Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ajvár kezdőknek Somikatus konyhájából

Ajvár kezdőknek Somikatus konyhájából
Ajvár kezdőknek Somikatus konyhájából
140 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc sütés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy étteremben csevapot ettünk, ami mellé ajvárt kínáltak. Nagyon finom volt, többször eszembe jutott, hogy ilyent én is szeretnék készíteni. Több receptet elolvastam, majd ezekből ötletet merítve elkészítettem életem első ajvárját. Kicsit féltem tőle, mert elég bonyolultnak tűnt, de nem bántam meg, hogy belevágtam, mert nagyon finom lett. Ebből a mennyiségből 5 db 370 ml-es üveg telt meg, és lett még egy egészen kicsi üveg, amit kóstolónak szántam, és igen hamar el is fogyott.

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A padlizsánokat és a paprikákat megmossuk, félbevágjuk. A paprikák magját eltávolítjuk, a padlizsánt hústűvel megszurkáljuk.
  2. A padlizsánt és a paprikát külön tepsibe rendezzük vágott oldalukkal lefelé, és forró sütőbe tesszük. A paprikát addig sütjük, ameddig a héján nem látszik, hogy könnyen eltávolítható. (Látszik, hogy elválik a húsától, kicsit kiemelkedik a héja, mint egy buborék.) A paprikánál ez nekem 30 perc volt, a padlizsánt kb. 45-50 percig sütöttem, már elkezdett feketedni a teteje. (A paprikánál nem vártam meg a feketedést, mert amelyiknél megvártam, az annyira összesült, hogy alig maradt húsa.)
  3. Miután kivesszük a sütőből, alufóliával letakarjuk kb. 10 percre, majd a héját egyszerűen lehúzzuk. A padlizsán puha húsát kikanalazzuk.
  4. A paradicsomot 1 percre forró vízbe dobjuk, hogy a héját könnyen le tudjuk húzni.
  5. Egy nagy edényben az apróra vágott hagymát az egész gerezd fokhagymákkal és a babérlevéllel megpirítjuk.
  6. A babérlevelet kivesszük, és a hagymához adjuk a padlizsánt, a paprikát és a héjától megfosztott kockákra vágott paradicsomot.
  7. Az egészet botmixerrel jól összepépesítjük, majd felforraljuk.
  8. A fűszereket ízlés szerint adagoljuk, én a fenti mennyiségeket adtam hozzá. Kóstoljuk meg, ha kell, fűszerezzük tovább.
  9. Belekeverünk 1 ek nátrium benzoátot, és a kívánt sűrűségűre főzzük. (Én kb. 15-20 percig főztem, sűrű krémes állagú lett.)
  10. Az üvegeket jól kimossuk, én úgy szoktam, hogy mosás után az üveg aljára kb. 1 cm vizet teszek, mikróban felforralom, majd kiveszem az üvegeket (vigyázat, forró, ronggyal fogjuk meg!), és kiöntöm az üvegből a forró vizet.
  11. A forró paprikakrémet merőkanállal kanalazzuk az üvegekbe (tegyük tálcára az üvegeket a paprikás edény mellé, és merőkanállal ügyeskedjük bele a krémet, de ne fogjuk közben az üveget, mert ha kicsöppen, leforráz).
  12. Amikor megtelt az üveg, megfogjuk az oldalát ronggyal, kicsit összerázzuk, majd a tetejére kb. 1 cm vastagságban étolajat öntünk.
  13. A tetejét szorosan rátekerjük, majd 1-2 percre fejre fordítjuk az üveget. Akkor jó, ha nem szivárog sehol.
  14. Az üvegeket újságpapírba csomagoljuk, majd egy lavórba tesszük őket egymás mellé, minél több réteg konyharuhával, törölközővel betakarjuk.
  15. Legalább 1 napig hagyjuk a dunsztban, majd mehet a kamrába.
  16. Felbontás után tartsuk hűtőben!
  • sütési hőfok: 200°C
  • költség: 1800 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 11 466
elküldve: 6
receptkönyvben: 106
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Somikatus

Mióta szakács: 2013.04.28.
25 recept

receptjellemzők

konyha: horvát
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós krémek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 5 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

ajvár házilag, padlizsános paprikakrém, fokhagymás padlizsános paprikás mártás

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Csirkebecsinált
Csirkebecsinált Sat, 2014-02-15 16:48

Kedves Somikatus!
Nagyon ügyes vagy, és természetesen profi szakács.
Az is megoldás, ha kiveszed a sütőből a padlizsánokat, és a paprikákat, és hideg vízbe dobod, akkor is lejön a héja, könnyen.
Valamint a " dunsztolás" tökéletes, ha egy egyszerű műanyagból készült hűtőtáskába teszed, a finomságokat.
Nekem, 12 db. 7,2 dl. üveg fér el, 1-1 soron 6 db.A két sor közé konyharuhát teszek.
Receptedet elmentettem, nyáron elkészítem, akkor költség kímélőbb.

Sok-sok finomsághoz, jó alapanyagokat, és sok szerencsét kívánok. Üdv.

491
padlizsán 1 kg
kápia paprika 1.8 kg
vöröshagyma 2 közepes db
fokhagyma 8 gerezd
babérlevél 1 db
1.5 ek
bors 2 ek
bazsalikom 2 ek
chili 0 ízlés szerint
cukor 3 ek
ecet 3 ek
őrölt fűszerkömény 1 ek
napraforgó olaj 2 dl
paradicsom 2 közepes db