Lecsós szelet ahogy Ragadozok készíti
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
167g paradicsom30 kcal
-
167g lecsópaprika33 kcal
-
100g cukkini16 kcal
-
227g lilahagyma83 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
4 kcal
-
133g füstölt szalonna873 kcal
-
24 kcal
-
167g sertéstarja310 kcal
-
1g bors2 kcal
-
7g mustár4 kcal
-
0g só0 kcal
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
500g paradicsom90 kcal
-
500g lecsópaprika100 kcal
-
300g cukkini48 kcal
-
680g lilahagyma248 kcal
-
18g fokhagyma24 kcal
-
12 kcal
-
400g füstölt szalonna2620 kcal
-
71 kcal
-
500g sertéstarja930 kcal
-
2g bors5 kcal
-
20g mustár12 kcal
-
0g só0 kcal
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
16.8g paradicsom3 kcal
-
16.8g lecsópaprika3 kcal
-
10.1g cukkini2 kcal
-
22.8g lilahagyma8 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
1.8g hegyes erős paprika0 kcal
-
13.4g füstölt szalonna88 kcal
-
0.3g napraforgó olaj2 kcal
-
16.8g sertéstarja31 kcal
-
0.1g bors0 kcal
-
0.7g mustár0 kcal
-
0g só0 kcal
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 44.8 g
Zsír
-
Összesen 117.5 g
-
Telített zsírsav 42 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 223 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1191.6 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 147 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 118 mg
-
Foszfor 622 mg
-
Nátrium 241 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.8 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 755.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 120 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 203 mg
-
D vitamin: 50 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 110 micro
-
Kolin: 168 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 209 micro
-
β-karotin 1244 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 4288 micro
-
Lut-zea 2812 micro
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 134.3 g
Zsír
-
Összesen 352.6 g
-
Telített zsírsav 125 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 162 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 45 g
-
Koleszterin 670 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3574.7 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 150 mg
-
Kálcium 441 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 355 mg
-
Foszfor 1865 mg
-
Nátrium 722 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 119.5 g
-
Cukor 60 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 2265.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 360 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 609 mg
-
D vitamin: 150 micro
-
K vitamin: 100 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 48 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 330 micro
-
Kolin: 504 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 628 micro
-
β-karotin 3732 micro
-
β-crypt 41 micro
-
Likopin 12865 micro
-
Lut-zea 8435 micro
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 11.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 119.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 76 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 21 micro
-
β-karotin 125 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 431 micro
-
Lut-zea 283 micro
Hozzávalók
-
50 dkg lecsópaprika
-
30 dkg cukkini
-
4 nagy fej lilahagyma
-
6 gerezd fokhagyma
-
1 db hegyes erős paprika
-
40 dkg füstölt szalonna
-
1 ek napraforgó olaj
-
50 dkg sertéstarja
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A tarjaszeleteket megmossuk (lehet választani, hogy a csontot benne hagyjuk vagy kicsontozzuk, egy biztos, a csonttal együtt elkészített hús mindig ízletesebb!). NEM klopfoljuk, mely ugyan hosszabbá teszi a sütési időt, azonban a valódi zamatok megőrzésének ez a kulcsa.
- Bepácoljuk a húst mustárral és őrölt borssal. Lehet ebben a pácban hagyni néhány órát a hűtőszekrényben, annál jobb lesz. Nem sózzuk! Csak majd, ha majdnem elkészült (Ellenkező esetben megkeményedik.)
- Annak érdekében, hogy a fűszerek kellően érvényesüljenek hajszálvékony szeléseket ejtünk a hús felszínén.
- A szeleteket szabad tűz fölött tárcsán megsütjük úgy, hogy a 40 dkg szalonna feléből (kb. 20 dkg) olvasztjuk ki a zsiradékot hozzá. Ezt is megtehetjük a tárcsán, csak előbb kell a szalonnát odatenni néhány perccel, mint a húst.
- Készre sütjük a hússzeleteket. Amire figyelni kell: a szalonna ne égjen meg, vegyük ki, ha már összetöpörödött. A hús úgyis ereszt annyi levet és zsírt, hogy azzal együtt elegendő legyen az elkészülésig. (Természetesen lehet a húst olajon is sütni, részemről azonban nincs kompromisszum ezen a téren, ráadásul az így megsült szalonna is mennyei:-) )
- Jöhet a lecsó: a jól megmosott alapanyagokat felaprítjuk az alábbiak szerint: paradicsom négy cikkbe vágva, paprika NEM karikára vágva, hanem kb. a paradicsommal egyenlő nagyságú darabokra, a hagyma (természetesen pucolás után) karikára vágva (nem szükséges vékony szeletekre!), a cukkinit hosszúkás 4-5 cm-es darabokra vágva (a cukkini finomabb, ha nem hámozzuk meg, viszont ez esetben méginkább fontos az alapos tisztítás!), hegyes erős vékony karikákra vágva, a fokhagyma megtisztított gerezdei mehetnek egyben majd. Ezek a durvább darabokra vágott zöldségek sokkal jobban megőrzik az ízeket/zamatokat, mint az apró karikára/darabokra vágottak (egyedül a hegyes erősnél fontos, hogy kellően homogén legyen minden alkotórésszel, a fokhagyma meg úgyis szétesik).
- A maradék szalonnából ujjnyi vastag (kb. 10 dkg) darabból kiolvasztjuk a zsíradékot, ezen pirítjuk, de inkább fonnyasztjuk meg a hagymánkat bográcsban.
- Amikor a hagyma jól "kiizzadta" magát (ez kb. 5-6 perc), jöhet rá a paradicsom és a fokhagyma.
- Ha levet eresztett, hozzáadjuk a paprikákat, majd ha ez is megereszkedett egy kicsit, rádobjuk a cukkinit. Innentől számítva kb. 15 perc alatt kész. Nem maradt más hátra, mint frissen megsütni a maradék szalonnát.
- Tálalás: hús, majd rá egy halom a lecsóból, ennek tetejére pedig a sült szalonna.
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 16359
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 19.
Ajánló
Baráti összejövetelekhez, közös sütés-főzés, vendéglátás, egy nagy kirándulás után, meghitt nyári estéhez, hógolyózásban elveszített energia pótlásához, azaz bármikor.:-) Én antialkoholista vagyok, de "szakértők" szerint barna sörrel a legfinomabb...
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Mindig utáltam a lecsós szeletet, ami azért furcsa, mert a "szeletet" (húst) és a lecsót is nagyon szeretem... Rájöttem, ott van a gond, hogy általában nem fordítanak kellő gondot sem az egyikre, sem a másikra, hanem mindig egy vizenyős hús szeleten fityeg egynémely paradicsom és paprikakarika. (Vagy nem volt szerencsém eddig.:-)) Hát, én elkészítettem a nekem tetszőt, ahol a szelet hús és a lecsó is önállóan megállhatja a helyét, pedig mindkettő egy nagyon egyszerű, átlagos étel. A legjobb úgy, ha szabadon készül a teljes fogás, de természetesen otthon a "platnin" is majdnem ugyanolyan minőségben elkészíthető. Köretként (ha valakinek nem elegendő a lecsó) házi kenyeret javaslok hozzá. Fontos még, hogy ez a lecsó, nem azonos azzal a lecsóval, amit füstölt kolbásszal, önálló fogásként készítek el, viszont a tapasztalat és saját ízlésem azt igazolja, hogy ehhez a koreográfiához ez a tökéletes választás.:-) Én így szeretem. Váljék mindenki egészségére!