Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtburger karamellizált lila hagymával

Sajtburger karamellizált lila hagymával
Sajtburger karamellizált lila hagymával
30 perc / előkészület: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A képen szereplő burgerek inkább csak kis sliderek lettek, mivel amikor ezt csináltam, még csak kísérleteztem a buci sütéssel, és ezek sajnos nem keltek meg igazán. A receptben szereplő mennyiségek négy normális méretű hamburgerhez lettek megadva. :)

hozzávalók / 4 adag

karamellizált hagyma

húspogácsa

hamburgerszósz

összeállítás

Szólj hozzá!

elkészítés

karamellizált hagyma

  1. A hagymákat felszeletelés után olajon és kis lángon 20-30 perc alatt, hogy a hagyma ne égjen meg, karamellizáljuk. Félidőnél ráönthetjük a balzsamecetet is, és ha még édesebbre akarjuk, egy kanál barna cukor is mehet bele. A cukor elhagyható, ahhoz, hogy karamellizálódjon, a hagyma természetes cukortartalma is elegendő.
  2. A három nagy hagyma soknak tűnhet az elején 4 hamburgerhez, de fél óra alatt úgy összeesik, hogy nagyjából négy evőkanál karamellizált hagyma lesz belőle.

húspogácsa

  1. A darált húsból anélkül, hogy előtte bármit belekevertünk volna, négy egyenlő pogácsát formázunk. Hogyha megfelelő, azaz legalább 20-30% zsírtartalmú hússal dolgozunk, akkor a pogácsák sütés közben veszíteni fognak a méretükből, és az átmérőjük akár 1-2 cm-rel is kisebb lehet a sütés végére. Ezt a csökkenést érdemes bekalkulálni, mikor a pogácsát formázzuk, hogy ne legyen majd kisebb, mire megsül, mint a zsemle, amibe tennénk. A megformázott pogácsák közepébe a hüvelykujjunkkal kis mélyedés nyomunk, így a pogácsa közepe sülés közben nem fog felpúposodni. A pogácsákat, akárcsak egy steaket, kizárólag sóval és frissen őrölt borssal és csak közvetlenül a sütés előtt fűszerezzük. A pogácsákat a formázás után, ha nem azonnal sütjük meg (itt a steakkel ellentétben), a sütésig tartsuk a hűtőben.
  2. A húspogácsákat a legvastagabb aljú tapadásmentes edényünkben, közepes-nagy lángon és kevés napraforgó olajon süssük meg. A receptben szereplő 150 g-os pogácsa a két oldalán 3-3 perc sütéssel nagyjából mediumra fog készülni, 4-4,5 perc sütéssel oldalanként pedig szinte biztosan teljesen át fog sülni. Ha a pogácsának megsült az egyik oldala, megfordítjuk, és ekkor a sajtszeletekkel a pogácsát beborítjuk, ami így a következő pár percben, amíg a másik oldala sül, szépen rá fog olvadni.

hamburgerszósz

  1. Az összes hozzávalót összekeverjük, és egy picit állni hagyjuk. Esetleg lehet beletenni még nagyon apróra vágott fél lila hagymát és egy szintén nagyon apró kockákra vágott ecetes uborkát is. Ha hagyma és uborka is kerül bele, akkor érdemes tovább állni hagyni.

összeállítás

  1. A hamburger zsemléket vágjuk félbe, a vágott felüket vajazzuk meg, és egy zsiradékmentes serpenyőben a vágott felüket süssük aranybarnára.
  2. Alulra jöhet a szószból egy evőkanálnyi, arra egy-két szelet vékonyra vágott paradicsom, rá a hús, utána egy nagy kanál a hagymából, és végül a buci teteje.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 43
össznézettség: 61 628
elküldve: 2
receptkönyvben: 151
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: 1

szakács

danigero

Mióta szakács: 2017.01.27.
5 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
receptverseny: Heinzegj kedvenc grill ételeddel!
kategória: húsételek
nehézség: közepes
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

hamburger házi húspogácsával, házi burger

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1025
lila hagyma 3 nagy db
balzsamecet 3 ek
barna cukor 1 ek
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 ek
darált marhahús 60 dkg
cheddar sajt 20 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 ek
ketchup 80 ml
majonéz 160 g
mustár 1 teáskanál
chilipehely 1 teáskanál
worcestershire-szósz 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
vaj 5 dkg
paradicsom 2 közepes db
hamburger zsemle 4 db