Szarvascomb
620 kcal
Pikáns vadasmártás szarvassal
485 kcal
Szarvascomb burgundi módra
Leírás
Szarvascomb – receptek, leírás, tippek
A szarvascomb az állat hátsó lába, amely az egyik legnagyobb összefüggő húsos rész. A szarvascombra is igaz (ahogy a legtöbb vadon élő állatéra), hogy zsírtartalma alacsony, azonban kemény és izmos, ezért felhasználása előtt mindenképpen szükséges bepácolni, akár napokra is. A pácolás segít továbbá a szarvashús jellegzetes ízének és illatának enyhítésében is.
A szarvascombot általában sütve készítik egyben, vagy szeletelve, de kiváló alapanyaga pörköltnek, ragunak is. Az előkészítése sorén ügyeljünk arra, hogy a húson lévő hártyát alaposan fejtsük le, mert sütés közben összehúzza a húst.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a szarvascomb?
A szarvascomb a szarvasnak a hátsó részéből származó húsdarab. Ez az egyik legértékesebb része a szarvas, mivel izmos, zsírban szegény és rendkívül ízletes. A szarvascomb különösen népszerű a vadételek kedvelői körében, és számos hagyományos étel alapját adja.
Hogyan vásároljuk?
Szarvascombot érdemes megbízható forrásból beszerezni, példádul hentestől vagy akár vadászattal foglakozó szakboltból. A szarvascomb színe mélyvörös, ha bármilyen foltot vagy elszíneződést látsz, akkor ne vedd meg. Lehetőleg egy-két napon belül fogyasszuk el, addig is légmentesen zárható dobozba tároljuk. A szarvascombot le is fagyaszthatjuk, így akár egy évig is eláll.
Mire jó a szarvascomb?
Több szempontból is előnyös a szarvascomb fogyasztása, hiszen alacsony zsír- , ellenben magas fehérjetartalommal rendelkezik. Emellett vasban, cinkben, foszforban és szelénben is gazdag. Mivel a szarvasok vadon élő állatok, így húsuk is sokkal természetesebb.
A szarvascombot általában pörköltként vagy egészben sütve dolgozzuk fel, mindenképp érdemes bepácolni a húst, hogy minél puhább legyen. A páclé általában ecetből, borbó, fűszernövényekből és gyógynövényekből áll.
Mi készülhet a szarvascombból?
Készülhet pikáns vadasmártás szarvassal és konfitált szarvascomb vörösáfonyás BBQ-szósszal.
Még több szarvascombos receptért görgess lejjebb!
100 g Szarvascomb
fehérjetartalom
22.96 g
zsírtartalom
85002.09 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
73.57 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
202 mg
Nátrium
51 mg
Magnézium
23 mg
Kalcium
5 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.37 g
Niacin - B3 vitamin
6.37 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.48 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.22 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
22.96 g
Zsír
telített zsírsav
0.95 g
egyszeresen telített zsírsav
0.67 g
többszörösen telített zsírsav
0.47 g
koleszterin
85 g
ásványi anyagok
Kalcium
5 mg
Vas
3.4 mg
Magnézium
23 mg
Foszfor
202 mg
Nátrium
51 mg
Cink
2.09 mg
Réz
0.253 mg
Mangán
0.041 mg
Szelén
9.7 µg
szénhidrát
víz
73.57 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.22 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.48 mg
Niacin - B3 vitamin
6.37 mg
Folát
4 µg
E vitamin
0.2 mg
K vitamin
1.1 µg
B12 vitamin
6.31 µg
B6 vitamin
0.37 g