r
Nosalty Logó

Kínai tojásos rizs

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
Mercedes
Kínai tojásos rizs
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
wok
  • 4% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 400 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1599 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 153 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    14.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    805.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    138 mg
  • Nátrium
    591 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    174.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    179 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    183 micro
Összesen 400 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.4 g

Zsír

  • Összesen
    59.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3221.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    87 mg
  • Kálcium
    108 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    87 mg
  • Foszfor
    553 mg
  • Nátrium
    2363 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    222.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    697.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    232 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    715 micro
  • Kolin:
    427 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    730 micro
Összesen 1599 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    308.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    226 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 153 Kcal
  • Legnézettebb receptje

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 2 ek olajon megpirítjuk a rizst kb. 3 percen keresztül folyamatosan kevergetve, majd felöntjük a forró vízzel, megsózzuk, megkeverjük, és fedő alatt közepes lángon kb. 12 percig főzzük (ha van üvegfedő, célszerű azt tenni rá, hogy lássuk, hogy mikor szívta be a rizs teljesen a vizet), ugyanis a jó rizs titka szerintem, hogy nem kevergetjük, és nem emelgetjük a fedőt.
  2. Egy nagy serpenyőben vagy wokkban 1 ek olajon átforgatjuk a főtt rizst.
  3. A közepébe mélyedést készitünk, majd beleöntjük az 1 tk szezámolajat, és erre tesszük a felvert tojásokat.
  4. Kevergetjük a mélyedésen belül addig, amíg majdnem teljesen megszilárdul, majd a rizzsel alaposan elkeverjük, további 2 percig pirítjuk.
  • Sütés ideje: 4 perc
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 95
  • 7 napos nézettség: 659
  • Össznézettség: 309013
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 11.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Kínai tojásos rizs
Mercedes 302 recept

Imádom a távol-keleti konyhát, ezért a jázmin rizs a kedvenc rizseim közé tartozik. Még a rántott húshoz is azt használok. Szoktam dúsítani pirított bambusszal, sárgarépával, hagymával, úgy még finomabb. Nekem ez a bevált tojásos rizs receptem.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves Mercedes! Én még pálinkát is szoktam a felvert tojásba keverni, érdekes ízt ad neki, próbáld ki egyszer! A receptjeim között megtalálod. Üdv, Pirka

Mercedes

Kedves Pirka!Biztos nagyon jó lehet,kifogom próbálni.De milyet teszel bele?Én még egyébként rizsecetet szoktam tenni bele.Ezt le is hagytam a receptb?l.:)

Törölt felhasználó

Mentve!

Törölt felhasználó

Nagyon finom lett, igazán "kínai" íz?. Ez lesz mostantól a bevált receptem tojásos rizshez. Köszönöm hogy megosztottad!

Mercedes

Kedves oosaki!Nagyon szivesen,és örülök,hogy tetszett.Köszönöm,hogy megirtad:)Szép estét!Üdv:Mercedes

Törölt felhasználó

Én a rízst só nélkül készítem el. Majd amikor elkészült nátrium-glutamáttal ízesítem. Borsót és kukoricát teszek hozzá. Néha kevés light szójaszószt.

Edi

gratulálok hozzá! A szebb szín érdekében meg tehetnél hozzá egy kis ciánt is akár.

Mercedes

Sajnos sok mindenki nincs tisztában azzal,hogy mi-micsoda egy termék összetételében.A tartósítószert már évek óta kerülöm.A nátrium-glutamátot=azaz ízfokozót,guargumit,xantángumit,karragént és mesterséges színezéket tartalmazó termékeket sem veszem már meg egy ideje.De úgy látom Te sem kedveled ?ket:)Viszont ami javuló tendenciát mutat az az,hogy sok reklámban már felhívják a figyelmet arra,hogy nem tartalmaz tartósítószert vagy színezéket,ennek ellenére azt mondom,hogy még nagyon kevés ez az információ,hiszen nem csak ezek a káros anyagok egy termékben.Amióta kislányom született még jobban odafigyelek,nagyon nehéz mondjuk egy olyan túrótudit vagy krémtúrót választani,amiben nincsenek adalékanyagok,de hála az égnek van egy termékcsalád amiben semmilyen mesterséges anyag sincs:)Ha ez nem lenne nagy bajban lennék,ugyanis az összes túrórudi tartósítószert tartalmaz,a cserpest kivéve,ami mellesleg szerintem a legfinomabb is:)

Edi

A legtöbben igazából el vannak kényelmesedve. Sokkal egyszer?bb megvenni az olcsó vackokat, és nem nézni hogy mib?l van, rávágják hogy "úgyis benne van mindenben, nem lehet kikerülni". Aki ilyen, az meg is érdemli, aztán majd nem érti, hogy 50 fölött miért tölti a hátralev?t kórházakban. Mi is kerülünk minden ilyen vackot, még fehér lisztet sem használunk semmihez. Az a baj, hogy hiába hívják fel a figyelmet, hogy az adott termékben nincs tartósítószer, vagy egyéb adalék, mert ravaszak, és tesznek bele mást. Pl. olyan nincs hogy "természetazonos aroma", ez egy trükkös megfogalmazás, egyáltalán nem természetes anyagról van szó. A másik pedig a só. A só önmagában véve nem káros, s?t, minél többet eszünk, annál jobb, szüksége van rá pl. a vesének is, csak az nem mindegy, hogy milyen sóról van szó. Szinte az összes sónkat kálium-kloriddal mérgezik, számos káros hatása van, s?t, lassan öl, mondhatjuk így is. Ezért van az, hogy a focista egyszer csak összeesik a pályán, és meghal :S Szóval körültekint?nek kell lenni.

Mercedes

Teljes mértékben egyetértek,az emberek lusták,pedig csak egy kis id?t kell rászánni,hogy kitapasztaljuk melyik termékek azok amelyekben nincsenek benne a fent említett adalékanyagok.Én már kívülr?l fújom melyik márkás ketchupot,sajtot,vajat vagy éppen kenyeret veszem.Minden élelmiszernek megvan a min?ségi,adalékanyagoktól mentes változata.Hát mindenesetre örülök,hogy van még olyan,aki hasonlóképp gondolkodik,mint én:)Szép estét!Mercedes

Mercedes

A nátrium glutamát egy mesterséges ízfokozò,semmi szükség rá.Én még olyan terméket sem veszek,ami azt tartalmaz.Iszonyatosan káros!

inf3rno

Annyira nem káros, a glutaminsav minden fehérjében megtalálható aminosav. A gond annyi vele, hogy a nyugatiak gyomra nem szokott hozzá. Idegrendszeri tüneteket akkor okoz, ha napi szinten kínai kaját eszik az ember. Nekem mondjuk konkrétan a beleimet marta szét, azért nem eszek gyorséttermes kínait, inkább magam csinálom.

Mercedes

A kettö nem ugyanaz.Nem vagyok kémikus,de tudom,h a nátrium-glutamát nagyon egészségtelen.És sajnos sokkal több mindenben megtalálható,mint gondolnánk pl:Az összes bolti felvágott,chipsek,kész ételes konzervek,leveskocka,ételízesítök,zacskós leves,sajtkrémek,virsli....Söt a hírhedt amerikai étteremlánc hamburgerjei is tele vannak vele.A kinaik kinában tuti nem tesznek otthon na glutamátot az ételükbe,csak külföldön a kedves,gyanútlan vendégeket jutalmazzák vele,micel függöséget tud okozni....Hát mndenesetre én jobban érzem magamat,hogy nem etetem ezzel a családomat:)

inf3rno

A nátrium glutamát a glutaminsav nátrium sója. :-) És de, a kett? ugyanaz. Annyi a különbség, hogy a fehérjékben kötött állapotban van jelen minden egyes él?lényben, az ízfokozóban meg szabad aminosav formájában. Olyan ez, mint mondjuk a cukornál a sz?l?cukor meg a keményít? (vagy liszt) közötti különbség. A sz?l?cukor a szabad forma a keményít? meg a kötött (polimer) forma. Teljesen máshogy viselkedik a kett?... Nem hihetetlenül káros, és nem okoz függ?séget, egyszer?en csak fokozza az ízeket az amúgy silány alapanyagokból készült élelmiszereknél. Mivel nátrium van benne, ezért növeli a só bevitelt, ami már alapból 2x-ese egy átlag magyarnál annak, mint ami ajánlott. A fokozott só bevitel meg hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához. Magának a glutamát-nak nincs tudományosan bizonyított káros hatása. Van a kínai étterem szindróma, amit neki tulajdonítottak, de nem találtak bizonyítékot arra, hogy a glutamát miatt van. Szóval szerintem maga a glutamát az nem káros, azok az élelmiszerek, amikben jelen van, viszont lehetnek azok, mert mint már írtam silány alapanyagokból készültek, és ezt kompenzálják ízfokozóval... Többnyire chipsekben, és hasonló szemétben fordulnak el?... A glutamát egyébként ingerület átviv? is, ennél a kínai étterem szindrómánál arra gyanakodtak, hogy a kívülr?l bejuttatott glutamát idegi problémákat okozhat, de ezt egyáltalán nem igazolta semmi. Az a helyzet, hogy a fehérjék emésztésekor szintén glutamát szabadul fel, szóval az ilyen aggályok nem indokoltak. Egyedül abban az esetben van esély ilyesfajta úgymond mellékhatásra, ha nagy dózisban viszi be az ember. Nem tudom, hogy erre végeztek e vizsgálatokat... Nálam a kínai kaja valószín?leg azért okozott hasi fájdalmat, mert lehet, hogy amúgy is van egy enyhe fekélyem, amit irritált a só, esetleg a nagy adag glutamát pluszban még stimulálta a fájdalom receptorokat és er?sítette a só hatását. Kb ennyi, a véleményem a témáról. Egyébként nem muszáj mindent elhinni, amit neten írnak, mert sok dolog van, aminek semmi köze nincs a valósághoz. Pl a zöld paradicsomra azt mondják, hogy mérgez?, és nem szabad megenni, na hát ahhoz képest sütöttem magamnak egy kilót, és megettem a szerintük halálos adagot bel?le. Jelentem még élek. Persze el?tte azért utánaolvastam tudományos cikkekben, hogy valójában mi a helyzet. Rengeteg ilyen marhaságot találni a neten... Ja egyébként én meg "kémikus" vagyok, egész pontosan biomérnök szakon végeztem, és gabonamin?sítésb?l diplomáztam ;-)

Mercedes

Annyira okosan fogalmaztál,hogy utánad néztem.Nem fogok leállni vitatkozni egy biokémikussal:)Igazából én az okokat keresem a világban,hogy mitöl van ennyi beteg ember???És szinte biztos vagyok benne,hogy az egészségtelen táplálkozás,és a sok vegyi anyag miatt,ami az élelmiszerekben van.Úgy gondolom ezen dolgok lehetnek a felelössek a sok betegségért és a gyenge immunrendszerért."Az vagy amit megeszel"...Tartják a Japánok,és ez biztos így is van.Abból áll össze a szervezeted,amit adsz neki....

inf3rno

Hát ez így van, annyival még kiegészíteném, hogy a vegyszerek nem csak az élelmiszerekben vannak, hanem a tisztítószerekben, az eszközökben, amiket használunk (pl m?anyag), a füstben, ami kijön az autókból vagy a kéményekb?l, a dezodorokban, és még sorolhatnám, gyakorlatilag mindenben, ami körülvesz minket... Mindemellett szemetet raknak elénk a boltban ill. gyorséttermekben, mint élelmiszert, mert az az olcsó, és nem vagyunk egy gazdag nép. Ezen felül nagyon kevesen sportolnak rendszeresen, a sport meg körülbelül a másik fele dolgoknak. Én igyekszem magam csinálni a kajáimat, ill. minél többet sportolni. Így sem tökéletes az egészségem, de legalább próbálok tenni érte. A hozzászólásaid alapján te is így vagy ezzel, szóval ebben mindenképp egyetértünk. :-)

inf3rno

Közben találtam egy cikket az MSG-r?l (mono sodium glutamate, így rövidítik), azt találták, hogy a fejfájás gyakoriságát fokozza. Azt nem írták, hogy az ingerületátviv? tulajdonságai vagy a nátrium tartalma miatt. Gondolom, hogy inkább az el?bbi, mert akkor a konyhasóra is írhatnák ugyanezt... Majd ha még találok hasonló infokat, akkor kiírom ide, vagy inkább összeütök egy alapanyag témát a glutamátra meg az ízfokozókra. Nem csak a glutaminsavnak van ízfokozó hatása, hanem még rajta kívül azt hiszem 2-3 másik szabad aminosavnak. A cikkíráshoz még jobban utána kell néznem, szóval az inkább csak jöv?re várható. Kellemes Ünnepeket! :-)

Mercedes

Szia!Köszi a további infót,és várom a többit is.A végén még én is kémikus leszek:)Itt a Nosaltyn tényleg sokat tanulhat az ember.Ha meglesz a cikked szólj.Neked is nagyon boldog karácsonyt és újévet kívánok!:)Üdv:Merci

Törölt felhasználó

Honnan tudhatod, hogy valóban káros-e?

Mercedes

http://www.candidainfo.hu/natrium-glutamat-e-621-hatasa-az-idegrendszerre. Parancsolj,ha van id?d erdemes elolvasni:)

inf3rno

A jó rizs titka többek között tényleg az, hogy nem szabad keverni, mert összetörnek a szemek, és emelgetni sem szabad, mert akkor leh?l a külseje, és ha a külseje hideg a szemeknek, akkor belül nem puhul, így kívül szétföll, belül meg kemény marad. Ami még nagyon fontos az, hogy elég ideig pirítsuk olajon, mert ha nem pirul meg a külseje, akkor összeragadnak a szemek. Ez utóbbi nyilván akkor számít, ha perg?s rizst szeretnénk. Tetszik a recept, kipróbálom.

Mercedes

Legalább itt egyezik az álláspontunk:)

Marcsykaa

szia sima rizsb?l nem jó csak jázmin rizsb?l ?

Mercedes

Szia! Természetesen normál rizsböl is el lehet készíteni,de jázminnal az igazi. Üdv!

enginerus2

Nem! Itt a rongyrázás a lényeg. Baszmati olajon megpiritod az ororsz kaviárt, de csak baszmati olaj jó!!! Frissen szibériából! SPAR-os baszmati olaj nem jó!!! Azt amikor össze állt a rizs,mint a tapéta ragasztó, akkor rárakod az el?f?zött homárokat és mehet 10percre a süt?be! Tojást meg vissza a h?t?be.

Kárpáti Mariann

Sok hozzászólás történt ... a recept szerint: Kevergetjük a mélyedésen belül addig, amíg majdnem teljesen megszilárdul, majd a rizzsel alaposan elkeverjük, további 2 percig pirítjuk." majd egy hozzászólásban (ami végre a receptr?l szólt) ... "A jó rizs titka többek között tényleg az, hogy nem szabad keverni" Nekem kevergetve nem lett jó :( Valaki?? Mi a tuti??

Törölt felhasználó

Sziasztok! A sztori vicces,ez az oldal kiemelte ezt a receptet,ezzel kicsit mellé nyúlt,alap dolog nem muszáj ehhez jázmin rizs,üres duma,menj be a kínai étterembe azt meglátod egyszer? sima magyar "szokványos parasztrizsb?l" azaz bármilyen rizsb?l készíthet?. Aki a rizst keveri vagy kevergeti az sajnos nagyon gyenge szakács.Rizs készítés zsíradékot (olaj,zsír) melegítesz mikor kell? h?mérséklet? szépen belezúgatod a rizst és üvegesre pirítod majd felengeded 1,5-szer annyi meleg vízzel (a meleg kifejezés a lényeg némi sót azért tegyél bele,de amúgy meleg víz helyett sokkal jobb a megmaradt húsleves leve annak íze is van)) mint amennyi rizst tettél az edénybe,aztán szépen fed? alatt f?zöd nulla keverés mellett és láss csodát gurul a rizs,nem ragad, nem íztelen. Az a szerencsétlen hozzászóló aki meg arról beszél hogy rizsnél megveszik a "vackot" egy divatbuzi,gabonaipari ismerete nagy nulla. Aki gabonás azt is tudja hogy a sok drága rizs csak etetés,ugyanis a cargo az ezüsthártya réteg és sorolhatnám :-) Jó nevetni az egészséges táplálkozón akinek fingja nincs arról mi egészséges valójában :-) Mert fut a média után az helyett hogy szakirodalmat olvasna. Ennek a receptnek pedig köze nincsen "az igaz kínai tojásos rizshez",ez egy snassz tojásos rizs recept.

sanyi52

Kedves Csavar 74 kérhetném az igaz kínai tojásos rizs receptjét sürg?s lenne Köszi.

Törölt felhasználó

Sziasztok! Ez az egész recept a legels? elkészítéses mondatnál elbukott, miszerint megpirítjuk a rizst. A kínaiak nem pirítják a rizst, semmiféle olajat nem tesznek bele, épp azért olyan ragacsos és egybeálló a rizsük , és épp ezért tudják pálcikával enni. Ez maximum egy magyar tojásos rizs verzió, mert az biztos hogy a kínaiak nem így csinálják. Trust me, kínai vér csorog az ereimben. :) (ja és aki azzal példálózik, hogy a kínai éttermekben is csak sima egyszer? "magyar parasztrizs"-b?l csinálják, annak részben igaza van, de az sem kínai étterem, maximum a neve az, de min?ségben messze-messze nem éri el a kínai konyha szintjét! ) Szép napot mindenkinek!

Mercedes

Kedves Xintia! A recept neve kínai tojásos rizs,egy szóval nincs említve,hogy ez az eredeti recept. Ez inkább tényleg az itthon kaphatóra hajaz. Sajnos nem volt még szerencsém kínában tojásos rizst enni,de remélem ami késik nem múlik. Viszont,ha Te tudod az eredeti receptjét én mindenképpen szeretném,úgyhogy ha van id?d kérlek oszd meg velünk,én biztosan elkészítem. :) Köszönettel:Mercedes

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek