növényi eredetű zsiradék

Olívaolaj

Az olívaolaj a mediterrán országok konyhájának egyik nélkülözhetetlen alapanyaga, sokan folyékony aranyként emlegetik. Sokoldalúan felhasználható: önthetjük salátákra, készíthetünk belőle dresszingeket, használhatjuk sütéshez, főzéshez, pácokhoz vagy mártásokhoz.

Tökmagolaj

A tökmagolaj egy értékes, ízletes és egészséges olaj, fekete aranyként is emlegetik. Fogyaszthatjuk önmagában, salátaöntetként, de vaj helyett akár pirítósra is kenhetjük. 

Kókuszolaj

A kókuszolaj (a kókuszvaj megfelelője) egy tipikusan trópusi termék, melynek számtalan felhasználási módja létezik a konyhán kívül is. A kókusz szárított húsából nyerik ki. A finomított kókuszolaj égési pontja 232 Celsius, míg az olívaolajé 180, így alkalmasabb magas hőfokon történő pirításhoz, sütéshez. Leginkább dél-ázsiai curry ételek elkészítéséhez ideális.

Napraforgó olaj

A napraforgó magjából hideg vagy meleg eljárással sajtolják ki a napraforgó olajat. A napraforgó őshazája Nebraska és Mexikó között található. Európai megjelenését a spanyoloknak köszönhetjük, sokáig csak dísznövényként használták. Hazánkba a burgonyával egyidőben kerülhetett. Igazán csak a 18. század közepén terjedt el nagy aszályok következtében, mivel jó tűri a szárazságot.

Szezámolaj

A szezámolaj egy aromás, gazdag olaj, amely a szezámmagból készül. Két fő típusa ismert: a világos, semlegesebb ízű és a sötét, pirított változat, melyek az ázsiai és közel-keleti konyha alapvető ízesítői. Egészséges zsírsavakban gazdag, és sokoldalúan felhasználható a főzésben és a hideg konyhában is.

Repceolaj

A repceolaj a repce növény magjából készül, mely sötét színű és jellegzetes aromája van. Európában a XIII. századtól állítanak elő repceolajat. A finomított repceolaj íze és illata semleges. Kitűnően alkalmas sütéshez, főzéshez, pároláshoz, de salátákat és mártásokat is készítenek belőle.

Kókuszzsír

A kókuszzsír a világszerte kedvelt trópusi kókuszdió húsából nyerhető zsiradék, mely manapság pedig szinte minden nagyobb élelmiszerboltban és bioboltban elérhető. Kozmetikai és főzési-sütési célokra egyaránt használatos.

Mogyoróolaj

A mogyoróolaj földimogyoróból, illetve törökmogyoróból sajtolt különleges illatú és aromájú, intenzív ízű zsiradék. A törökmogyoró olajtartalma magasabb, mint a földimogyoróé, az abból sajtolt olaj íze is sokkal intenzívebb, és általában finomított változatban kapható.

Lenmagolaj

A lenmagolaj hidegen sajtolt növényi olaj, amelyet a lenmagból nyernek ki. Kellemesen diós ízű, főként salátákhoz, krémekhez, turmixokhoz, joghurtba keverve vagy reggeli zabkására locsolva használják. Bioboltokban, drogériákban és nagyobb szupermarketekben is kapható, egész évben elérhető, de hűtve tárolandó, és csak hidegen fogyasztható.

Ánizsolaj

Az ánizsolaj egy illóolaj, amelyet az ánizs növény (Pimpinella anisum) magjából nyernek ki, általában gőzdesztillációval. Az ánizsolaj fő összetevője az anetol, amely az olaj jellegzetes édes, édeskés-fűszeres illatát és ízét adja. Az ánizsolaj népszerű az élelmiszeriparban, a gyógyászatban és kozmetikumokban.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Elárulta a Lidl, az Aldi és a Spar, lehet-e saját...

Nincs általános szabály arra, hogy a boltokban mibe kell pakolni a megvásárolandó termékeket. Van, ahol ki van írva, hogy kötelező a bolti kosarat vagy kocsit használni, míg másutt akár a kezedbe is foghatsz mindent, így végigszaladva az üzleten, ha csak pár dologért ugrottál be. Lássuk, milyen saját szabály él a Lidlben, Aldiban, Sparban, Tescóban és Pennyben!

Top Receptek