Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Áfonyás gnocchi camembert-szósszal

Áfonyás gnocchi camembert-szósszal
Áfonyás gnocchi camembert-szósszal
25 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ilyen tájban (kicsit előbb) érnek, de főleg így szép hoszzú ősszel, az áfonyafélék. Közel 300 faj létezik belőlük, de csak hármat tartanak számon gyógyászati és egészségügyi szempontból. Ez a tőzegáfonya, a kék áfonya és a vörös áfonya. Hatóanyagaik értékes részei nagyrészt főzés után is megmaradnak.

"A legértékesebb áfonyaféleség a vörös áfonya (havasi meggy, kövi málna) 10-30 cm magas örökzöld félcserje. Szigorúan védett. (Viszont kertészetekben már lehet kapni, mi most vettünk 5 kis bokorral.) Egészen fantasztikus hatását bizonyították mostanában. A vörös áfonya olyan A típusú proanticianidineket tartalmaz, amik az oxaliplatin tartalmú, jelenleg az egyik leghatásosabb rákellenes gyógyszerünk hatékonyságát hatszorosára fokozza. A ráksejtek így nem képesek a gyógyszerrel szemben rezisztenciát (közömbösítő hatást) kifejleszteni! Ezt a proanticianidin fajtát eddig semmilyen más gyümölcsben nem találták meg.

A fekete áfonya vagy kék az Erika félék családjába tartozó északon lombhullató, délebbre örökzöld cserje. Legfőbb gyógyhatása a benne lévő quercetinnek van (pl. influenza, nátha). A Tamiflu egyik hatóanyaga is quercetin (a másik a sikiminsav). Ez ma a leghatékonyabb influenza elleni vírus ölő gyógyszerünk! Antocianidin tartalma is magas. A második világháborúban az éjszakai bevetést végrehajtó pilótáknak kötelező volt fogyasztani, mert a látást jelentősen javítja. A zöld hályog kialakulását erősen lassítja, a szürke hályog képződést is fékezi." (Forrás: Dr. Tihanyi)

A tőzegáfonyának két változata van: a cseresznye méretű nagy cranberry (Amerika) és az Európában honos kis cranberry. Mindkettő ugyanarról híres: ha valaki felfázott, ez a gyümölcs kezeli a legjobban. Napi 2 nagy pohár Cranberry Juice (már ha egyáltalán látott áfonyát) hatásos lehet antibiotikum helyett egy enyhébb húgyuti fertőzésre és felfázásra. Működik. Tapasztalat.

Az áfonyafajtákról képek itt.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

pH besorolás: közepesen savasít

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplikat héjában megfőzzük. Ügyeljünk arra, hogy nagyjából egyforma méretűek legyenek, és főzés közben ne repedjen meg a héjuk. Ez fontos a kocakrumplifőzők kedvéért. A gnocchit nem lehet "csak úgy" főtt krumpliból csinálni. Az a lelke, hogy minél több keményítőt tartsunk benn a krumpliban, és annál kevesebb liszt kell majd hozzá. Ha az egyik krumpli kétszer akkora, mint a másik, akkor mire a nagy megfő, a kicsi szétreped, vizes lesz, a gnocchi meg fojtós, mert sok liszt kell majd hozzá. Ez az az érzés, amikor a szilvásgombóc vagy a nudli tésztája krémként odaragad a szájpadlásodra, a fogaidra...Ha megfőttek, még forrón pucoljuk meg, és törjük össze. Hagyjuk hűlni.
  2.  Közben egy serpenyőben zsiradék nélkül pirítsuk meg az apróra vágott diót.
  3. A szószhoz melegítsük fel a tejszínt, és tegyük bele kis darabokra vágott camembert-t. Szórjuk bele a rózsaborsot, és forraljuk össze. Kissé sózzuk.
  4.  A vörösbort öntsük serpenyőbe, és kanalazzuk bele a dzsemet és az áfonyát. Egyszer forraljuk össze.
  5. Ha a krumpli meghűlt, gyúrjuk össze a sóval, tojással és a liszttel addig, amíg egy nem ragadós tésztát kapunk. Ekkor lapítsuk ki egy kicsit, szórjuk meg az áfonyával, és óvatosan gyúrjuk bele.
  6.  A tésztát vágjuk darabokra, minden darabból sodorjunk kb. 2 cm átmérőjű hengert. Ezeket vágjuk kb. 2 cm-es darabokra, majd egy villa mintáját nyomkodjuk mindegyik tetejébe.
  7. Forró vízben addig főzzük, amíg fel nem úsznak a víz tetejére. Szűrővel kiszedjük, hideg víz alá tartjuk, lecsepegtetjük, majd a szósszal, a dióval és a dzsemmel tálaljuk.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 512
elküldve: 16
receptkönyvben: 485
elkészítve: 7/16
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre
alkalom: Márton-nap, Valentin-nap

egyéb elnevezések

áfonyás-diós házi gnocchi camembert-mártással, házi gnocchi áfonyásan camembert-rel

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tarsoly Kata
Tarsoly Kata Fri, 2015-01-09 19:05

de jól néz ki.... áfonya és camembert páros nálam amúgy is nyerő! ki kell próbálnom!

valeryen
Bogca / valeryen Mon, 2013-04-01 15:20

Sziasztok! Sütőben héjában sült burgonyával jó lehet? (Nekem nagy macera a vízben főzés, pucolás)

kicsivik
kicsivik / kicsivik Wed, 2012-06-06 09:40

Hűűha, ezt nagy élvezettel lapátolnám be a mai ebédszünetben!
Egyszer régen kirándultunk Torockón, az 50 főiskolás szó szerint megszállta a falut. A helyi kiskocsma is csak a kedvünkért, és persze a szép bevétel reményében, nyitott ki. Ott ittam olyan isteni és sűrű áfonyalikőrt, amiben a kiskanál is megállt volna! Az üveg alján több centi vastagon ült az áfonyazúzalék. Azóta is visszahúz a szívem Erdélybe, de nem csak az áfonya miatt.

klivi
klivi / klivi Sat, 2011-11-19 18:32

Ez nagyon jól hangzik! A fotó pedig gyönyörű, igazi "eszteres"... :)

durcs
Durcsó / durcs Sat, 2011-11-19 16:56

Nyamm! Biztos, hogy kipróbálom! Pont most vettem a zöldségesnél leárazva egy zacskó cranberry-t - nem tudtam, hogy magyarul mi a neve... Egyébként legjobb áfonyás élményem az idei erdélyi nyár, augusztusban elképesztő, hogy mennyi van. Egyszerűen nem lehet lerágni a bokrokat, annyi roskadoznak. Ezt főztem akkor belőle :) http://www.nosalty.hu/recept/borokas-nyulpecsenye-afonyaszosszal
Sok puszi! Durcs

1035
burgonya 1 kg
tojás 1 db
finomliszt 25 dkg
0.5 teáskanál
áfonya 12 dkg
dió 10 dkg
habtejszín 2.5 dl
camembert sajt 12.5 dkg
rózsabors 1 teáskanál
áfonyadzsem 200 g
vörösbor 1.5 dl
áfonya 12 dkg