Nosalty Logó

Lecsó alaprecept geo konyhájából

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 142 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 568 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 33 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    209.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.2 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    396.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    133 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    223 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    210 micro
  • β-karotin
    1456 micro
  • β-crypt
    79 micro
  • Likopin
    3860 micro
  • Lut-zea
    1228 micro
Összesen 142 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.5 g

Zsír

  • Összesen
    27.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    838.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    192 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    183 mg
  • Foszfor
    384 mg
  • Nátrium
    66 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    80.7 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    1587.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    531 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    893 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    127 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    209 micro
  • Kolin:
    103 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    840 micro
  • β-karotin
    5823 micro
  • β-crypt
    318 micro
  • Likopin
    15438 micro
  • Lut-zea
    4912 micro
Összesen 568 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    48.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    22 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    91.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    49 micro
  • β-karotin
    337 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    893 micro
  • Lut-zea
    284 micro
Összesen 33 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.
  2. A paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot pedig negyedekre szeleteljük.
  3. A hagymát (magas lángon) az olajon aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát.
  4. Amikor a paprika összeesett, és végre lett egy kis hely a fazékban (az sem hátrány, ha a hagyma mintájára a paprikát is odakapatjuk picit, ezért nem mérsékeltük a lángot), hozzáadjuk a paradicsomot is, majd sózzuk, borsozzuk, és egy pillanatra lehúzzuk a tűzről, hogy hozzáadhassuk a pirospaprikát.
  5. Jól megkeverjük a lecsót, majd lefedjük, és közepes lángon addig pároljuk, amíg a paradicsomok szét nem főttek.
  6. Ha sűrűbben szeretnénk készíteni, akkor az utolsó 15 percben levesszük róla a fedőt. Jó étvágyat!
  7. Ha virslivel készítjük:
  8. Akkor a vékony karikákra vágott virslit (4 szálat) az utolsó 10 percben adjuk a lecsóhoz.
  9. Ha kolbásszal szeretnénk:
  10. Akkor a kolbászt (1 szál) a hagymával együtt tesszük a fazékba.
  11. Ha tojásos lecsóhoz van kedvünk:
  12. Akkor mielőtt elzárnánk a kész lecsó alatt a gázt, a hozzákeverünk 2 felvert tojást, amibe előtte 1 csipet sót is elkevertünk. Akkor van kész, ha már nem folyós benne a tojás.
  13. Ha télire szeretnénk eltenni:
  14. Akkor a hozzávalókból kihagyjuk a fűszereket és a hagymát.
  15. 3 evőkanál olajon picit megpirítjuk a paprikát, majd mikor összerogyott, hozzáadjuk a paradicsomot. Ebben az esetben azonban nem főzzük szét teljesen a paradicsomot, maradhatnak benne kisebb darabok.
  16. Tiszta, forró vízben kifertőtlenített befőttes üvegekbe töltjük, szorosan rácsavarjuk a kupakokat, majd mindegyik üveget egy pillanatra fejre állítjuk.
  17. Ezután száraz dunsztba tesszük, ami nálam annyit tesz, hogy egy kartondobozba sorakoztatom az üvegeket, és egy jókora pléddel betakargatom őket. Kihűlés után (kb. 3 nap) mehetnek az éléskamrába.:)
  18. Felhasználáskor a megpirított hagymára öntjük, forráspontig melegítjük, sózzuk, borsozzuk, a tűzről egy pillanatra félrehúzzuk, rászórjuk a pirospaprikát, tűzre visszatesszük, és közepes lángon fedő alatt addig pároljuk, amíg a paradicsomok szét nem főnek.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1957
  • 7 napos nézettség: 10957
  • Össznézettség: 573580
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 06.

Ajánló

Nokedlivel, tarhonyával, de hidegen, kenyér mellé is tökéletes!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Sokáig nem tudtam lecsót készíteni. Hol túl híg lett, hol kevés volt benne a paprika, hol sok, de soha nem éreztem a lecsóimon azt az igazi zöldséges ízkavalkádot... Na ez már a múlté, úgyhogy sajnálom, hogy vége a nyárnak, mert a friss zöldségekből készül a legfinomabb lecsó, én meg épp most jöttem bele a készítésébe. Ráadásul az sem utolsó szempont, hogy fogyókúrába is beilleszthető (lévén személyem egy megszállott fogyókúrázó). Korábban mindig tettem bele egy pici cukrot is, de a férjem sem a paradicsomlevesben, sem a lecsóban nem tudja elviselni a cukor ízét. És láss csodát: tökéletes enélkül is, csak túlságosan hozzá vagyunk szokva az édes ízekhez....

Hozzászólások

Alkonyat

Szia! Az lenne a kérdésem, hogy a télire való elrakásnál, sózni sem kell???? Nem kell rá semmi tartósító??? Köszönöm a receptet. Üdv: Alkonyat :-)

Törölt felhasználó

Szia! Nem, semmit nem teszek bele. Csak még melegen, miután az üvegekbe töltöttem a lecsót, egy pillanatra fejreállítom. Még semmi gond nem volt vele ;)

Ricordi

Nagyon-nagyon finom!! Olaj helyett szalonnát pirítottam alá, de az arányok tökéletesek :) Köszönöm a receptet!

terranova56

Hát elég komplett, és nem is rossz

Koncz László

A magyar lecsó alapja a füstölt mangalica szalonna zsír,nem a napraforgó olaj!Ezt minden magyarnak illene tudni!

lacylla

Kedves Koncz László, elkerülte a figyelmét, hogy a recept címe: "Lecsó alaprecept geo konyhájából" és ha nem a sorok közül, akkor honnan veszi, hogy magyar lecsóról van szó, vagy a vegánok nem magyarok? Ez a kioktatósdi lenne a hungarikum? Mert a lecsó az nem az. Illetve annyira, amennyire a rácok magyarok. Nincs azzal semmi baj.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

19 egészséges húsmentes fogás, ami a szivárvány minden színében pompázik

A természetben mindenütt megtalálható a sokszínűség: szerves része életünknek, körülvesz és meghatároz bennünket. Minél több színt hozunk be az étrendünkbe, a szervezetünk is annál boldogabb lesz. Ezt vallja Sharon Palmer, híres dietetikus és könyvszerző is, aki munkásságával a sokszínű növényi alapanyagok fogyasztását népszerűsíti. Üzenete ihlette ezt az összeállításunkat, fogadjátok sok szeretettel a Nosalty legszínesebb ételeit!

Nosalty

További cikkek