beállítások törlése
alapanyag
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (20)

        vliza
        vlizav, 2011-07-03 17:50

        Évek óta esszük a rebarbarát, de mi még sohasem készítettünk belőle édességet, sütit.
        Amit készítek belőle az a rebarbara szósz.
        Hasonlóan kell mint a habos piszkét, és nagyon finom akár sült husihoz, akár rántott husihoz eszed.

        elszakadtapalacsinta
        elszakadtapalacsintacs, 2011-05-12 11:16

        Sziasztok!
        Van-e tapasztalatotok arról, hogy mekkora a külnbség, ha lecurkozzátok és állni hagyjátok, vagy ha csak simán, cukrozás, állni hagyás nélkül keveritek be a sütibe? A végeredményt mennyire befolyásolhatja ez?
        Már nagymamám is lecukrozva készítette, így eddig eszembe sem jutott máshogy felhasználni, de ha nem rontja el a sütit, akkor megkímélném magam a felesleges cukortól (és a fél óra várakozástól :D).
        Köszi!

        petra
        petrah, 2011-04-25 08:22

        Kedves Koszider,
        Túlfőtt és azért lett ilyen az állaga.
        Nagyon helyes, hogy azért nem adod fel a próbálkozást:-).
        Kellemes ünnepeket!
        Petra

        Koszider
        Kosziderh, 2011-04-25 01:08

        Nos, megcsináltam életem első rebarbara ételét, ami egy kompót volt. Kicsit úgy érzem, mint Tigris a Mici Mackóban: a tigrisek mindent szeretnek, de a rebarbarát nem. Nem mondom, hogy rossz volt, az íze kifejezetten finom (Petra fűszeres kompótját gyártottam), de a rebarbara állaga nem jött be. Egy pillanat alatt megfőtt, álltában meg olyan lett (már bocsánat), mint a takony. Puha, tartás nélküli zöld valami, mint az agyonfőzött almakompót. Az ízében van valami legyűrhetetlen savanyúság, ami egyébként egyáltalán nem rossz, én szeretem az egyszerre savanyú-édes dolgokat. De ez a puhány uszadék - hát ez nem tetszik. Még nem adom fel, kipróbálok mást is. (Soha ne mondd, hogy soha.)
        Koszider

        durcs
        durcsszo, 2011-04-30 21:22

        Kedves Koszider, most látom, hogy itt a morzsatetős reklámozták - jól esik, hogy Eszter a hátam mögött dicsér :) -, és a receptet nem én találtam ki, úgyhogy végül is én is reklámozhatom :) Az valami hihetetlen finom, tényleg. Nem kell hozzá szétfőzni a rebarbarát, meg hát nem is úgy magában lényeges, hanem a körülötte lévő mindenféle állagú dolgokkal (a tészta, a puding, meg a morzsatető), nem lesz gond az állagával. Nagyon ajánlom! Üdv, Durcsó

        Koszider
        Kosziderv, 2011-05-01 16:37

        Kedves Durcsó!
        Most egy kissé megcsappant a bizalmam a rebarbarában, de a Te sütidet biztosan ki fogom próbálni!
        Üdvözöl: Koszider

        Koszider
        Kosziderk, 2011-04-19 22:30

        Kedves Petra vagy aki segíteni tud!
        Hogyan kell megpucolni a rebarbarát? Még soha nem főztem, de most láttam egy zöldségesnél (gyönyörű színe van!) és szeretném kipróbálni húsvétra. De mit is csinálja vele pontosan? Ahhoz túl drága, hogy kísérletezzek vele, ezért SOS, segítsetek!!
        Koszider

        Geleva
        Gelevak, 2011-04-19 23:26

        Kedves Koszider!
        Nekem régebben volt a kertemben, (már kertem sincs:-( ), én nem szoktam megpucolni, csak nagyon lemosni. Pár perc alatt megpuhul hő hatására (főzés, párolás, sütés) Ez természetesen a friss, élénk színű és ropogós, zsenge példányokra igaz. Ha nem ilyen, ne is vedd meg.
        Sokan megtisztítják, akkor a szár egyik végétől elkezded lehúzni a színes réteget, ez elég könnyen megy, vagy zöldséghámozóval lehúzhatod róla.
        De!!! csak a szárát szabad fogyasztani, mert a levelei mérgezőek, sőt ősszel már a szárában is felhalmozódik a méreganyag!!!
        Nem tudom mit szeretnél készíteni belőle, de sok mindenre alkalmas. sütikbe, gyümölcsökkel levesnek, kompótnak, chutneyba.
        Remélem tudtam segíteni, sok sikert!
        Éva

        Koszider
        Koszidersze, 2011-04-20 01:00

        Kedves Éva!
        Nagyon köszönöm a gyors választ!
        Egyenlőre nem merészkednék messzire rebarbara-ügyben, mivel még sosem ettem, nem tudom, hogy ízlik-e egyáltalán, vagyis kis lépéssel indulok, kompót lesz belőle. De ha bejön, süteménnyel is próbálkozni fogok, kinéztem innen néhány receptet, ami nagyon megtetszett.
        Amit a zöldségesnél láttam, az gyönyörű piros és feszes volt, nem tudom elképzelni, hogy ami ennyire szép, az rossz legyen.
        Még egyszer köszönöm a segítséget, kellemes húsvétot!
        Üdvözöl: Koszider

        Geleva
        Gelevasze, 2011-04-20 21:20

        Kedves Koszider!
        Nagyon szívesen. Köszönöm a jó kívánságot, nektek is kellemes ünnepeket és jó készülődést kívánok!
        Üdv.
        Éva

        Gargoyle
        Gargoylesze, 2011-04-20 08:47

        Szia Koszider!
        Durcsónak van egy morzsatetős rebarbarás pitéje - az valami fantasztikus! Már én is számtalanszor elkszítettem.
        Én azzal próbálkoznék.
        A rebarbara savanyú. Rettenetesen. A belőle készült sima lekvár nem biztos, hogy a kedvenceid közé fogja emelni. Valami mással elkészítve viszont kellemes élmény lehet elsőre.
        Én inkább azt javasolnám....
        Eszter (rebarbara rajongó) :-)
        http://www.nosalty.hu/morzsatetos_rebarbarapite_recept_17928

        u.i: Néhány receptnél ugyan másképp van, de a legjobb módja a rebarbara sütibe való előkészítésének az, ha mézben vagy cukorban állni hagyod kicsit a darabokat. Kb. fél órát. Ettől egy kis levet ereszt, amit aztán majd nem a sütibe fog és nem lesz annyira savanyú sem. Enélkül is beleteheted sütikbe (előfőzni nem érdemes), akkor kicsit édesebb "szövegkörnyezet" kell neki. Krém vagy hasonló.

        Koszider
        Koszidersze, 2011-04-20 10:25

        Ó, nagyon köszönöm a tippet! Egyébként magamtól is ezzel a recepttel és Petra fűszeres kompótjával szemeztem...
        Egyébként ettem én már rebarbarát, de az még akkor történt, amikor dinoszauruszok jártak a földön. Csak arra emlékszem, hogy sűrű, szirupos édesség volt, amiről nem tudtam eldönteni, hogy szeretem-e vagy sem. Mindez Tallinnban történt, általános iskolásként ott voltam táborozni (akkor még bőven Komszomol volt meg pionyír-tábor). Érdekes módon két dolog maradt meg bennem élénken, az egyik a rebarbara, a másik meg a Moszkauer, mely utóbbi azóta is hatalmas kedvencem. Ez alapján a rebarbara is be fog jönni. Ja, emlékszem még valami ehetetlen, szörnyűséges zabkására is, na azt nem akarom reprodukálni. Kiszámoltam, 40 éve történt. Hajaj.
        Köszönöm a segítséget: Koszider
        Ui. Milyen érdekesek az íz-élmények, hogy megmaradnak az emberben. 8-9 évesen (ez még ennél is régebben volt) keresztanyámmal Szocsiban üdültem (Kaukázus, Fekete-tenger). Ott ettem először kaukázusi kefírt és teljesen beleszerettem, de csak felnőtt fejjel találkoztam vele újból. De már gyerekként rájöttem, hogy nekem kedvencem az orosz konyha, a borscs, scsí, pirog, saslik, de még a kvász és az orosz mustár is. Az üdülőtársak csak fintorogtak tőle, én meg kétpofára faltam, a konyhás nénik kedvence voltam, mert egy ültő helyemben meg tudtam inni 3 üveg kefírt is. (babcsíra vékony kislány, aki kétszer szed mindenből és fekete komiszkenyérre keni a mustárt...)

        serrano
        serranocs, 2010-09-30 15:29

        Köszönöm a válaszotokat.
        Szóval tavasszal ültettem (magról) és az a baj,hogy az előbb már leszedtem néhány nyelet sütinek,de persze hagytam a töveken is.
        Ha azt mondjátok egyszer nem lesz bajunk,akkor lehet hogy megcsináljuk,megkérdezem a család többi tagját:)
        Csak nem kell belőle rendszert csinálni,majd tavasszal

        szurosp
        szurospcs, 2010-09-30 15:01

        Ha boltban vetted, igen, ha kertben szedted, hááát, bajod nem lesz tőle, csak tudni kell, hogy ilyenkor már a száraknak erősebb a nitrogén tartalma, tehát ilyen egyszeri alkalomra nem gáz, (kicsi gyereknek ne adjuk) de ne az őszi termésből tegyél el lekvárt belőle...amúgy várj egy kicsit még, hátha valaki tud pontosabbat mint én! A legjobbakat: Mrs Smith

        Gargoyle
        Gargoylecs, 2010-09-30 15:17

        Idei évben ültetett reberbarát csak következő évben szüreteld le, különben annyira legyengíted, hogy nem éli túl majd a telet.
        Ami még fontos: Július elejétől szeptember elejéig nem szabad szedni, mert megemelkedik az oxálsav tartalma és ez mérgező - jelen esetben erősen hashajtó tulajdonságú.
        És a levelét semmiképpen se használd fel!
        Eszter

        Vivike
        Vivikep, 2009-11-06 17:59

        Sziasztok! Eddíg elég nagy tévhitben éltem sajnos.Azt hittem éveken keresztül, hogy a rebarbara nem finom és nem is kóstoltam semmi olyat amibe benne van.A napokban nagyon jó barátnőmmel és nagyon jó haverommal utaztunk haza busszal és vetünk magunknak egy-egy gyrost.Csípett mint állat, pehünkre nálam és barátnőmnél nem volt innivaló.Kértünk Gergőtől (haverunk) inni Rabarbarás-mentás ital volt nála ránéztem és arra gondoltam lesz ami lesz a csilis szósz csíp ezért iszok belőle.Lás csodát leesett az állam.ISZONYAT finom volt. Ajánlom azoknak akik azért nem akarják fogyasztani, mert "zöldség" ez hülyeség egyszer megkóstolja valaki nem hiszem, hogy le tud utána szokni róla!