r
Nosalty Logó

Zserbótekercs Judyth konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Walaky
Zserbótekercs Judyth konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Tészta

Töltelék

Csokoládé máz

Díszítés

Összesen 1767 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Tészta

Töltelék

Csokoládé máz

Díszítés

Összesen 14141 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Tészta

Töltelék

Csokoládé máz

Díszítés

Összesen 429 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.5 g

Zsír

  • Összesen
    102.5 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    39 g
  • Koleszterin
    149 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    904.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    177 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    176 mg
  • Foszfor
    437 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    198.3 g
  • Cukor
    112 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    277 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    121 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    270 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 1767 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    179.6 g

Zsír

  • Összesen
    819.9 g
  • Telített zsírsav
    272 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    194 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    309 g
  • Koleszterin
    1190 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7235.7 g
  • Cink
    29 mg
  • Szelén
    266 mg
  • Kálcium
    1414 mg
  • Vas
    46 mg
  • Magnézium
    1405 mg
  • Foszfor
    3496 mg
  • Nátrium
    540 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    27 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1586.3 g
  • Cukor
    899 mg
  • Élelmi rost
    79 mg

VÍZ

  • Összesen
    412.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2214 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    78 mg
  • D vitamin:
    189 micro
  • K vitamin:
    55 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    965 micro
  • Kolin:
    811 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2161 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    633 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    653 micro
Összesen 14141 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    24.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    219.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.1 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 429 Kcal

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Csokoládé máz

Díszítés

Elkészítés

Tészta

  1. Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.
  2. Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet és a tojások sárgáját, majd simára keverjük az összetevőket.
  3. A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát.
  4. Nem kell túlgyúrni a tésztát, amint szép egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást. Ha készen vagyunk, a kezünkről és a tál faláról is szépen leválik a tészta.
  5. 4 egyenlő gombócot formázunk belőle, majd fóliával letakarva 1 órára tegyük a hűtőbe pihenni őket. Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
  6. Ha a töltelékek elkészültek, s letelt az 1 óra, kivesszük a tésztát a hűtőből, s egymás után összeállítjuk a rudakat.
  7. Lehetőleg a tészták vastagsága nyújtásakor egyenletes vastagságú legyen. (Én sütőpapíron szoktam nyújtani, melyet előre méretre nyírok - kb.: 24x35 cm-es téglalap -, s ezen a tésztát vékony téglalapokra nyújtom egymás után úgy, hogy a sütőpapírból maradjon ki egy kevés minden oldalon.)
  8. A kinyújtott tésztára az egyik dzsem felét rákanalazzuk, majd óvatosan, lehetőleg egyenletesen elkenjük rajta, majd rászórjuk egyenletesen elosztva a cukros dió negyedét. Kezünkkel szépen elsimítjuk a diót.
  9. Ezután a tészta két rövidebbik oldalát hajtsuk fel a töltelékre (1-másfél cm), s kissé nyomkodjuk rá a töltelék szintjének magasságába.
  10. Ugyanígy hajtsuk fel a hosszabbik oldal egyikét, majd innen tekerjük fel a rudat a papírral, egyenletesen - ez lágyabb, mint a bejgli, ügyeskednünk kell kissé, de sikerülni fog! :) Mind a négy résszel ugyanígy járunk el. Tehát kapunk 2 sárgabarackdzsemes és 2 meggydzsemes rudat!
  11. Egy tepsit (én a sütő saját tepsijét használtam) kibélelünk sütőpapírral, s a feltekerések után (mindig a már elkészültet) óvatosan, szépen alányúlva áthelyezzük a tepsibe, a tepsi felénél kezdve, hogy ezután egyenlő távolságra tudjuk elhelyezni a további 3 rudat egymástól.
  12. Ha ezzel készen vagyunk, hosszában szurkáljuk meg villával a rudakat, innen távozik sülés közben a gőz. (Nem kell az egész bejglit, mindenhol összevissza szurkálni!) Nem kell tojással megkenni!
  13. Az előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük, majd 15 perc után lejjebb vesszük 170 fokra, s további 10-15 percig sütjük. Így összesen 25-30 perc alatt készre sülnek (légkeverés nélkül) a zserbórudak - lehet látni a tetején, mikor van kész, a szép színe elárulja. Ha készen van, hagyjuk kihűlni.
  14. Egy kis trükk: Ha kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a rudakat, és széles pengéjű késsel vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk a végeiket, s az oldalaikat - így az esetleges pici repedés is eltüntethető, ha keletkezne rajta, de csakis forrón lehet javítani ezeken az apró szépséghibákon.
  15. Amíg hűlnek, elkészítjük a csokoládémázat. A kihűlt rudakat széttoljuk kissé - de jegyezzük meg, melyik 2-2 rúd, melyik dzsemmel van töltve!
  16. Ecsettel a mázat felkenjük a rudakra, s az azonos színű cukorkákkal beszórjuk a csokoládét - a dzsemeknek megfelelően, hogy az azonos dzsemmel töltött zserbórúdra ugyanolyan díszítés kerüljön!
  17. Hagyjuk pihenni őket néhány óráig lefedve, majd szeleteljük, tálaljuk - ha meg bírjuk állni! :) Az illata az egész lakást bejárja, ünnepi hangulatot árasztva! Kissé macerásnak tűnik, de nem az, csak részletesen írtam le! :) Persze egyszerűbb egy sima zserbót összepakolni, de ez így különlegesebb! :) Érdemes kipróbálni, megéri a kicsivel több munka! :)

Töltelék

  1. A diót ledaráljuk, összekeverjük a porcukorral, s körülbelül 4 egyenlő részben szétosztjuk 4 tálkába.
  2. A dzsemeket is 4 tálkába osztjuk, 2 tálkába felezve az egyiket, másik kettőbe felezve a másikat, s kissé kikeverjük.

Csokoládé máz

  1. Egy kisebb lábasba beletördeljük a csokoládét, hozzáadjuk a vajat és a tejet, s takaréklángon összeolvasztjuk a csokoládét a többi hozzávalóval, állandó kevergetés mellett. Ha szép sima, levesszük, elzárjuk a gázt, kissé hagyjuk kihűlni.
  2. Ha túl sűrű lenne, kevés tejet és vajat tegyünk még hozzá, s melegítsük újra fel - bár, ez kizárt, de sosem lehet tudni!

Díszítés

  1. Azért használtam kétféle dekor cukrot, hogy így meg lehessen különböztetni a kétféle dzsemmel töltött szeleteket!
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x38x5
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 79
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 15563
  • Feltöltés dátuma: 2015. december 14.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

ÖTLET - A zserbó nagy kedvence sokunknak... amikor ez készült, zserbót szerettem volna készíteni, de nem a megszokott módon, valami új, csinosabb külsővel szerettem volna meglepni barátaimat egy összejövetelen... így "kölcsönöztem neki az új ruhát" :) ...ezt ötöltem ki... a tésztája megegyezik az egyik, receptjeim között megtalálható ünnepi sütim tésztájával, s a sima zserbót is ebből szoktam készíteni... visszatérve a történetre, a meglepetés sikerült, nagyon tetszett és ízlett mindenkinek, röviden, nagy sikert aratott :) ...Karácsonyi süteménynek kiválóan alkalmas, finom, dekoratív :) ...s még valami: a bejglim is ekkora nagyságú felszeletelve... mi a kis, ügyes sütiket szeretjük :)...

Hozzászólások (3)

Törölt felhasználó

Azon kívül, hogy nagyon mutatós, tényleg isteni finom is! Ajánlom mindenkinek elkészítésre, nagy sikert zsebeltem be vele! :) Köszi, Judyth59! :)

Walaky

Nagyon szívesen, kedves "L. Tifani"! Köszönöm a kedves szavaid, örülök, hogy ízlett, s bezsebelhetted vele a dicséreteket! :) Kellemes, békés, boldog, örömteli Karácsonyt kívánok Neked és Szeretteidnek! :) Szeretettel: Judyth :)

Törölt felhasználó

A bejglid is fantasztikus!!! Köszi minden feltöltésedet, szuper egyt?l egyig mind!!!

Walaky

Kedves "L. Tifani"! Nagyon szépen köszönöm a dicsér?, elismer? szavaid!!! Öröm számomra, hogy sok receptemet kipróbálod, s nem csalódsz bennük, ízlik mind!!! :)

Törölt felhasználó

Tifani minden szavával egyetértek! Ajánlom én is mindenkinek, s nagyon köszönöm ezt is, kedves JUDYTH59! :)

Walaky

Kedves "E. Gábor"! Nagyon kedves vagy, örülök, hogy Te is meg vagy elégedve a receptjeimmel! Jól esnek elismer? szavaid, köszönöm! :) Neked és Szeretteidnek békés, boldog, meghitt, örömteli, csodaszép Karácsonyt kívánok! Szeretettel: JUDYTH :)

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Csokoládé máz

Díszítés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Mert a kajszibarackból vétek csak lekvárt készíteni

Bár a kajszibarack a nyár egyik legfontosabb gyümölcse, hiszen a magyarok egyik legkedveltebb lekvárja készül belőle, és a pálinkák között is előkelő helyet foglal el, hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, milyen sokféle finomság alkotóeleme lehet még.