Tölts cukkinit!

A nyár egyik legkedveltebb zöldségféléje a cukkini, mert könnyű, olcsó és változatosan elkészíthető. Tippjeink cukkinis fogásokra! 

Cukkinikrémleves cukkinichips-szel

A cukkini viszonylag frissen nemesített zöldségféle, itthon is mindössze pár évtizede futott be karriert – viszonylag gyorsan, ami annak is köszönhető, hogy nem igényel extra odafigyelést és megfelelő körülmények között nevelve bő terméssel kecsegtet. Népszerűsége abban is rejlik, hogy semleges íze révén remekül kombinálható szinte bármilyen másik hozzávalóval, megtölthető, grillezhető, de nyersen is alkalmas salátákba. A kabakosfélék családjába tartozik és minden bizonyosság szerint a tök és az uborka házasításából jött létre.

Energiatartalma tíz dekában nem több mint harminc kalória, vitamin- és ásványianyag-tartalma sem különösebben kiemelkedő, ugyanakkor rengeteg a víz benne. Túl sokáig főzni nem szabad, éppen csak párolni érdemes egy csepp olívaolajon, különben összelottyan és élvezhetetlen lesz, éppen úgy jó, ha még ropogós marad. Kiváló helyettesítője egyébként a burgonyának, tócsni alapanyagaként feltétlenül próbáld ki!

Reszelés közben persze sok vizet enged magából, amit le kell önteni róla, különben nem fog összeállni a lepény tésztája, de megéri, mert rengeteg kalóriát megspórolhatunk így, ha legalább a krumpli felét cukkinivel váltjuk ki. Főleg, hogy mit sem vesz el az élvezeti értékéből. Megtölteni úgy szokás, hogy a puha belsejét kivágják és darált hússal, sajttal, tojással, tejföllel, besamellel, ezek különböző variációival készítenek belevalót – de mások még több, apróra kockázott zöldséggel pakolják meg a cukkinihajókat.

Rántani is lehet, ehhez nagyobb példányokat válasszunk és vágjuk karikára őket, illetve gyors, zöldséges tésztavacsorákhoz is nagyon passzol, de ezeken kívül lecsóba is alkalmas és nagyon jó, hideg krémleveseket lehet belőle összedobni. Mivel egész júliusban terem és viszonylag sokat, ezért az ára a piacokon elég kedvező, jó, ha betárazunk belőle, fagyasztani is lehet, de csak lereszelve, bezacskózva érdemes eltenni.

Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek