Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás mákos pite Sylvia konyhájából

Almás mákos pite Sylvia konyhájából
Almás mákos pite Sylvia konyhájából
70 perc / előkészület: 35 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régi barátnőm anyósától kaptam ezt a receptet, sok évvel ezelőtt - azóta minden ízesítésű pitét (cseresznyés, meggyes, sima almás, almás-diós) ezzel a tésztával készítek. Néha próbálok újítani, és másfajta tésztát kipróbálni, de ez maradt a kedvenc. Olyannyira, hogyha előre mondom, hogy mit sütök, akkor a férjem egyből bebiztosítja magát, hogy: "a régi receptedet sütöd, ugye ?" Ezek után mernék én mást?!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

  • 3 ek juharszirup (ha nincs, akkor 2 ek méz és tej keveréke, vagy 1 db tojás)

ajánlat

Kisebb tepsiben is lehet sütni (én a régi "piros" tepsit is szoktam használni -38x22x6-, csak az most foglalt volt), akkor egy kicsit vastagabb lesz a tésztája, de még mindig nagyon vékony és finom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert langyos tejben.
  2. A lisztbe belekeverjük a sütőport, majd összemorzsoljuk a zsiradékkal. Utána beletesszük a többi hozzávalót, és jól összedolgozzuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk. (Nekem általában ezekkel a mennyiségekkel tökéletesen összeáll, de ha szükséges, tehetünk hozzá még egy pici tejet vagy tejfölt.) Ha kész, akkor konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk pihenni.
  3. Az almát megtisztítjuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
  4. A mákot megdaráljuk. 
  5. Egy nagyobb tálban összekeverjük a mákot, a lereszelt almát (ha sok a leve, egy picit kinyomhatjuk), a cukrot, a citrom lereszelt héját és a fahéjat. 
  6. A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik felét vékonyra kinyújtjuk, és beletesszük a tepsibe. Megszórjuk a zsemlemorzsa felével, majd eloszlatjuk rajta a töltetéket. A lekvárból potyogtatunk a tetejére (nem kell összefüggően bekenni), majd a maradék zsemlemorzsával megszórjuk.
  7. A tészta másik felét kinyújtjuk, ráhelyezzük a tetejére, és villával megszurkáljuk. (Abban az esetben, ha tojással kenjük a tetejét, akkor a felvert tojással előbb bekenjük, és csak utána szurkálunk.)
  8. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Kb. 10 perccel azelőtt, hogy elkészülne - már kezd szép színe lenni - bekenjük a tetejét a juharsziruppal (vagy a mézzel kevert tejjel), amitől nagyon szép lesz a teteje, és még ad hozzá egy kellemes ízt is.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 40x50x3 cm
  • elkészítettem: 99 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 12 368
elküldve: 5
receptkönyvben: 166
elkészítve: 10/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Sylvia

Mióta szakács: 2013.10.01.
42 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
receptverseny: Judafest 2. receptverseny , Vénusz húsvéti receptverseny
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos pite almával, almás-mákos lepény, mákos-almás lepény

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

anonym
anonym Sat, 2014-11-15 13:22

Szia!
Június óta már többször megsütöttem ezt a sütit. Mindig nagy sikere van.
Ma csak almát tettem bele, amit kevés dióval és mazsolával dobtam fel. Különlegességként a tésztát a töltelék alatt mákos-mazsolás sárgabarack lekvárral kentem meg.
Most is tökéletes, imádjuk ezt a pite tészta receptet!
Mindenkinek ajánlom, hogy vegye fel a recepttárába. :-)
Köszönöm újra!

macska11
Sylvia / macska11 Sat, 2014-11-15 22:21

Hú, ez igazi íz kavalkád lett ! (Isteni lehetett, kicsit a flódni jut eszembe erről - ha sárgabarack lekvár helyett szilva került volna bele, akkor teljesen ugyanolyan lenne)
Ma én is ezt a tésztát sütöttem diós töltelékkel: két részre osztva megtöltöttem, feltekertem, majd a két csíkot összefontam. :-)
Nagyon örülök, hogy Nálatok is bevált !! (és hogy újra megírtad !!!)
üdv Sylvia

anonym
anonym Tue, 2014-06-03 19:57

Szia!
Ilyen finom pitetésztát még nem ettem. Sütöttem már sokfélét, de ez a befutó!
Köszönöm a receptet!
Gondolom bármivel tölthetem. :-)

macska11
Sylvia / macska11 Wed, 2014-06-04 10:43

Szia !
Nagyon örülök, hogy kipróbáltad és ízlett ! Nálunk is ez a kedvenc. Természetesen bármivel töltheted - mostanában nálunk a cseresznye és a meggy a menő. (ehhez nem a nagy tepsit használom, hanem a kb 38x22-est, mert rengeteg gyümölccsel szeretjük, és kicsit vastagabb tésztára van szükség, hogy ne essen szét - ne ijedj meg, a kicsit vastagabb még mindig nagyon vékony :-) )
További jó sütéseket !
üdv
Sylvia

ILR
ILR Mon, 2013-12-16 13:53

Kedves Sylvia!

Mit gondolsz, ez a töltelék jó lenne bejglihez?

macska11
Sylvia / macska11 Mon, 2013-12-16 16:32

Szia !
Nálunk mindig ugyanúgy kell tölteni a bejglit - eleinte még próbáltam újítgatni, de most már eszembe sem jut.
Viszont ez nagyon jó ötlet - csak azzal számolj, hogy az alma miatt SOKKAL szaftosabb, így inkább olyan tésztához való, ami egy kicsit vastagabb.
Kíváncsi vagyok, hogy sikerül ! :-)
Sok sikert és kellemes ünnepeket !
Sylvia

mese habbal
mese habbal Tue, 2013-11-05 19:31

Szia! Az 1 kg alma netto vagy brutto tomeg? Tehat hejastul legyen 1 kg vagy anelkul? Elore is koszonom! Szep napot!

macska11
Sylvia / macska11 Tue, 2013-11-05 21:39

Szia !
Mi mindig egy kicsit több töltelékkel szeretjük, úgyhogy nálam nettó 1 kg. De ha nincs éppen annyi, attól még nyugodtan fogj hozzá, finom lesz ! Az eredeti receptben, amit még régen kaptam csak 1/2 kg alma szerepelt, de azt én rögtön felülírtam. :-D.
Remélem, ízleni fog !
üdv, Sylvia

mese habbal
mese habbal Wed, 2013-11-06 22:14

Eszmeletlenul isteni lett! Komolyan! A csaladom kijelentette, hogy "ez az uj kedvencunk" :) Remelem ez eleg elismeres neked :) Batran fogjon bele mindenki! En picit tobb cukorral csinaltam, mivel edesszajuak vagyunk es a almam sem volt a legedesebb. Imadjuk a fahejat abbol 2x annyit raktam bele! Tokeletes recept!

macska11
Sylvia / macska11 Thu, 2013-11-07 14:22

Nagyon örülök, hogy ilyen sikere lett ! :-D
Köszönöm a recept nevében is !
üdv
Sylvia

livcsi 75
livcsi 75 / livcsi 75 Fri, 2013-10-18 22:06

Kész lett.....nagyon finom,és a tészta is,pedig azt hittem hogy a linzer tészta a nyerő a pitéknél.De ezzel is finom,úgy egy kicsit tömör lett volna,nem ilyen puha:-) Nem utoljára készült:-) Üdv!!!

789
finomliszt 30 dkg
margarin 12 dkg
sütőpor 1 kávéskanál
tej 1 dl
friss élesztő 1 dkg
cukor 2 ek
1 csipet
tojás 1 db
tejföl 1 ek
alma 1 kg
mák 20 dkg
cukor 15 dkg
fahéj 1 kávéskanál
citrom 1 db
lekvár/ dzsem 3 ek
zsemlemorzsa 3 ek
juharszirup 3 ek