Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bodzabogyószörp

Bodzabogyószörp
Bodzabogyószörp
70 perc / előkészület: 40 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem túl édes, kellemes ízű szörp. Felhasználható üdítőhöz, szinezéshez.

Ha nagyon fanyarnak tűnik, lehet hozzátenni alma kicsavart levét. 

Mi így szeretjük, ahogy van! smiley

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Ebből a mennyiségből 2 liter szörpöt kapunk. Szép tiszta, rostdaraboktól mentes lesz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bodzát leszemezzük, csak az érett szemeket használjuk fel. Jól mossuk meg. 
  2. A bogyókat gyümölcscentrifugán lepréseljük.
  3. A kapott gyümölcslét felforraljuk, hozzátesszük a cukrot, és 30 percig főzzük. Mielőtt lezárjuk, hozzáadjuk a borkősavat és a tartósítót. Jól elkeverjük, és lezárjuk.
  4. Üvegekbe töltjük, száraz dunsztban hagyjuk 1-2 napig.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 379
elküldve: 9
receptkönyvben: 159
elkészítve: 3/8
Facebookon megjelent: -

szakács

sanila

Mióta szakács: 2012.05.28.
24 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, szüret, buli receptek
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

bodzaszörp termésből, bodzaszörp bogyóból, bodzaszörp másként

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Hoborc
Hoborc Sun, 2013-05-19 07:31

Gyümölcscentrifuga hiányában, van valakinek ötlete, hogyan lehet kipaszírozni belőle a levet?

suvkat2
suvkat2 Sat, 2012-09-01 18:16

Azt elfelejtettem megkérdezni, hogy az 5kg a bogyó súlya, vagy már a kipréselt léé?

suvkat2
suvkat2 Mon, 2012-09-03 17:33

Tegnap megcsináltam, és mivel a centrifugából csak 2l lé jött le a 6kg bogyóból, a sűrűjét még átpasszíroztam, raktam hozzá kb 1kg almát, és 2kg cukrot, így 5l szörp lett. Nem a megszokott édes szirup, kicsit fanyar, de jól behűtve finom :)

sanila
sanila / sanila Mon, 2012-09-03 17:36

Szuper! Örülök, hogy sikerült! Érdekes, hogy bodza, de merőben más íze van mint a virágjából készült szörpnek. Mi szeretjük mindkettőből.

suvkat2
suvkat2 Wed, 2012-08-29 16:31

Tavaly csináltam lekvárt, nagyon finom volt, a szörp eszembe se jutott volna. Rengeteg van a kertben, pedig írtjuk rendesen, de minden évben egyre több nő. Hány üveg szörp lesz ebből a mennyiségből? Az almás változatnál milyen legyen az arány, és változik-e valami?

sanila
sanila / sanila Wed, 2012-08-29 17:35

Kedves suvkat2! Nagyon irigyellek, hogy ennyi bodzád van! :D Rengeteg finomságot tudsz készíteni belőle. Ebből a mennyiségből 2 liter szörp lett. Az almás változatnál kb 1-1,5 kg almát kell bele centrifugálni és a cukor mennyiségét is növelni az almalé mennyiségéhez véve. A többin nem szükséges változtatni. A borkősavat ízlés szerint teheted hozzá, az csak savanyít rajta. Én a tartósítóból tennék egy picivel többet bele, vagy üvegenként egy késhegynyivel. Egyébként lehet a bogyókat paszírozni is, én jobban szeretem így mert nem lesznek benne rostok, és nincs az a "paradicsomlé" fillingje.
Remélem tudtam segíteni. További szép napot!

szollgyi
szollgyi Wed, 2012-08-29 05:28

De jó, hogy megosztottad velünk ezt a receptet. Már régóta vágyom bodzabogyóból szörpöt, lekvárt készíteni, de nem tudom, melyik bokorról lehet szedni a termést. A nagy fáról, amiről a virágot is szedjük, vagy a kicsi egyágú, ún. gyalogbodzáról? Úgy tudom, hogy az egyik mérgező, de legalábbis hashajtó hatású. Köszi a válaszért, előre is!!!

sanila
sanila / sanila Wed, 2012-08-29 09:17

Kedves szollgyi! A nagyról kell szedni amiről a virágot is szoktad. Fás szára van, bokorszerű és nagyra nő. A kicsi az egyágú az a sétabodza vagy gyalogbodza az mérgező.
A rendes bodzának a magjai is hasmenést okoznak, ezért szoktam, centrifugával kicsapatni, mert így nem kerül bele a mag. Egyébként olvastam, ha lekvárt főzől fél óra főzés után elveszíti a "mérgét".
Ezért főzőm én is a szörpöt fél óráig, biztos ami biztos! Eddig bevált.

940
bodzabogyó 5 kg
cukor 1 kg
borkősav 2 teáskanál
nátrium-benzoát 1 kk