r
Nosalty Logó

Panforte di Siena

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Rosanics Petra
Panforte di Siena
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 206 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2473 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 276 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    155 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.1 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    25 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    190 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 206 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    33.1 g

Zsír

  • Összesen
    54.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1860.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    472 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    388 mg
  • Foszfor
    700 mg
  • Nátrium
    256 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    481.3 g
  • Cukor
    404 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    300.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    189 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    101 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2275 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 2473 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    207.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.7 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    254 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 276 Kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A datolyát kimagozzuk, majd az aszalt fügével és az aszalt sárgabarackkal együtt nagyon apróra kockázzuk.
  2. Egy kis lábasba tesszük a felaprított aszalványokat, hozzáadjuk a mézet és a nádcukrot, valamint a fűszereket. Felöntjük a borral (eredetileg vin santo, ha esetleg van otthon, használjuk azt), belefacsarjuk egy citrom levét, alaposan összekeverjük, majd alacsony lángon forraljuk 10-15 percet.
  3. Ha már szépen megpuhultak aszalt gyümölcsök, jöhet bele a liszt, amit gyorsan és alaposan elkeverünk, majd még 1-2 percre vissza tesszük az egészet főzni. (Tipp: ha krémesebb végeredményt szeretnénk, kicsit bele is botturmixolhatunk a boros-cukros gyümölcsalapba, így még egyneműbb lesz a "melaszunk".)
  4. Lehúzzuk a tűzről a lábast, és belekeverjük az aprított mandulát, valamint a kandírozott gyümölcsöket. Ízlés szerint keverhetjük a gyümölcsöket és a magokat, a lényeg, hogy csupa olyasmi kerüljön bele, amit szeretünk - akár kakaóporral is megbolondíthatjuk egy kicsit!
  5. Egy 18 cm-es tortaformát kivajazunk, az alját pedig sütőpapírral is kibéleljük. Belekanalazzuk a gyümölcsös keverékünket, és szépen, szorosan lelapítgatjuk, hogy ne legyen benne légbuborék és egyenletesen sima legyen a teteje.
  6. 150°C-os sütőbe tesszük, és nagyjából 40 percet sütjük. Amikor kész, hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg porckorral, és úgy tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 18
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 90
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 11451
  • Feltöltés dátuma: 2019. szeptember 01.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Panforte di Siena
Rosanics Petra 305 recept

Siena legemblematikusabb desszertjébe a város utcácskáin bóklászva lépten-nyomon belefut az ember. A toszkán panforte gyakorlatilag egy finom, fűszeres aszalt gyümölcskenyér, ami a 13. században a keresztes lovagok által terjedt el Itáliában, akik török területekről hozhatták magukkal ezt a sokáig elálló specialitást. Az egykor még fizetési eszközként is használt panforte rendkívül népszerű édesség karácsony környékén, de egész évben előszeretettel fogyasztják egy pohár bor vagy egy csésze kávé mellé.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek