Bodzabogyó

Bodzabogyó

Leírás

A bodzák gazdag nemzetségébe tartozó faj, a feketebodza sötét kékes-lilás termése a bodzabogyó. A növény egész Európában előfordul, hazánkban is igen gyakori, találkozhatunk vele erdőkben, útszélen, de még a városokban is. A bodza termése nagyon egészséges, mivel magas az ásványi anyag és vitamintartalma. Vashiányban szenvedőknek különösen ajánlott a fogyasztása. A bodzabogyóból készíthető bor és pálinka is, ezek azonban meglehetősen drága termékek, lévén, hogy rendkívül munkaigényes az előállításuk. A bogyókból bodzalekvárt is főznek, leszárítva pedig gyümölcsteaként használható. A bodzabogyó gyűjtésekor ügyeljünk arra, hogy ne az út széléről, szennyezett levegőben élő növényről szedjük a termést!

Mikor vegyem

A bodzabogyó nyár végén, ősz elején érik.

hogyan tároljam

Hűvös helyen rövid ideig eltartható.

100g Bodzabogyó

fehérjetartalom

0.66 g

zsírtartalom

0.35 g

szénhidráttartalom

18.4 g

víztartalom

79.8 g

gramm bodzabogyó?

Top ásványi anyagok

Foszfor

39 mg

Kalcium

38 mg

Nátrium

6 mg

Magnézium

5 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.23 g

C vitamin

36 mg

Niacin - B3 vitamin

0.5 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.14 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.66 g

Zsír

telített zsírsav

0.023 g

egyszeresen telített zsírsav

0.08 g

többszörösen telített zsírsav

0.247 g

ásványi anyagok

Kalcium

38 mg

Vas

1.6 mg

Magnézium

5 mg

Foszfor

39 mg

Nátrium

6 mg

Cink

0.11 mg

Réz

0.061 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

7 g

víz

79.8 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.07 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.06 mg

Niacin - B3 vitamin

0.5 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.14 mg

Folát

6 µg

A vitamin

30 µg

C vitamin

36 mg

B6 vitamin

0.23 g

13 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek