Szarvascomb

A szarvascomb az állat hátsó lába, amely az egyik legnagyobb összefüggő húsos rész. A szarvascombra is igaz (ahogy a legtöbb vadon élő állatéra), hogy zsírtartalma alacsony, azonban kemény és izmos, ezért felhasználása előtt mindenképpen szükséges bepácolni, akár napokra is. A pácolás segít továbbá a szarvashús jellegzetes ízének és illatának enyhítésében is.

Leírás

Szarvascomb – receptek, leírás, tippek

A szarvascombot általában sütve készítik egyben, vagy szeletelve, de kiváló alapanyaga pörköltnek, ragunak is. Az előkészítése sorén ügyeljünk arra, hogy a húson lévő hártyát alaposan fejtsük le, mert sütés közben összehúzza a húst.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a szarvascomb?

Szarvascomb

A szarvascomb a szarvasnak a hátsó részéből származó húsdarab. Ez az egyik legértékesebb része a szarvas, mivel izmos, zsírban szegény és rendkívül ízletes. A szarvascomb különösen népszerű a vadételek kedvelői körében, és számos hagyományos étel alapját adja.

Hogyan vásároljuk?

Szarvascombot érdemes megbízható forrásból beszerezni, példádul hentestől vagy akár vadászattal foglakozó szakboltból. A szarvascomb színe mélyvörös, ha bármilyen foltot vagy elszíneződést látsz, akkor ne vedd meg. Lehetőleg egy-két napon belül fogyasszuk el, addig is légmentesen zárható dobozba tároljuk. A szarvascombot le is fagyaszthatjuk, így akár egy évig is eláll.

Mire jó a szarvascomb?

Több szempontból is előnyös a szarvascomb fogyasztása, hiszen alacsony zsír- , ellenben magas fehérjetartalommal rendelkezik. Emellett vasban, cinkben, foszforban és szelénben is gazdag. Mivel a szarvasok vadon élő állatok, így húsuk is sokkal természetesebb.

A szarvascombot általában pörköltként vagy egészben sütve dolgozzuk fel, mindenképp érdemes bepácolni a húst, hogy minél puhább legyen. A páclé általában ecetből, borbó, fűszernövényekből és gyógynövényekből áll.

Mi készülhet a szarvascombból?

Készülhet pikáns vadasmártás szarvassal és konfitált szarvascomb vörösáfonyás BBQ-szósszal.

Még több szarvascombos receptért görgess lejjebb!

120
Kalória
23g
Fehérje
-
Szénhidrát
2.4g
Zsír
73.6g
Víz
85g
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Szarvascomb

fehérjetartalom

22.96 g

zsírtartalom

85002.09 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

73.57 g

gramm szarvascomb?

Top ásványi anyagok

Foszfor

202 mg

Nátrium

51 mg

Magnézium

23 mg

Kalcium

5 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.37 g

Niacin - B3 vitamin

6.37 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.48 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.22 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

22.96 g

Zsír

telített zsírsav

0.95 g

egyszeresen telített zsírsav

0.67 g

többszörösen telített zsírsav

0.47 g

koleszterin

85 g

ásványi anyagok

Kalcium

5 mg

Vas

3.4 mg

Magnézium

23 mg

Foszfor

202 mg

Nátrium

51 mg

Cink

2.09 mg

Réz

0.253 mg

Mangán

0.041 mg

Szelén

9.7 µg

szénhidrát

víz

73.57 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.22 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.48 mg

Niacin - B3 vitamin

6.37 mg

Folát

4 µg

E vitamin

0.2 mg

K vitamin

1.1 µg

B12 vitamin

6.31 µg

B6 vitamin

0.37 g

23 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...