Pikáns citromos levendulaszörp
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
rizskirály

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 0% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
1061
Kcal
- 0% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
5302
Kcal
- 0% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.6 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 374.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 243 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 15 mg
-
Nátrium 82 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 274.4 g
-
Cukor 269 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 145.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Összesen
1061
Kcal
- 0% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.8 g
Zsír
-
Összesen 0.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1872.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 1213 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 146 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 410 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1372.2 g
-
Cukor 1345 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 727.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 116 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 58 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 35 micro
Összesen
5302
Kcal
- 0% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.1 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 88.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 4 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65 g
-
Cukor 64 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 34.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
252
Kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- Elsőként erős szirupot készítünk.
- A nádcukor, a citromhéj, a citromlé és a víz egyvelegét egy nagyobb lábasban felforraljuk. (Arra érdemes figyelnünk, hogy akkor tegyük hozzá a főzethez a levendulavirágokat, amikor már a cukor teljesen elolvadt.)
- A lábas alatt zárjuk el a lángot, ízlés szerint fűszerezzük a kész szörpöt, majd lefedve pár órán át pihentessük.
- Pihentetés után forraljuk fel a szörpöt, szűrjük át, végezetül pedig töltsük sterilizált (kifőzött) üvegekbe.
- Száraz dunsztban eltéve az ágyneműtartóban a pihe-puha ágyneműk között hagyjuk a szörpösüvegeket,néhány nap múlvapedig csodálatos üdítőt fogyaszthatunk.
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 24926
- Feltöltés dátuma: 2013. április 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:

rizskirály
1 recept
Nyáron készítem, majd egész évben fogyasztom ezt a nagyszerű itókát. :) Két évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy házam udvarát feldobom egy sokoldalú, igazi virágcsodával. Nem is volt kérdés, hogy a francia levendulát választom, így egy sor levendula palántát ültettem a kerítés széléhez. A nyári időszakban nagy levendulavirág szüretet tartok otthon, amikor is a szép, kifejlett virágokat egy olló segítségével levágom, vödrökbe gyűjtöm, majd jól átmosom, és papírtörlőkön napokig szárítom. Teának, szörpnek, ételek díszítőjeként, illetve fűszernövényként zseniálisnak bizonyult. Mindenkinek szeretettel ajánlom, tényleg pompás! :)
Hozzászólások
Kedves Rizskirály! Nagyon köszönöm az ötletet, a receptet, mentettem! Ez szuper, hogy mindenféle tartósítószer nélkül eláll úgy, hogy még télen is lehet ezt a szörpöt inni!
Kedves rizskirály ! Köszönöm, ki fogom próbálni, mentettem ! Üdv: Anci
Miért fontos, hogy a cukor már elolvadjon, miel?tt a levendulát beletesszük? Mi történik, ha együtt f?zöm a levendulát a sziruppal? Egyébként nagyon jól hangzik a recept, mindenképpen megcsinálom! Köszönöm!
Praktikusabb, ha el?bb olvad fel a cukor, mert szerintem így könnyebb dolgozni a sziruppal, de egyébként semmi gond nem lesz abból, ha nem várod meg, hogy a cukor teljesen felolvadjon és úgy teszed hozzá a virágot :) Remélem jól sikerül a szörp! Szia :)
Elektromos kuktában csinálom a gyömbér- és a bodzaszörpöt, csak bele mindent, és 5 perc f?zés. Akkor szerintem a levendulával is m?ködik. Ma szedtem le a virágot, irány szörpöt f?zni!
Nagyon érdekes, ki kell(ene) próbálnom. Csak azt szeretném megkérdezni, mint aki nem ismeri a levendula-féléket, hogy az a levendula jó hozzá, amit a piacon, budapesti aluljárókban árulnak? Vagy honnan szerezzek be jó virágot hozzá?
Szia Koroni! :) A piacon vásárolt levendula tökéletes lesz a szörphöz, illetve még virágüzletben is érdemes megpróbálni, mert sok helyen árulnak. A lényeg, hogy lehet?leg kipufogógáztól, szennyez?désekt?l távoli helyr?l származzon a virág, ami lehet friss és szárított is.
Köszi :)
Megcsináltam a szirupot, most pihen a dunsztban :) Hány napig kell pihentetni? És milyen lesz a hígítási aránya?
Sziasztok! Ez a recept volt az alapja az én levendulaszörpömnek és ezt a receptet alakítottam át és leegyszer?sítettem. Az arányok a receptben megegyeznek, kivétel a cukor és a citrom. Nádcukor helyett sima cukrot használtam (kevesebbet raktam bele mint amit a recepthez ír). A cukrot a vizet levendulát összeforraltam, és több órán keresztül állni hagytam, mikor kihült hozzá raktam a citromot. (folyamatosan kostolgattam, mikor a legfinomabb, hogy mennyi citrom kell bele) Fahéjat és vanilarúdat nem raktam bele. Ezt öszintén szólva nem igazán értettem miért ír bele, hiszen a levendula alapból nagyon karakteres ízvilágú. Leszürtem állás után és kész a szörp. Ebbe nem raktam tartosítószert, mert a hüt?ben tároltam. A visszamaradt leszürt levendula is hasznosítható, mert ezt újból felöntöntöttem vizzel, és egy újabb adag levendulaüdit?t kaptam (viszont ezen üdít?t, csak a fogyasztás elött szürtem le, hogy a felöntött viz is álljon a levendulában).(és ezt a vizzel való felöntést többször meg lehet ismételni, értelemszer?en addig, amig finom és izletes az üdit?, vagy amíg meg nem romlik (mert ilyen melegben az is el?fordulhat)