r
Nosalty Logó

Aranysárga fácánleves

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Mayura
Aranysárga fácánleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A húsleveshez

A zöldségekhez

A zöldségekhez idény jelleggel

A fűszerekhez

A tálaláshoz

Összesen 848 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A húsleveshez

A zöldségekhez

A zöldségekhez idény jelleggel

A fűszerekhez

A tálaláshoz

Összesen 5924 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A húsleveshez

A zöldségekhez

A zöldségekhez idény jelleggel

A fűszerekhez

A tálaláshoz

Összesen 42 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    58.6 g

Zsír

  • Összesen
    19.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    131 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2909.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    79 mg
  • Kálcium
    241 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    183 mg
  • Foszfor
    832 mg
  • Nátrium
    1560 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    109.8 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    1583 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1584 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    116 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    209 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    374 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    98 micro
  • α-karotin
    6031 micro
  • β-karotin
    14825 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    369 micro
  • Lut-zea
    1309 micro
Összesen 848 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    410.5 g

Zsír

  • Összesen
    137.2 g
  • Telített zsírsav
    38 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    58 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    916 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    20365.3 g
  • Cink
    34 mg
  • Szelén
    553 mg
  • Kálcium
    1684 mg
  • Vas
    52 mg
  • Magnézium
    1281 mg
  • Foszfor
    5824 mg
  • Nátrium
    10917 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    768.8 g
  • Cukor
    151 mg
  • Élelmi rost
    130 mg

VÍZ

  • Összesen
    11080.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11087 micro
  • B6 vitamin:
    14 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    810 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1461 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    149 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2616 micro
  • Kolin:
    492 mg
  • Retinol - A vitamin:
    684 micro
  • α-karotin
    42219 micro
  • β-karotin
    103773 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    2585 micro
  • Lut-zea
    9162 micro
Összesen 5924 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    148.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    307 micro
  • β-karotin
    755 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    19 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 42 kcal

Hozzávalók

A húsleveshez

A zöldségekhez

A zöldségekhez idény jelleggel

A fűszerekhez

A tálaláshoz

Elkészítés

A húsleveshez

  1. A megtisztított fácánt megmossuk, és a fazék aljára fektetjük.
  2. A 2 db velős csontot keskenyebb felével beékeljük a fácánnal a fazék alján. (Erre azért van szükség, hogy a velő lehetőleg ne csússzon ki a csontból.)
  3. A fazekat ezután felengedjük 3/4 részéig hideg vízzel. Feltesszük főni, sózzuk, és beletesszük a fűszereket és az egy fej hagymát hámozva, de egészben, valamint a fokhagyma gerezdeket is szintén egészben, ezeket lehet héjastól is.
  4. A levest közepes lángon elkezdjük főzni, amint felmelegedett levesszük a lángot annyira, hogy csak épp buggyanjon a leves. A húslevest mindig sokáig, nagyon lassan kell főzni. Hamarosan észrevesszük, hogy szépen feljött a fácánlevesünk tetejére a hab. Várunk 5 percet, és főzés közben egy teaszűrő segítségével leszedjük a habot. A kimert fűszereket újakkal pótoljuk.
  5. Megtisztítjuk a zöldségeket. Minél több zöldséget teszünk bele, annál jobb. A kisebb zöldségeket egészben, a nagyobbakat két ujjnyi vajtag hasábokra vágjuk, és így tesszük majd a leveshez.
  6. A levest minimum 3 óra hosszat főzzük, a zöldségeket pedig az utolsó órára tesszük csak bele a készülő levesbe. Én a 12-re készülő levest 8-kor teszem fel, 10.30 kor teszem bele a zöldségeket, és fél 12-kor zárom le. A fácánnak vajpuhának kell lennie. A húsból a csontokból ezalatt szépen kifőnek az ásványi anyagok, ezért az ilyen levesnek gyógyító ereje van.
  7. A levest tálalás előtt negyed óráig pihentetni kell, ilyenkor szépen letisztul, nem is muszáj leszűrni, de egyébként teaszűrőn keresztül szokás leszűrni.
  8. A leveshúst külön tányéron a zöldségekkel mellékelve tormával mustárral tálaljuk a levessel egy időben.
  9. A velőscsontot óvatosan egy húsfogó csipesszel kiemeljük a levestből tányérra borítjuk, és ha nem csusszant volna ki magától, kiütjük vagy kikaparjuk a csontból. Pirítóson sóval borssal fogyasztjuk, meleg előételként.
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 218
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 72
  • Össznézettség: 321561
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 18.

Ajánló

Mindenkinek! §:-)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A családi összejövetelek, az összetartozás, a szeretet szimbóluma a Magyar gasztronómiában a jó húsleves. Az aranyló színe, illata és íze minden Magyar ember emlékeiben ott él. Gyógyító ereje a rengeteg ásványi anyag tartalma miatt jelentős. Évszaktól függően sokféle zöldségből elkészíthető, de ha csak az alapvetően szükséges répa, zeller és petrezselyem áll rendelkezésünkre, akkor is kiváló lesz a levesünk. Türelem azonban kell hozzá, ne siessük el, amint ha feltettük és a habot már levettük róla, bármi mást is csinálhatunk mellette, nem kell állandóan figyelni rá, elég 20-30 percenként egy kóstolás. Melegen a húsleves mindig kevésbé sós, mint a tálalási hőmérsékleten! Másnapra pedig még finomabb lesz!!!

Hozzávalók

A húsleveshez

A zöldségekhez

A zöldségekhez idény jelleggel

A fűszerekhez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek