r
Nosalty Logó

Resztelt máj sűrű szafttal

Mikibácsi
Resztelt máj sűrű szafttal
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Előkészítés

Sütés

512
Kalória
30.4g
Fehérje
14.2g
Szénhidrát
36.2g
Zsír
270g
Víz
383.4g
Koleszterin
1.5g
Élelmi rost
5.6g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Előkészítés

Sütés

Összesen 512 kcal
  • 9% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Előkészítés

Sütés

Összesen 1025 kcal
  • 9% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Előkészítés

Sütés

Összesen 124 kcal
  • 9% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.4 g

Zsír

  • Összesen
    36.2 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    383 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1935.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    98 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    390 mg
  • Nátrium
    1309 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    14.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    270 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8128 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    33 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    281 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8128 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 512 kcal
  • 9% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    60.8 g

Zsír

  • Összesen
    72.3 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    767 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3870.5 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    134 mg
  • Kálcium
    196 mg
  • Vas
    59 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    780 mg
  • Nátrium
    2618 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    28.4 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    539.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16255 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    65 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    79 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    8 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    562 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16255 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 1025 kcal
  • 9% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    93 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    468.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    94 mg
  • Nátrium
    317 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    3.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    65.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1968 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1968 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 124 kcal

Elkészítés

Előkészítés

  1. Felvágjuk a májat, hozzákeverjük a darabolt fokhagymát, a pirosaranyat, majorannát, az olajat, erősen megsózzuk, és a citromlevet is belekeverjük. Ráöntjük a tejet, vagy megszórjuk a kukorica italporral.
  2. Lefedjük, legalább egy órát hűtőben pihentetjük. A citromlé azért kell hozzá, ha egész éjszakát hűtőben tartjuk, a savas pH-t nem szereti a Coli bacilus, nem kell aggódni a hasmenéses fertőzéstől.

Sütés

  1. Megpirítjuk a zsíron a felkockázott szalonnát, halványsárgára dinszteljük rajta a felvágott hagymát. Levesszük a gázról, rászórjuk a pirospaprikát, keverjük, amíg színt enged, és rögtön felöntjük 2 deci vízzel. Fedőt teszünk a lábasra, és lassan pároljuk 15 percet, majdnem puhára. Ha kevés a lé rajta, vízzel pótoljuk.
  2. Most tesszük hozzá a májat a páccal együtt. Felforraljuk, és kb. 10-12 percet lassan főzzük, fedő alatt. Ha húshőmérővel mérjük a belső hőmérsékletet, akkor 72 C fok fölé menjünk, de maradjunk 80 C fok alatt. Ha csak szemmel ellenőrizzük, akkor kettévágunk egy darabot, és addig pároljuk, amíg eltűnik a vágási felületről a piros árnyalat.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 30 p

Úgy szeretem a resztelt májat, ha a., sűrű a szaftja, b., elég sós. Ezért változtattam a szokásos elkészítési módon. Katona Ferenc a Dalmát máj receptjénél írta, hogy tejes áztatás esetén a sózott máj nem keményedik meg. És tényleg, nagyon köszönöm a tippet! Ha valaki nem bírja a tejet, akkor a tejet kiválthatja kukorica italporral. Így is működik, a tejmentes/laktózmentes diétázók is élvezhetik a kellemes, telt ízt. Liszttel nem szükséges sűríteni, én amúgy is gluténmentesen étkezem, ez simán sűrű lesz a hagymától. Köret nem lényeges hozzá, friss kenyérrel tunkoljuk a szaftot. Ezt nem 5 csillagos étteremben kell fogyasztani. Savanyú mellé lehet káposztasaláta vagy koviubi, hozzá mehet valami rendes fehérbor Somlóról vagy Gyöngyös környékéről.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek