Muflonsült
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
A sülthöz
-
375g muflon533 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
125g csontlé9 kcal
-
25 kcal
-
5g rozmaring7 kcal
-
75g fehérbor62 kcal
-
0g só0 kcal
-
11g mangalica zsír101 kcal
-
0 kcal
-
1 kcal
-
3 kcal
-
25g édeskömény6 kcal
A páchoz
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
A sülthöz
-
1500g muflon2130 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
500g csontlé35 kcal
-
98 kcal
-
21g rozmaring28 kcal
-
300g fehérbor246 kcal
-
0g só0 kcal
-
45g mangalica zsír406 kcal
-
0 kcal
-
5 kcal
-
11 kcal
-
100g édeskömény22 kcal
A páchoz
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
A sülthöz
-
23.9g muflon34 kcal
-
1.4g vöröshagyma1 kcal
-
8g csontlé1 kcal
-
2 kcal
-
0.3g rozmaring0 kcal
-
4.8g fehérbor4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.7g mangalica zsír6 kcal
-
0 kcal
-
0.1g fokhagymakrém0 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
1.6g édeskömény0 kcal
A páchoz
-
2.4g sárgarépa1 kcal
-
14.3g fehérrépa9 kcal
-
3.2g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.1g vad fűszerkeverék0 kcal
-
31.8g víz0 kcal
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 86 g
Zsír
-
Összesen 33.5 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 239 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2251.6 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 126 mg
-
Kálcium 174 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 190 mg
-
Foszfor 1015 mg
-
Nátrium 717 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.2 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 1183.8 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 468 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 16 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 164 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 65 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 225 micro
-
Kolin: 352 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1185 micro
-
β-karotin 4663 micro
-
β-crypt 524 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 435 micro
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 343.9 g
Zsír
-
Összesen 134.1 g
-
Telített zsírsav 49 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 958 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9006.4 g
-
Cink 67 mg
-
Szelén 502 mg
-
Kálcium 694 mg
-
Vas 49 mg
-
Magnézium 760 mg
-
Foszfor 4058 mg
-
Nátrium 2866 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 220.8 g
-
Cukor 76 mg
-
Élelmi rost 60 mg
VÍZ
-
Összesen 4735.1 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 1871 micro
-
B6 vitamin: 14 mg
-
B12 Vitamin: 65 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 655 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 259 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 108 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 899 micro
-
Kolin: 1409 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4741 micro
-
β-karotin 18652 micro
-
β-crypt 2096 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 1741 micro
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 143.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 65 mg
-
Nátrium 46 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 75.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 75 micro
-
β-karotin 297 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Hozzávalók
A sülthöz
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
0.5 l csontlé
-
2 közepes db piros kaliforniai paprika
-
3 szál rozmaring
-
só ízlés szerint
-
3 ek mangalica zsír
-
2 kávéskanál fokhagymakrém
-
1 ek fűszerpaprika
A páchoz
Elkészítés
A sülthöz
- Pác készítése:
- A hozzávalókat megtisztítjuk, a vegyes zöldséget és a hagymát karikára vágjuk, majd a fokhagymagerezdekkel és a fűszerekkel egy nagy lábasba helyezzük.
- 2 liter vízzel felöntjük, lassú tűzön felforraljuk, forrás után még fél óráig főzzük.
- Kihűtjük és a megfelelő nagyságú, zománcozott edénybe helyezett húsra szűrjük, vigyázva arra, hogy a páclé a húst mindenütt ellepje.
- A muflon életkorától függően, 1-2 napig hűvös helyen érleljük.
- A húst minden nap gondosan forgassuk meg!
- Sült készítése:
- Először a mufloncombot a pácból kivesszük, lecsepegtetjük, szárazra töröljük.
- A hagymát apróra, a piros húsú paprikákat kockára vágjuk.
- A combot spárgával szép formásra kötözzük.
- Nagy lábasban a mangalicazsírt felforrósítjuk, a felaprított hagymát fonnyasztjuk kb. 4 percig, és a fokhagymakrémet elkeverjük benne.
- Beletesszük a kötözött muflonhúst és kevés víz hozzáadásával minden oldalán megpirítjuk.
- A lábast a tűzről levesszük.
- A húst mély tűzálló tálba (jénaiba) áthelyezzük, majd hozzáadjuk a piros húsú paprikát és megszórjuk az édesnemes-, és a rózsapaprikával. 5 percig pirítjuk.
- A csontlevest a fehérborral összekeverjük és lassú tűzön felforraljuk.
- Forrás után még kb. 10 percig főzzük, fűszerezzük a rozmaringágakkal, sóval, édesköménnyel.
- Majd az így elkészült fűszeres lével felöntjük a combot.
- Előmelegített sütőben (180 fokon), a hőálló edényt lefedve, puhára sütjük a hús (kb. 40-50 perc alatt).
- A kész húst az edényből kivesszük, a spárgát eltávolítjuk, majd szeleteljük.
- A mártást vízzel elkevert kukoricaliszttel besűrítjük.
- A fűszeres muflonsültet a mártással tálaljuk.
- Receptkönyvben: 13
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 22
- Össznézettség: 31057
- Feltöltés dátuma: 2009. június 09.
Ajánló
Vadásztársaknak, vadétel kedvelőknek ajánljuk receptünket.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
"Igen eredményesen honosították meg a muflont hazánkban Nyitra megyében a ghymesi uradalomban, ahol 1882-ben gróf Forgách Károly 14 darabot bocsátott szabadon; ezenkívül Gömör megyében, ahol egész rendkívüli erősszarvú példányok fordultak elő, erősebbek, mint amilyeneket eredeti hazájukban ismernek. Meghonosították a muflont Nagy-Aponyban is, és még több más helyen. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul, általában szigetszerű elhelyezkedésben. A betelepítés után legjelentősebb előfordulási helyei Magyarországon a Mátra, a Budai-hegység, a Börzsöny, a Bükk, a Pilis és a Vértes. A Zempléni-hegység muflonjainak minősége ugyan közepes, de az ott lévő mostoha viszonyok között megőrizték vadságukat, növelve ezzel a vadászati élményt. "