Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cékla salátának vagy télire

Cékla salátának vagy télire
Cékla salátának vagy télire
150 perc / főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyósomtól kaptam kettő nagyfej céklát, gondoltam, megpróbálom elrakni télire. Nagyon szeretem a céklasavanyúságot, de elrakni még nem próbáltam. Persze nem volt 3 kg, mint ahogy a recept írja. Pont a fele volt, így megfelezetm minden hozzávalót.

Már éppen készültem menni az üvegekért, amikor csak kíváncsiságból belekóstoltam, és rájöttem, hogy ezt bizony nem fogom üvegbe rakni. Betettem a hűtőbe, és három nap alatt teljesen rájártam. Pontosan olyan ízű lett, amit én annyire szeretek.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A céklát alaposan megtisztítjuk, héját lekeféljük, és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük.
  2. Lehűtjük, meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk.
  3. Két liter vízbe beletesszük a cukrot, a sót, a köménymagot, az ecetet, felforraljuk, és azon forrón a céklaszeletekre öntjük. Ezek után kettéválik a recept.
  4. Ha rögtön fogyasztani szeretnénk, akkor nincs más dolgunk, mint jól behűteni.
  5. Ha télire szeretnénk eltenni, akkor kihűtés után üvegekbe töltjük. Minden üvegbe 1-2 tormaszeletet teszünk. Ha nem szeretjük a tormát, akkor el is hagyhatjuk. Az üvegek tetejére késhegyni tartósítószert szórunk, és az üvegeket lezárjuk. Vízfürdőben a forrástól szamított 10 percig gőzőljük.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 411
össznézettség: 264 556
elküldve: 45
receptkönyvben: 453
elkészítve: 51/54
Facebookon megjelent: -

szakács

Kertészné Ági

Mióta szakács: 2010.12.30.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
szezon: ősz
kategória: saláta
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: köret
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

céklasaláta, céklasavanyúság, cékla télire

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gyorosizsuzsa
gyorosizsuzsa Tue, 2016-11-08 19:57

Kedves Ági!

Második éve csináljuk ezt a receptet télire. Nagyon finom. Annyit változtattam, hogy az ecetet megfeleztem és 1 adaghoz 1,5 dl 10 %-os és 1,5 dl almaecetet teszünk. A tartósítószert mi is kihagyjuk és még egyszer sem romlott meg. Köszönettel a receptet.

Üdvözlettel: Zsuzsa

evacili
evacili Sun, 2015-10-11 19:33

Kedves Ági!
Szeretnék céklát eltenni és a Te recepted nagyon tetszik. Hány üveg lesz ebből az adagból?
Üdv: Cili

VicaViki
VicaViki Thu, 2013-10-24 10:57

Tényleg nagyon finom ez a recept mert megcsináltuk és egy üveggel el is fogyott egy evészetre és ketten voltunk hozzá,de én még raktam hozzá 1 gramm citromsavat a szín megtartás érdekébe meg 1 kávés kanálnyi Bórkénport a roppanóság megtartása érdekében. De nagyon-nagyon fini nem lehet neki ellen állni. Imádom

papkata
papkata Fri, 2012-08-17 11:03

A téli befőzéssel kapcsolatban csak annyit, hogy én bármit teszek el, semmihez nem adok semmiféle tartósítószert, sem lekvárhoz,(csak száraz dunszt) sem befőttekhez, savanyúságokhoz (ezeket dunsztolom). Semmi baja nem lesz ha tiszta az üveg, és "egészséges" a befőznivaló zöldség, vagy gyümölcs. Próbáljátok ki esetleg 1-1 üveggel, jelöljétek meg, és meglátjátok, hogy ugyanúgy eláll mint a tartósítószeres.

begabi
begabi Sun, 2015-10-18 10:44

Én sen teszek semmihez tartósítót, de amikor az üvegbe töltöm a forró anyagot kb 5 percre(én scak 1/2-re szoktam) fejreállítom.

Kertészné Ági
Kertészné Ági / Kertészné Ági Sat, 2012-09-01 21:04

Köszönjük a tippet, szerintem egyszer kipróbálom. Általában időhiánnyal küzdök és elfelejtem hogy új dolgot akarok kipróbálni. Mire eszembe jut már késő. :)

192
cékla 3 kg
torma 2 db
ecet 3 dl
cukor 20 dkg
2 ek
köménymag 1 kávéskanál
befőtt tartósító 0.2 csomag