Aranysárga fácánleves
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Mayura

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
A húsleveshez
A zöldségekhez
-
194g sárgarépa71 kcal
-
154g fehérrépa98 kcal
-
71g zeller26 kcal
-
24g vöröshagyma9 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
14g paradicsom3 kcal
A zöldségekhez idény jelleggel
-
9g gomba2 kcal
-
7g kelbimbó3 kcal
-
7g zöldpaprika1 kcal
-
146g karfiol15 kcal
-
26g karalábé5 kcal
-
14g zöldborsó12 kcal
A fűszerekhez
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
3g só0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
A tálaláshoz
-
71g csigatészta265 kcal
Összesen
848
Kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
A húsleveshez
A zöldségekhez
-
1360g sárgarépa496 kcal
-
1080g fehérrépa689 kcal
-
500g zeller181 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
A zöldségekhez idény jelleggel
-
64g gomba14 kcal
-
50g kelbimbó19 kcal
-
50g zöldpaprika8 kcal
-
1020g karfiol102 kcal
-
180g karalábé36 kcal
-
100g zöldborsó81 kcal
A fűszerekhez
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
22g só0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
A tálaláshoz
-
500g csigatészta1855 kcal
Összesen
5924
Kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
A húsleveshez
A zöldségekhez
-
9.9g sárgarépa4 kcal
-
7.9g fehérrépa5 kcal
-
3.6g zeller1 kcal
-
1.2g vöröshagyma0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0.7g paradicsom0 kcal
A zöldségekhez idény jelleggel
-
0.5g gomba0 kcal
-
0.4g kelbimbó0 kcal
-
0.4g zöldpaprika0 kcal
-
7.4g karfiol1 kcal
-
1.3g karalábé0 kcal
-
0.7g zöldborsó1 kcal
A fűszerekhez
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0.3g petrezselyem0 kcal
A tálaláshoz
-
3.6g csigatészta13 kcal
Összesen
42
Kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 58.6 g
Zsír
-
Összesen 19.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 131 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2909.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 79 mg
-
Kálcium 241 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 183 mg
-
Foszfor 832 mg
-
Nátrium 1560 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 109.8 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 1583 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1584 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 116 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 209 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 374 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 98 micro
-
α-karotin 6031 micro
-
β-karotin 14825 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 369 micro
-
Lut-zea 1309 micro
Összesen
848
Kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 410.5 g
Zsír
-
Összesen 137.2 g
-
Telített zsírsav 38 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 58 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 916 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 20365.3 g
-
Cink 34 mg
-
Szelén 553 mg
-
Kálcium 1684 mg
-
Vas 52 mg
-
Magnézium 1281 mg
-
Foszfor 5824 mg
-
Nátrium 10917 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 14 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 768.8 g
-
Cukor 151 mg
-
Élelmi rost 130 mg
VÍZ
-
Összesen 11080.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11087 micro
-
B6 vitamin: 14 mg
-
B12 Vitamin: 10 micro
-
E vitamin: 26 mg
-
C vitamin: 810 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1461 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 149 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2616 micro
-
Kolin: 492 mg
-
Retinol - A vitamin: 684 micro
-
α-karotin 42219 micro
-
β-karotin 103773 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 2585 micro
-
Lut-zea 9162 micro
Összesen
5924
Kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 148.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 42 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 80.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 81 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 307 micro
-
β-karotin 755 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 19 micro
-
Lut-zea 67 micro
Összesen
42
Kcal
Hozzávalók
A húsleveshez
-
7 l víz
A zöldségekhez
-
8 nagy db sárgarépa
-
6 nagy db fehérrépa
-
1 nagy db zeller
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
A zöldségekhez idény jelleggel
-
2 közepes db gomba
-
0.5 db zöldpaprika
-
1 kis db karalábé
-
10 dkg zöldborsó
A fűszerekhez
-
2 ek só
-
1 csokor petrezselyem
A tálaláshoz
-
500 g csigatészta
Elkészítés
A húsleveshez
- A megtisztított fácánt megmossuk, és a fazék aljára fektetjük.
- A 2 db velős csontot keskenyebb felével beékeljük a fácánnal a fazék alján. (Erre azért van szükség, hogy a velő lehetőleg ne csússzon ki a csontból.)
- A fazekat ezután felengedjük 3/4 részéig hideg vízzel. Feltesszük főni, sózzuk, és beletesszük a fűszereket és az egy fej hagymát hámozva, de egészben, valamint a fokhagyma gerezdeket is szintén egészben, ezeket lehet héjastól is.
- A levest közepes lángon elkezdjük főzni, amint felmelegedett levesszük a lángot annyira, hogy csak épp buggyanjon a leves. A húslevest mindig sokáig, nagyon lassan kell főzni. Hamarosan észrevesszük, hogy szépen feljött a fácánlevesünk tetejére a hab. Várunk 5 percet, és főzés közben egy teaszűrő segítségével leszedjük a habot. A kimert fűszereket újakkal pótoljuk.
- Megtisztítjuk a zöldségeket. Minél több zöldséget teszünk bele, annál jobb. A kisebb zöldségeket egészben, a nagyobbakat két ujjnyi vajtag hasábokra vágjuk, és így tesszük majd a leveshez.
- A levest minimum 3 óra hosszat főzzük, a zöldségeket pedig az utolsó órára tesszük csak bele a készülő levesbe. Én a 12-re készülő levest 8-kor teszem fel, 10.30 kor teszem bele a zöldségeket, és fél 12-kor zárom le. A fácánnak vajpuhának kell lennie. A húsból a csontokból ezalatt szépen kifőnek az ásványi anyagok, ezért az ilyen levesnek gyógyító ereje van.
- A levest tálalás előtt negyed óráig pihentetni kell, ilyenkor szépen letisztul, nem is muszáj leszűrni, de egyébként teaszűrőn keresztül szokás leszűrni.
- A leveshúst külön tányéron a zöldségekkel mellékelve tormával mustárral tálaljuk a levessel egy időben.
- A velőscsontot óvatosan egy húsfogó csipesszel kiemeljük a levestből tányérra borítjuk, és ha nem csusszant volna ki magától, kiütjük vagy kikaparjuk a csontból. Pirítóson sóval borssal fogyasztjuk, meleg előételként.
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 203
- Tegnapi nézettség: 17
- 7 napos nézettség: 241
- Össznézettség: 287359
- Feltöltés dátuma: 2012. május 18.
Ajánló
Mindenkinek! §:-)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:

Mayura
30 recept
A családi összejövetelek, az összetartozás, a szeretet szimbóluma a Magyar gasztronómiában a jó húsleves. Az aranyló színe, illata és íze minden Magyar ember emlékeiben ott él. Gyógyító ereje a rengeteg ásványi anyag tartalma miatt jelentős. Évszaktól függően sokféle zöldségből elkészíthető, de ha csak az alapvetően szükséges répa, zeller és petrezselyem áll rendelkezésünkre, akkor is kiváló lesz a levesünk. Türelem azonban kell hozzá, ne siessük el, amint ha feltettük és a habot már levettük róla, bármi mást is csinálhatunk mellette, nem kell állandóan figyelni rá, elég 20-30 percenként egy kóstolás. Melegen a húsleves mindig kevésbé sós, mint a tálalási hőmérsékleten! Másnapra pedig még finomabb lesz!!!
Hozzászólások (5)
Ez valami gyönyör?. Vasárnap tuti, hogy húslevest készítek! Sajna nem fácánból, de talán lesz alkalmam azt is kipróbálni egyszer. Klassz recept, köszi. Üdv: Saci
Köszi! Egyébként én még a fácánnál is jobban szeretem a gyöngytyúk levest! De egy jó kis tyúkícca is megteszi.!!!
A gyöngytyúk sem kispályás! Macerásabb, ha otthon vágod le. Ugyanis, meg kell fojtani vágás el?tt, akkor lesz olyan a húsa, mint a fácánnak.
Ez nagyon durva!!! Szegény kis tyukica én inkább levágom! :-O
Tényleg. Vendéglátós is vagyok, de úgy finomabb.A plussz kijön bel?le így is. Csak a hús rostjai közt marad meg az a kevés amit?l nagyon fácános lesz. El?ször én is idegenkedtem, de most már összejön. Ezek ilyen kulisszatitkok, amiket nem sok helyen mesélnek el. F?leg nem ilyen helyeken, de el kellett meséljem.
Na végre egy jó húsleves recept!Gratulálok!
Köszi :-)
Ha "Tarackos" rábólintott, akkor biztos finom.
A vel? nem csúszik ki a csontból, ha f?zés el?tt 20 perccel vastagon besózod a csontvégét.
Köszi ezt kipróbálom, még nem hallottan. Nagyon kedves vagy, és légyszi írd be ezt a praktikákhoz, mert aki szereti a vel?scsontot, annak ez a pár sor nagy kincs. :-)
Igazad van, nem is jutott eszembe.
:-)
Annyit hozzátennék, hogy ha sikerül lábszárcsontot beszerezni, aminek jó nagy mócsingos része is van - a fels? bütykös része - akkor lehet egy kis kocsonyát is alakítani a husi-zöldség keverékb?l. Az is tuti, egy pár csepp lime, vagy citromlével... Nyammm...
Kedves Mayura! Én is így f?zöm a fácánlevest, de csak kb. 10 évenként tudom megtenni az ára miatt. Sem én, sem családom egyetlen tagja sem vadász, így nem engedhetjük meg magunknak, hogy ebb?l a vad madárból levest készítsek. Pedig az unokáim imádják! Számunkra ez luxus. További jó sütést, f?zést kívánok. Zsuzsa mama.
Kedves Zsuzsa Mama Hát igen, a tyúkhoz képest drága, jól jönnek a vadászok a családnál, kívánom hogy az elkövetkez? id?kben, annyi fácánt ehessetek, amennyit csak kívántok, és minden teljesüljön amit egyébként, még csak szeretnétek. Nagy szeretettel írsz a kis unokáidról, akik biztosan imádják a f?ztödet, remélem ez boldoggá tesz, és kárpótol a fácán miatt. Üdv Mayuara