Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pikáns citromos levendulaszörp

Pikáns citromos levendulaszörp
Pikáns citromos levendulaszörp
25 perc / előkészület: 5 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nyáron készítem, majd egész évben fogyasztom ezt a nagyszerű itókát. :) Két évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy házam udvarát feldobom egy sokoldalú, igazi virágcsodával. Nem is volt kérdés, hogy a francia levendulát választom, így egy sor levendula palántát ültettem a kerítés széléhez. A nyári időszakban nagy levendulavirág szüretet tartok otthon, amikor is a szép, kifejlett virágokat egy olló segítségével levágom, vödrökbe gyűjtöm, majd jól átmosom, és papírtörlőkön napokig szárítom. Teának, szörpnek, ételek díszítőjeként, illetve fűszernövényként zseniálisnak bizonyult. Mindenkinek szeretettel ajánlom, tényleg pompás! :)

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elsőként erős szirupot készítünk.
  2. A nádcukor, a citromhéj, a citromlé és a víz egyvelegét egy nagyobb lábasban felforraljuk. (Arra érdemes figyelnünk, hogy akkor tegyük hozzá a főzethez a levendulavirágokat, amikor már a cukor teljesen elolvadt.)
  3. A lábas alatt zárjuk el a lángot, ízlés szerint fűszerezzük a kész szörpöt, majd lefedve pár órán át pihentessük.
  4. Pihentetés után forraljuk fel a szörpöt, szűrjük át, végezetül pedig töltsük sterilizált (kifőzött) üvegekbe.
  5. Száraz dunsztban eltéve az ágyneműtartóban a pihe-puha ágyneműk között hagyjuk a szörpös üvegeket, néhány nap múlva pedig csodálatos üdítőt fogyaszthatunk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 40
össznézettség: 20 336
elküldve: 9
receptkönyvben: 140
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

rizskirály

Mióta szakács: 2012.09.03.
1 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: italok
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

levendulaszörp, szörp levendulavirágból, levendulás szörp

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

TKAniko
TKAniko Thu, 2013-08-08 15:35

Sziasztok!
Ez a recept volt az alapja az én levendulaszörpömnek és ezt a receptet alakítottam át és leegyszerűsítettem.
Az arányok a receptben megegyeznek, kivétel a cukor és a citrom. Nádcukor helyett sima cukrot használtam (kevesebbet raktam bele mint amit a recepthez ír). A cukrot a vizet levendulát összeforraltam, és több órán keresztül állni hagytam, mikor kihült hozzá raktam a citromot. (folyamatosan kostolgattam, mikor a legfinomabb, hogy mennyi citrom kell bele) Fahéjat és vanilarúdat nem raktam bele. Ezt öszintén szólva nem igazán értettem miért ír bele, hiszen a levendula alapból nagyon karakteres ízvilágú.
Leszürtem állás után és kész a szörp. Ebbe nem raktam tartosítószert, mert a hütőben tároltam. A visszamaradt leszürt levendula is hasznosítható, mert ezt újból felöntöntöttem vizzel, és egy újabb adag levendulaüditőt kaptam (viszont ezen üdítőt, csak a fogyasztás elött szürtem le, hogy a felöntött viz is álljon a levendulában).(és ezt a vizzel való felöntést többször meg lehet ismételni, értelemszerűen addig, amig finom és izletes az üditő, vagy amíg meg nem romlik (mert ilyen melegben az is előfordulhat)

tejbegríz
tejbegríz Thu, 2013-07-04 22:00

Megcsináltam a szirupot, most pihen a dunsztban :) Hány napig kell pihentetni? És milyen lesz a hígítási aránya?

Koroni
Koroni Wed, 2013-06-19 10:14

Nagyon érdekes, ki kell(ene) próbálnom. Csak azt szeretném megkérdezni, mint aki nem ismeri a levendula-féléket, hogy az a levendula jó hozzá, amit a piacon, budapesti aluljárókban árulnak? Vagy honnan szerezzek be jó virágot hozzá?

rizskiraly
rizskirály / rizskiraly Wed, 2013-06-19 10:21

Szia Koroni! :) A piacon vásárolt levendula tökéletes lesz a szörphöz, illetve még virágüzletben is érdemes megpróbálni, mert sok helyen árulnak. A lényeg, hogy lehetőleg kipufogógáztól, szennyeződésektől távoli helyről származzon a virág, ami lehet friss és szárított is.

Cilla
KingaLídia / Cilla Fri, 2013-06-14 16:34

Miért fontos, hogy a cukor már elolvadjon, mielőtt a levendulát beletesszük? Mi történik, ha együtt főzöm a levendulát a sziruppal?
Egyébként nagyon jól hangzik a recept, mindenképpen megcsinálom! Köszönöm!

rizskiraly
rizskirály / rizskiraly Wed, 2013-06-19 10:24

Praktikusabb, ha előbb olvad fel a cukor, mert szerintem így könnyebb dolgozni a sziruppal, de egyébként semmi gond nem lesz abból, ha nem várod meg, hogy a cukor teljesen felolvadjon és úgy teszed hozzá a virágot :) Remélem jól sikerül a szörp! Szia :)

Cilla
KingaLídia / Cilla Fri, 2013-06-21 08:41

Elektromos kuktában csinálom a gyömbér- és a bodzaszörpöt, csak bele mindent, és 5 perc főzés. Akkor szerintem a levendulával is működik. Ma szedtem le a virágot, irány szörpöt főzni!

bakfitty
bakfitty Thu, 2013-04-11 09:48

Kedves Rizskirály! Nagyon köszönöm az ötletet, a receptet, mentettem! Ez szuper, hogy mindenféle tartósítószer nélkül eláll úgy, hogy még télen is lehet ezt a szörpöt inni!

1061
nádcukor 6 bögre
citromlé 5 citromból nyert
citromhéj 5 citromból nyert
víz 5 dl
levendula 30 db
fahéj 0 ízlés szerint