Nosalty Logó

Pikáns citromos levendulaszörp

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
rizskirály
Pikáns citromos levendulaszörp
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1061 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 5302 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 252 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    374.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    243 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    15 mg
  • Nátrium
    82 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    274.4 g
  • Cukor
    269 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    145.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 1061 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1872.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    1213 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    146 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    410 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1372.2 g
  • Cukor
    1345 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    727.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    116 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 5302 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.1 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    88.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    4 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65 g
  • Cukor
    64 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 252 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Elsőként erős szirupot készítünk.
  2. A nádcukor, a citromhéj, a citromlé és a víz egyvelegét egy nagyobb lábasban felforraljuk. (Arra érdemes figyelnünk, hogy akkor tegyük hozzá a főzethez a levendulavirágokat, amikor már a cukor teljesen elolvadt.)
  3. A lábas alatt zárjuk el a lángot, ízlés szerint fűszerezzük a kész szörpöt, majd lefedve pár órán át pihentessük.
  4. Pihentetés után forraljuk fel a szörpöt, szűrjük át, végezetül pedig töltsük sterilizált (kifőzött) üvegekbe.
  5. Száraz dunsztban eltéve az ágyneműtartóban a pihe-puha ágyneműk között hagyjuk a szörpösüvegeket,néhány nap múlvapedig csodálatos üdítőt fogyaszthatunk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 24926
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 10.

Receptkategóriák

rizskirály 1 recept

Nyáron készítem, majd egész évben fogyasztom ezt a nagyszerű itókát. :) Két évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy házam udvarát feldobom egy sokoldalú, igazi virágcsodával. Nem is volt kérdés, hogy a francia levendulát választom, így egy sor levendula palántát ültettem a kerítés széléhez. A nyári időszakban nagy levendulavirág szüretet tartok otthon, amikor is a szép, kifejlett virágokat egy olló segítségével levágom, vödrökbe gyűjtöm, majd jól átmosom, és papírtörlőkön napokig szárítom. Teának, szörpnek, ételek díszítőjeként, illetve fűszernövényként zseniálisnak bizonyult. Mindenkinek szeretettel ajánlom, tényleg pompás! :)

Hozzászólások

bakfitty

Kedves Rizskirály! Nagyon köszönöm az ötletet, a receptet, mentettem! Ez szuper, hogy mindenféle tartósítószer nélkül eláll úgy, hogy még télen is lehet ezt a szörpöt inni!

Olaszné Anci

Kedves rizskirály ! Köszönöm, ki fogom próbálni, mentettem ! Üdv: Anci

Törölt felhasználó

Miért fontos, hogy a cukor már elolvadjon, miel?tt a levendulát beletesszük? Mi történik, ha együtt f?zöm a levendulát a sziruppal? Egyébként nagyon jól hangzik a recept, mindenképpen megcsinálom! Köszönöm!

rizskirály

Praktikusabb, ha el?bb olvad fel a cukor, mert szerintem így könnyebb dolgozni a sziruppal, de egyébként semmi gond nem lesz abból, ha nem várod meg, hogy a cukor teljesen felolvadjon és úgy teszed hozzá a virágot :) Remélem jól sikerül a szörp! Szia :)

Törölt felhasználó

Elektromos kuktában csinálom a gyömbér- és a bodzaszörpöt, csak bele mindent, és 5 perc f?zés. Akkor szerintem a levendulával is m?ködik. Ma szedtem le a virágot, irány szörpöt f?zni!

Koroni

Nagyon érdekes, ki kell(ene) próbálnom. Csak azt szeretném megkérdezni, mint aki nem ismeri a levendula-féléket, hogy az a levendula jó hozzá, amit a piacon, budapesti aluljárókban árulnak? Vagy honnan szerezzek be jó virágot hozzá?

rizskirály

Szia Koroni! :) A piacon vásárolt levendula tökéletes lesz a szörphöz, illetve még virágüzletben is érdemes megpróbálni, mert sok helyen árulnak. A lényeg, hogy lehet?leg kipufogógáztól, szennyez?désekt?l távoli helyr?l származzon a virág, ami lehet friss és szárított is.

Koroni

Köszi :)

tejbegríz

Megcsináltam a szirupot, most pihen a dunsztban :) Hány napig kell pihentetni? És milyen lesz a hígítási aránya?

Törölt felhasználó

Sziasztok! Ez a recept volt az alapja az én levendulaszörpömnek és ezt a receptet alakítottam át és leegyszer?sítettem. Az arányok a receptben megegyeznek, kivétel a cukor és a citrom. Nádcukor helyett sima cukrot használtam (kevesebbet raktam bele mint amit a recepthez ír). A cukrot a vizet levendulát összeforraltam, és több órán keresztül állni hagytam, mikor kihült hozzá raktam a citromot. (folyamatosan kostolgattam, mikor a legfinomabb, hogy mennyi citrom kell bele) Fahéjat és vanilarúdat nem raktam bele. Ezt öszintén szólva nem igazán értettem miért ír bele, hiszen a levendula alapból nagyon karakteres ízvilágú. Leszürtem állás után és kész a szörp. Ebbe nem raktam tartosítószert, mert a hüt?ben tároltam. A visszamaradt leszürt levendula is hasznosítható, mert ezt újból felöntöntöttem vizzel, és egy újabb adag levendulaüdit?t kaptam (viszont ezen üdít?t, csak a fogyasztás elött szürtem le, hogy a felöntött viz is álljon a levendulában).(és ezt a vizzel való felöntést többször meg lehet ismételni, értelemszer?en addig, amig finom és izletes az üdit?, vagy amíg meg nem romlik (mert ilyen melegben az is el?fordulhat)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek