r
Nosalty Logó

Pulykamell Wellington módra

Évi néni
Pulykamell Wellington módra
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

488
Kalória
32.7g
Fehérje
29.2g
Szénhidrátok
25.9g
Zsír
122.5g
Víz
100.6g
Koleszterin
1.5g
Rost
5.1g
Cukor
  • 16% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 488 kcal
  • 16% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 3903 kcal
  • 16% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 200 kcal
  • 16% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.7 g

Zsír

  • Összesen
    25.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    101 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    775.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    243 mg
  • Nátrium
    448 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    122.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 488 kcal
  • 16% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    261.4 g

Zsír

  • Összesen
    207.1 g
  • Telített zsírsav
    79 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    805 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6200.7 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    230 mg
  • Kálcium
    171 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    243 mg
  • Foszfor
    1943 mg
  • Nátrium
    3583 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    233.5 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    980.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    64 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    55 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    153 micro
  • Kolin:
    227 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    294 micro
Összesen 3903 kcal
  • 16% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    319 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    184 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    50.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 200 kcal

Elkészítés

  1. A pulykamellet filézőkéssel felszúrjuk, hogy üreget képezzünk a belsejében. Ebbe az üregbe kenjük a ribizlilekvárt, és töltjük a vörösáfonyát. (Még cifrázhatjuk azzal is, ha az áfonyát vörösborba áztatjuk, de én nem tettem.) Fogvájóval összetűzzük a vágott rést, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni.
  2. A pulykamell külsejét megkenjük egy kevés olajjal, sózzuk, borsozzuk, és egy vastag falú serpenyőben erős tűzön mindkét oldalát 3-3 percig sütjük, míg kérget kap.
  3. Ekkor 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 20 percre. Ezután hagyjuk kihűlni.
  4. Egy kanál olajon a felkockázott hagymát megdinszteljük, és hozzáadjuk az apróra vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk (én még adtam hozzá egy kis plusz kakukkfüvet és citromhéjat reszelve), erős tűzön pirítjuk, hogy a gomba ne tudjon levet ereszteni, csak piruljon.
  5. Egy nagy, téglalap alakú folpackra kiterítjük a proscuitto szeleteket. Erre halmozzuk a megpirított gombát, amit egyenletesen elterítünk rajta, majd a sült pulykamellet, és beborítjuk a gombás sonkával, hogy teljesen betakarja a húst. A folpackot szorosra tekerjük köré, és hűtőbe tesszük pihentetni.
  6. Közben a leveles tésztát kinyújtjuk 0,5 cm vékonyra, megkenjük tojássárgával, mert ez lesz a ragasztóanyagunk.
  7. A húst kibontva a folpackból a tésztára fektetjük, és szorosan beburkoljuk abba. A felesleges tésztát levágjuk, avval díszíthetjük a tetejét.
  8. A tészta tetejét is megkenjük tojássárgájával, megszórjuk Maldon sóval. 180 fokra előmelegített sütőben, hőlégkeverésen 30 perc alatt készre sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30x20

Karácsonyi vacsorának készítettem. Köretnek salátán tálalt sült kelbimbót és csicsókát szolgáltam fel, némi gránátalmamaggal megszórva.

További receptek

Csirkés vadasmártás

A vadasmártás szelídebb, csirkés változata épp oly finom, mint a marhából vagy vadhúsból készült verziója. Pirított szalvétagombóccal tálalva egyik nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

A tökéletes hawaii csirke

Ebben a receptben az ananász együtt sül a csirkével, de természetesen a sok sajt sem maradhat le erről a kissé megosztó csőben sült ételről. A hawaii csirke ugyanis egy már-már ...