r
Nosalty Logó

Húsvéti maradékmentő savanyúság

Lakos Benedek
Maradékmentő húsvéti savanyúság zöldségekből
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Az előkészítéshez

A savanyúsághoz

A szószhoz

37
Kalória
1.3g
Fehérje
9.1g
Szénhidrát
0.4g
Zsír
270.2g
Víz
-
Koleszterin
2.2g
Élelmi rost
4.2g
Cukor
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Az előkészítéshez

A savanyúsághoz

A szószhoz

Összesen 37 kcal
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Az előkészítéshez

A savanyúsághoz

A szószhoz

Összesen 473 kcal
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Az előkészítéshez

A savanyúsághoz

A szószhoz

Összesen 12 kcal
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Lut-zea
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6609.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    37 mg
  • Nátrium
    6495 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    9.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    270.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    241 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    98 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    653 micro
  • β-karotin
    2547 micro
  • β-crypt
    50 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1347 micro
Összesen 37 kcal
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Lut-zea
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    15.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    79316.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    680 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    225 mg
  • Foszfor
    441 mg
  • Nátrium
    77942 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    108.8 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    3242.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2897 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    157 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1182 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    228 micro
  • Kolin:
    118 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7841 micro
  • β-karotin
    30568 micro
  • β-crypt
    601 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    16159 micro
Összesen 473 kcal
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Lut-zea
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2152.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    12 mg
  • Nátrium
    2115 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    88 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    79 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    213 micro
  • β-karotin
    830 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    439 micro
Összesen 12 kcal

Elkészítés

Az előkészítéshez

  1. A sóból és vízből oldatot keverünk.

A savanyúsághoz

  1. A savanyúsághoz csak tiszta, ép, jó állapotú zöldséget használjunk. Minden olyan részt, levelet vagy szárat, ami fonnyadt, rohadt, távolítsuk el.
  2. A zöldségeket és leveleket alaposan megmossuk. A répát karikázzuk, az uborkát és retket közepes darabokra vágjuk. A leveleket egészben is hagyhatjuk, de fel is apríthatjuk.
  3. A tiszta zöldségeket és leveleket felöntjük a sóoldattal, majd szobahőmérsékleten két óráig állni hagyjuk.

A szószhoz

  1. A szósz összes hozzávalóját egy késes aprítóban simára dolgozzuk.
  2. A sóoldatban áztatott zöldségeket leszűrjük, majd egy tálba tesszük. Rájuk öntjük a szószt, majd az egészet alaposan átmasszírozzuk.
  3. A savanyúságot egy sterilizált üvegbe tesszük úgy, hogy a zöldségek minél szorosabban legyenek az edénybe nyomva, minél kevesebb levegő maradjon köztük. Lenyomkodjuk, így a zöldségek nagy része a szószréteg alá kerül majd, és a fermentálás biztonságosan mehet végbe.
  4. A savanyúságot egy napig szobahőmérsékleten hagyjuk, majd hűtőbe tesszük és további 5-7 napig érleljük. Kóstolással döntsünk afelől, hogy mikor fogyasztjuk el. A savanyúság frissen a legjobb, de hűtőben két-három hétig eláll.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p

Ugyan nemcsak húsvétkor fordulhat elő, hogy fel nem használt zöldségek maradnak a konyhában, ilyenkor, az ünnep táján mégis több hulladék keletkezik. Ennek megelőzésére nyújt egyszerű és ízes megoldást az alábbi fermentált savanyúság, amit a koreai kimchi ihletett. Ez a verzió azonban nem használ semmilyen egzotikus alapanyagot, csak az átlagos konyhákban is megtalálható élelmiszereket.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...