Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Panforte di Siena

Panforte di Siena
Panforte di Siena
70 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Siena legemblematikusabb desszertjébe a város utcácskáin bóklászva lépten-nyomon belefut az ember. A toszkán panforte gyakorlatilag egy finom, fűszeres aszalt gyümölcskenyér, ami a 13. században a keresztes lovagok által terjedt el Itáliában, akik török területekről hozhatták magukkal ezt a sokáig elálló specialitást. Az egykor még fizetési eszközként is használt panforte rendkívül népszerű édesség karácsony környékén, de egész évben előszeretettel fogyasztják egy pohár bor vagy egy csésze kávé mellé.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A datolyát kimagozzuk, majd az aszalt fügével és az aszalt sárgabarackkal együtt nagyon apróra kockázzuk.
  2. Egy kis lábasba tesszük a felaprított aszalványokat, hozzáadjuk a mézet és a nádcukrot, valamint a fűszereket. Felöntjük a borral (eredetileg vin santo, ha esetleg van otthon, használjuk azt), belefacsarjuk egy citrom levét, alaposan összekeverjük, majd alacsony lángon forraljuk 10-15 percet.
  3. Ha már szépen megpuhultak aszalt gyümölcsök, jöhet bele a liszt, amit gyorsan és alaposan elkeverünk, majd még 1-2 percre vissza tesszük az egészet főzni. (Tipp: ha krémesebb végeredményt szeretnénk, kicsit bele is botturmixolhatunk a boros-cukros gyümölcsalapba, így még egyneműbb lesz a "melaszunk".)
  4. Lehúzzuk a tűzről a lábast, és belekeverjük az aprított mandulát, valamint a kandírozott gyümölcsöket. Ízlés szerint keverhetjük a gyümölcsöket és a magokat, a lényeg, hogy csupa olyasmi kerüljön bele, amit szeretünk - akár kakaóporral is megbolondíthatjuk egy kicsit!
  5. Egy 18 cm-es tortaformát kivajazunk, az alját pedig sütőpapírral is kibéleljük. Belekanalazzuk a gyümölcsös keverékünket, és szépen, szorosan lelapítgatjuk, hogy ne legyen benne légbuborék és egyenletesen sima legyen a teteje.
  6. 150°C-os sütőbe tesszük, és nagyjából 40 percet sütjük. Amikor kész, hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg porckorral, és úgy tálaljuk.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 18 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 32
össznézettség: 2 196
elküldve: 0
receptkönyvben: 29
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

roskapetra

Mióta szakács: 2015.09.20.
56 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: szüret, buli receptek, karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék, szilveszter
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: édes süti
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
konyha: olasz
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

aszalt gyümölcsös torta

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

206
datolya 80 g
füge 100 g
aszalt sárgabarack 100 g
méz 50 g
nádcukor 75 g
vörösbor 1 dl
citromlé 1 citromból nyert
fahéj 1 teáskanál
szegfűbors 1 kávéskanál
kardamom 1 kávéskanál
finomliszt 3 ek
mandula 100 g
kandírozott narancshéj 100 g
kandírozott ananász 50 g
kandírozott papaja 50 g
porcukor 1 ek