Mit igyunk kánikulában?

Berobbant a várva-várt kánikula, ilyenkor különösen fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel. Mit igyunk, ha változatosságra vágyunk?

{node=142357}

Kánikulában, amikor az izzadás során az átlagosnál jóval több folyadékot vesztünk, igyunk 2,5-3 liter folyadékot naponta - a leves beszámítása nélkül. A nem megfelelő folyadékfogyasztás eredménye lehet a rossz közérzet, fejfájás, fáradékonyság, romló koncentrációképesség, szélsőséges esetben, különösen gyermekeknél és időseknél, kiszáradás.

Fontos! Normál esetben a felnőtt emberek folyadékigénye 1,5-2 liter naponta.

Ahhoz nem fér kétség, hogy szervezetünk számára a legmegfelelőbb folyadék a víz, személy szerint azt gondolom, hogy valós szomjoltásra is a legalkalmasabb. Az részben ízlés kérdése, hogy a víz a csapból származik-e vagy palackozott natúr- illetve szénsavas ásványvíz. Azt talán érdemes figyelembe venni, hogy az ásványvizek fogyasztásával az izzadás során vesztett ásványi anyagokat is vissza tudjuk pótolni!

Mit fogyasszunk azonban, ha már elegünk van a vízből? Legegyszerűbb megoldás, ha ízesítjük a vizünket - citrom, lime, narancs levével, akár cukor hozzáadása nélkül is készíthetünk frissítő limonádét, amit feldobhatunk mentával, citromfűvel, reszelt- vagy őrölt gyömbérrel.

Frissen préselt gyümölcs- illetve zöldségléből ízletes, mindennapi koktélokat, smoothie-kat készíthetünk.

Látványos trükk, ha például citrusléből, de akár eper-, meggyléből is készítünk jégkockákat, amelyet aztán az italba dobunk. Különleges lesz italunk tálalása, ha jégbe zárt egész gyümölcsökkel díszítjük fogyasztás előtt.

Valós szomjoltásra nem ajánlom a cukrozott szénsavas vagy szénsavmentes üdítőitalokat, az energiaitalokat és természetesen az alkoholos italokat.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...