adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
-
25 dkg felesborsó
-
3 db babérlevél
-
20 dkg kolozsvári szalonna
-
só ízlés szerint
-
1 db vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 db édeskömény
-
1 kis db fehérrépa
-
1 közepes db sárgarépa
-
bors ízlés szerint
-
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
-
31 teáskanál füstölt pirospaprika
-
2 db burgonya
-
7 dl alaplé
-
1 csokor petrezselyem
430
Kalória
13.4g
Fehérje
37.8g
Szénhidrát
25.1g
Zsír
105.2g
Víz
30g
Koleszterin
12.3g
Élelmi rost
4.8g
Cukor
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
42g felesborsó152 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
218 kcal
-
0g só0 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
58g édeskömény13 kcal
-
10g fehérrépa6 kcal
-
13g sárgarépa5 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
33g burgonya19 kcal
-
117g alaplé8 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
Összesen
430
kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
250g felesborsó910 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
200g kolozsvári szalonna1310 kcal
-
0g só0 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
350g édeskömény78 kcal
-
60g fehérrépa38 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
700g alaplé49 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
Összesen
2587
kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
12.6g felesborsó46 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
10.1g kolozsvári szalonna66 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.5g vöröshagyma2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
17.7g édeskömény4 kcal
-
3g fehérrépa2 kcal
-
4g sárgarépa1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
10.1g burgonya6 kcal
-
35.3g alaplé2 kcal
-
2.3g petrezselyem1 kcal
Összesen
130
kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 13.4 g
Zsír
-
Összesen 25.1 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 771.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 223 mg
-
Nátrium 421 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 37.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 12 mg
Víz
-
Összesen 105.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 160 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 77 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 413 micro
-
β-karotin 1642 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 705 micro
Összesen
430
kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 80.6 g
Zsír
-
Összesen 150.4 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 68 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4630.3 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 397 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 296 mg
-
Foszfor 1338 mg
-
Nátrium 2526 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrát
-
Összesen 227 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 74 mg
Víz
-
Összesen 631.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 928 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 145 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 960 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 262 micro
-
Kolin: 462 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 9855 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 4232 micro
Összesen
2587
kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 7.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 233.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 128 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 11.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 4 mg
Víz
-
Összesen 31.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 47 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 48 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 125 micro
-
β-karotin 497 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 214 micro
Összesen
130
kcal
Elkészítés
- A felesborsót átválogatjuk, és beáztatjuk addig, amíg a zöldségeket megpucoljuk és felaprítjuk. Mindent vágjuk jó apróra, mert ennek a receptnek a lényege, hogy kvázi magától lesz krémleves, ahogy a borsó szétfő.
- A borsót ezután szűrjük le, tegyük egy kisebb lábosba, öntsük fel legalább kétszeres mennyiségű vízzel, és tegyük fel főni. Dobjuk a vízbe a szalonna bőrét, némi sót, valamint a babérleveleket.
- A szalonnát kockázzuk fel, és egy nagyobb lábasban pirítsuk le, majd ha már szép aranybarnák, szedjük ki. A visszamaradt zsíron pároljuk üvegesre a hagymát és a fokhagymát.
- Jöhet hozzá az aprított édeskömény (használhatunk helyette zellerszárat is), valamint a fehér- és a sárgarépa. Szórjuk meg fűszerköménnyel és fűszerpaprikával, majd alacsony lángon 15-20 perc alatt pároljuk félpuhára.
- Adjuk hozzá a kockázott burgonyát, majd öntsük fel pár deci alaplével, és főzzük puhára a zöldségeket. Mire ezzel megvagyunk, már a felesborsónak is puhának kell lennie.
- Főzőlevestől öntsük át a felesborsót a zöldségalapunkra, szükség szerint sózzuk-borsozzuk, és főzzük együtt további 10-15 percet. Amikor már minden szinte szétfőtt, szedjük ki a babérleveleket és a szalonnabőrt.
- Fogyaszthatjuk akár már így is, azonban ha egy picit még krémesebbre szeretnénk, kicsit bele is botturmixolhatunk - ehhez nem is kell kiszedni, egyszerűen merítsük alá a lábasban a mixert. Szükség esetén alaplével hígíthatunk még rajta - ha például a maradékot hűtőbe rakjuk, be fog sűrűsödni, így újramelegítéskor mindenképpen hígítanunk kell vízzel vagy nem túl sós alaplével.
- Pirított szalonnával és aprított petrezselyemmel tálaljuk, Lengyelországban sokszor vajjal megkent rozskenyeret fogyasztanak hozzá.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 15 p
- Főzés ideje: 50 p
A sárgaborsóleves nálunk talán kevésbé ismert - mi inkább főzeléknek készítjük -, de Lengyelországban régóta népszerű fogás, mivel nagyon tápláló, ugyanakkor olcsó - éppen ezért állítólag a katonaságban is gyakori koszt volt. Ez azonban semmit sem von le az értékéből: pont ilyen melengető, krémes levesre van szükségünk az első zimankós őszi napokon. Egy-két szelet, vajjal vékonyan megkent rozskenyérrel egészen mennyei!