r
Nosalty Logó

Lecsó

Harmathy Ildikó
Lecsó
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

358
Kalória
6.1g
Fehérje
28.3g
Szénhidrát
26.7g
Zsír
535g
Víz
15g
Koleszterin
8.8g
Élelmi rost
15.3g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 358 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2150 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 60 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    26.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    295.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    141 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    28.3 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    535 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    131 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    296 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    238 micro
  • β-karotin
    1442 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    4288 micro
  • Lut-zea
    1344 micro
Összesen 358 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.9 g

Zsír

  • Összesen
    160.4 g
  • Telített zsírsav
    38 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    41 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1774.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    398 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    354 mg
  • Foszfor
    845 mg
  • Nátrium
    151 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    169.9 g
  • Cukor
    92 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

Víz

  • Összesen
    3210.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    783 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    48 mg
  • C vitamin:
    1775 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    233 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    429 micro
  • Kolin:
    202 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    1430 micro
  • β-karotin
    8654 micro
  • β-crypt
    140 micro
  • Likopin
    25730 micro
  • Lut-zea
    8066 micro
Összesen 2150 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    48.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    23 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    88.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    39 micro
  • β-karotin
    238 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    708 micro
  • Lut-zea
    222 micro
Összesen 60 kcal

Elkészítés

  1. A szalonnát és a hagymát kockára vágjuk, a paprikát kicsumázzuk és karikázzuk, a paradicsomot cikkekre vágjuk.
  2. Az olajon kiolvasztjuk a szalonnát.
  3. Megpirítjuk a hagymát. Kicsit kapjon le!
  4. Hozzáadjuk a paprikát, kevergetve pirítjuk, kicsit kapjon ez is le! Amikor levet kezd ereszteni lefedjük, takarékra vesszük a lángot.
  5. Amikor a paprika összerogyott, hozzáadjuk a paradicsomot, megsózzuk, újra lefedjük és megvárjuk, míg a paradicsom szétfő, és ettől természetesen levet ereszt.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 30 p

Lecsó – ahány ház, annyi recept! Nemzeti eledelünk. Nem is azért teszem fel, mintha azt gondolnám, bárki is innen fogja megtanulni a lecsó készítését (habár: egy újszülöttnek…), sokkal inkább azért egyrészt, mert egy szakácskönyv - még ha webszakácskönyv is :) - akkor igazi, ha az alapok is benne vannak, nem csupán a blikkfangos étkek. Másrészt jó alkalom, hogy megvitassuk: ki, hogyan készíti. Abban, hogy szalonnából, hagymából, paprikából és paradicsomból készítjük, mindannyian egyetértünk – gondolom. Kérdés csupán az arányok és a komponensek hozzáadásának sorrendje. Ami a sorrendet illeti: én arra esküszöm, hogy szalonna – hagyma – paprika – paradicsom. A hagyma és a paprika ’kapjon le’ – akkor teljes az ízhatás – szerintem. Az arányok tekintetében pedig: 1 kg hagyma, 2 kg paprika, 1 kg paradicsom. Egyik szakácsom az Anna Malomban cukrot is tett a lecsóba. Ne felejtsük: a hagyma édesít! Nyilván a hagyma hiányát pótolta a cukorral! Durván sok hagymával finom a lecsó! Arra is esküszöm, hogy a lecsó a lecsópaprikából (= majdnem hústalan, szabadföldi, apró paprikából) a legfinomabb. És persze napon érett paradicsomból. Vagyis úgy július vége - augusztus körül. Akkor érdemes a téli eltevésre gondolni, ekkor a legalacsonyabb a nyersanyagok ára is. Ha már szóba hoztam: télire én úgy teszem el, hogy a szalonnát, hagymát és a sót kihagyom – ezek egész évben gyakorlatilag azonos minőségben és – áron hozzáférhetők + a só hiánya ’zavarba ejti’ a mikroorganizmusokat, könnyebb a tartósítás. Vagyis lecsó télire (készüljünk fel időben!): olajon megfonnyasztom a paprikát, hozzáadom a paradicsomot (2 kg paprikához 1 kg paradicsom), megvárom, míg szétfő, üvegekbe merem, lezárom, dunsztolom. Száraz dunszt. Felhasználáskor kiolvasztom a szalonnát, megpirítom rajta a hagymát, hozzáöntöm a lecsót, megsózom, összeforralom. Amikor bográcsban készítem a lecsót az arányok tekintetében Beácskával egy véleményen vagyok, a sorrendiség tekintetében azonban nem. Bográcsban a hagyma után én először a paradicsomot adom, hogy levet eresszen (a bográcsos készítésnél nincs fedő, tehát a konyhai készítéssel ellentétben nem lehet a paprikát megfonnyasztani), és a hagymás-paradicsomos lében főzöm meg a paprikát. Az erősség aztán végképp ízlés kérdése. Én úgy szeretem, ha enyhén csípős a lecsó, de nem nagyon erős. Ha nagyon erős, én nem érzek más ízt, csak kínlódok a könnyeimmel. Más biztosan másképpen éli meg ugyanezt.

További receptek

Rizses lecsó

A lecsó vitathatatlanul a nyár egyik legegyszerűbb és legízletesebb egytálétele. Ebben a verzióban a rizs a lecsó szaftjában fő meg, így minden falat átveszi a paradicsom és paprika ...

Fekete Melinda

Tepsis lecsó egyszerűen

Aki az amúgy sem bonyolult lecsó elkészítéséből kivenné az összes maradék macerát (a kevergetést, fedő alatt párolást és egyebeket), nagy szerencséjére az alábbi receptben ...

Lakos Benedek

Rakott karfiol sajttal

A rakott karfiol egy igazán kiadós étel, hiszen van benne zöldség, hús, rizs, tejföl és sajt. Mindemellett nagyon finom és természetesen ízlés szerint még sok mást is csempészhetünk ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek