r
Nosalty Logó

Húsvéti maradékmentő savanyúság

Lakos Benedek
Maradékmentő húsvéti savanyúság zöldségekből
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Az előkészítéshez

A savanyúsághoz

A szószhoz

37
Kalória
1.3g
Fehérje
9.1g
Szénhidrát
0.4g
Zsír
270.2g
Víz
-
Koleszterin
2.2g
Élelmi rost
4.2g
Cukor
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Az előkészítéshez

A savanyúsághoz

A szószhoz

Összesen 37 kcal
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Az előkészítéshez

A savanyúsághoz

A szószhoz

Összesen 473 kcal
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Az előkészítéshez

A savanyúsághoz

A szószhoz

Összesen 12 kcal
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Lut-zea
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6609.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    37 mg
  • Nátrium
    6495 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    9.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    270.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    241 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    98 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    653 micro
  • β-karotin
    2547 micro
  • β-crypt
    50 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1347 micro
Összesen 37 kcal
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Lut-zea
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    15.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    79316.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    680 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    225 mg
  • Foszfor
    441 mg
  • Nátrium
    77942 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    108.8 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    3242.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2897 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    157 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1182 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    228 micro
  • Kolin:
    118 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7841 micro
  • β-karotin
    30568 micro
  • β-crypt
    601 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    16159 micro
Összesen 473 kcal
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Lut-zea
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2152.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    12 mg
  • Nátrium
    2115 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    88 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    79 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    213 micro
  • β-karotin
    830 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    439 micro
Összesen 12 kcal

Elkészítés

Az előkészítéshez

  1. A sóból és vízből oldatot keverünk.

A savanyúsághoz

  1. A savanyúsághoz csak tiszta, ép, jó állapotú zöldséget használjunk. Minden olyan részt, levelet vagy szárat, ami fonnyadt, rohadt, távolítsuk el.
  2. A zöldségeket és leveleket alaposan megmossuk. A répát karikázzuk, az uborkát és retket közepes darabokra vágjuk. A leveleket egészben is hagyhatjuk, de fel is apríthatjuk.
  3. A tiszta zöldségeket és leveleket felöntjük a sóoldattal, majd szobahőmérsékleten két óráig állni hagyjuk.

A szószhoz

  1. A szósz összes hozzávalóját egy késes aprítóban simára dolgozzuk.
  2. A sóoldatban áztatott zöldségeket leszűrjük, majd egy tálba tesszük. Rájuk öntjük a szószt, majd az egészet alaposan átmasszírozzuk.
  3. A savanyúságot egy sterilizált üvegbe tesszük úgy, hogy a zöldségek minél szorosabban legyenek az edénybe nyomva, minél kevesebb levegő maradjon köztük. Lenyomkodjuk, így a zöldségek nagy része a szószréteg alá kerül majd, és a fermentálás biztonságosan mehet végbe.
  4. A savanyúságot egy napig szobahőmérsékleten hagyjuk, majd hűtőbe tesszük és további 5-7 napig érleljük. Kóstolással döntsünk afelől, hogy mikor fogyasztjuk el. A savanyúság frissen a legjobb, de hűtőben két-három hétig eláll.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p

Ugyan nemcsak húsvétkor fordulhat elő, hogy fel nem használt zöldségek maradnak a konyhában, ilyenkor, az ünnep táján mégis több hulladék keletkezik. Ennek megelőzésére nyújt egyszerű és ízes megoldást az alábbi fermentált savanyúság, amit a koreai kimchi ihletett. Ez a verzió azonban nem használ semmilyen egzotikus alapanyagot, csak az átlagos konyhákban is megtalálható élelmiszereket.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Top Receptek