Újra divatban a szörp

Talán mondanunk sem kell, hogy tetemes mennyiségű folyadékot kellene fogyasztanunk ebben a rekkenő hőségben. Sokan meg is teszik, de a kérdés az, hogy mit?

Van, aki jegesen szereti >>

Bevallom, számomra ilyenkor is a legnagyobb favorit a jéghideg tejeskávé, amit nagyon rosszul teszek, hiszen a kávé csak vizet von el a szervezettől. Éppen ezért úgy döntöttem pár héttel ezelőtt, hogy ügyelni fogok a napi „bevitt" folyadékmennyiségemre.

Mit igyunk kánikulában? >>

Nem vagyok oda a cukros üdítőkért. Egyrészt mert rengeteg cukrot, színező anyagot és tartósítószert tartalmaznak, másrészt, mert cseppet sem oltják a szomjat. Szóba jöhet helyette a jeges tea, de abban sok a koffein, és hamar meg is unom.

A limonádé minden szempontból ideális, mert rengeteg C-vitamint tartalmaz, gyorsan elkészíthető, finom, jó szomjoltó, de nem mindenki gyomrához kíméletes.

Na, ilyenkor jönnek be a képbe a szörpök. Mindannyian emlékszünk még, mennyit ittunk ezekből a finomságokból gyermekkorunkban.Felnőttként azonban valahogy megfeledkezünk róluk. Tévedés ne essék, NEM a cukros bolti változatokra gondolunk, hanem amit nagyanyáink készítettek.

Miért ne, főzhetnénk mi is házilag finom idénygyümölcsökből, bogyókból és virágokból? Ha nekik ment, nekünk is összejöhet. Mutatunk pár példát!

Virágok és levelek

Szörpöket készíthetünk bodzából, levendulából, akácból, sőt más egyéb virágokból is, de sajnos ezeknek a szezonja igencsak lejárt, hiszen már mind-mind elvirágoztak. De ha van otthon belőlük egy nagyobb mennyiség a szárított verzióból, az is tökéletesen megteszi szörp-alapanyagnak. Ha friss növénykékből dolgoznánk, akkor pedig használjuk a mentát vagy a citromfüvet, esetleg akár ezek kombinációját.

Mindenki kedvence: a bodzaszörp >>

Gyümölcsök és bogyók

Az érett és olcsó idénygyümölcsökből is érdemes eltenni akár télire, akár még a nyárra egy-egy üveg ízletes szörpöt. Főzhetünk málna-, meggy-, feketeszeder-, ribizli-, citrom-, de narancsszörpöt is... csak, hogy néhányat említsünk. A gyümölcsök mellett, használhatunk még bogyókat is. Sajnos a csipkebogyóra még várnunk kell, de a bodzabogyó is kiválóan alkalmas az ital elkészítéséhez, frissítő és igen gazdag vitaminokban. Egy próbát megér!

A kincset termő bokor >>

Nem hagyományos

Szörpöt tulajdonképpen bármiből készíthetünk, ami elég ízes és/vagy lédús. De különleges alapanyagokat is használhatunk, vagy vegyíthetünk remek párosításokat is. Legyen az gyömbér és citrom, rózsa vagy akár rebarbara is.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok! >>

Legújabb receptek

Nagyon vajas aranygaluska

Pihe-puha, szaftos kelt tészta, rengeteg dió és krémes vaj, melyeket mind körbejár a citromhéj intenzív aromája: ez az aranygaluska. Ki ne szeretné ezt a desszertet, pláne egy selymes ...

Svéd mézeskalács

Ha a ropogós mézeskalácsok rabjai vagytok, akkor mindenképpen készítsétek el ezt a sötétbarna svéd csodakekszet, mert mennyeien fűszeres és csodásan ropog! Falatozhatjuk magában az ...

Címlapról ajánljuk

Aki megújította a hot-dogot és a kaszinótojást – interjú Albrecht...

A párizsias hangulatú Kammermayer sarkában található Cabrio nemrég ünnepelte első születésnapját. A konyha élén a Mór24-ből és a Bar Lolaból ismert Albrecht Tamás áll, aki pont úgy, mint eddig, most is az újat, az inspiralót, az előremutatót keresi a gasztronómiában. A Bar Bizarre csapatával összefogva egy modern, európai bisztrókonyhát képviselő hellyel vették be a belvárost, az első év után pedig leültünk, hogy inspirációról, komfortételekről, újra és újra megálmodott kaszinótojásokról beszélgettünk, miközben az egyik tulajdonos, Tenner Benjámin is csatlakozott hozzánk.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...