r
Nosalty Logó

Lecsó

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 358 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2150 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 60 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    26.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    295.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    141 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.3 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    535 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    131 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    296 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    238 micro
  • β-karotin
    1442 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    4288 micro
  • Lut-zea
    1344 micro
Összesen 358 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.9 g

Zsír

  • Összesen
    160.4 g
  • Telített zsírsav
    38 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    41 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1774.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    398 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    354 mg
  • Foszfor
    845 mg
  • Nátrium
    151 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    169.9 g
  • Cukor
    92 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

VÍZ

  • Összesen
    3210.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    783 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    48 mg
  • C vitamin:
    1775 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    233 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    429 micro
  • Kolin:
    202 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    1430 micro
  • β-karotin
    8654 micro
  • β-crypt
    140 micro
  • Likopin
    25730 micro
  • Lut-zea
    8066 micro
Összesen 2150 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    48.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    23 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    88.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    39 micro
  • β-karotin
    238 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    708 micro
  • Lut-zea
    222 micro
Összesen 60 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szalonnát és a hagymát kockára vágjuk, a paprikát kicsumázzuk és karikázzuk, a paradicsomot cikkekre vágjuk.
  2. Az olajon kiolvasztjuk a szalonnát.
  3. Megpirítjuk a hagymát. Kicsit kapjon le!
  4. Hozzáadjuk a paprikát, kevergetve pirítjuk, kicsit kapjon ez is le! Amikor levet kezd ereszteni lefedjük, takarékra vesszük a lángot.
  5. Amikor a paprika összerogyott, hozzáadjuk a paradicsomot, megsózzuk, újra lefedjük és megvárjuk, míg a paradicsom szétfő, és ettől természetesen levet ereszt.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 86
  • 7 napos nézettség: 672
  • Össznézettség: 461929
  • Feltöltés dátuma: 2009. május 01.

Ajánló

Üthetünk bele tojást ( a tojás mennyiségétől függően lecsós rántotta vagy tojásos lecsó); virslivel vagy lecsókolbásszal; főzhetünk a lecsóba rizst; magában friss kenyérrel vagy galuskával és akár tejföllel – számtalan élvezete van ennek a mi ételünknek! A tökfélék jól passzolnak a lecsóhoz: cukkini vagy a spárgatök, és persze össze-vissza lehet variálni! (Tofus lecsó, Harcsaszelet lecsóval tócsiban) Akárhogyan is: főételként vagy köretnek, én sört ajánlanék hozzá!  

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Lecsó
Harmathy Ildikó 313 recept

Lecsó – ahány ház, annyi recept! Nemzeti eledelünk. Nem is azért teszem fel, mintha azt gondolnám, bárki is innen fogja megtanulni a lecsó készítését (habár: egy újszülöttnek…), sokkal inkább azért egyrészt, mert egy szakácskönyv - még ha webszakácskönyv is :) - akkor igazi, ha az alapok is benne vannak, nem csupán a blikkfangos étkek. Másrészt jó alkalom, hogy megvitassuk: ki, hogyan készíti. Abban, hogy szalonnából, hagymából, paprikából és paradicsomból készítjük, mindannyian egyetértünk – gondolom. Kérdés csupán az arányok és a komponensek hozzáadásának sorrendje. Ami a sorrendet illeti: én arra esküszöm, hogy szalonna – hagyma – paprika – paradicsom. A hagyma és a paprika ’kapjon le’ – akkor teljes az ízhatás – szerintem. Az arányok tekintetében pedig: 1 kg hagyma, 2 kg paprika, 1 kg paradicsom. Egyik szakácsom az Anna Malomban cukrot is tett a lecsóba. Ne felejtsük: a hagyma édesít! Nyilván a hagyma hiányát pótolta a cukorral! Durván sok hagymával finom a lecsó! Arra is esküszöm, hogy a lecsó a lecsópaprikából (= majdnem hústalan, szabadföldi, apró paprikából) a legfinomabb. És persze napon érett paradicsomból. Vagyis úgy július vége - augusztus körül. Akkor érdemes a téli eltevésre gondolni, ekkor a legalacsonyabb a nyersanyagok ára is. Ha már szóba hoztam: télire én úgy teszem el, hogy a szalonnát, hagymát és a sót kihagyom – ezek egész évben gyakorlatilag azonos minőségben és – áron hozzáférhetők + a só hiánya ’zavarba ejti’ a mikroorganizmusokat, könnyebb a tartósítás. Vagyis lecsó télire (készüljünk fel időben!): olajon megfonnyasztom a paprikát, hozzáadom a paradicsomot (2 kg paprikához 1 kg paradicsom), megvárom, míg szétfő, üvegekbe merem, lezárom, dunsztolom. Száraz dunszt. Felhasználáskor kiolvasztom a szalonnát, megpirítom rajta a hagymát, hozzáöntöm a lecsót, megsózom, összeforralom. Amikor bográcsban készítem a lecsót az arányok tekintetében Beácskával egy véleményen vagyok, a sorrendiség tekintetében azonban nem. Bográcsban a hagyma után én először a paradicsomot adom, hogy levet eresszen (a bográcsos készítésnél nincs fedő, tehát a konyhai készítéssel ellentétben nem lehet a paprikát megfonnyasztani), és a hagymás-paradicsomos lében főzöm meg a paprikát. Az erősség aztán végképp ízlés kérdése. Én úgy szeretem, ha enyhén csípős a lecsó, de nem nagyon erős. Ha nagyon erős, én nem érzek más ízt, csak kínlódok a könnyeimmel. Más biztosan másképpen éli meg ugyanezt.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Az általam legjobbnak tartott lecsó arányaiban megegyezik a receptben megadottal.Eltérés abban van hogy én a hagyma lepirítása után a paradicsomot kezdem el párolni.Mikor a paradicsom már s?r? masszává válik,akkor teszem bele a paprikát.Így a lecsó leve egyöntet?bb,krémesebb.És ami még nagyon fontos:egy jó adag füstölt házilolbász,ami zamatával megkoronázza ezt a pompás ételt.Próbáljátok ki!

Harmathy Ildikó

Szalonnát Te is pirítasz, ugye, Ferenc? A kolbász melyik fázisban kerül a lecsóba Tenálad? Amikor már kvázi kész a lecsó, éppen csak beleforralod, vagy hamarabb? Karikázod a kolbászt, vagy nagyobb darabokban f?zöd? Ildikó

Törölt felhasználó

Imádom a lecsót,és legjobban a krumplisat. Édesapám volt ennek igazi tudora.Halála után sokáig kísérleteztünk vele,de sehogy sem akart sikeredni olyanná,mígnem egyszer Édesanyám lelkendezve dicsérte éppen elkészült lecsóját.Kérdésünkre,hogy miként sikerült pontosan olyanná f?znie,mint a megszokott íz - pironkodva vallotta be,hogy picit odaégette.Nevetve ismertünk rá,hogy az odakozmált íz hiányzott eddig!És most a recept:minden hozzávalót -hagymát,paprikát,paradicsomot,krumplit-karikára szelünk és egyszerre tesszük rá a zsiradékra.Pár perces pirítás után pirospaprikát,sót szórunk rá,egészen kevés vizet öntve alá,lefedve készre f?zzük.Ha több paradicsommal készül,folyadékot nem is kell ráönteni.Többször nézzetek rá,hajlamos odakapni!Friss kenyérrel isteni!Erzsébet

Harmathy Ildikó

Igenis le kell kicsit kozmálni a lecsót! Apám is így csinálta! Látod: ett?l az igazi! Muszáj! A paprikás krumplit is, és még egy csomó ételt! Persze nem szenesre, csak éppen 'egy kicsit' - ez a f?zés m?vészete! Köszi Erzsébet! Ildikó

Greg

Magam is a kozmásokkal értek egyet. Ez a lényeg. A többit lehet tetszés szerint variálni, mint a bográcsos pörkölteket általában.

Törölt felhasználó

én igy csinálom, ahogy le van irva, annyi különbséggel, hogy visszapiritom zsirjára a lecsót, mert a sürü szaftot szeretem, nekem vizesen nem izlik.

zsuzsi965

Igen! Gratulálok, végre egy jó lecsórecept!

Harmathy Ildikó

Szia Zsuzsi! Nem tudom ugyan a gratuláció kinek szól, Dórikának vagy nekem, de szíves engedelmeddel magamra veszem :-) Dórikának is adok bel?le, persze, mert tényleg nem mindenki szereti a vizes-szaftos lecsót. Zsírjára pirítva is finom, önmagában úgy a jobb, de rizzsel vagy tésztával nem árt a szaft, szerintem. Ildikó

Dudás Lászlóné

Való igaz,hogy ahány ház annyi lecsó,én nem teszek bele ilyen rengeteg hagymát,de cukrot igen ,nem a hagymát helyettesitend?,hanem a paradicsom savanyát enyhítend?.A kolbász az kell bele és én rizst is teszek bel,vagy tojást,attól függ?en,mire van éppen gusztusunk.Egyébként mindenki a sajátját szerei a legjobban. véleményem szerint.

Deérné Mari

"Egyik szakácsom az Anna Malomban cukrot is tett a lecsóba....." Én is szoktam cukrot tenni bele és nem azért, hogy a hagymát pótoljam vele, hanem azért mert így nem ég a gyomrom t?le. Csak egy csipetnyit kell belerakni, nem lesz t?le édes, de a paradicsom savasságát enyhíti.

Törölt felhasználó

Kedves Ildikó! Habár vendéglátósként végeztem és nem vagyok teljesen kezd? a konyhában, érdekes módon lecsót még sosem készítettem és ugyan elméletben tisztában vagyok a készítésével gondoltam kicsit utánanézek ki hogyan csinálja :) A jó sok hagymával és az "odakozmálással" is teljesen egyetértek, mi is nagyon sok mindent így készítünk, a párom szerintem szíve szerint minden étel így kezdene :) Viszont pirospaprika ügyben kicsit elbizonytalanodtam, nézegetve a recepteket sokan tesznek bele sokan nem, látom Te sem, szerinted akkor ez elhagyható? Nem hiányzik bel?le? El?re is köszönöm: Orsi

Harmathy Ildikó

Kedves Orsi! szerintem nem kell pirospaprika-?rlemény a lecsóba, a környezetemben senki nem tesz bele, én soha. De ha gondolod próbáld ki így is úgy is, és számolj be nekünk. Üdv: Ildikó

Zso.orsz

Mindig teszek bele a színe miatt és az íze is jobb! Viszont nem értem az étolajat! Zsír a lelke ennek is!

Jolán

Bitztos finom a lecsód, bár én teljesen másképp készítem. Sajnos nem tudtam ide felrakni :-(, viszont az idei lecsóf?z? versenyt kisvárosunkban én nyertem :-)) De igaz...ahány ház annyi szokás!

Törölt felhasználó

Sziasztok! Én személy szerint nagyon szeretem a lecsót, f?leg nyáron-mikor a tikkasztó h?ségben valami könnyedebb, de laktató ételre vágyom :) Én úgy szoktam készíteni, hogy: egy kanál olajon, szalonnát (kicsit húsos szalonna legyen, de fülstölt) pirítok, majd ha kissé odakapott, a félbevágott paradicsomokat "arccal" az olajnak fektetem, és hagyom rotyogni. Egy kis id? után magától leválik a paradicsom héja (ilyenkor ezt "kipecázom"), és a paprika karikákat a paradicsomos lébe rakom. F?szerek: vegeta, bors, só, és egy lehelletnyi tárkony (tenyeremmel finomra morzsolom)-esetleg egy icikepicike fokhagyma reszelék is mehet. A végén 3 tojást ütök rá, és összef?zöm :) Én a pirospaprikát kihagyom-mert nekem pörkölt alapnak t?nne. De ez a recept is tetszik! Í.

Tarackos

Vegeta a lecsóba meg tárkony.....hát..erre nem lehet mit mondani.

vinylmaster

lol :D

gavloimrene

Olaj?? csak zsír csak azzal jó!!

Törölt felhasználó

Sziasztok! Én még egy kis fokhagymát is vágok bele, így még finomabb!

Tarackos

Olaj minek?

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek