r
Nosalty Logó

Lengyel sárgaborsóleves

Rosanics Petra
Lengyel sárgaborsóleves szalonnával és petrezselyemmel
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

430
Kalória
13.4g
Fehérje
37.8g
Szénhidrát
25.1g
Zsír
105.2g
Víz
30g
Koleszterin
12.3g
Élelmi rost
4.8g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 430 kcal
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 2587 kcal
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 130 kcal
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    13.4 g

Zsír

  • Összesen
    25.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    771.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    223 mg
  • Nátrium
    421 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    37.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    105.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    160 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    413 micro
  • β-karotin
    1642 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    705 micro
Összesen 430 kcal
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    80.6 g

Zsír

  • Összesen
    150.4 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4630.3 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    397 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    296 mg
  • Foszfor
    1338 mg
  • Nátrium
    2526 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    227 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    74 mg

Víz

  • Összesen
    631.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    928 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    145 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    960 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    262 micro
  • Kolin:
    462 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    9855 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    4232 micro
Összesen 2587 kcal
  • 7% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    233.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    128 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    11.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    31.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    125 micro
  • β-karotin
    497 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    214 micro
Összesen 130 kcal

Elkészítés

  1. A felesborsót átválogatjuk, és beáztatjuk addig, amíg a zöldségeket megpucoljuk és felaprítjuk. Mindent vágjuk jó apróra, mert ennek a receptnek a lényege, hogy kvázi magától lesz krémleves, ahogy a borsó szétfő.
  2. A borsót ezután szűrjük le, tegyük egy kisebb lábosba, öntsük fel legalább kétszeres mennyiségű vízzel, és tegyük fel főni. Dobjuk a vízbe a szalonna bőrét, némi sót, valamint a babérleveleket.
  3. A szalonnát kockázzuk fel, és egy nagyobb lábasban pirítsuk le, majd ha már szép aranybarnák, szedjük ki. A visszamaradt zsíron pároljuk üvegesre a hagymát és a fokhagymát.
  4. Jöhet hozzá az aprított édeskömény (használhatunk helyette zellerszárat is), valamint a fehér- és a sárgarépa. Szórjuk meg fűszerköménnyel és fűszerpaprikával, majd alacsony lángon 15-20 perc alatt pároljuk félpuhára.
  5. Adjuk hozzá a kockázott burgonyát, majd öntsük fel pár deci alaplével, és főzzük puhára a zöldségeket. Mire ezzel megvagyunk, már a felesborsónak is puhának kell lennie.
  6. Főzőlevestől öntsük át a felesborsót a zöldségalapunkra, szükség szerint sózzuk-borsozzuk, és főzzük együtt további 10-15 percet. Amikor már minden szinte szétfőtt, szedjük ki a babérleveleket és a szalonnabőrt.
  7. Fogyaszthatjuk akár már így is, azonban ha egy picit még krémesebbre szeretnénk, kicsit bele is botturmixolhatunk - ehhez nem is kell kiszedni, egyszerűen merítsük alá a lábasban a mixert. Szükség esetén alaplével hígíthatunk még rajta - ha például a maradékot hűtőbe rakjuk, be fog sűrűsödni, így újramelegítéskor mindenképpen hígítanunk kell vízzel vagy nem túl sós alaplével.
  8. Pirított szalonnával és aprított petrezselyemmel tálaljuk, Lengyelországban sokszor vajjal megkent rozskenyeret fogyasztanak hozzá.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 50 p

A sárgaborsóleves nálunk talán kevésbé ismert - mi inkább főzeléknek készítjük -, de Lengyelországban régóta népszerű fogás, mivel nagyon tápláló, ugyanakkor olcsó - éppen ezért állítólag a katonaságban is gyakori koszt volt. Ez azonban semmit sem von le az értékéből: pont ilyen melengető, krémes levesre van szükségünk az első zimankós őszi napokon. Egy-két szelet, vajjal vékonyan megkent rozskenyérrel egészen mennyei!

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek