r
Nosalty Logó

Kovászos uborka télire - tartósítószer nélkül

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Buszter
Kovászos uborka télire - tartósítószer nélkül
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 266 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 266 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 9 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 98% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5011.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    237 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    149 mg
  • Foszfor
    249 mg
  • Nátrium
    4365 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58.3 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    3026.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    159 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    107 micro
  • β-karotin
    437 micro
  • β-crypt
    252 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    225 micro
Összesen 266 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 98% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5011.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    237 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    149 mg
  • Foszfor
    249 mg
  • Nátrium
    4365 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58.3 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    3026.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    159 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    107 micro
  • β-karotin
    437 micro
  • β-crypt
    252 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    225 micro
Összesen 266 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 98% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.3 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    158.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    8 mg
  • Nátrium
    138 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    96 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 9 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Berakodjuk az üvegbe az uborkákat (NEMvágjuk le a végét, és NEM szurkáljuk meg).
  2. A megpucolt fokhagymát, tormát és kaprot az ubi tetejére rakjuk.
  3. Kimérünk 2 liter vizet, felforraljuk. Amikor felforrt, belerakunk 2 enyhén púpozott evőkanál sót.
  4. Ha a víz langyosra hűlt, rátöltjük az ubira, hogy ellepje a kaporral együtt.
  5. Légmentesen lezárjuk az üveget, amennyiben befőttes üveggel dolgozunk, lezárás után állítsuk az üvegeket fejjel lefelé legalább 2-3 napra, de akár 1 hétre is lehet. A lényeg, hogy így kiderül, hogy jól zár-e a kupakunk.
  6. Amennyiben 5 literes ásványvizes üveggel dolgozunk, nem kell fejre fordítani, ezek tökéletesen zárnak, álltalában.
  7. Kb. 2-3 hét múlva meg fog zavarosodni (a képen látható kb 1 hónapos), és leüllepszik. Ha ilyen, akkor jó. NEM romlott meg!
  8. Felnyitásnál vigyázzunk, mert az üvegben túlnyomás uralkodik :). Literes üvegnél csak szisszenni fog egyet, az 5 literes üvegnél nagyon óvatosan nyissuk ki (mintha felrázott kólával lenne dolgunk), össze-vissza spriccelhet mindent és mindenkit.
  9. Felnyitás után saját levében még vagy 2 hétig eltartható. Jó étvágyat!
  10. Tárolás
  11. Nem kell napra tenni röktön mehet a polcra.
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 45
  • 7 napos nézettség: 413
  • Össznézettség: 173031
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 16.

Ajánló

Sültekhez, szendvicsekhez, aki szereti, akár magában is nagyon finom, leve iható, fűszerezése (fokhagyma,kapor,...) ehető. A felnyitott üvegből a kaprot felhasználhatjuk kaporszósz készítéséhez.

Receptkategóriák

Kovászos uborka télire - tartósítószer nélkül
Buszter 4 recept

Lengyelországban élek, és itt tanultam ezt a féle kovi ubit. Kicsit más az íze, de nagyon finom. A legjobb benne, hogy eláll akár évekig. Nemrég nyitottunk ki egy 5 literes ásványvizes üvegeset, ami most volt pont 1 éves. És nagyon finom volt. 2-3 hét után már ehető, de még a közepe nyers kicsit. 1 hónap után már teljesen jó, de még érezni rajta, hogy friss ... kb. 3 hónap után már tökéletes... természetesen én nem tudom kivárni ezt az időt, szóval már 2 hét után eszegetem meg :). Azt nem írtam, de gondolom egyértelmű, ha nagyobb az üveg, akkor mindenből több kell. Az eredeti recept szerint forralni, majd hűteni kell a vizet.... én rendes csapvízzel csinálom forralás nélkül, és a Kősó helyett is tengerisót használok. különbséget nem tapasztaltam. A hozzávalókhoz lehet hozzátenni, DE ELVENNI NEM. Lehet még hozzáadni pl. meggyfalevelet, szőlőlevelet, babérlevelet, mustármagot, szegfűborsot. Ízlés szerint. Ha valaki elakad, kérdezzetek bátran.

Hozzászólások

trombitas

Imádom a kovászos uborkát :-)jöv?re biztos megpróbálom,de náhány dolgot kérdeznék : Jól látom-olvasom,lehet 5 literes ásványvizes-üdít?s m?anyag palackba is készíteni-hogyan szedem abból ki az uborkákat-szétvágom és átszedem elkészülte után egy-több "rendes "üvegbe ? Az uborkákat rakhatom mindjárt a polcra, nem kell napra tenni? Köszönöm.

Buszter

örülök, hogy tetszik a receptem. Bocsánat hogy kés?n válaszolok ... de nem volt internetem. visszafelé válaszolok :) nem kell napra tenni röktön mehet a polcra. Én úgy szedem ki hogy felvágom a müanyagüveget a kaprot kidobom hogy ne zavarjon, átszedem az ubikat és a levet egy 5 literes bef?ttesüvegbe , és innen az üvegb?l szedegetem csipesszel mikor enni szeretném. ha nincsen nagy bef?ttesüveg akkor mehet sok kicsibe is ... de nekem nincsen er?m játszani vele ... lehet nagy jénai tálba és a h?t?ben mégtovább eláll.... jóétvágyat

trombitas

Köszönöm a választ, biztos,hogy kipróbálom a jöv? szezonban. Az idei nyár szerencsére hosszú volt,az idei utolsó "hagyományos " kovászolt uborkám a h?t?ben van,valóban ott tovább eláll. De ,ha ez a módszer adott,akkor jöv?re megy a kamra polcra és majd karácsonyra megesszük.

Törölt felhasználó

nálunk ez a fajta eltevési mód nagyon bejön.Ha nincs torma,akkor teszek bele egykis csíp?s paprikát.Én nem rakom napra.Fogyasztás el?tt szokom felvágni.Átrakom normál lezárható bef?ttesüvegbe. Én fektetve érlelem,és úgy is tárolom.

mariam

Szia Buszter! Az nem derül ki a receptb?l, hogy az elkészítés után kell-e napra tenni úgy, mint ahogy a hagyományos kovászolt uborkát szokás, vagy pedig már lehet tárolni h?vös helyen felhasználásig. Köszönöm a választ! Üdvözlettel: Mária

Buszter

nem kell napra tenni röktön mehet a polcra. sok sikert

mariam

Köszönöm a választ!:-)

ribizli49

Tartósítószer valóban nem kell hozzá ?Köszi a választ

Buszter

valóban nem kell tartósitószer. ha bef?ttes üvegben készited forditsd ?ket fejre és ugy tárold egy darabig .... én amig ki nem nyitom addig fejjel lefelé vannak .... ha olyan m?anyag üvegben mint nekem a képen akkor nem kell fejreforditani.... lényeg hogy jól zárjon az üveg mert nyomás fog keletkezni és ha rossz a kupak akkor elszökik a nyomás és meg fog romlani. sok sikert

Törölt felhasználó

Kedves Buszter! Én kicsi literes üvegekbe raktam el az ubit. Elvileg a leírás szerint jártam el. Azonban, miközben fejen álltak már pár napja, lé csorgott ki a kupak alól/mell?l. Ezután fejre állítottuk ?ket, és még így tartott pár napig. Most, eltelt 1-2 hét, úgy t?nik, most száraz az üveg, talán nem csorog tovább. Van ezzel kapcsolatban tapasztalatod? Az, hogy légmentesen lezárom, azt jelenti, hogy teljesen csurig öntöm lével, és nem hagyok leveg?nek helyet? Vagy a gázok miatt pont nem kellett volna teljesen felöntenem? Köszönöm.

Buszter

szerbusz lorca. Bocs'nat hogy nem irtam egyértelm?en . a légmentesen én arra gondoltam hogy jól rátekerni a kupakot. amennyiben fejjel lefelé csorog úgy a kupak nem zár rendesen ... Bár anyóso mikor csinálja neki is szivárog és ezért nem is forditja fejjel lefelé ?ket ... én gondoltam segit?kész leszek és megfordigattam az üvegeket erre leteremtett hogy úgy csöpög és ne forditgassam ... mondtam neki hogy akkor megromlik. Azt mondta ne foglalkozzak vele ...ez volt 3 hónapja ... azóta már fogyasztjuk és semmi baja nincsen ... szóval a légmentesen zárásnak nincsen akkora jelent?ssége mint én gondoltam ... szerintem ha hagysz egy kicsi helyet...leveg?t... az üvegben akkor van hova "n?lnie" a nyomásnak. Bár én még mindig úgygondolom hogy a légmentesen zárt üvegnek az eltarthatósága jobb .... ha fejjel lefelé már nem folyik az azért lehet mert gondolom a füszerek meg amik uszkálnak a lében bedugaszolták a lukakat.... mivel én nem csinálik kis üvegben igy nem tudok tapasztalatokat mondani ... de próbálgasd ... ami fejjel lefelé nem csöpög azt én nem piszkálnám .... ami meg csöpög forgasd vissza esetleg próbálj húzni a kupakon. vagy csak hagyd ahogy van és ez legyen az els? amit megesztek.... örülök hogy megpróbáltad. sok sikert .... várom az eredményeid hogyan sikerült, milyen az ize. esetleg ha új variácókat csináltál a receptnek várom azokat is ... én is kpróbálnék pár új ötletet. jó étvágyat.

V2rider

én ezt az eltevési módot a páromtól tanultam,mi nem forraljuk a vizet,tölcsérbe szórjuk a sót,2-3 kanállal palackonként (1,5-2 literes),majd a vízzel belemosatjuk az üvegbe.

Buszter

Ha folyik az üvegb?l a lé amikor kiforr .... Anyósom csak hagyta az üvegeket talpon állni és megvárta míg kiforr kicsit folydogáltak de aztán elmúlt. Én féltem hogy nem fog sikerülni, de minden tökéletes lett. Anyósoméknál a pincében egy kis kifolyással nem is foglalkoznak, viszont nálam otthon a polcon nem hagyhatom ezért én 5 literes m?anyag üvegekben csinálom. ilyenkor felfújódik az üveg egész kerekre , mintha szénsavas üdít? lenne benne. Egyáltalán nem folyik. Próbálj meg kísérletezni azzal hogy celofánt vagy valamilyen fóliát teszel a fed? alá.... tömítés kép. Lehet segít.... én még nem próbáltam. Sok sikert kívánok

Törölt felhasználó

Szia lenne nekem is egy kérdésem.Én is megcsináltam így ahogy leírtad.De viszont megijedtem mert nálam már 2-3 nap után zavarosodni kezdet.Ez normális?Köszönöm el?re is a válaszod.

Buszter

Szia Igen tökéletes. Egy idöután majd amikor kiforrt leülepszik és kitisztul. Ez par hét. Sok sikert és jó étvágyat kívánok.

Törölt felhasználó

Szia nagyon szépen köszönöm a válaszod.Csak egy valami az ha az elején folyik az üveg szája nem baj ugye?Mert nálam csak flakonnal van a többi az bef?ttes üvegben van.S azok eresztettek.El?re is köszönöm a válaszod..

Törölt felhasználó

Már látom is a választ sorry.

Törölt felhasználó

szia! idén csinálom másodjára, a tavalyi 2x5 liter karácsonyig se bírta :D Isteni finom, köszi a receptet

AriaProo

Hello! En csak azt nem ertem, hogy mitol kovaszos uborka ha nincs benne kovasz? Altalaban a beletett kenyerrel kerul bele a kovasz, de ebbe nem kell kenyer. Egyebkent tetszik a recept es valoszinuleg ki is probalom! :)

Buszter

Ezt a receptet én Lengyelországban tanultam itt úgy hívják hogy : Kiesione ogurki azaz savanyított uborka, ha szó szerint fordítom szerintem sokan félreértették volna és ecetes uborkára gondolnak rögtön. amúgy ízvilágban a kovászos ubi hoz közelebb áll mint az eceteshez.

Törölt felhasználó

Különlegesen finom.Tavaly augusztusban 3 öt literes üveggel tettem el a recept szerint, ami most januárban lettek megbontva.Csak azt bánom hogy nem többet, mert ez egész különleges.Már el?re készülök rá az idei évre és gy?jtöm az ötliteres étolajas palackokat.Én már nem is fogok másképp elrakni uborkát télire csak így.Csodálatos íz, mindenkinek ajánlom.Kösz a receptet!

Buszter

örülök hogy ízlett. :) Én tavaly kísérletezgettem.... 5 literes üvegbe csak fél kiló uborkát raktam, de vízzel feltöltöttem teljesen az üveget hogy ne lógjon ki az uborka. NEM sikerült ... megbuggyant és büdös takony lett az egész .... Tanulság: az üvegbe sok ubi kell, mert a túl sok víz miatt az összetev?knek nincsen "ereje" kovászolni , csak megromlik.

Törölt felhasználó

Minden a recepted szerint.Üveg tele uborkával, a tetejére a recept szerinti hozzávalók, légmentesen zárva az ötliteres üveg./A kupak alá még fóliát is tettem , biztos ami biztos./Pincében állt négy hónapot.Kezdetben az üvegek kissé felfújódtak, majd kissé meghorpadtak, enyhén bezavarosodott ahogy írtad is.De a végeredmény tökéletes.Még annyit hogy én menetközben is dobáltam bele fokhagymát és kaport, nem csak a tetejére jutott bel?le.

Buszter

Változtattam a recepten egy kicsit :D a vizet nem forralom fel.... csak felolvasztom benne a sót és utána töltöm rá az ubira. így is sikerül.... bár az utóbbi szériában volt bár ami megbuggyant.... literenként egy lapos ev?kanál só .... vagy akár kicsit még kevesebb mert néha elsózom :D

banya6868

1 kg ubi kell egy 5 l-es üvegbe és 2 l víz? Így kb félig lesz és a tetején úszik az ubi és alatta van a víz. Nem megy tönkre?

fabian ferencz

Szuper lett koszi a receptet

emesek994

Tényleg olyan az íze, mint a nyári kovászosnak. Egy pici leveg?t, helyet hagytam az ásványvizeskupában, ahogy javasoltátok, a nyomás így is akkora lett benne, hogy egy pici vágás látható a kupakon. A leve egy kicsit még így is elforrt, kifolyt, de az uborka nem romlott meg. Nem semmi, mekkora nyomás keletkezett.

Buszter

örülök hogy sikerült. a tetején hagyhatsz több leveg?t is, csak az ubi ne lógjon ki. kisérletezz több fajta müanyag üveggel. tapasztalatom hogy a dragabb markaknak er?sebb az üvege/kupakja. sok sikert

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek