Tölts cukkinit!

A nyár egyik legkedveltebb zöldségféléje a cukkini, mert könnyű, olcsó és változatosan elkészíthető. Tippjeink cukkinis fogásokra! 

Cukkinikrémleves cukkinichips-szel

A cukkini viszonylag frissen nemesített zöldségféle, itthon is mindössze pár évtizede futott be karriert – viszonylag gyorsan, ami annak is köszönhető, hogy nem igényel extra odafigyelést és megfelelő körülmények között nevelve bő terméssel kecsegtet. Népszerűsége abban is rejlik, hogy semleges íze révén remekül kombinálható szinte bármilyen másik hozzávalóval, megtölthető, grillezhető, de nyersen is alkalmas salátákba. A kabakosfélék családjába tartozik és minden bizonyosság szerint a tök és az uborka házasításából jött létre.

Sprotni-saláta

Nyár van, most már talán végleg... Ilyenkor én személy szerint jobban szeretem a könnyű salátákat, mint egy pörköltet galuskával. Egy ilyen vacsorának való könnyű, nyári saláta ...

Nyári minestrone

Piríthatunk alá kevés húsos szalonnát, és gazdagíthatjuk ízlés szerint tésztával vagy rizzsel, de én most kimondottan ilyen könnyű zöldséglevest szerettem volna.

Juhtúrós ratatouille

Itt a ratatouille-szezon. Egyrészt zöldségszezon, másrészt kánikula; az embernek semmi kedve nehezebb ételekhez. Gondolom, nem én vagyok az első a világon, aki juhtúrót kevert a ...

Spenótos-cukkinis kosárkák

Egy nyári napon piknikezni indultunk a barátnőmmel, és gyorsan össze akartam dobni valami könnyű, és finom falatozni valót, amivel nincs sok macera. Egyetlen egy nagy baj volt vele, hogy ...

Energiatartalma tíz dekában nem több mint harminc kalória, vitamin- és ásványianyag-tartalma sem különösebben kiemelkedő, ugyanakkor rengeteg a víz benne. Túl sokáig főzni nem szabad, éppen csak párolni érdemes egy csepp olívaolajon, különben összelottyan és élvezhetetlen lesz, éppen úgy jó, ha még ropogós marad. Kiváló helyettesítője egyébként a burgonyának, tócsni alapanyagaként feltétlenül próbáld ki!

Reszelés közben persze sok vizet enged magából, amit le kell önteni róla, különben nem fog összeállni a lepény tésztája, de megéri, mert rengeteg kalóriát megspórolhatunk így, ha legalább a krumpli felét cukkinivel váltjuk ki. Főleg, hogy mit sem vesz el az élvezeti értékéből. Megtölteni úgy szokás, hogy a puha belsejét kivágják és darált hússal, sajttal, tojással, tejföllel, besamellel, ezek különböző variációival készítenek belevalót – de mások még több, apróra kockázott zöldséggel pakolják meg a cukkinihajókat.

Green soup pulykahússal

Igazán zöldséges, tartalmas levesre vágytam. Elkezdtem a hűtőből kipakolni a hozzávalókat, és arra lettem figyelmes, hogy csak zöld színűeket készítettem ki. Húsra is szükségem van, ...

Cukkinis omlett

Egy nagyon gyors, és nagyon laktató paleo egytálétel. Hihetetlenül egyszerű elkészíteni, és nagyon szuper. Jó reggelire, ebédre és még vacsira is.

Cukkinis-paradicsomos-bazsalikomos quiche

Ma ebédre nem volt kedvem semmi bonyolultat készíteni, így esett a quiche-re a választásom. A quiche egy klasszikus francia étel, azt is szokták mondani, hogy a "franciák pizzája". Azt már ...

Rántani is lehet, ehhez nagyobb példányokat válasszunk és vágjuk karikára őket, illetve gyors, zöldséges tésztavacsorákhoz is nagyon passzol, de ezeken kívül lecsóba is alkalmas és nagyon jó, hideg krémleveseket lehet belőle összedobni. Mivel egész júliusban terem és viszonylag sokat, ezért az ára a piacokon elég kedvező, jó, ha betárazunk belőle, fagyasztani is lehet, de csak lereszelve, bezacskózva érdemes eltenni.

Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Ciniminis keksz

Hatalmas rajongói vagyunk a hagyományos csokidarabkás keksznek, de ez a fahéjas-fehércsokis talán még nagyobb kedvencünk lett. A kívül ropogós, belül szaftos fahéjas sütik önmagukban ...

Könnyű kráterszelet

Egy igazi magyar klasszikus, ami biztosan rengeteg születés- és névnapot, lagzit és egyéb ünnepet megédesített már: bizony, itt a kráterszelet. Puha kakaós piskótával, lágy ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Azt hittük, már nincs hova tovább: folyamatosan drágul egyik kedvenc...

Ahogy azt megszoktuk az utóbbi időben, mindennek kúszik fel az ára, de van az a lélektani határ, aminél már erősen elgondolkozunk, hogy a kosárba tegyük-e az adott terméket. Sokaknál elképzelhetetlen, hogy a reggelt ne egy kávéval indítsák, de nagyon úgy néz ki, hogy egyre drágábban juthatunk hozzá kedvenc italunkhoz.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...