r
Nosalty Logó

Lecsós szelet ahogy Ragadozok készíti

NS
Lecsós szelet ahogy Ragadozok készíti
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

1387
Kalória
44.8g
Fehérje
39.8g
Szénhidrát
117.5g
Zsír
755.1g
Víz
223.3g
Koleszterin
10.3g
Élelmi rost
19.9g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 1387 kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 4160 kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 138 kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    44.8 g

Zsír

  • Összesen
    117.5 g
  • Telített zsírsav
    42 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    223 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1191.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    147 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    118 mg
  • Foszfor
    622 mg
  • Nátrium
    241 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    39.8 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    755.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    120 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    203 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    110 micro
  • Kolin:
    168 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    209 micro
  • β-karotin
    1244 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    4288 micro
  • Lut-zea
    2812 micro
Összesen 1387 kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    134.3 g

Zsír

  • Összesen
    352.6 g
  • Telített zsírsav
    125 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    162 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    45 g
  • Koleszterin
    670 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3574.7 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    150 mg
  • Kálcium
    441 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    355 mg
  • Foszfor
    1865 mg
  • Nátrium
    722 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    119.5 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    2265.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    360 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    609 mg
  • D vitamin:
    150 micro
  • K vitamin:
    100 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    48 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    330 micro
  • Kolin:
    504 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    628 micro
  • β-karotin
    3732 micro
  • β-crypt
    41 micro
  • Likopin
    12865 micro
  • Lut-zea
    8435 micro
Összesen 4160 kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    11.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    119.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    76 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    21 micro
  • β-karotin
    125 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    431 micro
  • Lut-zea
    283 micro
Összesen 138 kcal

Elkészítés

  1. A tarjaszeleteket megmossuk (lehet választani, hogy a csontot benne hagyjuk vagy kicsontozzuk, egy biztos, a csonttal együtt elkészített hús mindig ízletesebb!). NEM klopfoljuk, mely ugyan hosszabbá teszi a sütési időt, azonban a valódi zamatok megőrzésének ez a kulcsa.
  2. Bepácoljuk a húst mustárral és őrölt borssal. Lehet ebben a pácban hagyni néhány órát a hűtőszekrényben, annál jobb lesz. Nem sózzuk! Csak majd, ha majdnem elkészült (Ellenkező esetben megkeményedik.)
  3. Annak érdekében, hogy a fűszerek kellően érvényesüljenek hajszálvékony szeléseket ejtünk a hús felszínén.
  4. A szeleteket szabad tűz fölött tárcsán megsütjük úgy, hogy a 40 dkg szalonna feléből (kb. 20 dkg) olvasztjuk ki a zsiradékot hozzá. Ezt is megtehetjük a tárcsán, csak előbb kell a szalonnát odatenni néhány perccel, mint a húst.
  5. Készre sütjük a hússzeleteket. Amire figyelni kell: a szalonna ne égjen meg, vegyük ki, ha már összetöpörödött. A hús úgyis ereszt annyi levet és zsírt, hogy azzal együtt elegendő legyen az elkészülésig. (Természetesen lehet a húst olajon is sütni, részemről azonban nincs kompromisszum ezen a téren, ráadásul az így megsült szalonna is mennyei:-) )
  6. Jöhet a lecsó: a jól megmosott alapanyagokat felaprítjuk az alábbiak szerint: paradicsom négy cikkbe vágva, paprika NEM karikára vágva, hanem kb. a paradicsommal egyenlő nagyságú darabokra, a hagyma (természetesen pucolás után) karikára vágva (nem szükséges vékony szeletekre!), a cukkinit hosszúkás 4-5 cm-es darabokra vágva (a cukkini finomabb, ha nem hámozzuk meg, viszont ez esetben méginkább fontos az alapos tisztítás!), hegyes erős vékony karikákra vágva, a fokhagyma megtisztított gerezdei mehetnek egyben majd. Ezek a durvább darabokra vágott zöldségek sokkal jobban megőrzik az ízeket/zamatokat, mint az apró karikára/darabokra vágottak (egyedül a hegyes erősnél fontos, hogy kellően homogén legyen minden alkotórésszel, a fokhagyma meg úgyis szétesik).
  7. A maradék szalonnából ujjnyi vastag (kb. 10 dkg) darabból kiolvasztjuk a zsíradékot, ezen pirítjuk, de inkább fonnyasztjuk meg a hagymánkat bográcsban.
  8. Amikor a hagyma jól "kiizzadta" magát (ez kb. 5-6 perc), jöhet rá a paradicsom és a fokhagyma.
  9. Ha levet eresztett, hozzáadjuk a paprikákat, majd ha ez is megereszkedett egy kicsit, rádobjuk a cukkinit. Innentől számítva kb. 15 perc alatt kész. Nem maradt más hátra, mint frissen megsütni a maradék szalonnát.
  10. Tálalás: hús, majd rá egy halom a lecsóból, ennek tetejére pedig a sült szalonna.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 40 p

Mindig utáltam a lecsós szeletet, ami azért furcsa, mert a "szeletet" (húst) és a lecsót is nagyon szeretem... Rájöttem, ott van a gond, hogy általában nem fordítanak kellő gondot sem az egyikre, sem a másikra, hanem mindig egy vizenyős hús szeleten fityeg egynémely paradicsom és paprikakarika. (Vagy nem volt szerencsém eddig.:-)) Hát, én elkészítettem a nekem tetszőt, ahol a szelet hús és a lecsó is önállóan megállhatja a helyét, pedig mindkettő egy nagyon egyszerű, átlagos étel. A legjobb úgy, ha szabadon készül a teljes fogás, de természetesen otthon a "platnin" is majdnem ugyanolyan minőségben elkészíthető. Köretként (ha valakinek nem elegendő a lecsó) házi kenyeret javaslok hozzá. Fontos még, hogy ez a lecsó, nem azonos azzal a lecsóval, amit füstölt kolbásszal, önálló fogásként készítek el, viszont a tapasztalat és saját ízlésem azt igazolja, hogy ehhez a koreográfiához ez a tökéletes választás.:-) Én így szeretem. Váljék mindenki egészségére!

További receptek

Házi libatöpörtyű

Aki szereti a töpörtyűt, az tudja, hogy frissen és ropogósan a legjobb. Ha magunknak megsütjük otthon, akkor tutira nagyon fog ropogni a fogunk alatt. Nem mellesleg, el tudunk rakni egy nagy ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...