r
Nosalty Logó

Okroshka (jéghideg kefires uborkaleves retekkel, tojással és zöldfűszerekkel)

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Hering András
Okroshka (jéghideg kefires uborkaleves retekkel, tojással és zöldfűszerekkel)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 370 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1474 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 53 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.2 g

Zsír

  • Összesen
    16.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    258 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1341.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    491 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    100 mg
  • Foszfor
    462 mg
  • Nátrium
    253 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.9 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    532.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    363 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    67 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    75 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    160 micro
  • Kolin:
    233 mg
  • Retinol - A vitamin:
    164 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    223 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    650 micro
Összesen 370 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    97 g

Zsír

  • Összesen
    66.7 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    1030 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5367 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    100 mg
  • Kálcium
    1963 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    402 mg
  • Foszfor
    1849 mg
  • Nátrium
    1013 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    131.6 g
  • Cukor
    62 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    2130.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1452 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    267 mg
  • D vitamin:
    218 micro
  • K vitamin:
    301 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    639 micro
  • Kolin:
    930 mg
  • Retinol - A vitamin:
    657 micro
  • α-karotin
    43 micro
  • β-karotin
    893 micro
  • β-crypt
    123 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2599 micro
Összesen 1474 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    196.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    78 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 53 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A krumplit hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra, majd enyhén sós vízben főzzük meg.
  2. Eközben a tojásokat is megfőzhetjük (nagyjából 7-8 percig). A hőforrásról levéve tegyük jeges vagy nagyon hideg vízbe őket, hagyjuk őket pár percig hűlni. Ha kellően lehűltek, pucoljuk meg és vágjuk félbe őket, majd válasszuk külön a tojássárgáját a fehérjétől. A fehérjét vágjuk apró kockákra, a sárgáját tegyük félre, később lesz rá szükségünk.
  3. Az okroshka tartalmának elkészítéséhez az uborkát, a retket, a zöldhagymát szintén vágjuk apró kockákra, majd a fűszereket (kapor, menta, snidling) is aprítsuk finomra, tegyük őket egy keverőtálba a tojással és krumplival együtt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. (Ha húsosan, főtt sonkával készítenénk, akkor ezen a ponton adjuk hozzá az a kockákra vágott sonkát is).
  4. A leves hozzávalóit (kefir, mustár, főtt tojássárgája, citrom leve, só, bors, illetve opcionálisan egy kis darab torma vagy reszelt torma) dolgozzuk össze egy turmixgépben. Ha túl sűrűnek érezzük a levet, hígítsuk szénsavas ásványvízzel, kvasszal (szláv eredetű erjesztett gabonaital) vagy kombuchával. 30 percre tegyük a hűtőbe.
  5. Tálaláskor szedjük mélytányérokba a zöldségeket, majd erre merjük rá a jéghideg, kefires levet. Friss kaporral, mentával, pár csepp citromlével tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 76
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 122
  • Össznézettség: 4340
  • Feltöltés dátuma: 2022. július 27.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Okroshka (jéghideg kefires uborkaleves retekkel, tojással és zöldfűszerekkel)
Hering András 162 recept

Az okroshka egy orosz eredetű hideg leves, amely tökéletes egy forró nyári napra. Nagyon frissítő és egyben laktató. A retek és uborka ropogós textúrája a friss fűszernövények hihetetlen aromájával párosul, így hidegre hűtve is ízes és teljes. A leves két részből áll – a szilárd összetevők keverékéből (zöldségek) és a folyadékokból (kefir, ásványvíz, citromlé). Az okroshka alapja alapvetően egy friss uborkából, ropogós retekből, tojásból, fűszernövényekből és néhány más hozzávalóból készült saláta, amit nyakon öntenek a kefires lével. Készítik húsos verzióban is, főtt sonkával (én vegetáriánus étrend szerint, húsmentesen készítettem), illetve az ásványvíz helyett gyakran használnak hozzá Oroszországban kvaszt. Ez egy szláv eredetű erjesztett gabonaital, elsősorban rozsból készül: rozskenyérdarabokat karamellizálnak (pirítanak) sütőben, majd arra vizet öntenek, cukorral vagy mézzel dúsítják, esetleg mentalevéllel, ribizlilevéllel, tormával stb. ízesítik, majd élesztő hozzáadásával általában 24 óráig erjesztik. Magyarországon erre sütőélesztőt is lehet használni, de Oroszországban, Kazahsztánban stb. a házi készítésű kvasz erjesztéséhez is speciális kvasz-élesztőkultúrát használnak. Kvasz helyett van, ahol kombuchát adnak hozzá, ami egy ún. fermentált, erjesztett ital, amelyet gomba- és baktériumkultúrával állítanak elő cukrozott teafőzetből. Ha egyik sincs kéznél, se keseredjünk el, a kefirtől, citromlétől és az ásványvíztől is kellően savanykás, erjedt és pezsgő hatású lesz az okroshka.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek