adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
Az előkészítéshez
A savanyúsághoz
-
2 csokor reteklevél
-
8 db újhagyma zöldje
-
200 g retek
-
1 db kígyóuborka
A szószhoz
-
0.5 db hegyes erős paprika
-
0.5 csokor medvehagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 db alma
-
30 g burgonya
-
1.5 ek fűszerpaprika
37
Kalória
1.3g
Fehérje
9.1g
Szénhidrát
0.4g
Zsír
270.2g
Víz
-
Koleszterin
2.2g
Élelmi rost
4.2g
Cukor
- 0% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
Az előkészítéshez
A savanyúsághoz
-
8g reteklevél3 kcal
-
20g újhagyma zöldje5 kcal
-
17g retek2 kcal
-
33g kígyóuborka5 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
A szószhoz
-
0 kcal
-
3g medvehagyma4 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
17g alma8 kcal
-
3g burgonya1 kcal
-
0g torma0 kcal
-
1 kcal
Összesen
37
kcal
- 0% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
Az előkészítéshez
A savanyúsághoz
-
100g reteklevél41 kcal
-
240g újhagyma zöldje65 kcal
-
200g retek29 kcal
-
400g kígyóuborka58 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
A szószhoz
-
6 kcal
-
33g medvehagyma46 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
200g alma94 kcal
-
30g burgonya17 kcal
-
0g torma0 kcal
-
17 kcal
Összesen
473
kcal
- 0% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
Az előkészítéshez
A savanyúsághoz
-
2.7g reteklevél1 kcal
-
6.5g újhagyma zöldje2 kcal
-
5.4g retek1 kcal
-
10.9g kígyóuborka2 kcal
-
6.5g sárgarépa2 kcal
A szószhoz
-
0.7g hegyes erős paprika0 kcal
-
0.9g medvehagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
5.4g alma3 kcal
-
0.8g burgonya0 kcal
-
0g torma0 kcal
-
0.2g fűszerpaprika0 kcal
Összesen
12
kcal
- 0% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 96% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.3 g
Zsír
-
Összesen 0.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6609.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 37 mg
-
Nátrium 6495 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 9.1 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 270.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 241 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 98 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 653 micro
-
β-karotin 2547 micro
-
β-crypt 50 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1347 micro
Összesen
37
kcal
- 0% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 96% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 15.1 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 79316.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 680 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 225 mg
-
Foszfor 441 mg
-
Nátrium 77942 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrát
-
Összesen 108.8 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 27 mg
Víz
-
Összesen 3242.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2897 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 157 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1182 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 228 micro
-
Kolin: 118 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7841 micro
-
β-karotin 30568 micro
-
β-crypt 601 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 16159 micro
Összesen
473
kcal
- 0% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 96% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.4 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2152.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 12 mg
-
Nátrium 2115 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 88 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 79 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 213 micro
-
β-karotin 830 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 439 micro
Összesen
12
kcal
Elkészítés
Az előkészítéshez
- A sóból és vízből oldatot keverünk.
A savanyúsághoz
- A savanyúsághoz csak tiszta, ép, jó állapotú zöldséget használjunk. Minden olyan részt, levelet vagy szárat, ami fonnyadt, rohadt, távolítsuk el.
- A zöldségeket és leveleket alaposan megmossuk. A répát karikázzuk, az uborkát és retket közepes darabokra vágjuk. A leveleket egészben is hagyhatjuk, de fel is apríthatjuk.
- A tiszta zöldségeket és leveleket felöntjük a sóoldattal, majd szobahőmérsékleten két óráig állni hagyjuk.
A szószhoz
- A szósz összes hozzávalóját egy késes aprítóban simára dolgozzuk.
- A sóoldatban áztatott zöldségeket leszűrjük, majd egy tálba tesszük. Rájuk öntjük a szószt, majd az egészet alaposan átmasszírozzuk.
- A savanyúságot egy sterilizált üvegbe tesszük úgy, hogy a zöldségek minél szorosabban legyenek az edénybe nyomva, minél kevesebb levegő maradjon köztük. Lenyomkodjuk, így a zöldségek nagy része a szószréteg alá kerül majd, és a fermentálás biztonságosan mehet végbe.
- A savanyúságot egy napig szobahőmérsékleten hagyjuk, majd hűtőbe tesszük és további 5-7 napig érleljük. Kóstolással döntsünk afelől, hogy mikor fogyasztjuk el. A savanyúság frissen a legjobb, de hűtőben két-három hétig eláll.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 30 p
Ugyan nemcsak húsvétkor fordulhat elő, hogy fel nem használt zöldségek maradnak a konyhában, ilyenkor, az ünnep táján mégis több hulladék keletkezik. Ennek megelőzésére nyújt egyszerű és ízes megoldást az alábbi fermentált savanyúság, amit a koreai kimchi ihletett. Ez a verzió azonban nem használ semmilyen egzotikus alapanyagot, csak az átlagos konyhákban is megtalálható élelmiszereket.