Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lecsó alaprecept geo konyhájából

Lecsó alaprecept geo konyhájából
Lecsó alaprecept geo konyhájából
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokáig nem tudtam lecsót készíteni. Hol túl híg lett, hol kevés volt benne a paprika, hol sok, de soha nem éreztem a lecsóimon azt az igazi zöldséges ízkavalkádot...
Na ez már a múlté, úgyhogy sajnálom, hogy vége a nyárnak, mert a friss zöldségekből készül a legfinomabb lecsó, én meg épp most jöttem bele a készítésébe.
Ráadásul az sem utolsó szempont, hogy fogyókúrába is beilleszthető (lévén személyem egy megszállott fogyókúrázó).
Korábban mindig tettem bele egy pici cukrot is, de a férjem sem a paradicsomlevesben, sem a lecsóban nem tudja elviselni a cukor ízét. És láss csodát: tökéletes enélkül is, csak túlságosan hozzá vagyunk szokva az édes ízekhez....

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Nokedlivel, tarhonyával, de hidegen, kenyér mellé is tökéletes!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.
  2. A paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot pedig negyedekre szeleteljük.
  3. A hagymát (magas lángon) az olajon aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát.
  4. Amikor a paprika összeesett, és végre lett egy kis hely a fazékban (az sem hátrány, ha a hagyma mintájára a paprikát is odakapatjuk picit, ezért nem mérsékeltük a lángot), hozzáadjuk a paradicsomot is, majd sózzuk, borsozzuk, és egy pillanatra lehúzzuk a tűzről, hogy hozzáadhassuk a pirospaprikát.
  5. Jól megkeverjük a lecsót, majd lefedjük, és közepes lángon addig pároljuk, amíg a paradicsomok szét nem főttek.
  6. Ha sűrűbben szeretnénk készíteni, akkor az utolsó 15 percben levesszük róla a fedőt. Jó étvágyat!
Ha virslivel készítjük:
  1. Akkor a vékony karikákra vágott virslit (4 szálat) az utolsó 10 percben adjuk a lecsóhoz.
Ha kolbásszal szeretnénk:
  1. Akkor a kolbászt (1 szál) a hagymával együtt tesszük a fazékba.
Ha tojásos lecsóhoz van kedvünk:
  1. Akkor mielőtt elzárnánk a kész lecsó alatt a gázt, a hozzákeverünk 2 felvert tojást, amibe előtte 1 csipet sót is elkevertünk. Akkor van kész, ha már nem folyós benne a tojás.
Ha télire szeretnénk eltenni:
  1. Akkor a hozzávalókból kihagyjuk a fűszereket és a hagymát.
  2. 3 evőkanál olajon picit megpirítjuk a paprikát, majd mikor összerogyott, hozzáadjuk a paradicsomot. Ebben az esetben azonban nem főzzük szét teljesen a paradicsomot, maradhatnak benne kisebb darabok.
  3. Tiszta, forró vízben kifertőtlenített befőttes üvegekbe töltjük, szorosan rácsavarjuk a kupakokat, majd mindegyik üveget egy pillanatra fejre állítjuk.
  4. Ezután száraz dunsztba tesszük, ami nálam annyit tesz, hogy egy kartondobozba sorakoztatom az üvegeket, és egy jókora pléddel betakargatom őket. Kihűlés után (kb. 3 nap) mehetnek az éléskamrába.:)
  5. Felhasználáskor a megpirított hagymára öntjük, forráspontig melegítjük, sózzuk, borsozzuk, a tűzről egy pillanatra félrehúzzuk, rászórjuk a pirospaprikát, tűzre visszatesszük, és közepes lángon fedő alatt addig pároljuk, amíg a paradicsomok szét nem főnek.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 356
össznézettség: 151 502
elküldve: 6
receptkönyvben: 257
elkészítve: 30/31
Facebookon megjelent: -

szakács

*geo*

Mióta szakács: 2012.03.07.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - keményítőnap
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

klasszikus lecsó, hagyományos lecsó, lecsó egyszerűen

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2018-06-22 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.06.21. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Ricordi
Ricordi / Ricordi Wed, 2015-09-09 19:35

Nagyon-nagyon finom!! Olaj helyett szalonnát pirítottam alá, de az arányok tökéletesek :) Köszönöm a receptet!

.geo.
*geo* / .geo. Tue, 2012-09-11 13:51

Szia!
Nem, semmit nem teszek bele. Csak még melegen, miután az üvegekbe töltöttem a lecsót, egy pillanatra fejreállítom. Még semmi gond nem volt vele ;)

Alkonyat
Alkonyat / Alkonyat Thu, 2012-09-06 11:45

Szia!
Az lenne a kérdésem, hogy a télire való elrakásnál, sózni sem kell????
Nem kell rá semmi tartósító???
Köszönöm a receptet.
Üdv: Alkonyat :-)

142
paradicsom 60 dkg
lecsópaprika 1 kg
3 csipet
fekete bors 0.5 kk
fűszerpaprika 1 ek
vöröshagyma 2 kis db
napraforgó olaj 3 ek