r
Nosalty Logó

Ajvár kezdőknek Somikatus konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Somikatus
Ajvár kezdőknek Somikatus konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 476 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2379 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 69 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    35.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1585.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    149 mg
  • Nátrium
    1299 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    521.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    485 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    391 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    191 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    99 micro
  • β-karotin
    5038 micro
  • β-crypt
    1447 micro
  • Likopin
    1029 micro
  • Lut-zea
    338 micro
Összesen 476 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29 g

Zsír

  • Összesen
    176.8 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    79 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    65 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7928.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    301 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    358 mg
  • Foszfor
    744 mg
  • Nátrium
    6494 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    205.2 g
  • Cukor
    138 mg
  • Élelmi rost
    65 mg

VÍZ

  • Összesen
    2605.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2427 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    97 mg
  • C vitamin:
    1953 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    156 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    954 micro
  • Kolin:
    177 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    497 micro
  • β-karotin
    25192 micro
  • β-crypt
    7235 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    1690 micro
Összesen 2379 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    230.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    22 mg
  • Nátrium
    189 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    57 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    732 micro
  • β-crypt
    210 micro
  • Likopin
    150 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 69 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A padlizsánokat és a paprikákat megmossuk, félbevágjuk. A paprikák magját eltávolítjuk, a padlizsánt hústűvel megszurkáljuk.
  2. A padlizsánt és a paprikát külön tepsibe rendezzükvágott oldalukkal lefelé,és forró sütőbe tesszük. A paprikát addig sütjük, ameddig a héján nem látszik, hogy könnyen eltávolítható. (Látszik, hogy elválik a húsától, kicsit kiemelkedik a héja, mint egy buborék.) Apaprikánál ez nekem 30 perc volt, a padlizsánt kb.45-50 percig sütöttem, már elkezdett feketedni a teteje. (A paprikánál nem vártam meg a feketedést, mert amelyiknél megvártam, az annyira összesült, hogy alig maradt húsa.)
  3. Miután kivesszüka sütőből,alufóliával letakarjukkb. 10 percre, majd a héját egyszerűen lehúzzuk. A padlizsán puha húsát kikanalazzuk.
  4. A paradicsomot 1 percre forró vízbe dobjuk, hogy a héját könnyen le tudjukhúzni.
  5. Egy nagy edényben az apróra vágott hagymát az egész gerezd fokhagymákkal és a babérlevéllel megpirítjuk.
  6. A babérlevelet kivesszük, és a hagymához adjuka padlizsánt, a paprikát és a héjától megfosztott kockákra vágott paradicsomot.
  7. Az egészet botmixerrel jól összepépesítjük, majd felforraljuk.
  8. A fűszereket ízlés szerint adagoljuk, én a fenti mennyiségeket adtam hozzá. Kóstoljuk meg, ha kell, fűszerezzük tovább.
  9. Belekeverünk 1 ek nátrium benzoátot, és a kívánt sűrűségűre főzzük. (Én kb. 15-20 percig főztem, sűrű krémes állagú lett.)
  10. Az üvegeket jól kimossuk, én úgy szoktam, hogy mosás után az üveg aljára kb.1 cm vizet teszek, mikróban felforralom, majd kiveszem az üvegeket (vigyázat, forró,ronggyal fogjukmeg!), és kiöntöm az üvegből a forró vizet.
  11. A forró paprikakrémet merőkanállal kanalazzuk az üvegekbe (tegyüktálcára az üvegeket a paprikás edény mellé, és merőkanállal ügyeskedjükbele a krémet, de ne fogjukközben az üveget, mert ha kicsöppen, leforráz).
  12. Amikor megtelt az üveg, megfogjukaz oldalát ronggyal, kicsit összerázzuk, majd a tetejére kb. 1 cm vastagságban étolajat öntünk.
  13. A tetejét szorosan rátekerjük, majd 1-2 percre fejre fordítjukaz üveget. Akkor jó, ha nem szivárog sehol.
  14. Az üvegeket újságpapírba csomagoljuk, majd egy lavórba tesszükőket egymás mellé,minél több réteg konyharuhával, törölközővel betakarjuk.
  15. Legalább 1 napig hagyjuka dunsztban, majd mehet a kamrába.
  16. Felbontás után tartsukhűtőben!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 80 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 88
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 59
  • Össznézettség: 13501
  • Feltöltés dátuma: 2013. augusztus 08.

Receptkategóriák

Ajvár kezdőknek Somikatus konyhájából
Somikatus 25 recept

Egy étteremben csevapot ettünk, ami mellé ajvárt kínáltak. Nagyon finom volt, többször eszembe jutott, hogy ilyent én is szeretnék készíteni. Több receptet elolvastam, majd ezekből ötletet merítve elkészítettem életem első ajvárját. Kicsit féltem tőle, mert elég bonyolultnak tűnt, de nem bántam meg, hogy belevágtam, mert nagyon finom lett. Ebből a mennyiségből 5 db 370 ml-es üveg telt meg, és lett még egy egészen kicsi üveg, amit kóstolónak szántam, és igen hamar el is fogyott.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.