Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csíki mártás

Csíki mártás
Csíki mártás
25 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régen gyakran készítettem ezt a mártást főtt vagy natúr sültek mellé, aztán elfeledkeztem róla. Most eszembe jutott, és a Márton-napi libasült mellé újra elkészítettem. A régi szakácskönyv már nincs meg, de előhívtam memóriából a receptet, és bár az arányok talán nem autentikusak, a végeredmény egy izgalmas, pikáns és dekoratív szósz lett.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Ajánlom főtt vagy sült húsok, halak mellé, kemény sajthoz vagy hasábburgonyához mártogatósnak,  keménytojás megtöltéséhez. Hidegtálakon különösen jól mutat.

Nyírfacukor és zabtejszín használatával a paleo diétába is beilleszthető.

Az eredeti recept szerint a gomba az egyik legfontosabb összetevő, de véleményem szerint az íze kevésbé érvényesül, inkább csak tömegnövelő. A mártás remekül hozza magát a gomba és a velejáró bíbelődés nélkül is (saját tapasztalat).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított gombát kockákra vágjuk, és enyhén sós, citromos vízben 8-10 perc alatt puhára főzzük.
  2. Ezalatt felkockázzuk a hagymát, az almát, és összekeverjük a többi hozzávalóval.
  3. A gombát leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, és a szószhoz adjuk.
  4. Végül merülőmixerrel pépesítjük, esztétikai igényünknek megfelelően durvára vagy egészen homogénre.
  5. Hűtőben egy órácskát pihenni hagyjuk, és ízlésünk szerint utánízesítjük.
  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 10 519
elküldve: 2
receptkönyvben: 36
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Jolimami

Mióta szakács: 2012.01.27.
45 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
konyhatechnológia: hidegkonyha
alkalom: karácsonyi receptek, Márton-nap, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: szósz
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
fogás: köret
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

céklás mártogatós, majonézes-gombás céklamártás, céklás gombás mártás

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

194
gomba 10 dkg
vöröshagyma 5 dkg
alma 20 dkg
ecetes cékla 30 dkg
citromlé 1 teáskanál
majonéz 15 dkg
habtejszín 150 ml
1 kávéskanál
bors 2 csipet
torma 2 teáskanál
cukor 1 csapott ek