r
Nosalty Logó

Aranysárga fácánleves

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Mayura
Aranysárga fácánleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A húsleveshez

A zöldségekhez

A zöldségekhez idény jelleggel

A fűszerekhez

A tálaláshoz

Összesen 848 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A húsleveshez

A zöldségekhez

A zöldségekhez idény jelleggel

A fűszerekhez

A tálaláshoz

Összesen 5924 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A húsleveshez

A zöldségekhez

A zöldségekhez idény jelleggel

A fűszerekhez

A tálaláshoz

Összesen 42 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    58.6 g

Zsír

  • Összesen
    19.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    131 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2909.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    79 mg
  • Kálcium
    241 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    183 mg
  • Foszfor
    832 mg
  • Nátrium
    1560 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    109.8 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    1583 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1584 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    116 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    209 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    374 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    98 micro
  • α-karotin
    6031 micro
  • β-karotin
    14825 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    369 micro
  • Lut-zea
    1309 micro
Összesen 848 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    410.5 g

Zsír

  • Összesen
    137.2 g
  • Telített zsírsav
    38 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    58 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    916 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    20365.3 g
  • Cink
    34 mg
  • Szelén
    553 mg
  • Kálcium
    1684 mg
  • Vas
    52 mg
  • Magnézium
    1281 mg
  • Foszfor
    5824 mg
  • Nátrium
    10917 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    768.8 g
  • Cukor
    151 mg
  • Élelmi rost
    130 mg

VÍZ

  • Összesen
    11080.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11087 micro
  • B6 vitamin:
    14 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    810 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1461 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    149 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2616 micro
  • Kolin:
    492 mg
  • Retinol - A vitamin:
    684 micro
  • α-karotin
    42219 micro
  • β-karotin
    103773 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    2585 micro
  • Lut-zea
    9162 micro
Összesen 5924 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    148.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    307 micro
  • β-karotin
    755 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    19 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 42 Kcal

Hozzávalók

A húsleveshez

A zöldségekhez

A zöldségekhez idény jelleggel

A fűszerekhez

A tálaláshoz

Elkészítés

A húsleveshez

  1. A megtisztított fácánt megmossuk, és a fazék aljára fektetjük.
  2. A 2 db velős csontot keskenyebb felével beékeljük a fácánnal a fazék alján. (Erre azért van szükség, hogy a velő lehetőleg ne csússzon ki a csontból.)
  3. A fazekat ezután felengedjük 3/4 részéig hideg vízzel. Feltesszük főni, sózzuk, és beletesszük a fűszereket és az egy fej hagymát hámozva, de egészben, valamint a fokhagyma gerezdeket is szintén egészben, ezeket lehet héjastól is.
  4. A levest közepes lángon elkezdjük főzni, amint felmelegedett levesszük a lángot annyira, hogy csak épp buggyanjon a leves. A húslevest mindig sokáig, nagyon lassan kell főzni. Hamarosan észrevesszük, hogy szépen feljött a fácánlevesünk tetejére a hab. Várunk 5 percet, és főzés közben egy teaszűrő segítségével leszedjük a habot. A kimert fűszereket újakkal pótoljuk.
  5. Megtisztítjuk a zöldségeket. Minél több zöldséget teszünk bele, annál jobb. A kisebb zöldségeket egészben, a nagyobbakat két ujjnyi vajtag hasábokra vágjuk, és így tesszük majd a leveshez.
  6. A levest minimum 3 óra hosszat főzzük, a zöldségeket pedig az utolsó órára tesszük csak bele a készülő levesbe. Én a 12-re készülő levest 8-kor teszem fel, 10.30 kor teszem bele a zöldségeket, és fél 12-kor zárom le. A fácánnak vajpuhának kell lennie. A húsból a csontokból ezalatt szépen kifőnek az ásványi anyagok, ezért az ilyen levesnek gyógyító ereje van.
  7. A levest tálalás előtt negyed óráig pihentetni kell, ilyenkor szépen letisztul, nem is muszáj leszűrni, de egyébként teaszűrőn keresztül szokás leszűrni.
  8. A leveshúst külön tányéron a zöldségekkel mellékelve tormával mustárral tálaljuk a levessel egy időben.
  9. A velőscsontot óvatosan egy húsfogó csipesszel kiemeljük a levestből tányérra borítjuk, és ha nem csusszant volna ki magától, kiütjük vagy kikaparjuk a csontból. Pirítóson sóval borssal fogyasztjuk, meleg előételként.
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 203
  • Tegnapi nézettség: 17
  • 7 napos nézettség: 241
  • Össznézettség: 287359
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 18.

Ajánló

Mindenkinek! §:-)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A családi összejövetelek, az összetartozás, a szeretet szimbóluma a Magyar gasztronómiában a jó húsleves. Az aranyló színe, illata és íze minden Magyar ember emlékeiben ott él. Gyógyító ereje a rengeteg ásványi anyag tartalma miatt jelentős. Évszaktól függően sokféle zöldségből elkészíthető, de ha csak az alapvetően szükséges répa, zeller és petrezselyem áll rendelkezésünkre, akkor is kiváló lesz a levesünk. Türelem azonban kell hozzá, ne siessük el, amint ha feltettük és a habot már levettük róla, bármi mást is csinálhatunk mellette, nem kell állandóan figyelni rá, elég 20-30 percenként egy kóstolás. Melegen a húsleves mindig kevésbé sós, mint a tálalási hőmérsékleten! Másnapra pedig még finomabb lesz!!!

Hozzászólások (5)

Törölt felhasználó

Ez valami gyönyör?. Vasárnap tuti, hogy húslevest készítek! Sajna nem fácánból, de talán lesz alkalmam azt is kipróbálni egyszer. Klassz recept, köszi. Üdv: Saci

Mayura

Köszi! Egyébként én még a fácánnál is jobban szeretem a gyöngytyúk levest! De egy jó kis tyúkícca is megteszi.!!!

Törölt felhasználó

A gyöngytyúk sem kispályás! Macerásabb, ha otthon vágod le. Ugyanis, meg kell fojtani vágás el?tt, akkor lesz olyan a húsa, mint a fácánnak.

Mayura

Ez nagyon durva!!! Szegény kis tyukica én inkább levágom! :-O

Törölt felhasználó

Tényleg. Vendéglátós is vagyok, de úgy finomabb.A plussz kijön bel?le így is. Csak a hús rostjai közt marad meg az a kevés amit?l nagyon fácános lesz. El?ször én is idegenkedtem, de most már összejön. Ezek ilyen kulisszatitkok, amiket nem sok helyen mesélnek el. F?leg nem ilyen helyeken, de el kellett meséljem.

Tarackos

Na végre egy jó húsleves recept!Gratulálok!

Mayura

Köszi :-)

Törölt felhasználó

Ha "Tarackos" rábólintott, akkor biztos finom.

Törölt felhasználó

A vel? nem csúszik ki a csontból, ha f?zés el?tt 20 perccel vastagon besózod a csontvégét.

Mayura

Köszi ezt kipróbálom, még nem hallottan. Nagyon kedves vagy, és légyszi írd be ezt a praktikákhoz, mert aki szereti a vel?scsontot, annak ez a pár sor nagy kincs. :-)

Törölt felhasználó

Igazad van, nem is jutott eszembe.

Mayura

:-)

Törölt felhasználó

Annyit hozzátennék, hogy ha sikerül lábszárcsontot beszerezni, aminek jó nagy mócsingos része is van - a fels? bütykös része - akkor lehet egy kis kocsonyát is alakítani a husi-zöldség keverékb?l. Az is tuti, egy pár csepp lime, vagy citromlével... Nyammm...

Törölt felhasználó

Kedves Mayura! Én is így f?zöm a fácánlevest, de csak kb. 10 évenként tudom megtenni az ára miatt. Sem én, sem családom egyetlen tagja sem vadász, így nem engedhetjük meg magunknak, hogy ebb?l a vad madárból levest készítsek. Pedig az unokáim imádják! Számunkra ez luxus. További jó sütést, f?zést kívánok. Zsuzsa mama.

Mayura

Kedves Zsuzsa Mama Hát igen, a tyúkhoz képest drága, jól jönnek a vadászok a családnál, kívánom hogy az elkövetkez? id?kben, annyi fácánt ehessetek, amennyit csak kívántok, és minden teljesüljön amit egyébként, még csak szeretnétek. Nagy szeretettel írsz a kis unokáidról, akik biztosan imádják a f?ztödet, remélem ez boldoggá tesz, és kárpótol a fácán miatt. Üdv Mayuara

Hozzávalók

A húsleveshez

A zöldségekhez

A zöldségekhez idény jelleggel

A fűszerekhez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek