Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldség alaplé

Zöldség alaplé
Zöldség alaplé
135 perc / előkészület: 15 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyéb alaplevek mellett, a mélyhűtőmben mindig van jó néhány doboz zöldség alaplé. Készítése hihetetlenül egyszerű, már csak ezért is érdemes a leveskockákat elfelejteni, nem beszélve ez utóbbiak mesterséges, zöldségektől igencsak messze álló ízéről.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy fazekat félig megrakunk megtisztított és durva darabokra vágott zöldségekkel (a paradicsomot és fokhagymát egészben hagyjuk). (Mennyiségeket szándékosan nem tüntettem fel a hozzávalók felsorolásakor, hiszen minden esetben az edény mérete határozza meg azokat.)
  2. Hozzáadjuk a csokorba kötött fűszernövényeket, babérlevelet, chili paprikát, néhány szelet szárított gombát és az egész borsszemeket.
  3. Felöntjük hideg vízzel, felforraljuk, majd lassú tűzőn 1,5-2 órán át gyöngyöztetjük.
  4. Leszűrjük és hűlni hagyjuk. Hűtőszekrényben egy hétig, a fagyasztóban pedig jó néhány hónapig felhasználható marad.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 42 819
elküldve: 4
receptkönyvben: 419
elkészítve: 12/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: francia
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: vegán
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

alaplé zöldségből

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsofak
zsofak / zsofak Sat, 2013-01-12 13:10

szerintem a csili és a rozmaring túl prominens - rizottóhoz pl alkalmatlanná teszi az alaplevet. a zellerrel is óvatosan kell bánni

petra
Petra / petra Mon, 2012-01-09 10:18

Detti,
Azt nem tudom, hogy hány leveskockának felel meg, mert nem használok:-), csak alaplevet. És igen, fél literes dobozkákban áll az alaplé a mélyhűtőmben, tapasztalataim szerint ez a legpraktikusabb kiszerelés.
Üdv
Petra

dettidomotor
Dömötör Detti / dettidomotor Mon, 2011-10-17 13:16

Egyben teszed el vagy több részben? Később ezt egyben főzöd meg, vagy csak kisebb adagokat teszel azokba a levesekbe, ahol leveskockát írnak? Köszi előre is a választ! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-03-08 09:07

Sziasztok! A kifőtt zöldséget (mindet) húsdarálón ledarálom, hozzá teszek egy kis mustárt, ketchupot, cukrot, citromlevet, aót, borsot,szóval az ízlésem szerint készítek belőle egy vadas krémet. A gyerekeknek kenyérre kenve jó ízű tizórai, elhagyva az unalmas rámát. Cukorbetegeknek corpovit kekszre kenve vacsoraként adom. (3-4 darab/fő) 1-2 darab tízóraira, uzsonnára is elmehet egy teával. Pusszantalak benneteket, Tibor.

petra
Petra / petra Mon, 2010-10-18 11:03

nem kell, ez egy alaplé, nem pedig zöldségleves:-)
így is jól kijön a zöldségek íze

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-10-08 18:10

Nem kéne a zöldségeket először megpárolni egy kis olajon?

petra
Petra / petra Tue, 2010-08-31 13:25

persze-persze:
3-4 szál sárgarépa, 1 zellergumó, 1 édeskömény, 1 póré, fél maréknyi szárított gomba, 3 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 2 babérlevél, nagy csokor friss fűszer, 1 paradicsom, 1 chili, 5 szem fekete bors
/4-5 literes fazék

eve1122
Szabó Éva / eve1122 Sun, 2010-08-29 00:56

Sya Petra! Azért hozzávetőlegesen írnál arányokat? Például azokat,amikkel Te dolgozol. Jó útmutatás lenne a kezdőbbeknek! :)
Előre is kösz! :)

petra
Petra / petra Tue, 2009-09-29 15:15

szoktam beledobni azt is, mert hiszem, ha minél többféle finomság kerül bele, annál ízletesebb a végeredmény:-)

petra
Petra / petra Mon, 2008-08-25 17:33

egy pici sóval ízesítve csak úgy magában meg szoktuk enni, nagyon finomak

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2008-08-25 17:15

..és a zöldségeket utána kidbod, vagy esetleg lehet őket hasznosítani?

63
sárgarépa 3 db
zeller 1 db
édeskömény 1 közepes db
póréhagyma 1 közepes db
szárított gomba 10 dkg
fokhagyma 3 gerezd
vöröshagyma 1 nagy db
paradicsom 1 db
chili 1 db
petrezselyem 1 csokor
kakukkfű 5 szál
rozmaring 2 szál
fekete bors 1 teáskanál
babérlevél 2 db