r
Nosalty Logó

Soklisztes kenyér - élesztő és kovász nélkül

Gréti
Soklisztes kenyér - élesztő és kovász nélkül
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

325
Kalória
8.2g
Fehérje
61.9g
Szénhidrát
6.1g
Zsír
92.9g
Víz
-
Koleszterin
8.4g
Élelmi rost
663.3mg
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 325 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1952 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 189 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    919.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    89 mg
  • Foszfor
    253 mg
  • Nátrium
    525 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    61.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    92.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    140 micro
Összesen 325 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    49.4 g

Zsír

  • Összesen
    36.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5517.5 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    87 mg
  • Kálcium
    181 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    535 mg
  • Foszfor
    1519 mg
  • Nátrium
    3149 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    371.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    50 mg

Víz

  • Összesen
    557.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    129 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    840 micro
Összesen 1952 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    535.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    306 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    36 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    54.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 189 kcal

Elkészítés

  1. A liszteket kimérve sóval, sütőporral, szódabikarbónával összekeverjük. Rákanalazzuk az olívaolajat, majd folyamatos víz hozzáadásával elkezdjük összekeverni a hozzávalókat. Én kézzel csináltam, de spatulával is lehet, csak jusson mindenhová mindenből. Ha jól dolgozunk, teljesen egybeáll a tészta, lejön minden maradék az edény faláról.
  2. Egy csepp olajjal kikenjük a tálat, benne hagyjuk a tésztagombócot pihenni, ameddig előmelegítjük a sütőt.
  3. Egy nagy vasedényt tisztán berakunk a 200 fokra bekapcsolt sütőbe, és várunk, ameddig felforrósodik mindkettő.
  4. A tészta tetejét átlósan egymástól kétujjnyi távolságban vékonyan bevágjuk, és megszórjuk útifű maghéjjal, majd nagy odafigyeléssel, hogy meg ne égessük magunkat, beleemeljük a forró edénybe. Gyorsan rátesszük a tetőt, és azonnal visszazuttyantjuk a sütőbe úgy 25-30 percre sülni.
  5. Ha már szépen kialakult a veknik, és nyomásra rugalmasan visszajön a teteje (kb. 30 perc után), akkor levesszük a vasfedőt, és hagyjuk további 5-10 percig sülni, pirulni, hogy szépen megbarnuljon. Az alja így is, úgy is csoda jó roppanós lesz!
  6. A kész kenyeret egy sütőrácsra tesszük pihenni, hűlni. Nekem ezt nem sikerült teljesen kivárni. Aztán lehet szeletelni. Bármilyen fogás mellé, reggelire vajjal, lekvárral, este egy kis körözöttel, friss paradicsommal nagyszerű! Jó étvágyat hozzá!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés módja: kenyérsütő
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C

Se lisztem, se élesztőm, se kovászom nem volt itthon, ezért az alternatív liszteket kevertem össze érzésre, és egy kis sütőport kevertem hozzájuk. Szerintem nagyon jó lett a végeredmény: kívül roppan, belül puha, és csoda jól néz ki ez a kenyér. Egy kicsit porolósabb, mint egy jó házikenyér, de ilyen ínséges időkben nagyon is megteszi. Mi sütés után egyből nekiestünk, vajjal és az utolsó tavalyi baracklekvárok egyikével a felét rögtön befaltuk.

További receptek

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek