Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Barackos kölestorta

Barackos kölestorta
Barackos kölestorta
90 perc / előkészület: 45 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Barátaimmal szilvesztereztem, és azt kérték, hogy újévre készítsem el nekik az ország tortáját. Kicsit leegyszerűsítettem, és glukononnal helyettesítettem a cukrot. Zila-tortaformám sincs, de szerinem sikerült anélkül is csoda jól megoldanom. Ajánlom mindenkinek, mert nagyon finom  lett.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet felforraljuk a csipet sóval, a vaníliás cukorral. A megmosott kölest hozzáadjuk, és folytonos keverés mellett puhára főzzük.
  2. Még forrón belekeverjük a citromhéjat, a margarint és a glukonont.
  3. Ebből a kölesalapból kiveszünk 90 dkg-ot, és amíg meleg, belekeverjük a lisztet, túrót és a tojásokat. Jól kikeverjük, és egy sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük.
  4. Előmelegített sütőben megsütjük, de tűpróbával állapítsuk meg, hogy valóban megsült-e. Még forrón rácsra borítjuk és kihűtjük.
  5. A maradék kölesalaphoz ha kihűlt, hozzákeverjük a lekvárt, 10 dkg apróra vágott barackot.
  6. A kihűlt tészta köré visszakapcsoljuk a tortakarikát.
  7. A tejszínt habbá verjük, a zselatint elkészítjük az utasítás szerint.
  8. A lekváros-barackos kölesalapba egy kis tejszínhabot keverünk, majd hozzáadjuk a hab többi részét is, amit  óvatosan beleforgatunk. Ekkor a meleg zselatint is hozzákeverjük, és az elkészült krémet a tésztára öntjük.
  9. Hűtőszekrényben dermesztjük.
  10. Berajzoljuk a szeleteket a tortán, és minden szeletbe kiskanál segítségével egy lyukat vájunk.
  11. 16 szeletet vágunk a barackbefőttből a díszítéshez.
  12. A barackbefőtt levéből 2 dl-et és a megmaradt barackot pürésítjük. Belekeverjük a zseléport, felforraljuk, és a kialakított kis üregekbe kanalazzuk. Ha marad zselé, akkor a torta közepére önthetjük.
  13. Minden szeletre teszünk egy-egy barack szeletkét és visszatesszük a hűtőbe a tortát.
  14. A csokit megolvasztjuk és díszeket készítünk belőle. Minden tortaszeletre teszünk egy-egy csokidíszt is.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 156
elküldve: 7
receptkönyvben: 103
elkészítve: 5/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyulas

Mióta szakács: 2010.08.12.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

túrós-barackos kölestorta, újévi kölestorta, őszibarackos kölestorta

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pszilv
pszilv / pszilv Wed, 2013-10-23 01:38

A hűtőben van! :) Málnásra csinálom, mert a fiam úgy kérte. Írtam egy hozzászólást korábban, hogy rászántam magam, ez lesz holnap a szülinapi tortája (de valahová eltűnt, amit írtam). Azért kellett a rászánás, mert még egyetlen zselatinos torta sem sikerült igazán, de ezen már most látszik, hogy szépen dermed. Egy csomag Rozis zselatint egy deci vízbe raktam, és így ment a cucchoz. Sajnos a tejszín nem verődött keményre, mert 30%-osban csak olyan volt, ami nem uht, hanem hűtős, és azok nem nagyon szoktak nekem sikerülni. Azért valamennyire felvertem, szerintem elég lesz. Málnalekvár és fagyasztott (felengedett) málna került bele, és még holnap megcsinálom a málnazselét hozzá. A tésztát kb 50 percig sütöttem. A forma aljára tettem papírt, de az oldalára nem, és alaposabban ki kellett volna kennem, mert nem volt könnyű szépen kivágni. Ja, és teljes kiőrlésűből csak tönkölyt kaptam, de mivel nem kell bele sok, gondoltam, annyit nem változtat az ízén. A továbbiakat megírom holnap. :)

pszilv
pszilv / pszilv Thu, 2013-10-24 20:05

röviden összefoglalva: tökéletes lett. :)
Aránylag sokat kell melózni ezzel a tortával, és több ponton el lehet rontani, de ha mindent szépen pontosan végigcsinál az ember, szuper lesz a végeredmény.
Mélyedések helyett egy körbefutó karikát vájtam a krémbe a zselé számára, és a közepébe egy kisebb lyukat. A maradék fagyasztott-felengedett málnát összetörtem villával, és annyi vizet öntöttem hozzá, hogy 3 dl legyen. Felforrósítottam, ebbe raktam a színtelen zselét, és gyorsan belekanalaztam a mélyedésbe. Mivel maradt is, vékonyan végighúztam az egész tetején. Csokidíszeket már nem volt energiám csinálni, így csak ráreszeltem a tetejére. Minden tökéletesen megkötött, pontosan lehet szeletelni, és nagyon-nagyon finom - málnás változatban is! :) Nagyon köszönöm a receptet!

ladybird216
Petruska / ladybird216 Sun, 2012-03-25 18:39

Köszi a receptet! Én egyszerűsített változatot készítettem. Nem került rá a befőttből püré és nem csináltam bele mélyedéseket se. De így is nagyon-nagyon finom lett! Köszi a receptet! Barátnőm csinált már Zila formában glutén mentes változatot. Az is finom volt, de ez sokkal egyszerűbb és Zila forma se kell hozzá!! Máskor is csinálok! A felső része a tortának önmagában is finom és hamar elkészül. Esti csemegének is kiváló!

Amurath
Nyulas / Amurath Mon, 2012-03-26 16:17

Köszönöm szépen, örülök, hogy ízlett. És igazad van, önmagában, barack nélkül is kiváló desszert. :-)
Üdvözlettel, Zsuzsa

bmbe
Bejja / bmbe Wed, 2012-01-11 23:31

Kell bele liszt? Nem azt mondták, hogy ezt lisztérzékenyek is ehetik?

Amurath
Nyulas / Amurath Thu, 2012-01-12 09:57

Szia, eredetileg (a Zila recept szerint) mandulaliszt kell bele és lenmagpehely. Mivel ezekből csak 6-7 dkg szükséges egy tortához, leegyszerűsítettem a receptet, és teljes kiőrlésű liszttel helyettesítettem az eredeti hozzávalókat. Ez az én receptem. Kiindulási alapnak használtam a Zila-féle receptet. Szóval ez a recept nem gluténmentes. De dolgozom rajta, hogy a lisztérzékeny-változat is elkészüljön. :-) Szép napot, Zsuzsa

bmbe
Bejja / bmbe Thu, 2012-01-12 10:47

Szia!
Igazad van! Ez a Te recepted... Csak még mindig keresem az Ország tortáját.. :-)
Amit már ki is próbált valaki és úgy írja meg a receptet! Mint ahogy Te is! :-))
Azért ügyi vagy... :-)))

Amurath
Nyulas / Amurath Thu, 2012-01-12 14:28

Köszönöm! A Príma Konyha című magazinban benne volt tavaly, onnan vettem a receptet, és azt alakítottam át. Ha küldesz mailcímet, akkor beszkennelem neked, de csak kedden tudom. :-)

Csibedina
Csibedina / Csibedina Wed, 2012-01-11 20:11

Szia,
Ügyesen megoldottad Zilah forma nélkül :) Én úgy ügyeskedtem anno, amikor elkészítettem, hogy minden szeletbe egy feles poharat állítottam kb. másfél-két cm mélyen, majd miután megdermedt, kiszedtem a poharakat és abba töltöttem a baracksűrítményt :)
Üdv:
Edina

Amurath
Nyulas / Amurath Thu, 2012-01-12 09:58

Szia, Köszönöm, muszáj néha kreatívnak, frappánsnak lenni. :-) A Te megoldásod is jópofa! :-) Szép napot neked, Zsuzsa

449
köles 30 dkg
tej 1 l
glutén 20 dkg
margarin 5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
1 csipet
citromhéj 1 citromból nyert
tojás 3 db
teljes kiőrlésű liszt 10 dkg
tehéntúró 15 dkg
barackbefőtt 480 g
sárgabaracklekvár 10 dkg
habtejszín 2 dl
tortazselé 1 csomag
zselatin 20 g
csokoládé 10 dkg