedés is eltüntethető, ha keletkezne rajta, de csakis forrón lehet javítani ezeken az apró szépséghibákon.
  15. Amíg hűlnek, elkészítjük a csokoládémázat. A kihűlt rudakat széttoljuk kissé - de jegyezzük meg, melyik 2-2 rúd, melyik dzsemmel van töltve!
  16. Ecsettel a mázat felkenjük a rudakra, s az azonos színű cukorkákkal beszórjuk a csokoládét - a dzsemeknek megfelelően, hogy az azonos dzsemmel töltött zserbórúdra ugyanolyan díszítés kerüljön!
  17. Hagyjuk pihenni őket néhány óráig lefedve, majd szeleteljük, tálaljuk - ha meg bírjuk állni! :) Az illata az egész lakást bejárja, ünnepi hangulatot árasztva! Kissé macerásnak tűnik, de nem az, csak részletesen írtam le! :) Persze egyszerűbb egy sima zserbót összepakolni, de ez így különlegesebb! :) Érdemes kipróbálni, megéri a kicsivel több munka! :)

Töltelék

  1. A diót ledaráljuk, összekeverjük a porcukorral, s körülbelül 4 egyenlő részben szétosztjuk 4 tálkába.
  2. A dzsemeket is 4 tálkába osztjuk, 2 tálkába felezve az egyiket, másik kettőbe felezve a másikat, s kissé kikeverjük.

Csokoládémáz

  1. Egy kisebb lábasba beletördeljük a csokoládét, hozzáadjuk a vajat és a tejet, s takaréklángon összeolvasztjuk a csokoládét a többi hozzávalóval, állandó kevergetés mellett. Ha szép sima, levesszük, elzárjuk a gázt, kissé hagyjuk kihűlni.
  2. Ha túl sűrű lenne, kevés tejet és vajat tegyünk még hozzá, s melegítsük újra fel - bár, ez kizárt, de sosem lehet tudni!

Díszítés

  1. Azért használtam kétféle dekor cukrot, hogy így meg lehessen különböztetni a kétféle dzsemmel töltött szeleteket!
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x38x5 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 13 117
elküldve: 11
receptkönyvben: 67
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Walaky

Mióta szakács: 2015.08.05.
169 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

zserbós tekercs, diós tekercs, zserbós bejgli

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

E. Gábor
E. Gábor Sun, 2015-12-20 16:22

Tifani minden szavával egyetértek! Ajánlom én is mindenkinek, s nagyon köszönöm ezt is, kedves JUDYTH59! :)

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sun, 2017-12-10 08:06

Kedves "E. Gábor"!

Nagyon kedves vagy, örülök, hogy Te is meg vagy elégedve a receptjeimmel! Jól esnek elismerő szavaid, köszönöm! :)

Neked és Szeretteidnek békés, boldog, meghitt, örömteli, csodaszép Karácsonyt kívánok!

Szeretettel: JUDYTH :)

L. Tifani
L. Tifani Sat, 2015-12-19 16:42

A bejglid is fantasztikus!!! Köszi minden feltöltésedet, szuper egytől egyig mind!!!

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sun, 2017-12-10 08:01

Kedves "L. Tifani"!

Nagyon szépen köszönöm a dicsérő, elismerő szavaid!!! Öröm számomra, hogy sok receptemet kipróbálod, s nem csalódsz bennük, ízlik mind!!! :)

L. Tifani
L. Tifani Thu, 2015-12-17 14:53

Azon kívül, hogy nagyon mutatós, tényleg isteni finom is! Ajánlom mindenkinek elkészítésre, nagy sikert zsebeltem be vele! :) Köszi, Judyth59! :)

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sun, 2017-12-10 07:58

Nagyon szívesen, kedves "L. Tifani"!
Köszönöm a kedves szavaid, örülök, hogy ízlett, s bezsebelhetted vele a dicséreteket! :)
Kellemes, békés, boldog, örömteli Karácsonyt kívánok Neked és Szeretteidnek! :)

Szeretettel: Judyth :)

1767
finomliszt 55 dkg
teavaj 15 dkg
sertészsír 10 dkg
porcukor 6 dkg
1 csipet
friss élesztő 1 dkg
tojássárgája 2 db
tej 1 dl
dió 60 dkg
porcukor 30 dkg
sárgabarackdzsem 40 dkg
meggydzsem 40 dkg
étcsokoládé 20 dkg
vaj 15 dkg
tej 2 dl
színes cukorka 2 ek