hozzászólások (2)

leírás

(Melissa officialis)
A citromfű az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növény.
A leveleiből, ujjaink között szétmorzsolva finom, a citromillatú illóolajak szabadulnak fel.
Természetgyógyászatban a kellemes íze mellett nemkevésbé illóolaj- és cseranyag- valamint flavointartalma miatt gyakran használják különféle teakeverékekben. Nyugtató- és vírusölő hatású gyógynövény.
Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték a citromfüvet, melyet nemcsak ételízesítőként, de dekorációként és teákba is felhasználhatjuk. Ha fáradtnak érezzük magunkat, akkor frissítőleg hat, ha a fürdővízbe teszünk belőle.
Jól illik a halhoz, szárnyashoz, salátákhoz. Tehetjük gyümölcs salátába, de készíthetünk belőle limonádét és teát is.
 

mikor vegyem

Piacon általában tavasszal tudjuk megvásárolni, de cserépben otthon is nevelhetjük és így több éven keresztül hozzájuthatunk a friss citromfűhöz.

hogyan tároljam

A levágott hajtások szárait célszerű vízbe állítani, így tovább eláll.
Finomra összevágva jégkockatartóban kevés vízzel lefagyaszthatjuk, és különféle mártásokhoz, levesekhez, desszertekhez használhatjuk.

Citromfű alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (2)

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        maria_0725
        Sárvári Mária / maria_0725 Fri, 2010-07-30 10:22

        Van egy nagy citromfű bokrom , most éppen tele virággal.
        Mit használsz belőle, csak a levelét szárát, vagy a virágját is?
        A tavasszal kaptam, egész picike volt, de most gyönyörű nagy bokor lett belőle.Sosem használtam még ezért kérdezem!Üdv ! Marika

        zederta
        ze(n)derta / zederta Fri, 2010-07-30 11:39

        kedves Marika!
        nyugodtan leszedheted a virágokat is (lehetőség szerint szép napsütéses időben) és megszáríthatod, majd teába, teakeverékbe használhatod.
        üdv,
        toma