Cékla salátának vagy télire
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Kertészné Ági

adag
Főzés
perc
- 1% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
192
Kcal
- 1% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
1931
Kcal
- 1% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1179.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 1012 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.9 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 224.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 219 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
192
Kcal
- 1% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 37.6 g
Zsír
-
Összesen 3.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11792.4 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 347 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 466 mg
-
Foszfor 816 mg
-
Nátrium 10115 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 438.9 g
-
Cukor 343 mg
-
Élelmi rost 82 mg
VÍZ
-
Összesen 2242.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 98 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2191 micro
-
Kolin: 121 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 402 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
1931
Kcal
- 1% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 311.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 22 mg
-
Nátrium 267 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.6 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 59.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 58 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
50
Kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A céklát alaposan megtisztítjuk, héját lekeféljük, és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük.
- Lehűtjük, meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk.
- Két liter vízbe beletesszük a cukrot, a sót, a köménymagot, az ecetet, felforraljuk, és azon forrón a céklaszeletekre öntjük. Ezek után kettéválik a recept.
- Ha rögtön fogyasztani szeretnénk, akkor nincs más dolgunk, mint jól behűteni.
- Ha télire szeretnénk eltenni, akkor kihűtés után üvegekbe töltjük. Minden üvegbe 1-2 tormaszeletet teszünk. Ha nem szeretjük a tormát, akkor el is hagyhatjuk. Az üvegek tetejére késhegyni tartósítószert szórunk, és az üvegeket lezárjuk. Vízfürdőben a forrástól szamított 10 percig gőzőljük.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 376
- Tegnapi nézettség: 144
- 7 napos nézettség: 981
- Össznézettség: 415015
- Feltöltés dátuma: 2011. november 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Kertészné Ági
3 recept
Anyósomtól kaptam kettő nagyfej céklát, gondoltam, megpróbálom elrakni télire. Nagyon szeretem a céklasavanyúságot, de elrakni még nem próbáltam. Persze nem volt 3 kg, mint ahogy a recept írja. Pont a fele volt, így megfelezetm minden hozzávalót. Már éppen készültem menni az üvegekért, amikor csak kíváncsiságból belekóstoltam, és rájöttem, hogy ezt bizony nem fogom üvegbe rakni. Betettem a hűtőbe, és három nap alatt teljesen rájártam. Pontosan olyan ízű lett, amit én annyire szeretek.
Hozzászólások (8)
Ezt kerestem !O az igazi. Koszonom :)
Nagyon szívesen!
Nagyon szuper lett!!Köszönöm!!!
Szívesen!
A téli bef?zéssel kapcsolatban csak annyit, hogy én bármit teszek el, semmihez nem adok semmiféle tartósítószert, sem lekvárhoz,(csak száraz dunszt) sem bef?ttekhez, savanyúságokhoz (ezeket dunsztolom). Semmi baja nem lesz ha tiszta az üveg, és "egészséges" a bef?znivaló zöldség, vagy gyümölcs. Próbáljátok ki esetleg 1-1 üveggel, jelöljétek meg, és meglátjátok, hogy ugyanúgy eláll mint a tartósítószeres.
Köszönjük a tippet, szerintem egyszer kipróbálom. Általában id?hiánnyal küzdök és elfelejtem hogy új dolgot akarok kipróbálni. Mire eszembe jut már kés?. :)
Én sen teszek semmihez tartósítót, de amikor az üvegbe töltöm a forró anyagot kb 5 percre(én scak 1/2-re szoktam) fejreállítom.
Tényleg nagyon finom ez a recept mert megcsináltuk és egy üveggel el is fogyott egy evészetre és ketten voltunk hozzá,de én még raktam hozzá 1 gramm citromsavat a szín megtartás érdekébe meg 1 kávés kanálnyi Bórkénport a roppanóság megtartása érdekében. De nagyon-nagyon fini nem lehet neki ellen állni. Imádom
Kedves Ági! Szeretnék céklát eltenni és a Te recepted nagyon tetszik. Hány üveg lesz ebb?l az adagból? Üdv: Cili
Kedves Ági! Második éve csináljuk ezt a receptet télire. Nagyon finom. Annyit változtattam, hogy az ecetet megfeleztem és 1 adaghoz 1,5 dl 10 %-os és 1,5 dl almaecetet teszünk. A tartósítószert mi is kihagyjuk és még egyszer sem romlott meg. Köszönettel a receptet. Üdvözlettel: Zsuzsa
Évekkel ezel?tt raktam el ez alapján a recept alapján. Az utolsó üveget úgy ?riztem, mint a "régiek" a gyerek születésekor elrakott bort, vagy pálinkát. :-) aztán végül is elfogyott. Évekig nem volt jó a céklatermésem, de idén annyi, és akkora cékáim vannak, hogy az egész hétvégét az elrakásukkal fogom tölteni. Természetesen ez alapján a recept alapján, de a tartósítószert én is kihagyom.(annó is kihagytam). Én is azt vallom, hogy ha csíramentes az üveg, egészséges a zöldség, vagy a gyümölcs amit elrakok, illetve légmentesen le tudom zárni(fejre fordítom pár percre), akkor ugyan úgy eláll, mint a tartósítószerrel elrakott! Köszönöm a receptet. Mindenkinek ajánlom, tényleg nagyon finom!