Vörösboros őzpörkölt
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kornél

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
- 5% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
A nedves páchoz
-
38g sárgarépa14 kcal
-
38g fehérrépa24 kcal
-
19g zeller7 kcal
-
38g vöröshagyma14 kcal
-
4g fokhagyma6 kcal
-
2g koriandermag6 kcal
-
2g fenyőmag13 kcal
-
2g bors5 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
38g vörösborecet7 kcal
-
75g száraz vörösbor62 kcal
-
975g víz0 kcal
A pörkölthöz
-
375g őzhús450 kcal
-
68g vöröshagyma25 kcal
-
38g lecsópaprika8 kcal
-
38g paradicsom7 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
31g sertészsír282 kcal
-
25g füstölt szalonna164 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0 kcal
-
0g majoranna1 kcal
-
0g tárkony1 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
4 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
38g száraz vörösbor31 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1134
Kcal
- 5% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
A nedves páchoz
-
300g sárgarépa109 kcal
-
300g fehérrépa191 kcal
-
150g zeller54 kcal
-
300g vöröshagyma109 kcal
-
33g fokhagyma44 kcal
-
15g koriandermag45 kcal
-
15g fenyőmag101 kcal
-
15g bors38 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
300g vörösborecet57 kcal
-
600g száraz vörösbor492 kcal
-
7800g víz0 kcal
A pörkölthöz
-
3000g őzhús3600 kcal
-
540g vöröshagyma197 kcal
-
300g lecsópaprika60 kcal
-
300g paradicsom54 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
250g sertészsír2255 kcal
-
200g füstölt szalonna1310 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
1g szegfűbors0 kcal
-
0 kcal
-
3g majoranna8 kcal
-
3g tárkony9 kcal
-
3g kakukkfű3 kcal
-
12g fűszerpaprika34 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
300g száraz vörösbor246 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
9036
Kcal
- 5% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
A nedves páchoz
-
2g sárgarépa1 kcal
-
2g fehérrépa1 kcal
-
1g zeller0 kcal
-
2g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.1g koriandermag0 kcal
-
0.1g fenyőmag1 kcal
-
0.1g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
2g vörösborecet0 kcal
-
4.1g száraz vörösbor3 kcal
-
52.9g víz0 kcal
A pörkölthöz
-
20.3g őzhús24 kcal
-
3.7g vöröshagyma1 kcal
-
2g lecsópaprika0 kcal
-
2g paradicsom0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
1.7g sertészsír15 kcal
-
1.4g füstölt szalonna9 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
2 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
58
Kcal
- 5% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 91.8 g
Zsír
-
Összesen 60.1 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 371 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1587 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 159 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 153 mg
-
Foszfor 916 mg
-
Nátrium 292 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.8 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 1617.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 343 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 24 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 54 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 76 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 1215 micro
-
β-karotin 3440 micro
-
β-crypt 96 micro
-
Likopin 966 micro
-
Lut-zea 564 micro
Összesen
1134
Kcal
- 5% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 734.6 g
Zsír
-
Összesen 481.1 g
-
Telített zsírsav 179 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 204 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 66 g
-
Koleszterin 2968 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12695.8 g
-
Cink 73 mg
-
Szelén 316 mg
-
Kálcium 1268 mg
-
Vas 123 mg
-
Magnézium 1228 mg
-
Foszfor 7329 mg
-
Nátrium 2338 mg
-
Réz 10 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 246.5 g
-
Cukor 77 mg
-
Élelmi rost 62 mg
VÍZ
-
Összesen 12940.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2741 micro
-
B6 vitamin: 15 mg
-
B12 Vitamin: 191 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 434 mg
-
D vitamin: 255 micro
-
K vitamin: 289 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 9 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 16 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 213 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 607 micro
-
Kolin: 270 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 9723 micro
-
β-karotin 27520 micro
-
β-crypt 769 micro
-
Likopin 7725 micro
-
Lut-zea 4514 micro
Összesen
9036
Kcal
- 5% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 3.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 86 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 87.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 66 micro
-
β-karotin 187 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 52 micro
-
Lut-zea 31 micro
Összesen
58
Kcal
Hozzávalók
A nedves páchoz
-
30 dkg sárgarépa
-
30 dkg fehérrépa
-
15 dkg zeller
-
30 dkg vöröshagyma
-
33 g fokhagyma
-
15 g koriandermag
-
15 g fenyőmag
-
15 g bors
-
6 db babérlevél
-
3 dl vörösborecet
-
6 dl száraz vörösbor
-
7.8 l víz
A pörkölthöz
-
6 közepes fej vöröshagyma
-
30 dkg lecsópaprika
-
3 közepes db paradicsom
-
5 gerezd fokhagyma
-
250 g sertészsír
-
200 g füstölt szalonna
-
2 db babérlevél
-
2 db borókabogyó
-
1 g szegfűbors
-
1 ek őrölt fűszerkömény
-
1 ek majoranna
-
1 ek tárkony
-
1 ek kakukkfű
-
3 ek fűszerpaprika
-
fekete bors ízlés szerint
-
3 dl száraz vörösbor
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A nedves páchoz
- Először is a megtisztított, lehártyázott őzhúst tegyük nedves pácba. A nedves pácot készítsük el a felsorolt hozzávalókból. Metodika: a zöldségeket felkarikázzuk, majd a borral, ecettel és a vízzel felforraljuk, lehűtjük.
- A húsokat belehelyezzük, majd hűtőben tároljuk. Naponta kell a húsokat a pácban forgatni.
- Opcionálisan néhány szelet narancsot adhatunk a pácléhez (nem kell felforralni). A pácolás min. 3-4 nap, nedves pácban max. 1 hét.
- A pácból kiemelt húsdarabokat csepegtessük le, majd a csontos részeket vágjuk le, és tegyük félre. A húst kockázzuk fel 2-3 cm-es darabokra.
- A hagymát, lecsópaprikát kockázzuk fel, a paradicsomokat vágjuk cikkekre, a fokhagymát pedig zúzzuk össze.
- A szalonnát is vágjuk apró kockára, majd a bográcsba tegyünk zsírt, és a szalonnát olvasszuk ki. Ezután adjuk hozzá a csontokat, sózzuk meg, és kissé pirítsuk le őket.
- Majd adjuk hozzá a hagymát és a kockázott paprikát, ha ezek lepirultak, a paradicsomot is. Ha elkészült az alap, akkor mehet bele a felkockázott hús. Sózzuk, borsozzuk, illetve adjuk hozzá a fűszereket is. Nem kell, hogy nagy legyen a láng a bogrács alatt, de mindig rotyogjon benne az étel, tehát jó közepes erősségű tüzet kell táplálnunk a tűzrakóhelyen.
- Amikor a hús kiengedte a levét, és visszapirítottuk zsírjára, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, majd avörösbort, és pároljuk el az alkoholt.
- Lassan főzzük az ételt, időnként pótoljuk a folyadékot vízzel vagy vadcsontokból főzött alaplével.
- Ha a hús már majdnem puha, "állítsuk be" a pörkölt szaftot, és főzzük készre.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 105
- 7 napos nézettség: 1040
- Össznézettség: 301158
- Feltöltés dátuma: 2013. április 12.
Ajánló
Köretként burgonyafánkot készítettem mellé, de tálalhatjuk burgonyakrokettel, illetve galuskával is ízlés szerint.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:

Kornél
167 recept
Kedves barátom névnapjára készítettem ezt az ételt. A pácolással igencsak le tudjuk rövidíteni a főzési időt, nem beszélve az ízanyagokról, amit a hús magába szív, tehát mindenképpen ajánlott elvégezni.
Hozzászólások
Nagyon gusztusos!!!! Biztosan csuda finom!! El is mentem, hátha egyszer sorra kerülhet nálam is! De mondd csak! A mellette lév? tallérok mib?l és hogyan készültek? Az is érdekelne! Üdv
A receptjeim között fent van: http://www.nosalty.hu/recept/sajtkremes-burgonyalepeny Simán kisszaggatod a tésztát akár egy pohárral és olajban kisütöd. Hibátlan volt az ?zzel. Üdv.: Kornél
Na én ezért remegek!És nagyon jól is néz ki a Tied!Üdv Csató
Köszi! Kár, hogy ízek és illatok nem jönnek át...:) Üdv.: Kornél
Kár bizony!De jöhetsz f?zni hozzám!:)
Kedves Kornél. Ehhez nincs mit hozzátenni csak egy nagy kanalat! Máskülönben elég szadista dolog ilyen csodás kaját feltenni. Üdv. Sándor
Köszi! :)
Tegnap elkészítettem! Isteni! Egyik barátunk, aki úgy kezdte, én nem eszem sokat, 4-szer szedett a pörköltb?l.:) Krumplifánkkal került a tányérra és igazán mindenkinek ajánlhatom, mert megérte b? két órát "?rizni" a bográcsot, és aztán vacsora közben bezsebelni a dicséreteket, holott csupán egy kiváló receptet követtem. Köszönöm!
Vaddisznóból csináltuk a recept szerint. Valami fenséges lett!!
Sikerült! :-) Kicsit aggódtam, hogy milyen lesz a végeredmény, de nagyon ízlett mindenkinek, szóval, megnyugodtam :-) Egy egészen picit változtattam a recepten, de csak annyit, hogy adtam hozzá kb. 10 dkg aszalt vörösáfonyát. Finom lett, köszönet a receptért!
Fantasztikus!!! Köszönettel eltettem. Üdv.: Marti
Gratulálok a hét szakácsa címhez,idáig mindig csak elmentegettem a receptjeidet de már nem bírtam szó nélkül hozzá kell szóljak mindegyik recept amit elkészítettem nagyon jól sikerültek és finomak lettek köszönöm szépen sikert arattak.Csak csurog a nyálunk a finomabbnál finomabb receptjeiden. Köszönöm még egyszer!!! UI: Szeretném elkérni a vörösboros ?zpörkölthöz tartozó köret receptjét. köszi el?re is
Köszi szépen! A köret vonatkozásában használd ezt a receptemet: http://www.nosalty.hu/recept/sajtkremes-burgonyalepeny Ez egy masszívabb tészta, ha lágyabbat szeretnél, akkor a 0,5kg burgonyához 2 tojást használj, azután add hozzá a lisztet. Értelemszer?en a sajtkrém kimarad...:D További jó f?z?cskézést és mégegyszer köszi a gratulát! Üdv.: Kornél
Single Men variáció: Az ?zhúst 1 napra vörösboros pácba tesszük. Másnap az ?zhúst Beef Stroganoff módra elkészítjük dupla mennyiség? sárgarépa kockával, cukorral, ecettel, tejfölös habarással. Tálalás: a tányérra sült szalmakrumpli vagy kif?tt penne tészta alapot teszünk, és erre halmozzuk az édes-savanyú Beef Stroganoff-ot.
Szarvasból készítettem és korábbi hozzászólás alapján én is tettem bele áfonyát. A pácban 3 napig állt. A végeredmény szuper lett! Nokedlivel ettük. Köszönöm a receptet!
Én kérdeznék valamit. Mégpedig, hogy gyorspácolásban van-e valakinek tapasztalata. Más néven marinátorként is hírdetnek olyat, ami vákuum edényben pácol. Állítólag a vákuum miatt hamarabb felszívja a páclevet. Kérem, ha valaki próbált már ilyet, írja le a tapasztalatát. Szeretnénk ilyet venni, de nem tudom megéri-e. Amúgy a recept kiváló, kipróbáltuk. Köszönjük.
Szia, A hús a pácban lében van, ami teljesen elfedi, így kizárja a leveg?t. Nem tudom, hogy a vákuum mennyiben segíti a páclé gyorsabb felszívódását, ?szintén szólva ilyenr?l nem hallottam még... (Arra tudok gondolni, hogy ebben az esetben nem kell (nem is lehet...) a húsokat forgatni a páclében, ami mindössze csak egy kényelmi szempont.) Olyanról már igen, hogy szuvidáláskor a húst f?szerekkel együtt vákumozzák le, és ezáltal a f?szer jobban átjárja a húst, de ez nyilvánvalóan egy teljesen más metódus. A magam részér?l a hagyományos eljárások híve vagyok, nem olyan sok az a néhány nap a pácolással, és biztosak lehetünk az eredményben. Üdv: Kornél
Hello Kornél ! Köszi a hozzászólást, azóta van hírem. Karaácsony óta itt a másik nagy ünnep, jó alkalom sütésre f?zésre. Kipróbáltuk ! Ajánlom. Bef?ttesüvegeket is lehet manapság vákuumozni, elég olcsó megoldás. De ha belegondolsz, akkor a szuvidáláskor is azért járja jobban át a páclé a húst, mert a kis rostok közé a hajszácsövesség elve miatt jobben beivódik a folyadék. Na most ha a vákuumot máshogy hozod létre az éppen mindegy. AirZ szelepnek hívják és még kell hozzá egy vákuumpumpa is. ennyi.
Bocsánat az esetleges buta kérdésért, de nem vagyok még járatos a vadhús f?zésben, most szeretnék el?ször készíteni, viszont fagyasztott ?zhúsom van. Azzal hogy alakulna a pácolás, tudsz ebben segíteni? Köszönöm el?re is!
A kérdés egyáltalán nem buta, viszonylag ritkán lehet friss vadhúshoz jutni. Nos a fagyasztott húst el?ször ki kell olvasztanod, és azt követ?en tudod megkezdeni a pácolást. A kiolvasztásnál nagyon fontos, hogy ne sürgesd a folyamatot, szobah?mérsékleten lassan engedjen fel a hús, ne mikróban, vagy forró víz alatt. Ebben az esetben tudod legjobban meg?rizni a hús állagát (a fagyasztás már eleve ront a min?ségen) további min?ség romlás nélkül. Üdv: Kornél
Kedves Kornél! Nagyon szépen köszönöm a választ! Annyit kérdeznék még, hogy ez esetben is állhat a kiolvadt hús 3-4 napig a pácban? Tudom, hogy a pác tartósít, de kiolvadt húsnak sem lesz baja, ha ilyen sokáig nem használom fel? Köszönöm még egyszer! Üdv.: Mariann
Kedves Mariann, A kiolvasztott húsnak is ugyanannyit kéne állni pácban elviekben, de el?fordulhat, hogy a fagyasztás révén hamarabb kezd puhulni. Fagyasztott húsok esetében én három nap elteltével már fel szoktam használni, nem feltétlen kell kivárni a négy napot. Ez annak a függvénye, hogy milyen húsrész, illet?leg milyen gyorsan puhul. Ha van még kérdésed, csak bátran! :) üdv: Kornél
Vaddisznóhúsból esetleg el lehet így készíteni?
vaddisznóból is tökéletes, s?t még talán jobb választás, mert kevésbé száraz a húsa, mint az ?zé.