Nosalty Logó

Vörösboros őzpörkölt

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kornél
Vörösboros őzpörkölt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A nedves páchoz

A pörkölthöz

Összesen 1134 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A nedves páchoz

A pörkölthöz

Összesen 9036 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A nedves páchoz

A pörkölthöz

Összesen 58 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    91.8 g

Zsír

  • Összesen
    60.1 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    371 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1587 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    159 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    153 mg
  • Foszfor
    916 mg
  • Nátrium
    292 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.8 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    1617.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    343 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    24 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    76 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    1215 micro
  • β-karotin
    3440 micro
  • β-crypt
    96 micro
  • Likopin
    966 micro
  • Lut-zea
    564 micro
Összesen 1134 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    734.6 g

Zsír

  • Összesen
    481.1 g
  • Telített zsírsav
    179 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    204 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    66 g
  • Koleszterin
    2968 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12695.8 g
  • Cink
    73 mg
  • Szelén
    316 mg
  • Kálcium
    1268 mg
  • Vas
    123 mg
  • Magnézium
    1228 mg
  • Foszfor
    7329 mg
  • Nátrium
    2338 mg
  • Réz
    10 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    246.5 g
  • Cukor
    77 mg
  • Élelmi rost
    62 mg

VÍZ

  • Összesen
    12940.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2741 micro
  • B6 vitamin:
    15 mg
  • B12 Vitamin:
    191 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    434 mg
  • D vitamin:
    255 micro
  • K vitamin:
    289 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    16 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    213 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    607 micro
  • Kolin:
    270 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    9723 micro
  • β-karotin
    27520 micro
  • β-crypt
    769 micro
  • Likopin
    7725 micro
  • Lut-zea
    4514 micro
Összesen 9036 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    3.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    86 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    87.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    66 micro
  • β-karotin
    187 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    52 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 58 Kcal

Elkészítés

A nedves páchoz

  1. Először is a megtisztított, lehártyázott őzhúst tegyük nedves pácba. A nedves pácot készítsük el a felsorolt hozzávalókból. Metodika: a zöldségeket felkarikázzuk, majd a borral, ecettel és a vízzel felforraljuk, lehűtjük.
  2. A húsokat belehelyezzük, majd hűtőben tároljuk. Naponta kell a húsokat a pácban forgatni.
  3. Opcionálisan néhány szelet narancsot adhatunk a pácléhez (nem kell felforralni). A pácolás min. 3-4 nap, nedves pácban max. 1 hét.
  4. A pácból kiemelt húsdarabokat csepegtessük le, majd a csontos részeket vágjuk le, és tegyük félre. A húst kockázzuk fel 2-3 cm-es darabokra.
  5. A hagymát, lecsópaprikát kockázzuk fel, a paradicsomokat vágjuk cikkekre, a fokhagymát pedig zúzzuk össze.
  6. A szalonnát is vágjuk apró kockára, majd a bográcsba tegyünk zsírt, és a szalonnát olvasszuk ki. Ezután adjuk hozzá a csontokat, sózzuk meg, és kissé pirítsuk le őket.
  7. Majd adjuk hozzá a hagymát és a kockázott paprikát, ha ezek lepirultak, a paradicsomot is. Ha elkészült az alap, akkor mehet bele a felkockázott hús. Sózzuk, borsozzuk, illetve adjuk hozzá a fűszereket is. Nem kell, hogy nagy legyen a láng a bogrács alatt, de mindig rotyogjon benne az étel, tehát jó közepes erősségű tüzet kell táplálnunk a tűzrakóhelyen.
  8. Amikor a hús kiengedte a levét, és visszapirítottuk zsírjára, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, majd avörösbort, és pároljuk el az alkoholt.
  9. Lassan főzzük az ételt, időnként pótoljuk a folyadékot vízzel vagy vadcsontokból főzött alaplével.
  10. Ha a hús már majdnem puha, "állítsuk be" a pörkölt szaftot, és főzzük készre.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 105
  • 7 napos nézettség: 1040
  • Össznézettség: 301158
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 12.

Ajánló

Köretként burgonyafánkot készítettem mellé, de tálalhatjuk burgonyakrokettel, illetve galuskával is ízlés szerint.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Kornél 167 recept

Kedves barátom névnapjára készítettem ezt az ételt. A pácolással igencsak le tudjuk rövidíteni a főzési időt, nem beszélve az ízanyagokról, amit a hús magába szív, tehát mindenképpen ajánlott elvégezni.

Hozzászólások

bakfitty

Nagyon gusztusos!!!! Biztosan csuda finom!! El is mentem, hátha egyszer sorra kerülhet nálam is! De mondd csak! A mellette lév? tallérok mib?l és hogyan készültek? Az is érdekelne! Üdv

Kornél

A receptjeim között fent van: http://www.nosalty.hu/recept/sajtkremes-burgonyalepeny Simán kisszaggatod a tésztát akár egy pohárral és olajban kisütöd. Hibátlan volt az ?zzel. Üdv.: Kornél

Törölt felhasználó

Na én ezért remegek!És nagyon jól is néz ki a Tied!Üdv Csató

Kornél

Köszi! Kár, hogy ízek és illatok nem jönnek át...:) Üdv.: Kornél

Törölt felhasználó

Kár bizony!De jöhetsz f?zni hozzám!:)

Törölt felhasználó

Kedves Kornél. Ehhez nincs mit hozzátenni csak egy nagy kanalat! Máskülönben elég szadista dolog ilyen csodás kaját feltenni. Üdv. Sándor

Kornél

Köszi! :)

Törölt felhasználó

Tegnap elkészítettem! Isteni! Egyik barátunk, aki úgy kezdte, én nem eszem sokat, 4-szer szedett a pörköltb?l.:) Krumplifánkkal került a tányérra és igazán mindenkinek ajánlhatom, mert megérte b? két órát "?rizni" a bográcsot, és aztán vacsora közben bezsebelni a dicséreteket, holott csupán egy kiváló receptet követtem. Köszönöm!

rakosne

Vaddisznóból csináltuk a recept szerint. Valami fenséges lett!!

szegedfun

Sikerült! :-) Kicsit aggódtam, hogy milyen lesz a végeredmény, de nagyon ízlett mindenkinek, szóval, megnyugodtam :-) Egy egészen picit változtattam a recepten, de csak annyit, hogy adtam hozzá kb. 10 dkg aszalt vörösáfonyát. Finom lett, köszönet a receptért!

Marti48

Fantasztikus!!! Köszönettel eltettem. Üdv.: Marti

Törölt felhasználó

Gratulálok a hét szakácsa címhez,idáig mindig csak elmentegettem a receptjeidet de már nem bírtam szó nélkül hozzá kell szóljak mindegyik recept amit elkészítettem nagyon jól sikerültek és finomak lettek köszönöm szépen sikert arattak.Csak csurog a nyálunk a finomabbnál finomabb receptjeiden. Köszönöm még egyszer!!! UI: Szeretném elkérni a vörösboros ?zpörkölthöz tartozó köret receptjét. köszi el?re is

Kornél

Köszi szépen! A köret vonatkozásában használd ezt a receptemet: http://www.nosalty.hu/recept/sajtkremes-burgonyalepeny Ez egy masszívabb tészta, ha lágyabbat szeretnél, akkor a 0,5kg burgonyához 2 tojást használj, azután add hozzá a lisztet. Értelemszer?en a sajtkrém kimarad...:D További jó f?z?cskézést és mégegyszer köszi a gratulát! Üdv.: Kornél

Törölt felhasználó

Single Men variáció: Az ?zhúst 1 napra vörösboros pácba tesszük. Másnap az ?zhúst Beef Stroganoff módra elkészítjük dupla mennyiség? sárgarépa kockával, cukorral, ecettel, tejfölös habarással. Tálalás: a tányérra sült szalmakrumpli vagy kif?tt penne tészta alapot teszünk, és erre halmozzuk az édes-savanyú Beef Stroganoff-ot.

njuca

Szarvasból készítettem és korábbi hozzászólás alapján én is tettem bele áfonyát. A pácban 3 napig állt. A végeredmény szuper lett! Nokedlivel ettük. Köszönöm a receptet!

Törölt felhasználó

Én kérdeznék valamit. Mégpedig, hogy gyorspácolásban van-e valakinek tapasztalata. Más néven marinátorként is hírdetnek olyat, ami vákuum edényben pácol. Állítólag a vákuum miatt hamarabb felszívja a páclevet. Kérem, ha valaki próbált már ilyet, írja le a tapasztalatát. Szeretnénk ilyet venni, de nem tudom megéri-e. Amúgy a recept kiváló, kipróbáltuk. Köszönjük.

Kornél

Szia, A hús a pácban lében van, ami teljesen elfedi, így kizárja a leveg?t. Nem tudom, hogy a vákuum mennyiben segíti a páclé gyorsabb felszívódását, ?szintén szólva ilyenr?l nem hallottam még... (Arra tudok gondolni, hogy ebben az esetben nem kell (nem is lehet...) a húsokat forgatni a páclében, ami mindössze csak egy kényelmi szempont.) Olyanról már igen, hogy szuvidáláskor a húst f?szerekkel együtt vákumozzák le, és ezáltal a f?szer jobban átjárja a húst, de ez nyilvánvalóan egy teljesen más metódus. A magam részér?l a hagyományos eljárások híve vagyok, nem olyan sok az a néhány nap a pácolással, és biztosak lehetünk az eredményben. Üdv: Kornél

Törölt felhasználó

Hello Kornél ! Köszi a hozzászólást, azóta van hírem. Karaácsony óta itt a másik nagy ünnep, jó alkalom sütésre f?zésre. Kipróbáltuk ! Ajánlom. Bef?ttesüvegeket is lehet manapság vákuumozni, elég olcsó megoldás. De ha belegondolsz, akkor a szuvidáláskor is azért járja jobban át a páclé a húst, mert a kis rostok közé a hajszácsövesség elve miatt jobben beivódik a folyadék. Na most ha a vákuumot máshogy hozod létre az éppen mindegy. AirZ szelepnek hívják és még kell hozzá egy vákuumpumpa is. ennyi.

Törölt felhasználó

Bocsánat az esetleges buta kérdésért, de nem vagyok még járatos a vadhús f?zésben, most szeretnék el?ször készíteni, viszont fagyasztott ?zhúsom van. Azzal hogy alakulna a pácolás, tudsz ebben segíteni? Köszönöm el?re is!

Kornél

A kérdés egyáltalán nem buta, viszonylag ritkán lehet friss vadhúshoz jutni. Nos a fagyasztott húst el?ször ki kell olvasztanod, és azt követ?en tudod megkezdeni a pácolást. A kiolvasztásnál nagyon fontos, hogy ne sürgesd a folyamatot, szobah?mérsékleten lassan engedjen fel a hús, ne mikróban, vagy forró víz alatt. Ebben az esetben tudod legjobban meg?rizni a hús állagát (a fagyasztás már eleve ront a min?ségen) további min?ség romlás nélkül. Üdv: Kornél

Törölt felhasználó

Kedves Kornél! Nagyon szépen köszönöm a választ! Annyit kérdeznék még, hogy ez esetben is állhat a kiolvadt hús 3-4 napig a pácban? Tudom, hogy a pác tartósít, de kiolvadt húsnak sem lesz baja, ha ilyen sokáig nem használom fel? Köszönöm még egyszer! Üdv.: Mariann

Kornél

Kedves Mariann, A kiolvasztott húsnak is ugyanannyit kéne állni pácban elviekben, de el?fordulhat, hogy a fagyasztás révén hamarabb kezd puhulni. Fagyasztott húsok esetében én három nap elteltével már fel szoktam használni, nem feltétlen kell kivárni a négy napot. Ez annak a függvénye, hogy milyen húsrész, illet?leg milyen gyorsan puhul. Ha van még kérdésed, csak bátran! :) üdv: Kornél

rujsz

Vaddisznóhúsból esetleg el lehet így készíteni?

Kornél

vaddisznóból is tökéletes, s?t még talán jobb választás, mert kevésbé száraz a húsa, mint az ?zé.

Címlapról ajánljuk

Ezeket a zöldségeket és virágokat ültessük áprilisban

Ahogy beköszönt a kellemes tavaszi időjárás, úgy szaporodnak meg kinti teendőink is. Ha szabadidőnk nagy részét az udvaron szeretnénk tölteni, amint beköszönt a meleg, akkor most álljunk neki a kerti munkálatoknak, hogy később gyönyörködhessünk bimbózó virágainkban és zöldellő növényeinkben. ezeket ültessük el áprilisban.

Mucsi Blanka

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.