Újra divatban a szörp

Talán mondanunk sem kell, hogy tetemes mennyiségű folyadékot kellene fogyasztanunk ebben a rekkenő hőségben. Sokan meg is teszik, de a kérdés az, hogy mit?

Van, aki jegesen szereti >>

Bevallom, számomra ilyenkor is a legnagyobb favorit a jéghideg tejeskávé, amit nagyon rosszul teszek, hiszen a kávé csak vizet von el a szervezettől. Éppen ezért úgy döntöttem pár héttel ezelőtt, hogy ügyelni fogok a napi „bevitt" folyadékmennyiségemre.

Mit igyunk kánikulában? >>

Nem vagyok oda a cukros üdítőkért. Egyrészt mert rengeteg cukrot, színező anyagot és tartósítószert tartalmaznak, másrészt, mert cseppet sem oltják a szomjat. Szóba jöhet helyette a jeges tea, de abban sok a koffein, és hamar meg is unom.

A limonádé minden szempontból ideális, mert rengeteg C-vitamint tartalmaz, gyorsan elkészíthető, finom, jó szomjoltó, de nem mindenki gyomrához kíméletes.

Na, ilyenkor jönnek be a képbe a szörpök. Mindannyian emlékszünk még, mennyit ittunk ezekből a finomságokból gyermekkorunkban.Felnőttként azonban valahogy megfeledkezünk róluk. Tévedés ne essék, NEM a cukros bolti változatokra gondolunk, hanem amit nagyanyáink készítettek.

Miért ne, főzhetnénk mi is házilag finom idénygyümölcsökből, bogyókból és virágokból? Ha nekik ment, nekünk is összejöhet. Mutatunk pár példát!

Virágok és levelek

Szörpöket készíthetünk bodzából, levendulából, akácból, sőt más egyéb virágokból is, de sajnos ezeknek a szezonja igencsak lejárt, hiszen már mind-mind elvirágoztak. De ha van otthon belőlük egy nagyobb mennyiség a szárított verzióból, az is tökéletesen megteszi szörp-alapanyagnak. Ha friss növénykékből dolgoznánk, akkor pedig használjuk a mentát vagy a citromfüvet, esetleg akár ezek kombinációját.

Mindenki kedvence: a bodzaszörp >>

Gyümölcsök és bogyók

Az érett és olcsó idénygyümölcsökből is érdemes eltenni akár télire, akár még a nyárra egy-egy üveg ízletes szörpöt. Főzhetünk málna-, meggy-, feketeszeder-, ribizli-, citrom-, de narancsszörpöt is... csak, hogy néhányat említsünk. A gyümölcsök mellett, használhatunk még bogyókat is. Sajnos a csipkebogyóra még várnunk kell, de a bodzabogyó is kiválóan alkalmas az ital elkészítéséhez, frissítő és igen gazdag vitaminokban. Egy próbát megér!

A kincset termő bokor >>

Nem hagyományos

Szörpöt tulajdonképpen bármiből készíthetünk, ami elég ízes és/vagy lédús. De különleges alapanyagokat is használhatunk, vagy vegyíthetünk remek párosításokat is. Legyen az gyömbér és citrom, rózsa vagy akár rebarbara is.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok! >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?